Mialem kiedys typowy problem z pompa wtryskowa. Wymienilem ja na uzywke. Jednak z tego co wiem moja byla 9 a kupiona 11. Silnik nie faluje obrotami ale jest slaby. Wszystko ustawione na znaki. Probowalem zmienic kat wtrysku ale nic to nie daje. Dokladnie to przy rozpedzaniu sie, brakuje mu mocy a kreci sie tylko do 3000obr. Wyzej juz niechce tylko wyje. Podejzewam ze moze pompka w baku nie jest wydajna i nie pompuje wystarczajaco duzo paiwa. W baku mialem zawsze kolo 30 litrow bo sprezyny z tylu slabe. I wydaje mi sie ze do wymiany bedzie. Ale jak ja dokladnie sprawdzic? Odpiac waz i zmierzyc wciagu 60sek ile napompuje paliwa? Na starej pompie spokojnie rozpedzal sie do 180 a na tej nie chce do 120.
Drugi problem to telepanie zimnego silnika. Sprawdzilem swiece kabelkiem ale wychodzi na to ze sa sprawne. Jedna wykrecilem i nic podejzanego nie bylo widac. Swiece maja okolo 1roku.
525 Tds telepanie zimnym silnikiem i brak mocy
Moderator: Moderatorzy
-
Code
- Świeżak

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Łódzkie
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, 19:34 przez Code, łącznie zmieniany 1 raz.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
525 Tds 2 problemy.
Po pierwsze, to witaj - wypadałoby chociaż "dzień dobry", to nie jest NFZ i się nie należy.
1. A tak jaśniej to o co chodzi? Pompy mają końcowe numery 993, 994, 995, co to za "9" i "11"? Jakie masz auto, bo nie podałeś rocznika również.Temat pomp był wałkowany na forum, wszystko znajdziesz - zapewniam, wysil się.
2. Jakie wartości ustawiłeś "na znaki" i co to znaczy? Masz odpowiedni interfejs? No i co znaczy, że przestawienie kąta nic nie daje, ustawiasz zegarem?
3. O słabym silniku, nie wkręcaniu na obroty również było na forum, problemy tak samo nawet opisane i to nie jeden raz - poszukaj i poczytaj.
4. Pompka w baku chodzi TYLKO przy odpalaniu i przy niskim poziomie paliwa - mając wiecznie 30l i mniej w baku załatwiłeś pompkę sam, bo chodzi non-stop. O uszkodzeniu, sprawdzaniu, uszczelnianiu i wymianie tej pompki również jest na forum - zapraszam do wyszukiwarki.
5. CO MA DO RZECZY 50kg DO SŁABYCH SPRĘŻYN Z TYŁU??? Połamane są czy jak? Co to za pomysł w ogóle, sam to wymyśliłeś??
6. Telepanie silnika również jest szeroko opisywane na forum (dwumasa, wtryski, świece, kompresja, szklanki etc.), a Ty nic nie napisałeś - "że telepie" to pojęcie względne i nikt Ci nie wywróży teraz, "czemu telepie". Poczytaj na forum co powoduje telepanie, co bujanie, klekot, jakie są przyczyny i sposoby naprawy, wszystko opisane nawet łącznie z kosztami tych operacji. A jak potrzebujesz części - to masz kolegę Stones1, innymi słowy wszystko na talerzu - rusz trochę głową.
Popraw temat, bo poleci do śmietnika. http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3788
1. A tak jaśniej to o co chodzi? Pompy mają końcowe numery 993, 994, 995, co to za "9" i "11"? Jakie masz auto, bo nie podałeś rocznika również.Temat pomp był wałkowany na forum, wszystko znajdziesz - zapewniam, wysil się.
2. Jakie wartości ustawiłeś "na znaki" i co to znaczy? Masz odpowiedni interfejs? No i co znaczy, że przestawienie kąta nic nie daje, ustawiasz zegarem?
3. O słabym silniku, nie wkręcaniu na obroty również było na forum, problemy tak samo nawet opisane i to nie jeden raz - poszukaj i poczytaj.
4. Pompka w baku chodzi TYLKO przy odpalaniu i przy niskim poziomie paliwa - mając wiecznie 30l i mniej w baku załatwiłeś pompkę sam, bo chodzi non-stop. O uszkodzeniu, sprawdzaniu, uszczelnianiu i wymianie tej pompki również jest na forum - zapraszam do wyszukiwarki.
5. CO MA DO RZECZY 50kg DO SŁABYCH SPRĘŻYN Z TYŁU??? Połamane są czy jak? Co to za pomysł w ogóle, sam to wymyśliłeś??
6. Telepanie silnika również jest szeroko opisywane na forum (dwumasa, wtryski, świece, kompresja, szklanki etc.), a Ty nic nie napisałeś - "że telepie" to pojęcie względne i nikt Ci nie wywróży teraz, "czemu telepie". Poczytaj na forum co powoduje telepanie, co bujanie, klekot, jakie są przyczyny i sposoby naprawy, wszystko opisane nawet łącznie z kosztami tych operacji. A jak potrzebujesz części - to masz kolegę Stones1, innymi słowy wszystko na talerzu - rusz trochę głową.
Popraw temat, bo poleci do śmietnika. http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3788
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
siudek - to patent z grupy VAG. 9 i 11 mm to średnice tłokorozdzielaczy pompy - najprościej mówiąc od tego zależy ilość paliwa w wtryskiwana w jednym cyklu pracy wtrysku.
Kolego Code - problemów możesz mieć kilka - w grupie AFNowców w której się obracałem zanotowaliśmy takie oto cuda:
- wszystko ustawione na znaki, a tu się okazywało, że timing silnika bez sensu.
- skończona pompa 11mm - dwa razy się tak udało koledze kupić zdechlaka.
- za mała dawka paliwa - silnik nie miał siły jechać
- za duża dawka paliwa - silnik nie wkręcał się na obroty, dymił maksymalnie, grzał się jak głupi.
Ogólnie trzeba się sporo napocić, żeby dostroić dawkę paliwa, a później do tego dostroić powietrze.
Najprościej będzie jednak zabrać wóz na ustawienie kąta wtrysku i dawki paliwa, a później do tego zanabyć MBC i eksperymentalnie dobrać ciśnienie doładowania.
Kolego Code - problemów możesz mieć kilka - w grupie AFNowców w której się obracałem zanotowaliśmy takie oto cuda:
- wszystko ustawione na znaki, a tu się okazywało, że timing silnika bez sensu.
- skończona pompa 11mm - dwa razy się tak udało koledze kupić zdechlaka.
- za mała dawka paliwa - silnik nie miał siły jechać
- za duża dawka paliwa - silnik nie wkręcał się na obroty, dymił maksymalnie, grzał się jak głupi.
Ogólnie trzeba się sporo napocić, żeby dostroić dawkę paliwa, a później do tego dostroić powietrze.
Najprościej będzie jednak zabrać wóz na ustawienie kąta wtrysku i dawki paliwa, a później do tego zanabyć MBC i eksperymentalnie dobrać ciśnienie doładowania.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
carl0s i mówisz, że u nas w pompie również ma zastosowanie zmiana tego wałka?? To nie VP37 przecież i nie ma tu bezpośredniego wtrysku tylko komora wstępna, po prostu nie słyszałem o tych modyfikacjach w VP36, próbowałeś lub znasz kogoś kto próbował?
Co do mieszania komputerem, to do TDSa tylko DIS, MODIC i ew. CDIF/2. INPA w tym wypadku nie zdaje egzaminu. ;]
Pzdr.
Co do mieszania komputerem, to do TDSa tylko DIS, MODIC i ew. CDIF/2. INPA w tym wypadku nie zdaje egzaminu. ;]
Pzdr.
siudek siudkowski