[E30 sedan] Gniazdo sprężyny zawieszenia

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

kubus81
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: kubus81 »

Witam. Mam takie pytanie: Czy ktoś z Państwa przerabiał może temat "regeneracji"gniazda sprężyn? Chodzi o górne gniazdo tylnej sprężyny. U mnie skorodowało i ciekaw jestem czy da się coś z tym zrobić. Blacharz podoła wyzwaniu? I czy taki element można kupić, czy poprostu trzeba dospawać kawał metalu? (Tam byla taka wypustka w kształcie okręgu, na którą nachodzi ta guma). Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Nie wiem co chcesz "regenerować" i jak, o ile nie przegniła Ci karoseria to to są normalne części zamienne, jak w każdym innym aucie. Tu masz wszystko na schemacie, zobacz o którą część Ci chodzi:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=45

Nr 07 to gniazdo amorka, w ASO oryginalne kosztuje jakieś 80zł, nr 16 to talerzyk sprzężyny, koszt w ASO to 20zł. Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz oryginałów, to kupuj tylko porządne zamienniki (np. Lemforder). O części możesz zapytać tutaj: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=4&t=1444.

A następnym razem patrz gdzie piszesz - w dziale Sam naprawiam znajdują się gotowe recepty napraw, z fotorelacją najczęściej. Temat przeniesiony.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
kubus81
Bywalec

Nie no, nie wierzę. Czy ja niewyraźnie pisze??? Kolego Siudek, ja nie mówię o gnieździe amortyzatora (zwanym też poduszką), tylko o GNIEŹDZIE SPRĘŻYNY. Powtarzam po raz trzeci: SPRĘŻYNY. Poza tym element nr 16 na ilustracji to tylko gumowa podkładka (ona raczej nie koroduje), a u mnie problem jest z "obszarem" blachy, który styka się z tą gumą i który na pierwszy rzut oka nie jest wymienialny... A swój post zamieściłem w tym dziale z pełną premedytacją, bo jak sama nazwa wskazuje dotyczy samodzielnych napraw, więc miałem nadzieję, że może ktoś już naprawiał coś takiego. Jeśli błędnie zinterpretowałem ideę powyższego to przepraszam.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Przeprosiny nie przyjęte ze względu na mocząco - olewający stosunek do współkolegów z forum. Pępek świata z Ciebie żaden, więc albo skrucha, albo zostają google. Sprężyny mają oparcie w górnej części obok kielicha amportyzatora - na podłużnicy, i jeżeli to podłużnica zgniłą, to masz pecha i raczej tego się nie naprawia, ze względu na wiek e30 - naprawa będzie droższa niż dobre nadwozie z papierami.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Błędnie - 'Sam naprawiam' jak sam opis forum wskazuje ("Zbiór gotowych porad pomocnych w naprawach, modyfikacjach i diagnostyce.") to miejsce na gotowe recepty, pytania o rozwiązania problemów podajemy w odpowiednich stosownie do zagadnienia działach. Jeśli to zrobiłeś "z pełną premedytacją" to prosiłbym Cię więcej tego nie robić - i bardzo proszę spokojnie i bez tego pretensjonalnego tonu, bo jedynie przeniosłem temat i zwróciłem uwagę, nic więcej.

Próbowałem pomóc i tak jak napisałem - "o ile nie skorodowała Ci karoseria". To co opisujesz to część kielicha rozumiem (dziwne że skorodowała, zazwyczaj same gumy z tyłu również są dobre), nie jest to wymienne i nie ma dostępnych reperaturek czy czegoś w tym stylu (raczej w żadnym aucie nie ma takowych) - trzeba samemu to opracować. Na moje jeśli już to wyczyścić, kwasem i reaktywnym, przygotować grubszą blachę na wzór, wspawać, zabezpieczyć i zamalować. Jeśli to podłużnice to tak jak kolega carl0s napisał wyżej, nic z tego i przykro mi ale gnijesz. Pozostaje Ci co najwyżej czekać, może ktoś to przerabiał już u siebie. Powodzenia.
siudek siudkowski

kubus81
Bywalec

Z pełną premedytacja, ale w przekonaniu, że jestem we łaściwym miejscu rzecz jasna. Sorry raz jeszcze. (Nie wiem co mam jeszcze zrobić, żeby kolega Carl0s był usatysfakcjionowany...)
Poza tym zirytowałem się trochę, ale to juz nie istotne. Mam tylko nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Wracając do tematu - Podłużnice są w porządku, tylko sama ta blacha pod gumą jest w rozsypce. Poprzedni właściciel włożył tam jakąś dziwną sprężynę (bardzo wysoką) i podejrzewam, że to ona w jakimś stopniu narozrabiała...
Dzięki za podpowiedź Siudek :)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

kubus81 pisze:Sorry raz jeszcze. (Nie wiem co mam jeszcze zrobić, żeby kolega Carl0s był usatysfakcjionowany...)
Nic nie musisz zrobić, wystarczy żebyś się nie irytował zupełnie nie potrzebnie i zrozumiał istotę naszego forum, bo jesteś nowy - co Cię tak zdenerwowało, przecież ani Cię nie obraziłem, ani nie skrytykowałem, nie dałem ostrzeżenia, a nawet napisałem jeszcze konkretne informacje i przeniosłem temat. Kolega również się zirytował Twoim zachowaniem, Ty możesz się irytować, to on też, prawda? ;] My nie mamy żadnego obowiązku pomagać, nie mamy dyżurów, nie jesteśmy mechanikami/blacharzami, nie prowadzimy odpłatnych porad i przede wszystkim nie jesteśmy nieomylni (chociaż, prawie :D). Staramy się dbać o poziom i aby nasze forum było jak najbardziej merytoryczne oraz wartościowe w obrębie zwłaszcza silników diesla BMW, a następnie innych związanych, takie było założenie. Zarejestruj się na innych forach, to oprócz tekstów typu "kup nowe auto" albo "chcesz spawać, kup sobie Golfa" już byś dawno dostał BANa za takie zachowanie w stosunku do Admina. :D
kubus81 pisze:Poza tym zirytowałem się trochę, ale to juz nie istotne. Mam tylko nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Ja czuję pewien absmak...

Wracając do tematu, raczej "dziwna sprężyna" nie narozrabiała by tak, że zgniła Ci blacha (chyba że ocierała o kielich, bo jak inaczej). Najlepiej przygotować sobie wszelkie niezbędne narzędzia i specyfiki i poświęcić w ciepłym kilka dni. Dobierz odpowiednią blachę, nie musi być dobrze zabezpieczona antykorozyjnie, lepiej zwrócić uwagę na możliwość dopasowania i wytrzymałość, bo po całej pracy sam możesz całość bardzo dobrze zabezpieczyć. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej, poczekaj na innych, możesz też wrzucić zdjęcia jak to wygląda.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Kolego kubus - mowie CI, ze to podluznica.

zobacz:
Obrazek

tak to wyglada u Ciebie po zdjeciu kola? zgnilo to w czym u gory siedzi sprezynka?

wiec teraz zobacz czego to jest czesc:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=41&fg=25

nunmer 5: podluznica prawa.

A co do mojego usatysfakcjinowania - nie boj nic, mnie ciezko wyprowadzic z rownowagi, za to zawsze mowie to, co aktualnie mam na mysli. Po prostu uszanuj forum, a zobaczysz, ze odwdzieczy sie z nawiazka.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Witam,

zdaję się w pełni na carl0sa że jest to podłuznica i podpowiem Ci jak to zabezpieczyć antykorozyjnie.
Najpierw druciakiem na wiertarkę czy jakąś szlifierką usuwasz dokładnie rdzę, odtłuszczasz np benzyną ekstrakcyjną, kładziesz na to Wash Primer (podkład antykorozyjny). Najlepszy będzie App czy Dupont, żaden Novol czy inne Economy. Po sezonowaniu (wyśchnięciu) WP przejeżdżasz całość papierem 240, znowu odtłuszczasz, nakładasz podkład akrylowy, znowu suszysz, jedziesz papierem, odtłuszczasz, na to podkład epoxydowy, znowu suszenie i papier, odtłuszczanie, podkład akrylowy, suszenie, papier odtłuszczanie i lakier bazowy, bez klaru.

Musisz koniecznie oddzielić reaktywny od epoxydowego 2-3 warstwami podkładu akrylowego żeby nie weszły w reakcję ze sobą.
W razie pytań służę pomocą.

pozdr.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
kubus81
Bywalec

Re: [E30 sedan] Gniazdo sprężyny zawieszenia

DSC00290.JPG
DSC00289.JPG
Po długich poszukowaniach udało mi się odnaleźć jedyne dwa zdjęcia, na których coś widać z operacji spawania kielicha. Niestety podłużnica nie była chyba w rewelacyjnym stanie, co widać na zdjęciach, ale póki co jeżdżę moją śliczną granatową E30-tką nadal :)
Jeśli chodzi o szczegóły operacji: naprawiający spawał migomagiem, zabezpieczył na zewnątrz - wiadomo, a czy wewnętrzne warstwy również? Obawiam się, że nie, bo mój mózg nie zarejestrował takiego wydarzenia. Miałem nadzieję, że gość zrobi to solidnie / solidniej :( Mój błąd... I właściwie to wszystko, bo cała operacja wyglądała dość standardowo. Jak już wspomniałem śmigam moją piękną nadal :) A tak przy okazji: ma ktoś może wiedzę na temat substancji, która jest w stanie zamienić skorodowaną blachę w zdrową? Ostatnio widziałem taki numer na Discovery i jestem ciekam co to za cudo.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Re: [E30 sedan] Gniazdo sprężyny zawieszenia

Post autor: niebo »