Witam,
jest zima, nie lubię tej pory roku, nie dlatego, że jest śnieg, na drodze często jest ślisko, ale dlatego, że zawsze w tym czasie borykam się z problemem dotyczącym odpalenia silnika.
Jeżdżę 318 TDS i kiedy temperatura wynosi od +3 i mniej to samochód ma wielkie problemy..
Jeśli na dworze jest tak -15 to nawet nie podchodzę i nie próbuje odpalić bo szkoda mi zarówno akumulatora jak i rozrusznika.
Chciałem zdiagnozować usterkę więc w tym celu sprawdziłem świece żarowe, akumulator, pompę wtryskową oraz same wtryskiwacze.
Świece okazały się być dobre, każdą wykręciłem i sprawdziłem podłączając ją pod akumulator - grzały wszyskie. Akumulator wymieniłem w listopadzie zeszłego roku, kręci jak należy, pompa wtryskowa została zregenerowana w zeszłym roku, a na każdy wtryskiwacz wtryskuje ropę pod ciśnieniem 150 Bar.
Objawy za każdym razem są takie same, wsiadam, nagrzewam świece tak ze dwa razy, kręcę i nic.. Wczoraj przy temperaturze +2 stopnie byłem pewny, że odpali (oczywiście nie od razu) ale odpali i co, nic z tego.. Mógłbym kręcić i prędzej silnik by z komory wyskoczył niż by odpalił..
Pomyślałem, że paliwo nie dochodzi, kupiłem zaworek zwrotny, założyłem wciąż to samo. Następnie zrobiłem instalację grzania świec żarowych bezpośrednio z akumulatora, żeby mieć pewność, że to nie jest wina przekaźnika, świece zagrzane, pompka napompowała paliwo, zakręciłem i efekt wciąż taki sam, silnik nawet "nie ma chęci" odpalić, a z rury wydechowej wydobywają się kłęby dymu..
Wszystkie przekaźniki znajdują się w puszce bezpiecznikowej, czy moglibyście mi powiedzieć, który jest od czego, no i który jest odpowiedzialny za grzanie świec oraz uruchamianie pompy wtryskowej, bardzo bym prosił.. Będę również wdzięczny za każdą poradę, bo normalnie zgłupieć można..
pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt
MJMT88
Dodano: 24 Gru 2010 19:26
Mam jeszcze dwa pytania:
Jak ustawić kąt wtrysku i jaki on powinien być?
Zał. Zdjęcie mojej puszki bezpiecznikowej.
Proszę o opisanie poszczególnych przekaźników.
[E36] 318 TDS - Problem z odpaleniem..
Moderator: Moderatorzy
- MJMT88
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Ostatnio zmieniony 24 gru 2010, 21:44 przez MJMT88, łącznie zmieniany 1 raz.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Problem z odpaleniem..
http://www.maxbimmer.pl/threads/8069-Pr ... em-E36-95r.
Co prawda na bimmerach opisany jest kompakt, ale to nie ma znaczenia, rozkład jest taki sam.
Co prawda na bimmerach opisany jest kompakt, ale to nie ma znaczenia, rozkład jest taki sam.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- MJMT88
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Łódzkie
Mam wykaz wszystkich bezpieczników oraz przekaźników, ale na żadnym wykazie nie jest napisane nic co dotyczy grzania świec żarowych. Ponawiam pytanie, który z przekaźników dostarcza prąd na świece żarowe? Proszę o zaznaczenie czerwonym kolorem przekaźnika, który odpowiada za grzanie świec na zdjęciu które załączyłem w poście powyżej.