E36 325 TD problemy po zamarznietym paliwie :/

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: E36 325 TD problemy po zamarznietym paliwie :/

Post autor: siudek »

Witaj.
Pawel25 pisze:Pirwsza sprawa wyrywasz zdania z kontekstu:
"2. Po odpaleniu silnika auto nie ma mocy na biegu "P" i "N" "
-napisalem jakie mam problemy wystarczylo przeczytac caly problem.
To następnym razem używaj proszę wielkich liter i znaków interpunkcyjnych, będzie łatwiej przeczytać. Naprawdę nie załapałem, to nie było złośliwe, napisałeś wszystko w jednym ciągu.
Pawel25 pisze:Co do pompki wspomagania mialem racje, bylem u mechanika padla pompka.
Jeśli pompa wspomagania "padła" znaczy się nie miałeś wspomagania lub gdzieś lał się płyn, kierownica chodziła bardzo ciężko i kilka innych, natomiast naprawdę nie ma ona ŻADNEGO wpływu na falowanie silnika, oprócz tego, że jak skręcasz koła w miejscu, dajesz obciążenie większe dla silnika i uszkodzony nastawnik nie zdąży przy nagłej zmianie potrzebnej mocy podać odpowiednią dawkę paliwa - to są skutki a NIE przyczyny. Jeśli po wymianie pompy problem zniknie, będzie to co najmniej ciekawe, ale na pewno nie rozwiąże to problemu (może na chwilę odłoży, chyba że problemem NIE JEST nastawnik, bo nie musi być - na forum jest sporo przypadków, gdzie podobne objawy były winą innych uszkodzeń).
Pawel25 pisze:Wszystko kazecie szukac w archiwum a w rezultacie wyszukiwarka z forum jest zbyt prosta
Ona nie jest zbyt prosta, może jest zbyt skomplikowana co najwyżej. W zaawansowanym szukaniu możesz szukać zarówno po tematach jak i po postach, w treści oraz w tytułach - wystarczy bardziej precyzować swoje pytania. To jak w Google, zaczynasz od całego pełnego zdania, a później sukcesywnie eliminujesz elementy. Oczywiście, że jak wpiszesz "pompa" to możesz mieć problem ze znalezieniem konkretnych informacji, ale jak już bardziej opiszesz i poszukasz to będzie łatwiej.
Pawel25 pisze:po co jest to forum zeby szukac czy udzielac konkretnych odpowiedzi? czy moze nie dlugo bedziecie pisali poszukaj w google?
Ja najczęściej podaję kilka przykładowych linków, ale nie zawszę tak robię (w bardziej oczywistych sprawach). Nie rozumiem tylko Twojej pretensji, czy Ty płacisz za korzystanie z forum, a ja mam obowiązek Ci konkretnych odpowiedzi udzielać i pomagać? Zastanów się proszę, bo chyba niewłaściwy adres. Co do szukania, po prostu czasami nie chce się już któryś raz pisać tego samego i nie jest to konieczne - wystarczy trochę Twojej inicjatywy i znajdziesz odpowiedzi, bo to jest w Twoim interesie a nie w moim.
Pawel25 pisze:Znacie sie na tych pojazdach i silnikach czy bazujecie na wypowiedzi innych uzytkownikow?
Nieco dziwne pytanie. Wiesz, forum jest właśnie po to, aby gromadzić wspólnie wiedzę, dzielić się nią i rozwiązywać problemy. Nie jesteśmy mechanikami zawodowymi, nie prowadzimy pomocy on-line i również się mylimy, ale każdy z nas ma różne doświadczenia czasami w różnych dziedzinach. Właśnie po to masz całe forum, aby mieć więcej informacji, z różnych źródeł w jednym miejscu. Poza tym...bardzo często odsyłam do swoich własnych wypowiedzi, więc sam sobie odpowiedz. :D
Pawel25 pisze: Padnieta pompka wtryskowa, po przymarznietym paliwie nie miala sily zaciagac paliwa,.
Pompka wspomagania padla do regeneracji lub wymiany.
Tyle na ten temat
Naprawiłeś już auto i działa wszystko? Byłeś przy wymianie tej pompy? Pompa wtryskowa całkiem padnięta, czyli co się z nią dzieje? Musiałoby się sporo z niej lać, żeby nie odpaliła na zimnym (nieszczelna lub uszkodzona pompa wtryskowa objawia się raczej słabym odpalaniem na ciepłym silniku, a to wynika z samej budowy i funkcji pompy) - pompa wtryskowa nie dostaje paliwa z parafiną, gdyż od tego masz filtr paliwa - chyba że nie masz filtra i puszczone bezpośrednio. Podczas odpalania silnika to nie pompa wtryskowa pompuje paliwo a POMPA PALIWA w baku, to ona jest odpowiedzialna za zasilenie podczas uruchomienia (za każdym zapłonem, niezależnie od temperatury, później podciśnienie silnika ciągnie paliwo). Wytrącona parafina może Ci zapchać sitko w baku, pompkę w baku, filtr paliwa - żeby zapchała pompę wtryskową raczej mało prawdopodobne.

Co do braku reakcji na gaz, było na forum. Brak mocy również, bujanie na automacie było - jest bardziej uciążliwe, na manualu dłużej pojeździsz na padniętym nastawniku. Z pompą nie ma różnicy, bo odpalanie i tu i tu jest takie samo.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ