witam kilka dni temu przy wymianie akumulatora (jednak nie powinno się odłączać akumulatora) zauważyłem że nie gaśnie z prawej strony światło drogowe,musiałem zciągnąć wtyczkę z żarówki czytałem na forum,że dużo użytkowników ma z tym problem a naprawa jest łatwa i kosztuje niewiele ,w sklepie z częściami rtv kupiłem tranzystor BTS 426L1 łatwo dostępny w handlu, koszt 20 pln trzeba tylko wymontować lcm wyjąć płytke z obudowy wylutować stary tranzystor i wlutować nowy,u mnie wszystko działa
bejcman pisze:witam, ponieważ jeszcze przede mną sprawy o których piszesz , to :
- po pierwsze , dzięki za instrukcję
- po drugie , co to jest plytka lcm
pzdr
witam z tego co wiem w rzadnym samochodzie E 39 nie ma przekaźników na bank masz LCM .płytka lcm to podstawa płytka prostokątna na której znajdują się wlutowane części elektroniczne,jest zamknięta w obudowie plastykowej.jak nigdy nie lutowałeś na takiej płytce to daj to zrobić elektronikowi bo do wylutowania starego tranzystora musisz mieć odsysacz do cyny ten tranzystor ma pięć nóżek i trudno naraz wszystkie podgrzać ,za wlutowanie zapłacisz 10-15 zeta nie warto sie męczyć ,a dla fachowca to pryszcz