Koledzy mam problem.
Mianowicie zrobiłem kapitalny remont silnika m51. wszystko jest złożone na powrót, niby ok, ale motor nie zaskakuje.
Przewód do pompy wtryskowej odpowietrzony, wtryskowe też, ale cały czas nie łapie.
Gdzie szukać???Co może być nie tak???
Żeby nie było nieścisłości, remont kapitalny - stary został wał i korbowody.Wszystko pozostałe jest nowe, z wtryskami włącznie.
[E34] m51 po remoncie kapitalnym nie można odpalić
Moderator: Moderatorzy
-
krzysiek
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
- Kontakt:
[E34] m51 po remoncie kapitalnym nie można odpalić
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 21:59 przez krzysiek, łącznie zmieniany 3 razy.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Zacząłbym od sprawdzenia czy napięcie dochodzi na swiece. Może być np spalony bezpiecznik.
Btw ile kosztował Cię ten remont?
Btw ile kosztował Cię ten remont?
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
Dopiero teraz przeczytałem, ale tak jak Ci napisałem na PW, albo świece nie grzeją albo kat wtrysku.krzysiek pisze:świece? może tak, tego nie brałem pod uwagę.Bardziej myślę nad kontem wtrysku.Pompa podaje paliwo na wtryski ale silnik nie zaskakuje.Albo rozrząd..
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
krzysiek
- Bywalec
- Kontakt:
No i wszystko gra.Autko odpalone, jest baja.Kupa funduszy poszła w remont, ale myślę że warto było.Silnik odpala idealnie, nic nie faluje, nie kopci pracuje równiutko.Na razie chodzi w garażu na wolnych, jutro będzie wyjazd.
Dla zainteresowanych taka kapitalka to koszt ok 7k, robocizna w znacznej części własna, przy składaniu pomagał kumpel mechanik
A teraz pytanie:
Czy możecie polecić jakiś serwis profesjonalny do ustawienia kąta wtrysku ?? Mogę dojechać do 150(200) km od Łodzi jeśli będzie sprawdzona firma.Jak ktoś zna to dawać jakieś namiary
Jeśli ktoś jest ciekawy jak to przebiegało to tutaj można luknąć:
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=2691
Dla zainteresowanych taka kapitalka to koszt ok 7k, robocizna w znacznej części własna, przy składaniu pomagał kumpel mechanik
A teraz pytanie:
Czy możecie polecić jakiś serwis profesjonalny do ustawienia kąta wtrysku ?? Mogę dojechać do 150(200) km od Łodzi jeśli będzie sprawdzona firma.Jak ktoś zna to dawać jakieś namiary
Jeśli ktoś jest ciekawy jak to przebiegało to tutaj można luknąć:
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=2691
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
hmm kolego wlasnie przeczytalem twoj opis remontu.jestem pod wielkim wrazeniem i gratuluje cierpliwosci i dokladnosci w pracach.kupa pieniazkow ci w to poszla ale bedziesz zadowolony.ja mam kolesia od diesli bmw - zagladnij do dzialu polecane warsztaty w malopolskim.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

właśnie po pół godzinie czytanie skończyłem... nieźle mnie wciągnął ten opis z remontu, normalnie szokens, jesteś wielki stary że to pociągnąłeś do końca. Teraz twoja Beti zostanie z tobą po wsze czasy 
Szafy, meble na wymiar, drzwi przesuwane INDECO
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
http://upload.allegro.pl/my_page.php?uid=16080278
-
krzysiek
- Bywalec
- Kontakt:
dzięki chłopaki za słowa uznania.
Jak czytaliście link to wiecie, lekko nie było .Bez mała 3 tygodnie bez auta, a jakoś żyć trzeba.Do tego różnorakie perypetie z częściami i nie tylko..nerwy... ale cały czas byłem dobrej myśli..
Najgorzej się czułem psychicznie kiedy po złożeniu silnika w aucie nie chciał w ogóle zaklekotać , to był ciężki moment.Walczyliśmy 3,5 godziny i nic.Skończyło się wówczas na kilku browarach, a na drugi dzień okazało się że pomieszałem kilka kostek przy składaniu.Po przełożeniu zaklekotał od kopa.
A betka zostanie ze mną na pewno na długo, gdyż uważam model e34 za najładniejsze BMW, a skoro już tyle przy niej zrobiłem(wcześniej całą blacharkę i lakier) to naprawde nie ma najmniejszego sensu takiego auta sprzedawać.
pozdr
[ Dodano: Wto Lip 29, 2008 9:06 pm ]
Słuchajcie, może ktoś będzie wiedział .
Po zapaleniu zimnego silnika słychać przez 2-3 s takie cyk, cyk, cyk, cyk, i cichnie.Później w ciągu dnia już cykanie nie występuje.Co to może cykać??
Jak czytaliście link to wiecie, lekko nie było .Bez mała 3 tygodnie bez auta, a jakoś żyć trzeba.Do tego różnorakie perypetie z częściami i nie tylko..nerwy... ale cały czas byłem dobrej myśli..
Najgorzej się czułem psychicznie kiedy po złożeniu silnika w aucie nie chciał w ogóle zaklekotać , to był ciężki moment.Walczyliśmy 3,5 godziny i nic.Skończyło się wówczas na kilku browarach, a na drugi dzień okazało się że pomieszałem kilka kostek przy składaniu.Po przełożeniu zaklekotał od kopa.
A betka zostanie ze mną na pewno na długo, gdyż uważam model e34 za najładniejsze BMW, a skoro już tyle przy niej zrobiłem(wcześniej całą blacharkę i lakier) to naprawde nie ma najmniejszego sensu takiego auta sprzedawać.
pozdr
[ Dodano: Wto Lip 29, 2008 9:06 pm ]
Słuchajcie, może ktoś będzie wiedział .
Po zapaleniu zimnego silnika słychać przez 2-3 s takie cyk, cyk, cyk, cyk, i cichnie.Później w ciągu dnia już cykanie nie występuje.Co to może cykać??
-
lieder_r
- zbanowany

- Skrzynia biegów: Automatyczna
Juz Tobie Krzysiek odpowiedzialem na www.bmw5er.pl co "cyka".
Hydrauliczny regulator luzu zaworowego potocznie zwany "szklanka". Dopoki pompa olejowa nie przerzuci oleju (nie wyrowna cisnienia) to "szklanka" ktora jest na wykonczeniu bedzie cykac. Dziwie sie ze nie zmieniles ich przy remoncie.
Pozdrawiam
Hydrauliczny regulator luzu zaworowego potocznie zwany "szklanka". Dopoki pompa olejowa nie przerzuci oleju (nie wyrowna cisnienia) to "szklanka" ktora jest na wykonczeniu bedzie cykac. Dziwie sie ze nie zmieniles ich przy remoncie.
Pozdrawiam