[E36] Jakie sprzęgło do 318tds touring

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

karwasz
Świeżak
Świeżak

[E36] Jakie sprzęgło do 318tds touring

Post autor: karwasz »

Witam,

Pytanie jak w temacie: jakie sprzęgło powinienem zakupić do 318tds, przeglądałem wstępnie alledrogo i na żadnej aukcji nie ma sprzęgiełka bezpośrednio do tego modelu. Od jakiego innego modelu mogę ewentualnie cały zespół "przeszczepić"?

Sprawa nie jest specjalnie pilna, pytam odrobinę z ciekawości i ot tak, żeby wiedzieć w razie czego...
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

Sprzęgło w oryginale chyba było SACHS-a koszt zestawu docisk+tarcza około 700zl
Obrazek
Paweel
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Paweel »

przy wymianie miałem mieć luk-a (560pln) ale nie było w hurtowni i ze względu na to poszedł sachs (koszt 750 PLN, po rabacie zapłaciłem 650PLN) oczywiście kpl.

Co do podmiany z innego modelu to raczej nie przejdzie. Sam szukałem do swojego i zanim znalazłem to minęło 3 dni. Rozważałem też podmianę ale, generalnie dwie rzeczy zgadzać się muszą: pierwsza to ilość zębów (sprzęgło mocowane na wałku wieloklinowym) oraz średnica tarczy.
Nie ryzykowałem tego że zastosuję inne (może i nawet w miarę pasujące) złożę i okaże się że to jednak nie to i rozbieranie od nowa i zamawianie nowego kpl.
Moja rada, szukaj dedykowanego pod 318 TDS. Wiem że trochę trzeba poszukać bo nie jest to popularne (dziwne i sam w to nie wierzyłem dopóki nie zacząłem szukać) ale będziesz miał pewność że masz to co trzeba.
karwasz
Świeżak
Świeżak

Post autor: karwasz »

Na wszelki wypadek zakupię sprzęgło do mojego tadeusza. W poprzednich samochodach był to dla mnie zawsze najboleśniejszy i najczęściej padający element. Chyba sobie muszę automat w końcu kupić ;)
ODPOWIEDZ