[e39] Problem ABS/ASC

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Re: [e39] Problem ABS/ASC

Post autor: clubGRANT »

papwil pisze:kolego, jesli zpala sie kontrolka w wyniku bledu wykrytego przez ABS/ASC zwiazanego z czujnikami to znaczy ze nie sa one dobre. jakby byly dobre nie lapalby bledu.

No to jest twoje zdanie.
Ja mam dobre czujniki z allegro i jak raz na pół roku zaświecą się kontrolki to je przeczyszczę i po kłopocie.
papwil
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1993
Województwo: Mazowieckie

Post autor: papwil »

w takim razie ciekawe ze na oryginalach nie trzeba czyscic raz na pol roku
Awatar użytkownika
clubGRANT
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Śląskie

Post autor: clubGRANT »

Napisałem, że JAK raz na pół roku.
Co do oryginałów to jak świecą się kontrolki to pomoże tylko wymiana czujnika bo padł ze starości, czy inny powód np. przekaźnik,pompa.

Mi w 2 letniej już eksploatacji E36, gdzie po zakupie właśnie wymieniłem te czujniki z powodu uszkodzenia mechanicznego przeze mnie śrubokrętem podczas ich demontażu bo tak były powiem zapieczone,że nie chciały łatwo wyjść, ten że błąd zaświecił się ze 3 razy i nie podczas jazdy, a np. po myciu kół myjką,przejeździe po drodze leśnej, gdzie za mną była chmura kurzu i raz po mocnych opadach deszczu - dziwne może to się wydać co ma deszcz do czujników,ale po tym mi się właśnie zaświecały te kontrolki.
ODPOWIEDZ