e34 tds 525 regeneracja nastawnika
Moderator: Moderatorzy
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: e34 tds 525 regeneracja nastawnika
Na allegro jest koleś Picia2 zajmuję się regeneracją nastawników Na forum są 2 nastawniki od niego 1 mam ja drugi V1ck obaj mamy HDK ale spytaj może będzie miał EDC

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
- qliver
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
Te nastawniki w praktyce są nienaprawialne. Firmy, które oferują takie usługi wykorzystują różne chałupniczo opracowane "myki", które dają im czasem jeszcze troszkę życia.ratlerek pisze:Witam serdecznie wszystkich może ktos z użytkownikow bawarek ma numer telefonu kogos kto regeneruje te nieszczesne nastawniki potencjometryczne ( najlepiej w rejonie Warmińsko-mazurskim ). Prosilbym o jakis namiar na konkretny warsztat co nie odwala lipy.Z gory dziekuje i pozdrawiamRat
Np. firma: http://allegro.pl/nastawnik-pompy-wtrys ... 81156.html w opisie masz telefon.
Mam ten sam problem, co ty. Dzwoniłem do tego gościa z linku w/w. Nie daje żadnej gwarancji. Płacisz 150 zł, jak będziesz miał szczęście (sterownik nie jest totalnie wyeksploatowany), to po tej regeneracji pochodzi 1-2 lata, jak będziesz miał pecha, to 1-4 tygodnie. Takie życie.
Prawdziwy problem jest w tym, że Bosh wstrzymał już produkcję tych nastawników w zeszłym roku, i oficjalnie są nie do dostania. Trzeba obdzwaniać firmy pompiarskie, czasem zdarza się że któraś ma jaeszcze coś ze starych zapasów... Jeśli nie znajdziesz nowego, tylko używki wchodzą w rachubę, a to zawsze ryzyko.
Wychodzi na to, że Bosh postanowił zakończyć życie starszych TDSów
--
qliver
E34 525TDS M51D25
qliver
E34 525TDS M51D25
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Dorzucę tylko informację, że BOSCH ma obowiązek dostarczania części zamiennych przez 10 lat od zakończenia produkcji. :] Co do nastawników EDC to nie przesadzajmy z tą enigmatycznością ich kupienia - ostatnie produkowane były w Czechach (nawet nie wiedziałem, że już skończyli?) i w zeszłym roku zapasy były jeszcze spore, bez problemu do ściągnięcia przez każde ASO (ale za kosmiczną cenę). Za to polecam obdzwonić serwisy BOSCH, każdy z nich tak naprawdę jest w stanie tą część sprowadzić, pytanie za ile i czy im się chce (jeśli akurat mają jakimś trafem, to wyprzedają w dobrych cenach). No i zgodnie z prawem, dają gwarancję 12m-cy (warunkiem jest profesjonalny montaż, najlepiej w BOSCHu
ale może być serwis diesla, tylko muszą być na to dokumenty i spisane nastawy). Tyle jeśli chodzi o nowy.
Co do regeneracji, jeśli by czyszczenie miało kosztować 150zł z ustawieniem, to może i warto spróbować. Ale proponowałbym razem z tym wymienić filtr paliwa (70-100zł KNECHT), przepłukać układ (koszt takiej usługi waha się 100-250zł, wpuszczają chemię do zbiornika i układu i wypompowują wszystko co jest, płuczą później) i wymienić sitko pompy w baku (grosze w ASO, do montażu samemu). Wtedy mamy większe prawdopodobieństwo, że nastawnik jeśli zdechnie to tylko z winy swojej lub pompy.
Pozdrawiam.
Co do regeneracji, jeśli by czyszczenie miało kosztować 150zł z ustawieniem, to może i warto spróbować. Ale proponowałbym razem z tym wymienić filtr paliwa (70-100zł KNECHT), przepłukać układ (koszt takiej usługi waha się 100-250zł, wpuszczają chemię do zbiornika i układu i wypompowują wszystko co jest, płuczą później) i wymienić sitko pompy w baku (grosze w ASO, do montażu samemu). Wtedy mamy większe prawdopodobieństwo, że nastawnik jeśli zdechnie to tylko z winy swojej lub pompy.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!