mam takie pytanie: czy podczas uzywania klimatyzacji skrapla wam sie cos pod samochodem? macie mokra plame? z tego co slyszalem to podczas uzywania klimy pod samochodem powinna kapac woda. mam tak w mietku ojca, slyszalem od paru innych ludzi, ze im tez sie skrapla i jest to normalny objaw. u mnie jednak zadnej plamy nie ma. a jak u was?
[E34] klimatyzacja - skraplanie
Moderator: Moderatorzy
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
- Województwo: Śląskie
[E34] klimatyzacja - skraplanie
witam szanowne grono 
mam takie pytanie: czy podczas uzywania klimatyzacji skrapla wam sie cos pod samochodem? macie mokra plame? z tego co slyszalem to podczas uzywania klimy pod samochodem powinna kapac woda. mam tak w mietku ojca, slyszalem od paru innych ludzi, ze im tez sie skrapla i jest to normalny objaw. u mnie jednak zadnej plamy nie ma. a jak u was?
-
Paweel
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podkarpackie
że skrapla się woda jest to całkowicie normalne. Klimatyzacja oprócz chłodzenia również osusza powietrze, woda zgromadzona w powietrzu skrapla się i spływa przez kanałek pod samochód. Jeżeli jest gorąco i powietrze jest suche to wody będzie kilka kropel i szybko odparują (nie koniecznie będzie widać plamę), jeżeli natomiast wilgotność powietrza jest duża to plama pod samochodem będzie widoczna.
-
DannyS
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Opolskie
Kanały znajdują się po lewej i prawej stronie parownika.
Od dołu samochodu widać je. Możesz je zobaczyć po lewej i prawej stronie skrzyni biegów
Ok 10 cm od góry tunelu środkowego wystaja one na 2 cm, są to rurki w które włożona jest mała spiralka ok 5 cm
Jak ją wyciągniesz możesz ten kanał potraktowac jakim odgrzybiczem żeby go przeczyścić.
Od dołu samochodu widać je. Możesz je zobaczyć po lewej i prawej stronie skrzyni biegów
Ok 10 cm od góry tunelu środkowego wystaja one na 2 cm, są to rurki w które włożona jest mała spiralka ok 5 cm
Jak ją wyciągniesz możesz ten kanał potraktowac jakim odgrzybiczem żeby go przeczyścić.