pozwolilem sobie zalozyc nowy temat, bo chyba nikt wczesniej tego nie poruszal. mianowicie wiekszosc twierdzi ze przyczyna zlego odpalania na cieplym jest pompa, ale co konkretnie sie z nia dzieje ? rozszczelnia sie pod wplywem temp ? tylko to mi przychodzi do glowy.
w temacie pomp wtryskowych zaglebiony jest juz od kilku miesiecy i trafilem na kilka innych mozliwych przyczyn zlego odpalania.
mianowiscie:
- sterownik silnika podaje zle info pompie
- padniety sam nastawnik dawki paliwa
- przestawiony kat wtrysku
czy to co wymienilem, rzeczywiscie ma wplyw ?
moze przyblize moj przypadek. przez jakies 2-3 tyg mialem co raz wieksze problemy z odpaleniem, musialem krecic na koncu nawet po 7-8 razy, az teraz w ogole nie odpala. na zimnym odpalal od strzala. aha, no i na jalowych obrotach lekko trzeslo silnikiem, ale tak delikatnie.
glowne zapytanie, tak jak w temacie, co sie dzieje konkretnie z pompa wtryskowa ?
koniec pompy - wlasciwie o co chodzi ?
Moderator: Moderatorzy
-
jakuub76
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
u mnie z kolei było tak...zimny silniczek od strzała i zegarek szwajcarski..
silniczek ciepły kręcenie 3..4..7..8 razy i po odpaleniu chmura !!w pompie została wymieniona "głowiczka" i po problemie
oczywiście w boschu /cyt./ Prose Pana trzeba pruć...co oznaczało wymiane wszystkiego przez co płynie paliwo i niebotyczna cena przekraczająca 5000 pln!! Oczywiście znalazłem innego specjalistę co zjadł na tym zęby i jestem zadowolony /1200pln/ heh..
..to nic że pól miliona na szafie..co to dla TDS-a !!
-
arcabuz
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: koniec pompy - wlasciwie o co chodzi ?
Jakie procesy zachodza w pompie ze się psuje to ci nie powiem ale pewne jest ze musisz oddać ja do regeneracji. ja własnie dziś wymieniłem pompę wtryskowa i jak ręka odjął kosztowało mnie to 2 tyś zł ( kupiłem regenerowana ). Tam jest jeszcze podobno jakiś regulator który odpowiada za odpalanie. Sam nastawnik pompy powoduje ze auto gaśnie kiedy jest uszkodzony.iamtheone pisze:pozwolilem sobie zalozyc nowy temat, bo chyba nikt wczesniej tego nie poruszal. mianowicie wiekszosc twierdzi ze przyczyna zlego odpalania na cieplym jest pompa, ale co konkretnie sie z nia dzieje ? rozszczelnia sie pod wplywem temp ? tylko to mi przychodzi do glowy.
w temacie pomp wtryskowych zaglebiony jest juz od kilku miesiecy i trafilem na kilka innych mozliwych przyczyn zlego odpalania.
mianowiscie:
- sterownik silnika podaje zle info pompie
- padniety sam nastawnik dawki paliwa
- przestawiony kat wtrysku
czy to co wymienilem, rzeczywiscie ma wplyw ?
moze przyblize moj przypadek. przez jakies 2-3 tyg mialem co raz wieksze problemy z odpaleniem, musialem krecic na koncu nawet po 7-8 razy, az teraz w ogole nie odpala. na zimnym odpalal od strzala. aha, no i na jalowych obrotach lekko trzeslo silnikiem, ale tak delikatnie.
glowne zapytanie, tak jak w temacie, co sie dzieje konkretnie z pompa wtryskowa ?