Powód edycji: kolego popraw temat posta bo zostanie zamknięty mod.
e60 530d automat - dławi, skrzynia?
Moderator: Moderatorzy
-
marek6
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
e60 530d automat - dławi, skrzynia?
Pomocy dwa razy ją zdławiło.Czy to skrzynia pada? efekt jest taki jak by coś ją przytrzymało zaświeca sie controla trakcji dsc a za chwile jedzie jakby nigdy nic. A i jeszcze jedno jak wracałem z gór zjeżdżając z górki z nogą na hamulcu zredukowała na trójke od tak sobie dopiero włączyłem na manual i dałem jej 4.Sam już nie wiem co ją boli.
wasssup
Re: automat. Pomocy
redukowanie biegów przez automat gdy lecisz z górki jest całkiem normalnemarek6 pisze: A i jeszcze jedno jak wracałem z gór zjeżdżając z górki z nogą na hamulcu zredukowała na trójke od tak sobie dopiero włączyłem na manual i dałem jej 4.
marek6 pisze:Pomocy dwa razy ją zdławiło.Czy to skrzynia pada? efekt jest taki jak by coś ją przytrzymało zaświeca sie controla trakcji dsc a za chwile jedzie jakby nigdy nic.
Możesz coś wiecej napisać na ten temat ? To dzieje się przy przyspieszaniu czy normlanej jeździe ?
Pozdrawiam Daro
-
marek6
- Bywalec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Generalnie to wydaje mi sie jakby za często coś mieliła(tak jakby dopasowała sie do innego stylu jazdy) Jak jade sobie np 130 i nagle zaczne hamować to zrzuca biegi wcześniej może też tak robiła ale nie było to odczuwalne,czasami szarpnie. Sam już nie wiem może mi sie coś wydaje ale za tydzień wraca mój mechanik to podjade do niego może on coś poradzi.Ale mam pytanie czy taka skrzynia może sie rozprogramować albo czy błedy mogą wpływać na jej działeanie?
wasssup
Zależy w jakim trybie jeździsz. Na "DS" skrzynia funkcjonuje zupełnie inaczej i pomaga przy hamowaniu co mi się najbardziej podoba 
Przypomniała mi się jedna rzecz. Powodem źle działającej skrzyni może być komputer od ABS-u dlatego zapala się DSC a wraz z nią powinna się zapalać kontrolka od ABS-u. U mnie wyglądało to tak, że się zawieszała np. na 2 biegu i cały czas go trzymała, trzeba było uruchomić silnik ponownie i puszczało. Do tego dochodziło szarpanie. Proponuje podpiąć auto pod komputer i wylecą błędy <koszt 50 zł> Można także zadzwonić do tego gościa :
<Teo Motors. Automatyczne skrzynie biegów. Myszkowski Teodor >
0 61 663 65 65
62-080, Swadzim, Ogrodowa 3
Jest to co prawda firma koło Poznania ale powinni wytłumaczyć przez tel. jak dokładnie wpływa ten komputer od ABS-u na działanie skrzyni..dość dawno to było i nie pamiętam szczegółów :/ albo podpowiedzą coś innego. Są najlepsi i przyjeżdżają do nich auta nawet z całej Polski. Oni robili u mnie skrzynie jakieś 2 lata temu bo padła zupełnie i do dzisiaj sprawuje się wyśmienicie
Tak to wyglądało w moim przypadku.
Przypomniała mi się jedna rzecz. Powodem źle działającej skrzyni może być komputer od ABS-u dlatego zapala się DSC a wraz z nią powinna się zapalać kontrolka od ABS-u. U mnie wyglądało to tak, że się zawieszała np. na 2 biegu i cały czas go trzymała, trzeba było uruchomić silnik ponownie i puszczało. Do tego dochodziło szarpanie. Proponuje podpiąć auto pod komputer i wylecą błędy <koszt 50 zł> Można także zadzwonić do tego gościa :
<Teo Motors. Automatyczne skrzynie biegów. Myszkowski Teodor >
0 61 663 65 65
62-080, Swadzim, Ogrodowa 3
Jest to co prawda firma koło Poznania ale powinni wytłumaczyć przez tel. jak dokładnie wpływa ten komputer od ABS-u na działanie skrzyni..dość dawno to było i nie pamiętam szczegółów :/ albo podpowiedzą coś innego. Są najlepsi i przyjeżdżają do nich auta nawet z całej Polski. Oni robili u mnie skrzynie jakieś 2 lata temu bo padła zupełnie i do dzisiaj sprawuje się wyśmienicie
Pozdrawiam Daro
- Krakowiak
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1999
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
automat. Pomocy
To że dławi to wynik ASC włączonego , wina uślizgu kół . Czyli jest wszystko ok.
To że szarpnie to wina ciśnienia oleju , spowodowana różnymi czynnikami , np. konwerterem.
To że szarpnie to wina ciśnienia oleju , spowodowana różnymi czynnikami , np. konwerterem.