e60 530d automat - dławi, skrzynia?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

marek6
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2004
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

e60 530d automat - dławi, skrzynia?

Post autor: marek6 »

Pomocy dwa razy ją zdławiło.Czy to skrzynia pada? efekt jest taki jak by coś ją przytrzymało zaświeca sie controla trakcji dsc a za chwile jedzie jakby nigdy nic. A i jeszcze jedno jak wracałem z gór zjeżdżając z górki z nogą na hamulcu zredukowała na trójke od tak sobie dopiero włączyłem na manual i dałem jej 4.Sam już nie wiem co ją boli.
  Powód edycji: kolego popraw temat posta bo zostanie zamknięty mod.
wasssup
Daro530d
Świeżak
Świeżak

Re: automat. Pomocy

Post autor: Daro530d »

marek6 pisze: A i jeszcze jedno jak wracałem z gór zjeżdżając z górki z nogą na hamulcu zredukowała na trójke od tak sobie dopiero włączyłem na manual i dałem jej 4.
redukowanie biegów przez automat gdy lecisz z górki jest całkiem normalne :) nic się z nią nie dzieje, auto poprostu zaczyna hamować silnikiem. Taki sam efekt uzyskasz klepiąc gaz albo jak szybko wciśniesz kick down i odrazu puścisz też zacznie hamować silnikiem.
marek6 pisze:Pomocy dwa razy ją zdławiło.Czy to skrzynia pada? efekt jest taki jak by coś ją przytrzymało zaświeca sie controla trakcji dsc a za chwile jedzie jakby nigdy nic.

Możesz coś wiecej napisać na ten temat ? To dzieje się przy przyspieszaniu czy normlanej jeździe ?
Pozdrawiam Daro
marek6
Bywalec

Generalnie to wydaje mi sie jakby za często coś mieliła(tak jakby dopasowała sie do innego stylu jazdy) Jak jade sobie np 130 i nagle zaczne hamować to zrzuca biegi wcześniej może też tak robiła ale nie było to odczuwalne,czasami szarpnie. Sam już nie wiem może mi sie coś wydaje ale za tydzień wraca mój mechanik to podjade do niego może on coś poradzi.Ale mam pytanie czy taka skrzynia może sie rozprogramować albo czy błedy mogą wpływać na jej działeanie?
wasssup
Daro530d
Świeżak
Świeżak

Post autor: Daro530d »

Zależy w jakim trybie jeździsz. Na "DS" skrzynia funkcjonuje zupełnie inaczej i pomaga przy hamowaniu co mi się najbardziej podoba :D

Przypomniała mi się jedna rzecz. Powodem źle działającej skrzyni może być komputer od ABS-u dlatego zapala się DSC a wraz z nią powinna się zapalać kontrolka od ABS-u. U mnie wyglądało to tak, że się zawieszała np. na 2 biegu i cały czas go trzymała, trzeba było uruchomić silnik ponownie i puszczało. Do tego dochodziło szarpanie. Proponuje podpiąć auto pod komputer i wylecą błędy <koszt 50 zł> Można także zadzwonić do tego gościa :

<Teo Motors. Automatyczne skrzynie biegów. Myszkowski Teodor >
0 61 663 65 65
62-080, Swadzim, Ogrodowa 3

Jest to co prawda firma koło Poznania ale powinni wytłumaczyć przez tel. jak dokładnie wpływa ten komputer od ABS-u na działanie skrzyni..dość dawno to było i nie pamiętam szczegółów :/ albo podpowiedzą coś innego. Są najlepsi i przyjeżdżają do nich auta nawet z całej Polski. Oni robili u mnie skrzynie jakieś 2 lata temu bo padła zupełnie i do dzisiaj sprawuje się wyśmienicie :) Tak to wyglądało w moim przypadku.
Pozdrawiam Daro
marek6
Bywalec

Wielkie dzieki za pomoc i namiary. pozdrowienia
wasssup
Awatar użytkownika
Krakowiak
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie
Kontakt:

automat. Pomocy

Post autor: Krakowiak »

To że dławi to wynik ASC włączonego , wina uślizgu kół . Czyli jest wszystko ok.
To że szarpnie to wina ciśnienia oleju , spowodowana różnymi czynnikami , np. konwerterem.
Loona Thic
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998

automat. Pomocy

Post autor: Loona Thic »

Z tego wszystkiego - to jest NAJLOGICZNIEJSZE.. :)
W momencie jak przyspieszasz, jak trafisz na śliską nawierzchnię i spowodujesz uślizg kół to automatycznie zmniejsza Ci się moc i komputer auto dławi... :)
Normalna sprawa.
Sprawdź jeszcze stan oleju w skrzyni - może masz za mało.
Zablokowany