Rozrząd

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

pele78
Bywalec

Rozrząd

Post autor: pele78 »

Koledzy poszukuje fachowca który wymieni mi rozrząd okolice warszawy
Pavlick
Bywalec

Re: Rozrząd

Post autor: Pavlick »

pele78 pisze:Koledzy poszukuje fachowca który wymieni mi rozrząd okolice warszawy
Trochę OT: dlaczego sądzisz, że jest do wymiany? uszkodzony? stuka? Czy profilaktycznie?
Sam rozglądam się za DOBRYM mechanikiem, znającym TDSy, nie mam już możliwości dłubania przy większych naprawach sam...
Pozdrawiam
Q.
pele78
Bywalec

bo pompiarz mi to oświadczył że jesl luz i może przeskoczyć a gość wie co mówi
Pavlick
Bywalec

Nie polemizuję z pompiarzem ale... jesli stwierdził, że łańcuch ma luz taki, że da się go zdjąć z zębów koła rozrządu to... nie powinien wypuścić Cię z warsztatu ;-)
JEśli fakjtycznie tak jest - powinieneś słyszeć hałas dobiegający z okolic elementów rozrządu.

Naciąg łąńcucha możesz sprawdzić odkręcając korek wlewu oleju, pod deklem (od przodu silnika) będziesz widział łańcuch. JEśli masz tylko półmilimetrowy luz poprzeczny (na zębach) - jest ok. Jeśli możesz ponad normę nacisnąć łąńcuch pod kołem pasowym jest słabo...
Pozdrawiam
Q.
pele78
Bywalec

mówił że jak go naciąga czy coś takiego to przeskakuje chodzi o pompe .Powiedział że może to założyć ale może przeskoczyć.Podał mi nr do fachowca a ten powiedział że ok7000 z butów mnie wyrwało
Pavlick
Bywalec

pele78 pisze:mówił że jak go naciąga czy coś takiego to przeskakuje chodzi o pompe .Powiedział że może to założyć ale może przeskoczyć.Podał mi nr do fachowca a ten powiedział że ok7000 z butów mnie wyrwało
Tutaj : http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=35 masz opis wymiany rozrządu.

Opis pochodzi ze strony BMW-klub cały wątek: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... sc&start=0

Zapoznaj się, przeczytaj kilka razy, prześpij się, kup klucze i... do dzieła!
Pozdrawiam
Q.
pele78
Bywalec

tak czytałem już ten temat ale niestety moja praca nie pozwala mi podłubać przy autku.Już znalazłem majstra mówi że już ma za sobą pare wymian owego sprzętu i powiedział że zrobi. Zobaczymy-robocizna to ok 700-900pln
Pavlick
Bywalec

pele78 pisze:.Już znalazłem majstra mówi że już ma za sobą pare wymian owego sprzętu i powiedział że zrobi. Zobaczymy-robocizna to ok 700-900pln
Koniecznie zdaj relację z wymiany i wystaw opinię warsztatowi w dziale (mam nadzieję) "Polecane warsztaty".
Pozdrawiam
Q.
pele78
Bywalec

Zdam. Chyba jak i tak trzeba ściągać głowice to już ją chyba zrobie jak należy.
Jeżeli szukasz dobrago gościa od układu wtryskowego to polecam Nadarzyn-gość pewniak
arcabuz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: arcabuz »

Mnie tez mechanik powiedział przy zmianie pompy wtryskowej ze rozrząd mam naciągnięty, i miał rację. Wymienił mi rozrząd bez sciągania głowicy choć technologicznie powinno się zdejmować głowicę. Teraz autko chodzi jak lala. Za rozrząd z wymianą zapłaciłem 1250 zł, a podobno już jakaś prowadnica była urwana. Powiem szczerze że nie było go słychać ze jest do wymiany ale przebieg 360 tys robi swoje.
ODPOWIEDZ