Rozrząd
Moderator: Moderatorzy
Re: Rozrząd
Trochę OT: dlaczego sądzisz, że jest do wymiany? uszkodzony? stuka? Czy profilaktycznie?pele78 pisze:Koledzy poszukuje fachowca który wymieni mi rozrząd okolice warszawy
Sam rozglądam się za DOBRYM mechanikiem, znającym TDSy, nie mam już możliwości dłubania przy większych naprawach sam...
Pozdrawiam
Q.
Q.
Nie polemizuję z pompiarzem ale... jesli stwierdził, że łańcuch ma luz taki, że da się go zdjąć z zębów koła rozrządu to... nie powinien wypuścić Cię z warsztatu 
JEśli fakjtycznie tak jest - powinieneś słyszeć hałas dobiegający z okolic elementów rozrządu.
Naciąg łąńcucha możesz sprawdzić odkręcając korek wlewu oleju, pod deklem (od przodu silnika) będziesz widział łańcuch. JEśli masz tylko półmilimetrowy luz poprzeczny (na zębach) - jest ok. Jeśli możesz ponad normę nacisnąć łąńcuch pod kołem pasowym jest słabo...
JEśli fakjtycznie tak jest - powinieneś słyszeć hałas dobiegający z okolic elementów rozrządu.
Naciąg łąńcucha możesz sprawdzić odkręcając korek wlewu oleju, pod deklem (od przodu silnika) będziesz widział łańcuch. JEśli masz tylko półmilimetrowy luz poprzeczny (na zębach) - jest ok. Jeśli możesz ponad normę nacisnąć łąńcuch pod kołem pasowym jest słabo...
Pozdrawiam
Q.
Q.
Tutaj : http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?t=35 masz opis wymiany rozrządu.pele78 pisze:mówił że jak go naciąga czy coś takiego to przeskakuje chodzi o pompe .Powiedział że może to założyć ale może przeskoczyć.Podał mi nr do fachowca a ten powiedział że ok7000 z butów mnie wyrwało
Opis pochodzi ze strony BMW-klub cały wątek: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Zapoznaj się, przeczytaj kilka razy, prześpij się, kup klucze i... do dzieła!
Pozdrawiam
Q.
Q.
-
arcabuz
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Mnie tez mechanik powiedział przy zmianie pompy wtryskowej ze rozrząd mam naciągnięty, i miał rację. Wymienił mi rozrząd bez sciągania głowicy choć technologicznie powinno się zdejmować głowicę. Teraz autko chodzi jak lala. Za rozrząd z wymianą zapłaciłem 1250 zł, a podobno już jakaś prowadnica była urwana. Powiem szczerze że nie było go słychać ze jest do wymiany ale przebieg 360 tys robi swoje.