E36 318 tds PROBLEMY PO WYMIANIE SILNIKA

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

globus_318tds
Bywalec

E36 318 tds PROBLEMY PO WYMIANIE SILNIKA

Post autor: globus_318tds »

Witam,
jakiś czas już jestem posiadaczem e36 318 tds touring roczek 95, po szczęśliwym i bardzo bezproblemowym okresie prawie 3 lat kiedy wymieniałem płyny, klocki itp silnik odmówił posłuszeństwa. Z niewiadomych nikomu przyczyn w trakcie jazdy wyrzuciło olej przez korek wlewu i silniczek się zatarł. Dlaczego akurat góra nie mam pojęcia. Rano tego samego dnia sprawdzałem jeszcze poziom oleju i tak dla komfortu pracy bolałem 100 ml oleju. Wyprzedzając domysły podkreślę że korek ZAKRĘCIŁEM. sprawdzałem to jeszcze w ciągu dnia bo dolewałem płynu do spryskiwaczy. Tak czy owak silnik się zatarł. Turbina padła. uszczelkę z wydmuchnęło. kapitalny remont- diagnoza która mnie zabiła. Samochód chodził w rodzinie od nowości więc wiedziałem co mam. Nigdy nie bity. Wszystkie remonty tylko na częsciach z ASO bo był dostep w dobrych cenach. Olej w silniku wymieniany co 12-13 tys. km. dolewałem średnio 0.5 litra pomiedzy przegladami. wiec wydaje mi sie ze dobrze. nawet na te 360 tysiecy km. przebiegu.
Wracając do tematu. Koszt remontu silnika wg mechanika to 5 koła. Doszedłem do wniosku że zaryzykuje i kupię silnik cały. Kupiłem cąła jednostkę z rozbitego wozu z Irlandii. Samochód odebrałem wczoraj i teraz mam pare małych problemów.

Problem 1.
Po przełozeniu silnika wymienione zostały wszystkie płyny i filtry. Do chłodnicy wlany zostało Petrygo. Kolor niebieski. Po przejechaniu 150 km płyn zmienił swój kolor na taki jasno brązowy. Czytałem na forum że może to moze być spowodowane tym ze w silniku był inny płyn albo woda, kamien sie osadził. Czytałem też ze raczej trudno się tego pozbyć. Pytanie moje brzmi czy warto tym sie przejmować??czy to jest grożne?? zima w koncu moze uderzyc w każdej chwili.... zmiana koloru nie jest spowodowana olejem.na 100%. masła nie ma. a bagnet tez jest ładny.
Problem 2.
Nowy- stary silnik ma problem z dogrzaniem się. wskazówka temp nie przechodzi za niebieskie pole.jak juz to minimalnie. po przejechaniiu 100 km delikatnie minęła niebieskie pole. Czy to termostat??w środku samochód grzeje powiedziałbym średnio...troche ciepłego powietrza rzuci ale bez szału?? podobne tematy czytałem ale nie były one połaczone z problemem nr 1, czy problem nr 1 moze miec jakiś wpływ na prace termostatu??
Problem 3.
Dotyczy wężyka na którym znajduje sie ten element biało-czarny zwany kryzą;wg zdjęci, które pozwoliłem sobie zapożyczyć z innego tematu,wężyk z jednej strony podpięty jest do elektrozaworu,

1. niestety nie wiem gdzie powinien być podpięty drugi koniec tego wężyka z kryzą ??
2. nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale mechanik podłączył mi ten węzyk odwrotnie niż na zdjęciu, tzn najpierw jest dłuższy odcinek wezyka, kryza i krótszy odcinek podpięty gdzieś... gdzie nie wiem ale pytam bo nie jestem pewny. patrząc na realOEM nie umiem określic tego miejsca.

Problem 4.
po odkreceniu korka wlewu słychać metaliczny dzwiek. i troche chlapie olejem. po przejrzeniu forum domyslam sie ze to vaccum. pewnosci nie mam, jest jakis sposób na 100% stwierdzenie nieprawidłowej pracy tej pompy??czy sam ją wymienie??

Pomimo tych problemów silnik chodzi dobrze, nie kopci, przyśpiesza równo, choć mam wrażenie ze ma sporą turbodziurę. w poprzednim nie odczuwałem czegos takiego a moze mi sie wydaje.. nie ma problemów z odpalaniem na zimno.na ciepło trudno mi powiedziec bo jest problem nr 2
Czekam na podpowiedzi co robić.
Załączniki
proszę nie sugerować sie strzałką. DOTYCZY PROBLEMU 3
proszę nie sugerować sie strzałką. DOTYCZY PROBLEMU 3
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: E36 318 tds PROBLEMY PO WYMIANIE SILNIKA

Post autor: GuLuN »

Co do numeru 3 to masz z pewnego powodu kolorowe to kółeczko i podepnij tak jak powinno być.
płyn mógł się zmieszać i masz nieciekawy kolor tyle, termostat do wymiany skoro się nie grzeje ewentualnie odpowietrzyć porządnie i dopiero wymienić .
Tu masz jak chodzi popsuta pompa vacu sam zrobisz jak masz 2 ręce i troche oleju w głowie.
http://www.youtube.com/watch?v=b9liOlDM0Yo
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Silnik z irlandii więc na 80% był jeżdżony na wodzie, a nie na płynie - stąd ten rudawy kolor płynu.
Czeka cię obowiązkowe płukanie układu chłodzenia i wymiana termostatu.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Jeśli chodzi o większa turbo dziurę to podejrzewam że źle podłączyłeś podciśnienia i dlatego jedzie jak muł.
Układ wypłucz i to porządnie, odkamień, zalej dobrym chłodziwem i odpowietrz, dla pewności przyjrzyj się pompie cieczy, termostatowi i powinien się ładnie rozgrzewać i dmuchać ciepłym powietrzem w kabinie.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
globus_318tds
Bywalec

POMPA Jest na 100% procent dobra bo pochodzi z poprzedniej jednostki.niestety przełozenie termostatu nie przyszło mi do głowy. Do kolegi Jawora- czy piszac podcisnienie masz na mysli wężyk o którym pisałem na początku??
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Do tego dochodzi także filtr kabinowy, jak dawno i czy w ogóle go wymieniałeś.
Mam na myśli wszystkie wężyki podciśnień dochodzące do kolektora, EGRu, etc, etc.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
globus_318tds
Bywalec

powiem szczerze ze nie wydaje mi sie zebym miał cos takiego...gdzie ten filtr powinien być. dodam moze ze to wersja bez klimatyzacji.
Mam nadzieje ze w weekend znajde czas na sprawdzenie i poprawki.:)
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Filtr znajduje się za tą kratką na podszybiu pod maską a dokładnie to 2 filtry.
Trzeba zdjąć całą tą puszkę z elektryką.
Obrazek
Obrazek
globus_318tds
Bywalec

moze to głupie ale wydaje mi sie ze nie mam czegos takiego...
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Bo to zależy czy masz klimę, i czy jest to może IHKA, czyli klima automatyczna. Bo jeśli tak, to filtr kabinowy masz schowany głęboko pod schowkiem po stronie pasażera, a jego wymiana pociąga za sobą demontaż schowka i osłony nad nogami pasażera. Instrukcja wymiany jest zawarta na forum, poszukaj i nie kontynuuj tego wątku tutaj.

Kolorem płynu chłodzącego należy się przejmować. Jeżeli wlany był płyn czysty (obojętnie od marki, petrygo jest tylko trochę lepsze od wody, ale nie o tym jest mowa) - to powinien do wymiany zachować swoją konsystencję oraz kolor. Jeżeli zabarwił się w odcień brunatno - rdzawy, oznacza to, że silnik po wyjęciu był jakiś czas składowany, stał bez płynu, lub jeżdżony był na wodzie, o czym wspomniał N20. W każdym przypadku należy spuścić płyn, wlać odpowiedni środek odkamieniająco - odrdzewiający. Nie chodzi tylko o względy estetyczne, ale drobinki rdzy i brudu krążące po układzie skutecznei zabijają elektrozawory ogrzewania, ale także prowadzą do zatykania się nagrzewnicy i chłodnicy głównej. Kłopoty wynikające z tego chyba nie muszę omawiać.
Termostat masz w tej chwili ewidentnie do wymiany.
Ostatnia sprawa którą poruszyłeś - korek wlewu oleju nie jest do odkręcania podczas pracy silnika. Musisz to sobie wbić do głowy zanim wbije Ci się jakiś dramat związany z pompą vacuum. Jeżeli nie masz problemów z hałasem podczas normalnej pracy silnika, nie masz problemu ze słabymi hamulcami - zostaw pompę vacuum w spokoju. Korek oleju służy do wlewania oleju i tylko i wyłącznie do tego - to nie jest otwór diagnostyczny ani rewizyjny. A że chlapie - chłopie, zaraz pod korkiem zapiernicza łańcuch rozrządu - no to jak miałby nie chlapać?

Natomiast odnosząc się do pytań z pierwszego postu - ten biało - czarny element to nie jest kryza. Kryza, to jest zwężenie, natomiast to biało - czarne, to jest zawór jednokierunkowy. Złe jego ukierunkowanie uniemożliwia poprawne wysterowanie zaworem AGR.
Jeżeli to zdjęcie załączone to zdjęcie silnika w Twoim aucie po przekładce, to nie ma prawa on działać prawidłowo, wszystko masz źle podłączone - podciśnienie do wylotu z kolektora dolotowego, a AGR do czujnik ciśnienia doładowania. Sam zawór jednokierunkowy jest we właściwej orientacji, ale w tej chwili nie spełnia on swojej roli.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
globus_318tds
Bywalec

1. ten biało-czarny element to kryza- tak przynajmniej nazywa to portal realoem -
2. zdjecie jest zapożyczone ( pisałem o tym wczesniej) spróbuje zrobić dzisiaj zdjecie jak to jest podłaczone u mnie.
3. nie mam klimy wiec i pewnie filtra kabinowego tez nie
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Filtr kolego masz zdjęcie jest z e36 bez klimy ja też nie mam klimy i filtr jest
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Carlos, "to biało-czarne" przetłumaczone jest prawidłowo, bo to jest reduktor przecież (http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... 0%C2%A0726). Podłączyć wszystko prawidłowo też żadna filozofia, nawet zrobili do tego kolorki, coby się właśnie nie myliło, a na RealOEM wszystko jest opisane dokładnie. :]

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 451#p52277

Przy okazji - do kolektora idzie przewód "nadciśnienia" a nie "podciśnienia" (przecież on idzie z kolektora i nic nie ma wspólnego z pompą podciśnienia - mi na to już dawno Raven zwrócił uwagę, bo sam z przyzwyczajenia wszystkie przewodziki tam nazywałem podciśnieniowymi :D ), raz że jest zabezpieczony opaskami jak na nadciśnienie przystało, dwa idzie do MAP Sensora, który tak mierzy powietrze.

Jak podepniesz wszystko prawidłowo to dopiero wtedy możemy rozmawiać - tak to bez sensu jak dzieci we mgle. Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Siudek owszem, wiem co jest napisane w ETK, to samo napisane jest w TIS. Uwierz mi, to nie jest kryza, to jest zawór jednokierunkowy. Mam to nowiutkie w aucie - i mówię z doświadczenia jak to działa, a nie jak to nazwali.
Przy okazji - przyjrzyj się zdjęciu z pierwszego postu - zobacz dokąd idzie dren od zaworu podciśnienia. Moim zdaniem na tym właśnie zdjęciu ktoś podłączył go do wyjścia z kolektora dolotowego, między innymi, ponadto całość na zdjęciu jest namieszana. Podobnież, według TIS linie pomiarowe ciśnienia doładowania nie są zabezpieczane opaskami czy obejmami - ani w M41 ani w M51.

Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

globus_318tds pisze:wg zdjęci, które pozwoliłem sobie zapożyczyć z innego tematu
...kapiszi? ;]

W linku który podałem jest wszystko pokazane, zapewne kolega nie będzie już miał żadnych problemów z ogarnięciem tego, to naprawdę żadna filozofia jak się wie co jak działa i pomyśli logicznie. A co do tego zaworu - możesz mi w takim razie powiedzieć co robi ten zawór? Wspomaga elektrozaworek, coby nie zaniemógł jak się prąd wyłączy czy jak? :D
carl0s pisze:Podobnież, według TIS linie pomiarowe ciśnienia doładowania nie są zabezpieczane opaskami czy obejmami - ani w M41 ani w M51.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... =3&lang=pl

...a elementy nr 6 to co to w takim razie?

Pamiętam, że z Jaworem mieliśmy problem założyć tą opaskę ponownie na króciec pod kolektorem u mnie, ale jakoś się udało. I opaska OE. Dla niewtajemniczonych, to jest MAP Sensor, a przewód z niego idzie pod kolektor ssący (później po lifcie zamiast MAP Sensora był po prostu przepływomierz):
Obrazek
siudek siudkowski

globus_318tds
Bywalec

wielkie dzieki za zainteresowanie. w weekend mam nadzieje ze bedzie czas na te wszystkie zmiany. zrobię zdjecie jak to wyglada teraz i jak to podłacze. wszystkie uwagi wezme pod uwage:) kartka z realoem w reke i do dzieła:)
Pozdrawiam

Dodano: 15 Kwi 2009 18:49

do kolegi siudek= dziekuje za cenne uwagi ale analizując linka ktorego wstawiłeś ze schematem połaczenia tych wężyków zauwazyłem ze dla silnika M51 i M41 jest on nieco inny... niestety...
M41 dla porównania
(http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... _duct_agr/)
węzyk 19 nie jest połaczony z zaworem ERG... moze to wszyscy wiedzą...ale takie moje spostrzeżenie.

i jeszcze jedno ...gdzie ten węzyk 19 powinienem podłaczyc??
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Kolego globus_318tds nie piszemy posta pod postem tylko edytujemy po 1 a po 2 kolega carlos ma obcykanego małego tadka jak mało kto i sam takiego molestuje w swoim turingu 318TDS więc raczej wie o tym a po za tym schematy się różnią ale tylko one elementy są te same w końcu mały tadek to obcięty o 2 gary duży tadek.
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Globus, masz wszystko czarno na białym ze schematami i kolorami - u Ciebie jest dokładnie tak samo, bo to praktycznie ten sam silnik. Różnica jest w m51 po lifcie, bo tam zamiast MAP Sensora jest przepływomierz (co już napisałem, ale co Ciebie nie dotyczy). No i różnica jest, jak nie masz rolety... bo wtedy nie masz rolety. ;] Poza tym, wybacz, ale używajmy trochę logicznego myślenia. :D Pytasz o przewód 19, pokazujesz schemat gdzie jest on podpięty pod elektrozawór nr 15 i pytasz gdzie on idzie... a na schemacie pod nr 15 jest jak BYK napisane:
15 - Electric valve - 17 30 2 243 804 - AGR
...hmmmm...ciekawe gdzie to by mogło być podpięte... :mrgreen:

Bierz poprawkę na schematy, często są mocno poglądowe, ale w 90% przypadków zgadzają się z rzeczywistością jak się wie z praktyki co gdzie jest. Na schemacie tym co podałeś cały kolektor jest "malutki", gdyż jest tu symbolicznie - do niego jest drugi schemat, gdzie opisany jest kolektor. Tutaj jest opisana instalacja (przecież jest też pokazana turbina i kolektor wydechowy, na tej samej zasadzie co ssący).

P.S. Połączyłem posty - następnym razem edytuj jak napisał Gulun, masz na to 72h od napisania.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Ja wiem gdzie idzie przewód od AGR do świeżego powietrza :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

GuLuN pisze:Ja wiem gdzie idzie przewód od AGR do świeżego powietrza :lol:
Nieprawda, przewór do AGR podłączasz do wlotu powietrza do układu wentylacji. Na niższych obrotach gwarantuje to wyśmienite efekty zapachowo - wizualne, na wyższych zapewnia ostrość umysłu :D

ODPOWIEDZ