Witam szanownych forumowiczów!
Moja czarna bestia(3.0d 184km `99) czasami, sporadycznie traci moc. Często przyśpiesza jak szalona, wskazania chwilowego spalania idzie na 30 +, lecz zdarzy się ze wciskam gaz do oporu (oczywiscie na ciepłym już silniku) i mocy prawie brak, niezależnie od predkosci. Wskazuje wówczas tak do 20 litrów na setkę. Silnik odpala wspaniale, mimo ze jest mróz, wogóle nie kopci, przebieg 260 000 km.
Ojciec jako dawny mechanik zwrócił uwagę na delikatne, ledwoslyszalne w kabinie cykanie przy obciązeniu podczas przyśpieszania, może któryś wtrysk? W najblizszym czasie wybieram się na komputer.
Komputer pokładowy nie wyswietla żadnych błędów. Wymieniłem filtr paliwa i powietrza, rutynowo. Dodam też, że pali mi 6,5l/100 po trasie. Po zakupie mechanik stwierdził, ze turbo też było już robione. Prawdopodobnie regeneracja, turbo czyściutkie z wierzchu. Myślę ze nie jako pierwszy mam podobne objawy. Może ktoś wie co może być powodem powyższego zachowania?
ps. przegladajac filmiki na youtube i fora zagraniczne natknąłem się na problem w silnikach 3.0d z jakimiś dodatkowymi przepustnicami, w kolektorze dolotowym.
które potrafią się rozsypać i rozwalić tłok, pogiąć korbowody. Zastanawiam się czy w moim modelu taki patent występuje, czy trzeba to wyczyścić, czytałem ze usunięcie nie ma znaczącego wpływu na pracę silnika. Może ktoś też przerabiał ten temat?
e39 3.0d czasem traci moc
Moderator: Moderatorzy
-
Dominik86
- Bywalec
- Seria: E46
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
Re: e39 3.0d czasem traci moc
bez podpięcia pod kompa trudno coś powiedzieć... może być niskie ciśnienie na pompie ze zbiornika paliwa i np. na pełnym baku idzie dobrze a przy pustkach już zaczyna słabo... komp to podstawa
- kdawcewicz
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2002
- Województwo: Mazowieckie
Dominik ma racje, wybierz się na komputer, jesteś z mazowieckiego, polecam kolegę "BAGORA" z Warszawki, sam się do niego wybieram z początkiem nowego roku, na mały przegląd i chyba małego wirusa. Bagora znajdziesz na tym forum, jest specjalistą z najwyższej półki i chyba każdy forumowicz to potwierdzi.
B ędziesz
M iał
W szystkie
F1 bez Robcia, to jak BMW z przednim napędem, wracaj kolego
M iał
W szystkie
F1 bez Robcia, to jak BMW z przednim napędem, wracaj kolego
-
T.C.
- Świeżak

- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 320d
- Rocznik: 1998
- Województwo: Zachodniopomorskie
samo podłączenie pod komputer nic Ci nie da musisz zrobić diagnostykę pod obciążeniem , i sprawdzić parametry live data ...
podaj mi numer oprogramowania jaki posiadasz jeśli już będziesz po diagnostyce !!!! potem CI powiem dlaczego ...
podaj mi numer oprogramowania jaki posiadasz jeśli już będziesz po diagnostyce !!!! potem CI powiem dlaczego ...