e34 - problem z pompką paliwa w baku

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

pietrek525
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Re: problem z pompka paliwa w baku

Post autor: pietrek525 »

Z tego co pisze siudek to i mój i moich kumpli TDS-y też są uszkodzone bo we wszystkich pompki pracują tak samo jak u mnie. Czyli podczas podgrzewania świec i cały czas przy pracującym silniku :shock:
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Tomek 85 pisze:Mamamuszi, przeanalizuj schemat elektryczny i nie wprowadzaj w błąd :mrgreen:
http://img846.imageshack.us/img846/6753 ... e34tds.jpg
opis:
http://img10.imageshack.us/f/instalacjaopise34tds.jpg/
Czy alternator też pracuje na rezerwie,
podłącz się pod rzekażnik pompki
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Mamamuszi - oprócz stwierdzenia "alternator" jeszcze sprawdź co robi w układzie pompki paliwa...

Jak pewnie wiesz, załącza przekaźnik, a teraz pytanie które jest kluczowe - a do czego jest podpięty przekaźnik i czemu nie jest to bezpośrednio +12V.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

raven_1983 pisze:Mamamuszi - oprócz stwierdzenia "alternator" jeszcze sprawdź co robi w układzie pompki paliwa...

Jak pewnie wiesz, załącza przekaźnik, a teraz pytanie które jest kluczowe - a do czego jest podpięty przekaźnik i czemu nie jest to bezpośrednio +12V.
Widoczne są dwa niezależne żródła sterowania przekażnikiem pompki;od przekażnika czasowego świec żarowych i drugie od alternatora.Jak powszechnie wiadomo , przekażnik świec w przeciwieństwie do alternatora,pracuje kilka sekund.Co tu jest kluczowe? Bezpośrednio nie podłącza się dla bezpieczeństwa[wypadek,motor nie pracuje,zapłon włączony,lało by się paliwo].Nie widzę tu żadnego połączenia z rezerwą paliwa tudzież podciśnieniem paliwa czy tez pompą wtryskową etc.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Mamamuszi pisze:Mistrzu ciętej riposty,
:D Oczywiście, kolejny raz nie da się na forum mieć dwóch odmiennych zdań, żeby uniknąć bezpośrednich złośliwości... tylko po co? No i kto zwracał w osobliwy sposób uwagę innym, że nie umieją czytać tak prostych schematów? Zanim zaczniesz używać tak lubianego przez Ciebie sarkazmu, zwróć uwagę na siebie...

Cały czas byłem mojego zdania pewien, a Twoje słowa o podciśnieniu nie były wcale takie oczywiste dla innych (dla mnie?) jak dla Ciebie, stąd całe to podciśnienie w baku wydało mi się dziwnym stwierdzeniem. Wystarczyło dokładniej wytłumaczyć, przecież każdy może się pomylić (ja?), bo jak widać z resztą mojej wypowiedzi się zgadzasz. Teraz już wiem o co Ci chodziło, ale nadal był to dla mnie głupi pomysł. Jak widzisz z powyższych rozważań Ravena o wskazaniu poziomu paliwa w naszych autkach, wcale żadne nadprzyrodzone sposoby nie muszą być w to zaangażowane, a jazda pod górkę nie zrobi Ci nagle rezerwy dla komputera (to nie jest 125p, a komputer w BMW wcale nie jest tak prymitywnie zaprojektowany, poza tym jak w takim wypadku Twoim zdaniem OBC miałby liczyć zużycie paliwa?). Prosty wniosek: jeśli pompka byłaby jakoś sterowana na bazie wskazań z zegarów, nie ma problemu i podczas jazdy nie wyłączy się. Pytanie tylko jak to jest sterowane.
Mamamuszi pisze:Mam dwa e36,z 93 i 94r,w obu pompki chodzą razem z silnikiem bez względu na ilość paliwa.zaręczam iż nie ma żadnych przeróbek w instalacji,przyczepiłem nawet żaróweczkę dla pewności.
Ok, w takim razie moje przeświadczenie o prawidłowo pracującej pompce zostało zachwiane i może teraz to ja będę szukał nowej... :D Czekam w takim razie z niecierpliwością, aż mnie Raven oświeci. Tymczasem jeżdżę spokojnie i będę zaglądał tu w poszukiwaniu nowych wiadomości.

Pozdrawiam.

P.S. Koledzy, jak cytujemy to nie cytujmy całości wypowiedzi, a jedynie te części do których się odnosimy, bo tak to bez sensu sztucznie powiększać temat i gorzej się czyta. A posty Ravena połączyłem dla zasady. ;]
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
biernus
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie
Kontakt:

Post autor: biernus »

Jaką pompkę polecacie aby kupić. Na allegro jest ich zatrzęsienie ceny podobne od 100 do 200 (za nowe zamienniki). Czy ktoś może polecić, jeździ na takiej allegrowej pompce?
Moja na 99% odmówiła posłuszeństwa a pamiętać aby utrzymywać non stop 20l w baku to może być za dużo ;D
Obrazek
Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl
adok
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Rocznik: 1996

Re: e34 - problem z pompką paliwa w baku

Post autor: adok »

przepraszam za odkopanie tematu. Pompka jest na przekaźniku tylko dlatego ze w razie wypadku silnik zgaśnie, zapłon zostaje włączony a pompka nie bedzie podawać paliwa.
Zmniejsza sie ryzyko zapalenia samochodu.
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Hmm..piszemy o tds-ach..a w tym przypadku pompka w zbiorniku ma za zadanie zwiekszenia ciśnienia w układzie zasilania tuz przed rozruchem i nie działa po rozruchu,a tym bardziej w trakcie jazdy. Przekaźnik służy tutaj tylko do podania wiekszego prądu.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Dimo pisze:i nie działa po rozruchu,a tym bardziej w trakcie jazdy.
...a jak masz rezerwę, to paliwo tłoczą Ci siły nadprzyrodzone, tak? :] Zwłaszcza przy budowie Twojego zbiornika w e39.

adok, bardzo ciekawa informacja, skąd ją masz? Swego czasu dość sporo rozmawialiśmy o pracy pompki paliwa w baku w TDSie, przekaźnik owszem, służy do separacji prądu, ale nie jest zabezpieczeniem jakimkolwiek sam w sobie (bo niby jak?). Jeśli masz inne zdanie, napisz proszę dlaczego.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Eh bajki wracają... i wracają... sam kiedyś stałem w obozie "nie działa po rozruchu"...

I co? I gucio... pompka działa nie tylko w trakcie grzania świec...

Siudek - przekaźnik sam z siebie zabezpieczeniem nie jest, ale w przypadku gdy jest sterowany sterownikiem silnika, możliwe jest takie zaprojektowanie sterownika aby wyłączał przekaźnik pompki paliwa po zgaszeniu silnika.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Raven, owszem - to fakt. :] Ale to raczej rozumiemy samo przez się, bo jednak JAKOŚ to ECU musi podawać prąd na pompkę, przecież nie bezpośrednio z układu. :] Zatem przekaźnik akurat nie ma nic do rzeczy z zabezpieczeniem po wypadku - to co steruje przekaźnikiem (w tym wypadku ECU) odpowiada za owe zabezpieczenie. I czy to zabezpieczenie istnieje czy by go nie było, pompka nadal byłaby sterowana poprzez przekaźnik. To miałem na myśli, stąd moje pytanie o konkrety dlaczego teoria, iż przekaźnik jest tylko po to, aby było zabezpieczenie po zderzeniu.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Akurat w przypadku TDS ecu nie steruje przekaźnikiem pompki wstępnej... tak dla uściślenia :)

Jak silnik zgaśnie to i pompka się wyłączy.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Hmmm...
raven_1983 pisze:przekaźnik pompki w baku jest załączany przez sterownik silnika, i jest to jedyne źródło sterowania (nie ma jawnego połączenia z świecami żarowymi jak w E34).
Pomyliłem nazewnictwo? :]
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Co model to inaczej :) Ostatni post odnosił się do E34.
adok
Świeżak
Świeżak

Post autor: adok »

Mogło by być bez przekaźnika ale wtedy pompka musiała by być sterowana dużym prądem. Nie wiem co steruje pompką czy ecu czy coś innego ale było by to bardzo obciążone a tak do przekaźnika wystarczy byle jaki prąd sterujący. U mnie w e39 pompka chodzi zaraz po zapłonie okreslony czas (dużo dłużej niż grzeją świece wiec to nie jest sterowane przekaźnikiem od świec) i cały czas z silnikiem. Pompka cały czas chodzi nie ważne ile jest paliwa.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Pompka sterowana "prądem"? :shock: Małe pytanie, bo nie bardzo rozumiem Twój wywód - co oznacza "do przekaźnika wystarczy byle jaki prąd sterujący"? Ale tak konkretnie, co masz na myśli. Bo pompka nie ma osobnego sterowania - sterowanie to zasilanie na zasadzie włącz/wyłącz i to wykonuje przekaźnik. Natomiast prądu pompka pobiera tyle ile potrzeba jej do pracy a nie "byle jaki" (jak z resztą każde urządzenie elektryczne w aucie). Napięcie jest stałe, zwykłe 12V z instalacji.

A, jeszcze jedno - mam do Ciebie ogromną prośbę, to już 5 strona, nie chce mi się powtarzać. Pompka paliwa w baku przy silniku m51/m41 (TDS) NIE PRACUJE cały czas. Pracuje zupełnie inaczej niż w przypadku silników CR z pompkami wstępnymi (podprogowymi). Jeśli masz inną rewelację - podziel się z nami wiedzą. Tylko tak jak już prosiłem, napisz DLACZEGO tak jest, a nie "że tak jest bo tak jest".

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

adok pisze: i cały czas z silnikiem. Pompka cały czas chodzi nie ważne ile jest paliwa.
Oooo.. :shock: Ja równiez jako użytkownik e39 czekam na wyjaśnienie tej kwestii.Jak sprawdziłeś,że pracuje cały czas? Słychac ją non-stop w trakcie pracy silnika?
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
scibor1
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1993
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor1 »

adok pisze:... w e39 pompka chodzi zaraz po zapłonie okreslony czas (dużo dłużej niż grzeją świece wiec to nie jest sterowane przekaźnikiem od świec) ...
Opierasz to twierdzenie na zgaśnięciu kontrolki świec czy faktycznego momentu odcięcia dopływu prądu do świec żarowych? Bo zwykle świece grzeją jeszcze jakiś czas po zgaśnięciu kontrolki...
Ciekawy temat. Muszę obadać jak jest u mnie, ale wstępne osłuchiwanie wskazuje, że pompka przestaje działać chwilę po rozruchu. Muszę sprawdzić czy działa jak dojeżdżę do rezerwy, co by miało sens.
Podobnie jak ten układ z allegro wspomagający padającą pompę wtryskową poprzez załączanie świec żarowych również przy uruchamianiu ciepłego silnika - jeśli zasilanie świec żarowych uruchamia jednocześnie pompę w zbiorniku to też ma sens, choć lepiej byłoby uruchamiać pompę bez prądożernych świec.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W E34 pompka w baku pracuje cały czas... temat klepany wielokrotnie... sam stałem w obozie, że tylko przy rozruchu... aż poszukałem i zobaczyłem skąd jest zasilana cewka przekaźnika... tj.... cały czas gdy pracuje silnik :)

Swoją drogą... przekaźnik sam w sobie ma na celu jedynie odciążenie sterowania.

Tranzystor bez problemu załączy przekaźnik (np. prąd rzędu 500 mA) ale nie dźwignie obciążenia wiatraka klimy... bagatelka 30A...).

Pompka w E34 ma wymuszoną pracę podczas grzania świec (fizycznego... zasilanie na cewkę przekaźnika idzie z jednej z świec... chyba szóstej ale nie mam pewności...), oraz gdy alternator daje prąd.

Jeszcze mała dygresja - świece nie tylko grzeją dłużej niż lampka... można czasami zaobserwować fajne zjawisko gdy się zagapi przy odpalaniu:
1. grzeją świeczki...
2. zgasłą lampka...
3. pyknął przekaźnik = świeczki naprawdę przestały grzać... światła zaczęły świecić jaśniej...
4. odpalamy silnik... światła przygasają... zaczęły grzać świeczki...
5. po kilku sekundach świece ponownie są wyłączane a światła świecą tak jak powinny.

Po punkcie 2 lampka świec nie zapali się.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec

raven_1983 pisze:W E34 pompka w baku pracuje cały czas... temat klepany wielokrotnie... sam stałem w obozie, że tylko przy rozruchu... aż poszukałem i zobaczyłem skąd jest zasilana cewka przekaźnika... tj.... cały czas gdy pracuje silnik :)

Swoją drogą... przekaźnik sam w sobie ma na celu jedynie odciążenie sterowania.

Tranzystor bez problemu załączy przekaźnik (np. prąd rzędu 500 mA) ale nie dźwignie obciążenia wiatraka klimy... bagatelka 30A...).

Pompka w E34 ma wymuszoną pracę podczas grzania świec (fizycznego... zasilanie na cewkę przekaźnika idzie z jednej z świec... chyba szóstej ale nie mam pewności...), oraz gdy alternator daje prąd.

Jeszcze mała dygresja - świece nie tylko grzeją dłużej niż lampka... można czasami zaobserwować fajne zjawisko gdy się zagapi przy odpalaniu:
1. grzeją świeczki...
2. zgasłą lampka...
3. pyknął przekaźnik = świeczki naprawdę przestały grzać... światła zaczęły świecić jaśniej...
4. odpalamy silnik... światła przygasają... zaczęły grzać świeczki...
5. po kilku sekundach świece ponownie są wyłączane a światła świecą tak jak powinny.

Po punkcie 2 lampka świec nie zapali się.
Brawo kolego,[a niektórym można wiedzę młotkiem wbijać i tak nie pojmą]
ODPOWIEDZ