Witam
Jak w temacie opiszę rodzaj mojego problemu, który mnie zastanawia. Jakiś czas temu miałem problemy z nastawnikiem. Problem rozwiązany, nastawnik zmieniony na w pełni zregenerowany i pojawił się inny problem. Jak przed zmianą nastawnika auto potrafiło czasem zakopcić na czarno to oleju nie brało a nawet jeśli to znikome ilości. Co się okazało po zmianie nastawnika auto zaczęło olej brać (nie kopci już) i będę musiał litra dokupić. Jak od wymiany do wymiany nic nie dolewałem tak od do będę musiał wlać z litr w międzyczasie. Jak wiecie do tych silników wchodzi dużo oleju, tym bardziej mnie to irytuje, że jeżdżę na dość drogim oleju a jest to Liqui Moly 10W40 z formułą MO2 (zmniejsza tarcie i przylega lepiej do części wewnątrz). Chciałbym tu poznać związek przyczynowo skutkowy między sprawnym nastawnikiem a uszkodzonym w kwestii brania oleju.
Pompa jest HDK z 97r.
[E36] 325TDS - Zmiana nastawnika a branie oleju
Moderator: Moderatorzy
- Akebono
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Zmiana nastawnika a branie oleju E36 2,5TDS
Witam!
Jeżeli nie masz absolutnie żadnych wycieków, to raczej nie możliwe żeby po wymianie nastawnika nagle zaczął spalać olej.
Sprawdź chłodnice oleju.
Jeżeli nie masz absolutnie żadnych wycieków, to raczej nie możliwe żeby po wymianie nastawnika nagle zaczął spalać olej.
Sprawdź chłodnice oleju.
-
under
- Świeżak

- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: E36 325TDS - Zmiana nastawnika a branie oleju
Dlatego pisze na forum. Gdyby to nie było kuriozalne nie pisałbym bez sensu postów. Fakt jest faktem. Auto było niedawno u mechanika na serwisie płynów tj sprawdzeniu układów oraz przepłukaniu układu chłodniczego i wszystko gra.
Na fakt większego brania oleju może wpływać obciążenie silnika, więc po wymianie nastawnika auto jest słabsze o około 10%. Zastanawia mnie fakt, czy przyczyną większego brania oleju może być źle wyregulowany nastawnik w sensie zła dawka paliwa i czy to mogło się przyczynić?
Na fakt większego brania oleju może wpływać obciążenie silnika, więc po wymianie nastawnika auto jest słabsze o około 10%. Zastanawia mnie fakt, czy przyczyną większego brania oleju może być źle wyregulowany nastawnik w sensie zła dawka paliwa i czy to mogło się przyczynić?
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Jeżeli autko słabsze masz mniejszą dawkę ustawioną gdy podbijesz w ramach rozsądku oczywiście autko zrobi się żwawsze.
Co do brania oleju poszukaj wycieków zobacz czy nie kopci na biało niebiesko przy butowaniu na wyższych biegach zdejmij wąż z turbo do filtra zobacz ile tam oleju jest.
Co do brania oleju poszukaj wycieków zobacz czy nie kopci na biało niebiesko przy butowaniu na wyższych biegach zdejmij wąż z turbo do filtra zobacz ile tam oleju jest.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
under
- Świeżak

Też myślę, że to przez turbinę całe to zamieszanie bo faktycznie przy butowaniu nie kopci olejem a w przewodzie dolotu przed egr trochę oleju jest. Teraz kwestia czy dostaje się on droga turbina-dolot, czy jest jakaś inna jeszcze opcja? Ogólnie wszędzie sucho, bez wycieków. Trochę spod korka wychodzi czasem oleju i to wszystko.
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Nastawnik jak najbardziej może mieć wpływ na "branie oleju"... ale nie jest to związane z nastawnikiem jako takim tylko kiepskim stanem silnika.
Poprawnie działający, i poprawnie ustawiony nastawnik = więcej paliwa (tyle ile należy) niż na wyeksploatowanym i źle ustawionym nastawniku... prawidłowa ilość paliwa = prawidłowa moc = prawidłowe ciśnienie doładowania = uszczelki lubią puszczać...
Poprawnie działający, i poprawnie ustawiony nastawnik = więcej paliwa (tyle ile należy) niż na wyeksploatowanym i źle ustawionym nastawniku... prawidłowa ilość paliwa = prawidłowa moc = prawidłowe ciśnienie doładowania = uszczelki lubią puszczać...
-
under
- Świeżak

Re: [E36] 325TDS - Zmiana nastawnika a branie oleju
Następny temat rozwiązany. Do momentu wymiany nastawnika musiałem nie zauważyć oznak brania oleju ale już doszedłem jak to się działo, że olej znikał. W warsztacie wyciągnąłem cały dolot. Od turbo (ani kropli od strony zimnej oleju) do kolektora dolotowego. Intercooler po prostu pływał w oleju i do tego miał dziurę ale olej tam się musiał skądś wziąć. Wyczytałem na forum, że TDS ma taką problemową odmę i jak się zapcha to wyrzuca olej w dolot no i faktycznie siatka odmy to był jeden wielki lep, nawet powietrza nie przepuszczała. Poz złożeniu plus nowy intecooler (Hella-Behr - 250zł) problem przestał istnieć. Dzięki wszystkim za pomoc.