[E30] 324TD problemy z odpalaniem

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Pawian
Bywalec
Seria: E30
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 324d/td
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E30] 324TD problemy z odpalaniem

Post autor: Pawian »

Siemano, może ktoś z was wpadnie na to co się mogło stać.

Odpalajac diesla wiadomo że grzeje świece, gaśnie kontrolka świec, zapala się zielona strzałka- kółko oraz jeszcze sie świeci kontrolka wtrysków.
czekam aż ona zgaśnie i zostanie sama zielona strzałka. Wtedy auto od strzału pali.

Ale od kilku dni mam problem bo ostatnia kontrolka nie gaśnie(wtryski) albo gaśnie razem z zieloną strzałką i auto kręci ale nie odpala
Towarzyszy temu dźwięk spod schowka (komp) takie CYK.
Wtedy czekam aż mu się odwidzi i zgasną poprawnie kontrolki bo inaczej kręci kręci ale nie odpala.

Auto ma nowy aku, świece, bezpiecznik od świec (płytka na podszybiu) rozrusznik po regeneracji bo te z allegro to chińskie g****, nigdy nie miała problemów z odpalaniem, rok temu zimą przy -15 na rozwalonym rozruszniku jakoś odpalała, na naprawionym bez zająknięcia.

Poza tym silnik idealnie pracuje, nie ma żadnego czarnego dymu, nie kopci, wkręca się ładnie, turbo ideał itp.
ma 240tyś kkm

Macie pomysł co to? Kwestia kompa tylko?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: E30 2.4TD problemy z odpalaniem

Post autor: raven_1983 »

Woda w filtrze paliwa? Czy tam brak czujnika?
Pawian
Bywalec

Hmm woda w filtrze? Że niby z paliwa się odkłada?
Wiem że jest podgrzewanie filtra, ale czujnik, o jaki chodzi dokładnie?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W przypadku TDS do podstawy filtra paliwa są 2 wtyczki, jedna to zasilanie a druga to czujnik poziomu wody...

Nie wnikałem jak działa, ale w przypadku ciągłego palenia się lampki wtryskiwacza sterującego jest to sygnalizacja uszkodzenia w układzie wtryskowym (nastawni, wtrysk sterujący) lub właśnie wody w filtrze paliwa.

Jeśli masz filtr z odstojnikiem to spuść błoto z dołu filtra... jeśli bez i był wymieniany dawno temu... to filtr drogi nie jest... spróbować nie zaszkodzi!
Pawian
Bywalec

Filtr zmieniłem ok 8-9 miesięcy temu.
Wszystko fajnie ale TD były mniej awaryjne niż tds prawda?
A może to kwestia sterownika w kompie w schowku, taki padł pomysł na innym forum.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A może sprawdź najpierw ten filtr paliwa... lub chociaż podaj ile wtyczek dochodzi do podstawy filtra paliwa i ile maja kabelków.
Pawian
Bywalec

Wczoraj w nocy trochę grzebałem przy lampach i przy okazji popatrzyłem co i jak...
Na ciepłym silniku otwieram maskę i pierwsze co czuje to ropa. Węzyki przelewowe zmieniałem, sprawdzam filtr i pompkę- suche, patrze na pompę, a w miejscu gdzie wchodzi węzyk przeźroczysty z paliwem od tej ręcznej pompki są 2 śruby, jakby własciwa w którą ta rurka wchodzi, oraz kontra nad nią. a wokół wszystko mokre od ropy...

Uszczelnienie da radę?
Pawian
Bywalec

Na czerwono zaznaczone w którym miejscu jest mokro od ropy.

Dekielek ma pod spodem uszczelkę to sobie zmienię, ale ta rurka od ropy? Trzeba ją pogrzać pewnie żeby zdjąc i wtedy wykręcać srubę tak?
Załączniki
pompa.JPG
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Po prostu odkręć nakrętkę i zdejmij...
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Z tym dekielkiem ostrożnie-nie pogub podkładek,które pod nim są.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 17:35 przez Dimo, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
mustangtg
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1987
Województwo: Małopolskie

Post autor: mustangtg »

Witam!

U mnie dzisiaj wystąpił identyczny problem. Samochód zapalił bez problemu na zimnym silniku. Podjechałem pod sklep i kaplica! Rozrusznik kręci a samochód niii huuu huuu, nie odpala. Cykanie pojawiło się podobnie jak u kolegi Pawiana. Tyle tylko, że ja to cykanie słyszę w pompie wtryskowej, a dokładnie w okolicach elektrozaworu. Ktoś ma jakiś pomysł, czy to sprawa elektryczna (jakaś zawiecha), czy może coś poważniejszego?

Pozdrawiam.
Pawian
Bywalec

Pisałem do gościa z Aso, nowy elektrozawór 1777zł :D

Trzeba kombinować!

Gdzieś znalazłem wzmiankę że można regenerować za kilka stów ale może ktoś mądrzejszy się wypowie
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Nie uważam się za mądrzejszego, ale za to mam pod ręką forum i wyszukiwarkę. :] O regeneracji pompy czy nastawnika było już wielokrotnie, a posty sięgają 2007 roku - polecam poczytać. Poza tym nie pisz do "gościa z ASO", bo według BMW nie ma części zamiennych do pompy innych niż... pompa. :] Tak jak w przypadku 993,994 i 995 to jedna część w ETK i pod taką pozycją jest dla ASO. Przejedź się lub maila napisz do serwisu BOSCHa, podaj wszystkie informacje o pompie i zobacz tam jaka cena elektrozaworu. Przy okazji jeśli nie ma symptomów tłokorozdzielacza, to można nabyć komplet uszczelek do pompy za 50zł i będziesz miał sucho pod maską. Robocizna zależy od "robiącego" - tylko ważne żeby później dobrze to poustawiać.

Inna sprawa - może śpieszysz się trochę za bardzo z tym zaworem? Czy zmieniłeś już uszczelki w pompie? Czy problem z odpalaniem objawia się tylko na zimnym silniku po nocy czy temperatura nie ma znaczenia? Czy sprawdziłeś tą wodę w filtrze (nie wiem skąd u Ciebie takie zdziwienie - normalne zjawisko fizyczne :D)? Czy podczas odpalania w przeźroczystym przewodzie są jakieś bąbelki powietrza (to by wyjaśniało czy aż taka nieszczelność pompy jest)? Na pewno nie ma nigdzie problemów z masą na pompie? Nic od cieknącej ropy się nie poluzowało/zalało? Tego typu prozaiczne sprawy sprawdziłeś?

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Pawian
Bywalec

Znalazłem na bmwfans nr częsci i mu podesłałem, odpisał cenę.
Nie mam totalnie czasu ani możliwości żeby gdzieś auto zostawić czy wymontować pompę bo na co dzień nim jeżdżę ale tak:
Już wiem gdzie dokładnie robi się mokra, więc tą uszczelkesam sobie zmienie, nr pompy mam i dzwonilem już do serwisu w poznaniu jednego- ogarną ją.

Filtra nie sprawdzałem, wyszedłęm z założenia że jeśli ją kupiłem w sierpniu i do listopada stała (2010rok) i po wsadzeniu akumulatora na starych filtrach i świecach odpaliła w mrozie -7 to po zmianie na nowe jakieś 5-6tyś km temu w temp jakąmamy teraz czyli koło zera nie powinna mić z tym problemów przez filtr czy coś podobnego. Może się myle.
Sprawdzę dziś ten filtr, w przewodzie jest jeden bąbelek powietrza. Popma jest jedynie wilgotna nie kapie z niej, nie cieknie na nic innego nie poluzowało sie. Tylko to specyficzne cykanie skierowało mnie w stronę elektrozaworu.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Re: [E30] 324TD problemy z odpalaniem

I jak rozwój wydarzeń? Bo przyszła zima i mamy sezon "nie odpala ten TDS, co jest". ;] Ciekaw jestem czy w Twoim wypadku było coś bardziej absorbującego.

Pzdr.
siudek siudkowski

Pawian
Bywalec

Witam, na urlopie byłem i przy okazji troche pogrzebałem.

Kupiłem komplet uszczelek w serwisie bosha, zmienilem dwie pod nastawnikiem i pompa przestała ciec. dekielek i reszta suche, odpala od strzała. Wczesniej przyszedł mróz -14 i był problem. Przedwczoraj przy -18.5 zagadała za 1 razem.
Dodatkowo zamontowałem nową gume pomiędzy turbiną a filtrem powietrza, nową uszczelkę pod kapą zaworów i wierze że się uszczelniła :D

Zostały do wymiany wężyki od pompy bo są stare twarde, filtr paliwa bo nie zdążyłem i do wyregulowania pompa bo lekko autem szarpie na wolnych. (dobrze myślę że do ustawienia dawka i kąt wyprzedzenia?)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

No to zacnie, czyli zwykła eksploatacja okazuje się. Oby na tym się skończyło, jeśli ktoś prawidłowo serwisuje swojego diesla, to ten nie ustępuje benzynie w niczym (...ostatnio w cenie również :/ ). Co do szarpania, podpiąć DIS i sprawdź wszystkie ustawienia, a później jeśli wszystko niby dobrze to zobacz wtryski.

Pzdr.
siudek siudkowski

Pawian
Bywalec

Co znaczy zobacz wtryski? bo i tak chciałem wykręcić i zmienić uszczelki pod nimi.
Nie wiem co to znaczy podpiac DIS, raczej chce komuś oddać do regulacji bo jak sie nie znam to nie ruszam :)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Dobre podejście. :]

Zobacz wtryski - czyli zwyczajnie sprawdź czy nie leje się z nich paliwo (nie jest mokro wokół wtrysków). Wymień wężyki przelewowe na porządne nowe, wytrzyj dobrze wszystko do sucha, przejedź z 500km i sprawdź jeszcze raz. To możesz zrobić sam i bez kosztów (no dobrze, koszt przewodów i ekstrakcyjnej). Później, jak zauważysz jakieś problemy z szarpaniem (już po odpowiednim ustawieniu pompy), to warto dać je do mechanika na sprawdzenie ciśnienia otwarcia (ciśnienie przy którym wtrysk podaje paliwo). Takie badanie kosztuje parę złotych u dobrego mechanika, sprawdzi Ci w jakiej są kondycji.

Wtryski mogą zapowietrzać układ (można to sprawdzić testem butelki, wpinając się za pompę bezpośrednio do silnika). W przypadku obciążenia (wyższe obroty) wtryski mogą nie dawać rady podać dawki paliwa z odpowiednim ciśnieniem, mgiełka nie rozpyla się odpowiednio, efektem może być szarpanie i nierówna praca. Podkładki pod filtrami wymienisz przy okazji sprawdzenia, bo bez sensu jest wykręcać suche wtryski tylko po to, aby zmienić pod nimi podkładki, a później i tak kiedyś będziesz chciał je sprawdzić. Chyba że wokół nich się leje, to za jednym razem polecam zrobić. Było na forum o tym wielokrotnie.

Podpiąć DIS, czyli podpiąć samochód pod diagnostykę komputerową. Masz elektroniczne sterowanie układu wtryskowego (EDC - Electronic Diesel Control), którym steruje sterownik silnika (ECU - Electronic Control Unit). Złącze diagnostyczne OBD masz pod maską, takie okrągłe - podpinasz pod nie odpowiedni interfejs i masz pełne live-data oraz wykaz błędów sterownika silnika. Masz starszy typ układu, zatem do diagnostyki niezbędny jest laptop z fizycznym portem zewnętrznym RS-232 (COM), odpowiedni interfejs ADS oraz program diagnostyczny DIS - lub w wypadku mechanika specjalizującego się w BMW może być też komputer BMW MODIC, o ile taki posiada i umie go obsługiwać (to nie jest złośliwe, sprzęt trochę kosztuje, ale najważniejsza jest wiedza na temat silnika i jego ustawień oraz jak to się robi - wielu mechaników robi to "po omacku"). Inna diagnostyka niż ta to w wielu wypadkach po prostu strata pieniążków oraz nerwów. Jeśli chcesz wiedzieć więcej - wszystko masz na forum, zapraszam do lektury, a nie na lenia.

Powodzenia.
siudek siudkowski

Pawian
Bywalec

siudek
Dzięki bardzo!
Przelewy są zmienione, wtryski suche a lekko poszarpuje autem tak co 6-7 sekund na dosłownie sekundę tylko na postoju. Wszystko sie zaczeło po tym jak zmieniałem uszczelki w pompie więc dlatego wywnioskowąłem że tylko kwestia regulacji. Przedtem z autem nie było żadnych najmniejszych problemów.

Bardzo dobrze (tak wiem wersja dla laika) to opisałes, super się czytało i już wiem o co chodzi a diesle nigdy nie było moją mocną stroną. Kupiłem totalnie przez przypadek :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ