witam posiadam bmw 1.8 is i zastanawiam się nad instalacją gazową,tylko nie wiem jaka jest najlepsza dla tego silnika bo choć auto ma 20 lat to większość roczników młodszych nie ma takiej kondycji.Proszę o poradę
Wojtek_blekitny/
Przed założeniem tematu należy się zapoznać z regulaminem jego zakładania.
Temat zostawiam, mimo, że forum traktuje głównie o silnikach ZS a nie ZI, być może ktoś ma spostrzeżenia n/t Twojego zapytania.
[E36] 318is - jaka instalacja LPG?
Moderator: Moderatorzy
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Re: gaz do bmw 1.8 is
Jak nazwa forum mówi-DIESLE.
A tak od siebie-gdybym miał taką "iskierke" w dobrej kondycji to byłoby mi szkoda ją zagazowywac.
Pozdrawiam.
A tak od siebie-gdybym miał taką "iskierke" w dobrej kondycji to byłoby mi szkoda ją zagazowywac.
Pozdrawiam.

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Re: [E36] 318is - jaka instalacja LPG?
Dodam jeszcze tylko od siebie, że gdybym miał naprawdę zadbane auto z silnikiem benzynowym i chciał się nim cieszyć przez dłuższy czas w przyzwoitych kosztach eksploatacji, to szukałbym instalacji z wtryskiem w fazie ciekłej. Eliminuje to kilka niedogodności, szczególnie zimą.
Od pewnego czasu stosuje się również instalacje "ze smarowaniem". Dysponujesz wtedy dodatkowym zbiornikiem na olej smarowy- zużywa się go bardzo niewiele, a w pewien sposób przedłuża żywotność wtryskiwaczy LPG. Również bym na to zwrócił uwagę.
Jedź do gazownika o dobrej renomie, w którego ofercie NIE znajdziesz instalacji sekwencyjnych za 1500 (na 4 cyl.) .
U jednego znajomego, w E38 740i widziałem pod maską typową puszkę elektryczną (taką, jak te spotykane w ścianach domów), z której rozprowadzono zasilanie do instalacji. Gazownikom-druciarzom mówimy stanowczo NIE!
Od pewnego czasu stosuje się również instalacje "ze smarowaniem". Dysponujesz wtedy dodatkowym zbiornikiem na olej smarowy- zużywa się go bardzo niewiele, a w pewien sposób przedłuża żywotność wtryskiwaczy LPG. Również bym na to zwrócił uwagę.
Jedź do gazownika o dobrej renomie, w którego ofercie NIE znajdziesz instalacji sekwencyjnych za 1500 (na 4 cyl.) .
U jednego znajomego, w E38 740i widziałem pod maską typową puszkę elektryczną (taką, jak te spotykane w ścianach domów), z której rozprowadzono zasilanie do instalacji. Gazownikom-druciarzom mówimy stanowczo NIE!
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
widmoo
- Świeżak

- Seria: E36
- Model: 318tds
- Województwo: Zachodniopomorskie
jestem dozgonnie wdzięczny za odzew na temat gazu choć wdrążyłem się na forum diesla za co najmocniej przepraszam,znalazłem zakład z montażem i z serwisem koszt instalacji to 3000-3300zł,elpigaz jak się nie mylę,talerzykowe wtryskiwacze gazu I-PLUS,przeczytałem opinie 62 osób,trafiły się od kierowców betek,ponoć bez zarzutów,5 lat gwarancji doją na tą instalację i z opinii tych osób wynika że to nie jest zakład który wujka rozpierdółka,bo bym był nie miły jakbym zobaczył taką akcje w moim aucie
swoją 318is po kupnie wstawiłem do mechanika na diagnostykę silnika i ogólne sprawdzenie auta to okazało się że mam do wymiany wszystkie filtry tuleje na wahaczach tylnych,czyszczenie hamulców,olej,ustawiono mi zbieżność,koszt 760 zł z materiałami,silnik,karoseria,amorki,bez zarzutów,jak stwierdził mechanik trafiejka 100% ,teraz tylko czekam na kwit ze skarbówki następnie rejestracja i legalnie na asfalt a smiga miło POZDRO
swoją 318is po kupnie wstawiłem do mechanika na diagnostykę silnika i ogólne sprawdzenie auta to okazało się że mam do wymiany wszystkie filtry tuleje na wahaczach tylnych,czyszczenie hamulców,olej,ustawiono mi zbieżność,koszt 760 zł z materiałami,silnik,karoseria,amorki,bez zarzutów,jak stwierdził mechanik trafiejka 100% ,teraz tylko czekam na kwit ze skarbówki następnie rejestracja i legalnie na asfalt a smiga miło POZDRO
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Województwo: Łódzkie
Rozważyłeś ekonomiczną strone tej modyfikacji ? Opłacalnośc,zwrot kosztów instalacji itp.? Chyba że to taki kaprys-wtedy pomija sie ekonomie
Miłej i bezstresowej eksploatacji tej "iskierki"
Miłej i bezstresowej eksploatacji tej "iskierki"

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
widmoo
- Świeżak

- Seria: E36
- Model: 318tds
- Województwo: Zachodniopomorskie
na to to już nie patrze ważne jest tylko aby ta iskra nie zgasła na jakiejś tandetnej instalacji gazowej,jak formalnie i gazowo przygotuje autko to postaram się przesłać parę zdjęć pozdrawiam 
-
Dominik86
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Pomorskie
wlasciciel elpigazu jest pasjonatem beeemek
ma ich pare