[E36] 325 TDS

Porady na co zwrócić uwagę i jak kupować, opinie o bieżących ogłoszeniach sprzedaży.
Chcesz kupić? Bądź spokojniejszy - zapytaj!

Moderator: Moderatorzy

Kipila
Świeżak
Świeżak

[E36] 325 TDS

Post autor: Kipila »

Witam,
Przymierzam się do zakupu tytułowej trójki, oczywiście diesel. Interesuje mnie przede wszystkim kondycja auta i jego kompletność, stad moje poszukiwania trwaja już drugi miesiąc i końca nie widac :)
Znalazłem i miałem okazję pomacać to autko:
http://moto.gratka.pl/tresc/bmw-e-36-32 ... 975ca5&s=1
Na zywo wygląda lepiej niż na foto, oglądałęm je możliwie dokładnie i doszukałem się pewnej nieścisłości: napis na tylnej klapie sugeruje mocniejszą wersję - tds 140 KM jednak wlaściciel twierdzi że jego autko ma 115 KM i na dowód pokazywał jakieś wpisy w papierach. Wg VIN jest to TDS, plakietka w komorze silnika również wskazuje na TDS, można po zamieszczonych zdjęciach ocenić co to za motor?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

1. nie 140 a 143km
2. była jedna wersja TDSa, 143km, reszta to TD
3. ten ze zdjęć jest jakiś podejrzany, znaczki na klapie to jakaś rzeźba
4. ma wycięty zawór EGR a to dość kosztowna wymiana - nowy ok 400-500 pln
5. nie widzę kontrolki oleju na desce, nie wiem jak jest połozona w e36 może to kwestia przypadku
6. cena za tego dziwoląga imho nie kusi
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Gierap
Bywalec

Post autor: Gierap »

Co do mocy to może właściciel ma wpisane 115 ale KW :roll: już parę osób spotkałem co myślały że to moc w KM :lol: :lol:
Co do tego egzemplarza,to przebieg to lipa napewno,kierownicę z takimi wytarciami to ja mam po 300tyś km.
Jak kolega jawor pisał znaczki na tylnej klapie rzeźba total :roll: No i cena wcale nie przyciągająca.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Gierap pisze:Co do mocy to może właściciel ma wpisane 115 ale KW :roll: już parę osób spotkałem co myślały że to moc w KM :lol: :lol:
Co do tego egzemplarza,to przebieg to lipa napewno,kierownicę z takimi wytarciami to ja mam po 300tyś km.
Jak kolega jawor pisał znaczki na tylnej klapie rzeźba total :roll: No i cena wcale nie przyciągająca.
143km to dokładnie 105 kW a nie 115:)
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
sebos76
Bywalec
Model: 530d
Rocznik: 2006
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: sebos76 »

no i jeszcze ten kwiatek w ogłoszeniu : "KLIMATRONIK 2 STREFOWY RĘCZNY" :D

słuszna uwaga dot. EGR - jest wycięty (ciekawo po co - moze mocno z niego ciekło)
no i przebieg... 13 letni (sic) samochód ma standardowe u handlarzy 177 tkm :D

by the way.. kto kupi moją becie skoro ma 10 lat i nakręcone przeszło 315 tkm :cry:
Freude am Fahren
Åšrednie spalanie ON:
Obrazek
adds
Bywalec

Post autor: adds »

zgadza sie - kierownica u mnie wyglada w porownaniu z ta jak nowka :) a mam prawie 230k.
co do kontrolki od oleju to jest:)
Co do sprawdzenia czy to tds - to zobacz czy rura ssaca od kolektora zchodzi do chlodnicy powietrza (pod normalna chlodnica) jezeli tak to jest to tds
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: Nie mam
Rocznik: 1998

Post autor: Łosiowy »

Ciekawe o co chodzi z tym EGR-em.Czemu został usunięty.Jak dla mnie to już jest jakaś podpadziocha.Patrząc na fotki to chyba tam nie ma zadnego klimatronika no i przebieg dosyć ciekawy :D .Widać że to jest handlarz http://torzewski.gratka.pl/oferta/1.html
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

adds pisze:zgadza sie - kierownica u mnie wyglada w porownaniu z ta jak nowka :) a mam prawie 230k.
co do kontrolki od oleju to jest:)
Co do sprawdzenia czy to tds - to zobacz czy rura ssaca od kolektora zchodzi do chlodnicy powietrza (pod normalna chlodnica) jezeli tak to jest to tds
co do kontrolki to nie byłem pewien, kiedyś widziałem zmostkowaną z absem, która gasła jeszcze przed odpaleniem :evil:
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Ja bym sobie odpuścił, jak ktoś oszczędzał na EGRze to nie wiadomo jak reszta.
Ciekawe co z pompą, kolego zwróciłes uwagę czy nie grzał świeczek przy odpalaniu nagrzanego silnika?
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Gierap
Bywalec

Post autor: Gierap »

Jawor pisze:
Gierap pisze:Co do mocy to może właściciel ma wpisane 115 ale KW :roll: już parę osób spotkałem co myślały że to moc w KM :lol: :lol:
143km to dokładnie 105 kW a nie 115:)
Podałem przykładowo :wink: nie sprawdzałem ile KW ma TDS :wink:

Faktycznie jak ktoś łapie oszczędności w dieslu na EGR to raczej w innych sprawach też nie jest rozrzutny.
IMHO dał bym sobie spokój z tym poszukał dalej i co najważniejsze na spokojnie Kipila nie podpalaj się tylko :wink: BMW diesla trzeba kupować z głową chłodną jak lody na patyku :lol:
Obrazek
Kipila
Świeżak
Świeżak

Post autor: Kipila »

Dzieki za opinie.
Odnosnie przebiegu to nawet przez mysl mi nie przeszlo ze to oryginal, jednak wizualnie auto jest naprawde ok, silnik pracuje bardzo równo, cicho, nic nie kopci, środek - skóra praktycznie jak nówka. Gdybym nie zwrócił uwagi na niescislosc opisu (ze niby tds i 115KM) - pewnie bym go kupił już dzisiaj. No nic, szukam dalej

A co do podpalania sie :) Dzisiaj w robocie kumplowi mowie ze juz 2 gi miesiac szukam auta i juz sie niecierpliwie - ten zgasil mnie mowiac ze swoj szukal 5 miesiecy :D Narazie jeszcze sie trzymam ;)

Dzieki i pozdrawiam
Pete
Bywalec
Seria: E60-61
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 2005
Województwo: Podlaskie

Post autor: Pete »

Kipila pisze:Dzieki za opinie.
Odnosnie przebiegu to nawet przez mysl mi nie przeszlo ze to oryginal, jednak wizualnie auto jest naprawde ok, silnik pracuje bardzo równo, cicho, nic nie kopci, środek - skóra praktycznie jak nówka. Gdybym nie zwrócił uwagi na niescislosc opisu (ze niby tds i 115KM) - pewnie bym go kupił już dzisiaj. No nic, szukam dalej

A co do podpalania sie :) Dzisiaj w robocie kumplowi mowie ze juz 2 gi miesiac szukam auta i juz sie niecierpliwie - ten zgasil mnie mowiac ze swoj szukal 5 miesiecy :D Narazie jeszcze sie trzymam ;)

Dzieki i pozdrawiam
Witam
Jak będziesz cierpliwy to polecę Ci moją.Mam ją od 2000 roku,rok produkcji 12 1997 ,pierwsza rejestracja marzec 1998,cen jeszcze nie znana .Ok. marca będę zmieniał samochód dla ojca ,(niestety MB 320 cdi)a BMW będzie do sprzedania.(e36 325 tds 143 KM)
hej
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, 19:36 przez Pete, łącznie zmieniany 2 razy.
kifiu
Bywalec Wyjadacz
Seria: Opel
Model: RR P38a
Rocznik: 1995
Województwo: Małopolskie

Post autor: kifiu »

ja swojego tdsa kupilem "okazyjnie" tzn wiedzialem z gory ze ma nastawnik do roboty i sprzeglo - i w sumie po 2 miesiacach uzytkowania nic innego jak na razie nie wyszlo - cena oczywiscie tez byla odpowiednia zwazywszy na usterki.osobiscie jestem bardzo zadowolony bo kupilem autko za male pieniadze bardzo bogato wyposazone.wsadze w nie troszke pieniedzy ale wiem przynajmniej co bedzie zrobione i jak.ale sprzedajacy z gory mnie uprzedzil o wszystkim.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI :)

Obrazek
adds
Bywalec

Post autor: adds »

Ja bym sobie odpuścił, jak ktoś oszczędzał na EGRze to nie wiadomo jak reszta.
Ciekawe co z pompą, kolego zwróciłes uwagę czy nie grzał świeczek przy odpalaniu nagrzanego silnika?
mozna tak zrobic ze kontrolka sie nie zaswieci na goracym - a swiece bedzie grzaly :) (zrobilem tak w jednym 318tds ) - zeby byc pewnym czy tak nie jest to trzeba niestety zobaczyc centralke od swiec - czy nic nie jest dolozone.

pamietasz jak wyciagnelismy centralke - i mowilem o sprawdzeniu cewki przekaznika - on jest zalaczany masa - i jak ja podasz to swiece sie grzeja - a kontrolka nie swieci.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Kontakt:

Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę tej możliwości :)
bmw-inpa.pl

Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
ODPOWIEDZ