[E34] Czy to termostat?? oraz pytanie o Visco
Moderator: Moderatorzy
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
[E34] Czy to termostat?? oraz pytanie o Visco
Witam mam takie pytanako jeśli jade od poczatku autem spokojnie to silnik wydaje się niedogrzany wskazówce od cieczy chłodzacej brakuje do połowy skali ok 1,5-2mm jesli troszke przycisne to minimalnie sie podwyzszy i trzyma temperaturę ale nie jest idealnie na polowce. Nawet ogrzewanie zaczyna mocniej grzać. Dodam że nie ma skokow temperatury jesli podskoczy to trzyma nie wzrasta nic i nie opada tylko nie jest idealnie na polowie. Płynu chlodniczego nie ubywa, olej jest czysty. czy może to wina termostatu.
Naczytałem się na forum o Visco i mam dylemat czy jest ono u mnie sprawne gdyż jeśli odpalam silnik to wiatrak się obraca jesli zagrzeje silnik np po trasie 50km to po otwarciu maski wiatrak obraca ise z taka sama predkoscia jak odpalilem. po zgaszeniu na cieplym silniku wiatrak nie wychamowuje odrazu i to mi dalo do myslenia gdyz ktos pisałn że jak visko jest dobre to powinno się zatrzymać od razu.
Co wy na to powiecie?? Pozdrawiam
Naczytałem się na forum o Visco i mam dylemat czy jest ono u mnie sprawne gdyż jeśli odpalam silnik to wiatrak się obraca jesli zagrzeje silnik np po trasie 50km to po otwarciu maski wiatrak obraca ise z taka sama predkoscia jak odpalilem. po zgaszeniu na cieplym silniku wiatrak nie wychamowuje odrazu i to mi dalo do myslenia gdyz ktos pisałn że jak visko jest dobre to powinno się zatrzymać od razu.
Co wy na to powiecie?? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 gru 2008, 23:15 przez karol-lolek, łącznie zmieniany 2 razy.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Lubuskie
może racja ale wszyscy piszą ze wskaźnik musi byc idealnie na połowie a mi do polowy brakuje mało ba malo ale brakuje. co do wisca to myśle że mam dobre bo zagrzalem auto i na postoju na przygazowce widać jak wiatrak szybciej zaczyna pracować ale mysle że termostat dla spokoju wymienie operacja w miarę prosta i tania
-
kacper 525
- Bywalec
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
-
Batman
- Świeżak

- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: [E34] Czy to termostat?? oraz pytanie o Visco
Witam.
W moim przypadku chodzi o 318 tds,ale chyba,to nie problem,że podłączę się tu,żeby nie zakładać nowego tematu?
Termostat wymieniony jakies 3-4miesiące temu na "Wahler-a" i wszystko wróciło do normy.Teraz po mocniejszych mrozach zauważyłem wczoraj,że jadąc normalnie łapie temperature,ale gdy wskazówka nie stanie jeszcze w pionie i jak zjeżdżam z górki,to normalne,że w tym przypadku ściągam nogę z gazu,to wtedy temperatura leci w dół,ale nie na sam dół,gdzieś mniej więcej w okolice pierwszej kreski.Po czym kiedy znowu wciskam gaz i wskazówka załapie piona,to już trzyma normalnie.
Chyba najprościej będzie kupić nowy termostat,tylko dziwi mnie to,że ten padł tak szybko lub się zacina/zaciął.
Co o tym myślicie???
W moim przypadku chodzi o 318 tds,ale chyba,to nie problem,że podłączę się tu,żeby nie zakładać nowego tematu?
Termostat wymieniony jakies 3-4miesiące temu na "Wahler-a" i wszystko wróciło do normy.Teraz po mocniejszych mrozach zauważyłem wczoraj,że jadąc normalnie łapie temperature,ale gdy wskazówka nie stanie jeszcze w pionie i jak zjeżdżam z górki,to normalne,że w tym przypadku ściągam nogę z gazu,to wtedy temperatura leci w dół,ale nie na sam dół,gdzieś mniej więcej w okolice pierwszej kreski.Po czym kiedy znowu wciskam gaz i wskazówka załapie piona,to już trzyma normalnie.
Chyba najprościej będzie kupić nowy termostat,tylko dziwi mnie to,że ten padł tak szybko lub się zacina/zaciął.
Co o tym myślicie???
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
To bardzo dobrze, że podłączasz się w temat o podobnej zawartości. Otóż - fakt, to nie jest normalne zachowanie - też posiadam 318 tds i takiego zachowania nie zauważyłem. Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego stanu rzeczy, jednakże mają przygodę z termostatami już w 3 aucie pod rząd - uznaję, że całkowicie prawdopodobne jest uszkodzenie nowego termostatu. Niestety - w ciągu ostatnich kilku lat Wahler bardzo podupadł na jakości, może właśnie trafiłeś taką felerną sztukę.
Chyba najłatwiej będzie Ci zdemontować termostat i sprawdzić go podgrzewając go w wodzie do pełnego otwarcia. Problemem może być tylko brak termometru - powinien otworzyć się przy 80 st. C.
Albo kup francuskiego Vernet'a za paręnaście PLN i zamontuj w autku. Jak objawy znikną masz winnego, jeśli nie - będziesz musiał szukać przyczyny.
Chyba najłatwiej będzie Ci zdemontować termostat i sprawdzić go podgrzewając go w wodzie do pełnego otwarcia. Problemem może być tylko brak termometru - powinien otworzyć się przy 80 st. C.
Albo kup francuskiego Vernet'a za paręnaście PLN i zamontuj w autku. Jak objawy znikną masz winnego, jeśli nie - będziesz musiał szukać przyczyny.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Rocznik: 1993
- Województwo: Mazowieckie
nie wiem czemu uwazacie ze wahler upadl na jakosci, ja je zawsze montuje w warsztacie i nie ma problemow, wlasnie w przeciwienstwie do verneta gdzie kazdy zaczyna niedogrzewac najdalej po roku.
ja bym podpial kompa i zobaczyl na live data jakie dane daje czujnik temperatury dla kompa.
ja bym podpial kompa i zobaczyl na live data jakie dane daje czujnik temperatury dla kompa.
- carl0s
- Moderator

papwil - a ja mam z wahlerem problem. W mercedesie - wahler, pierwszy padł po miesiącu, nie dogrzewał. Fakt, na gwarancji dostałem nowy - zacięty w pozycji otwartej... W passacie - po wymianie auto się zagotowało - termostat zacięty w pozycji zamkniętej, po wymianie na kolejny (tym razem gwarancja nieuznana) - po 3 miesiącach auto problemy z grzaniem - spalanie w kosmos. Teraz w bawarce przy -10 st. C. w trasie okazuje się, że termostat ma kłopot, bo spada temperatura w kabinie przy szybszej jeździe, w warunkach miejskich jest idealnie - wniosek? Roczny wahler poszedł się...
Owszem, Vernet to nic wspaniałego, ale w celach diagnostycznych można wydać tę parę PLN i wsadzić go dla sprawdzenia, niż siedzieć i gotować wahlera.
Owszem, Vernet to nic wspaniałego, ale w celach diagnostycznych można wydać tę parę PLN i wsadzić go dla sprawdzenia, niż siedzieć i gotować wahlera.
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Ja w RR używam Verneta i nie ma z nim żadnych problemów od kilku lat.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

Carlos - jeżeli spada temp w kabinie a temperatura stoi w pionie... to mało ma to wspólnego z termosem... prędzej niewydolność wymiennika ciepła.
- carl0s
- Moderator

Raven nie napisałem, że wskazówka stoi w pionie
.