[E36] 318TDS - Pompa w baku: kręci się, ale nie pompuje

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

[E36] 318TDS - Pompa w baku: kręci się, ale nie pompuje

Post autor: Nest »

Auto nie pali mi po nocnym postoju, przy dużej ilości paliwa w baku pali normalnie..... tak taaak wiem ....."do wymiany pompka w baku"

Kupiłem więc tą pompkę używaną ....i dalej to samo !!

Wyjąłem tą pompkę i postanowiłem sprawdzić.
Wlałem do zlewu wodę i włożyłem pompkę i podłączyłem do 12V ....i g****! kręci się, ale nie pompuje nic.

Czy to ważne co pompuje? czy to jest ropa czy woda ....czy ta mała różnica gęstości może mieć wpływ??

*wiem że rzekomo daje ciśnienie 0,5Bara ..ale jak wygląda ciśnienie 0,5Bara??
Obrazek
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Re: [E36] 318tds Pompa w baku - kręci się, ale nie pompuje

Post autor: Dimo »

Poszukaj na forum-gdzieś było o wydajności pompki-zdaje mi sie,że 600ml w ciagu 30s,ale sprawdź te dane-nie jestem ich pewien.
A propos paliwa-a nie lepiej było w bańke nalac ropki i testowac pompke na paliwie,a nie wodzie-tak dla pewności :wink:
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Nest pisze:tak taaak wiem ....."do wymiany pompka w baku"
Słabo studiujesz te wypowiedzi. Tak raczej odpowiadają mechanicy niż tu na forum posty. ;] Nie zawsze winowajcą jest pompka, pytanie czy kosz (tzw. "smok") jest szczelny. Jeśli nie, to zwyczajnie cofa Ci się paliwo w momencie gdy tylko nieszczelność jest nad paliwem w baku (odpowietrznik baku puszcza). W ten sposób objawy masz jak pompki, a pompka sprawna. Czy generalnie sprawdzałeś jakkolwiek szczelność układu zanim wziąłeś się za pompkę? Bo jeśli nie, to trochę szkoda pieniędzy/czasu na takie zabawy w ciemno.
Nest pisze:ale jak wygląda ciśnienie 0,5Bara??
...dobre pytanie. ;] Manometr Ci odpowie, obrazowo to pompka spryskiwaczy szyb pompuje ok. 1 bara. Sprawdź też czy obudowa nie jest uszkodzona, czy sama pompka jest szczelna (widziałem rozsadzone pompki, które również brzęczały, ale nic to nie dawało).
Dimo pisze:A propos paliwa-a nie lepiej było w bańke nalac ropki i testowac pompke na paliwie,a nie wodzie-tak dla pewności :wink:
Jeśli ON płynny, to w sumie nie ma znaczenia przecież. A łatwiej i czyściej w domu przy biurku nawet sprawdzić.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

hehe... pompka i ciśnienie... wszystko zależy od przepływu i przekroju przewodu... wygląda zupełnie jak 2*pi*r ;)
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

siudek pisze: Słabo studiujesz te wypowiedzi. Tak raczej odpowiadają mechanicy niż tu na forum posty. ;] Nie zawsze winowajcą jest pompka, pytanie czy kosz (tzw. "smok") jest szczelny. Jeśli nie, to zwyczajnie cofa Ci się paliwo w momencie gdy tylko nieszczelność jest nad paliwem w baku (odpowietrznik baku puszcza). W ten sposób objawy masz jak pompki, a pompka sprawna. Czy generalnie sprawdzałeś jakkolwiek szczelność układu zanim wziąłeś się za pompkę? Bo jeśli nie, to trochę szkoda pieniędzy/czasu na takie zabawy w ciemno.
Siudek czekałem na twoją odpowiedź, bo widziałem że się rozwodziłeś (kłóciłeś) w tej materii. :) a studiowanie (czytanie) Waszych kłótni ..to mnie boli głowa od takich faz.

Trochę nie kumam o czym mówisz, szczelny smok? ...po co ma być szczelny? ...smok to po prostu plastikowy smok z siatką ...ma za zadanie nie pozwolić większym paprochom wpłynąć w dalszy układ paliwowy. To tak jak przyssawka w odkurzaczu ...jak ją zdejmiesz to zostanie ci rura i co ...brak przyssawki wpływa ujemnie na ciąg odkurzacza? ...nie (a wręcz przeciwnie). Siatka na smoku to zwykła metalowa siateczka, smoka mogłoby nie być tak naprawdę.

"odpowietrznik baku puszcza" hmm gdzie jest odpowietrznik baku? to nie czasem korek wlewu powinien mieć odpowietrznik?

Nie sprawdzałem szczelności ...bo myślę że jakby była nie szczelność to kapało by gdzieś pod autem.
Skumaj ....2 lata temu skorodował mi metalowy przewód od baku do filtra ..kapało dosłownie kropla za kroplą, a potem to już prawie ciurkiem leciało, a samochód bez problemów jeździł ..co najlepsze nie zapowietrzał się, palił od kopa (w zimę!). Przewód wymieniłem na nowy.
Można podejrzewać jakieś nieszczelności za filtrem czyli to już tylko ....pompa wtryskowa ...ale to już misja na Marsa żeby namierzyć tam nieszczelność. Trzeba ją całą wyciągać i cała do uszczelnienia.

Wracając do pompki ...Siudek myślę żę już prościej się nie da sprawdzić pompki. Zrobiłem dokładnie tak jak na obrazku:
http://pokazywarka.pl/13asyl/
Wpierw próbowałem z wodą ale jak wyżej pisałem ..zwątpiłem w wodę więc polazłem na stację po ropę.
Sprawdziłem to także w ropie! ...se smokiem i bez smoka ....w każdym z tych przypadków pompa kręciła się ..ale NIC NIE POMPOWAŁA.
(jedynie jak ją całą zanurzałem ..to dosłownie jak krew z nosa ...coś tam se leciało ale to dosłownie prawie nic.)

więc powiedz mi ...mam uznać że pompka jest OK???? *jedyne co mnie wkurza to to że kupiłem ...zepsuta używkę? (zawsze drażni mnie taki rachunek prawdopodobieństwa).

Stara pompka tj. pierwotna pompka jaką miałem w baku tak samo się zachowywała czyli nie pompowała ..postanowiłem ją rozebrać na części pierwsze ..tak z ciekawości.
W dolnej jej części jest plastik z małymi łopatkami ..nie wiem ..łopatki były OK itp. ....dalej jest wirnik ...wirnik jak każdy klasyczny silniczek ...szczotki ...szczotko-trzymacze i jakoś tam zagmatwany wylot i jakieś elektroniczne pierdoły (u góry). I przez to wszystko przechodzi ropa ...wirnik kręci się w ropie(!) części elektroniczne też taplają się w ropie.
Króluje obiegowa i sztandarowa opinia forumowych mądrali że "pompki padają bo się za mało litrów wozi w baku i się wtedy pompka nie chłodzi" tssss ..no myślę że to rzewny farmazon. Czy w baku jest 8 litrów czy 65 litrów to i tak i tak ropa przechodzi przez pompkę i ją jak najbardziej chłodzi.

Zamówiłem nową pompkę ...zobaczymy.

ps. chcę jeszcze sprawdzić filtr paliwa ..może któryś oring puszcza ...ale z kolei nie widać żeby obudowa filtra była mokra od ropy.
Dodam jeszcze że jest qrewsko zimno i olewam złażenie do auta i tam gmeranie ..czekam na wyższe temp. :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

A propos przyssawki i rury od odkurzacza oraz szczelności, jak bedziesz miał dziurę na odcinku pomiędzy przyssawką a rurą, to przyssawka z taką samą siłą i szybkością będzie zbierać większe paprochy?
Stąd pytanie o szczelność smoka.

Rozebrałeś pompkę tak?
Zatem powinieneś domyśleć się, że nie chodzi dosłownie o to, by chłodzić pompkę, tylko o to żeby nie zebrać szlamu z resztkami paliwa i tak nie zabić pompki.
I uprzedzając Twoje pytania, mimo sitka i tak będzie pełno brudu w pompce, przerabiałem to na własnym przykładzie.

U mnie oprócz tego, że zdechła pompka, winien był niewielki oring na koszu, który lata świetności miał za sobą, jego wymiana (po wymianie pompki), rozwiązała problem.

Pozdrawiam.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

Jawor pisze:..jak bedziesz miał dziurę na odcinku pomiędzy przyssawką a rurą, to przyssawka z taką samą siłą i szybkością będzie zbierać większe paprochy?
Stąd pytanie o szczelność smoka.

uff :) skumaj .....smok niema gabarytów jabłka ...jest mały i płaski(!) i jakakolwiek w nim 'dziurka' niema znaczenia ...przecież jak smok i jego 'dziurka' będą pod poziomem ropy to kompletnie niema wpływu na jego ..ssanie.
Jawor pisze:....mimo sitka i tak będzie pełno brudu w pompce, przerabiałem to na własnym przykładzie....
owszem ...brudu który się przedostanie przez sitko smoka.
* po pierwsze to rozebrana pompka wcale nie była zasyfiona w środku, wszystko było po prostu czyste, brak błota czy małego szlamu.
* mam dwa smoki jeden z 2000r. drugi z 1998r i ten starszy ma naprawdę większe oczka w sitku niż ten nowszy smok ..więc smok smokowi nie równy
* można dodać jeszcze, że smok (po zamontowaniu pompy w baku) jest zanurzony w białym prostokątnym korytku ze ściankami ...żeby paprochy z dna całego baku nie miały do niego dojścia.
Jawor pisze:...U mnie oprócz tego, że zdechła pompka, winien był niewielki oring na koszu....
O jakim dokładnie mówisz oringu?
Obrazek
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Pewnie chodziło o element numer 8...
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... pply_pump/

I taki mały komentarz... w trakcie jazdy na rezerwie jest możliwe aby pompka zamiast paliwa pompowała powietrze - np. przy gwałtownym przyhamowaniu.

Silnik nie zgaśnie ze względu na bufor w postaci filtra paliwa, nie są to długie przerwy w dostępie do paliwa, ale występują.

Zgadzam się odnośnie smoka - jest to sitko... i tyle.

Nieszczelności na pompie bardzo łatwo wykryć :)

Myjesz pompę do czysta, jeździsz i obserwujesz gdzie się zbiera syf.

Oczywiste kapanie/lanie się paliwa pomijam.
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

raven_1983 pisze:Pewnie chodziło o element numer 8...
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... pply_pump/
hmm ...ale ja mam E36 :)
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... el_sensor/
raven_1983 pisze:....w trakcie jazdy na rezerwie jest możliwe aby pompka zamiast paliwa pompowała powietrze - np. przy gwałtownym przyhamowaniu.
Silnik nie zgaśnie ze względu na bufor w postaci filtra paliwa, nie są to długie przerwy w dostępie do paliwa, ale występują.
..tego też nie kumam
Ale w pompce na dole obok dużego wlotu do którego zamontowany jest smok ...jest mała dziurka ok 2mm.
Podczas moich testów pompki widziałem że energicznie wylatują tą dziurka malutkie pęcherzyki powietrza ....po chwili się to uspokajało.
Nie wiem ..i nie za bardzo kumam fizyki tego wirnika z malutkimi łopatkami ...choć budowa jego jest relatywnie prosta.
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Cóż, nie lubię jak ktoś zmyślnie i elokwentnie twierdzi, że czekał na mnie, bo gadam od rzeczy.
Nest pisze:a studiowanie (czytanie) Waszych kłótni ..to mnie boli głowa od takich faz.
Na tym świat się opiera, że z burzliwych dyskusji powstają tezy a z tez nauki. A to co z nauki wychodzi, to zależy już od ucznia. ;] Ja jestem gadatliwy, to fakt, ale kto nie lubi nie czyta. I nie trzeba na mnie czekać.
Nest pisze:To tak jak przyssawka w odkurzaczu ...jak ją zdejmiesz to zostanie ci rura i co ...brak przyssawki wpływa ujemnie na ciąg odkurzacza?
Może mam jakiś stary odkurzacz, ale u mnie na tej rurze jest taka klapka, a pod spodem dziurka. Jak ją odsuniesz, to co się dzieje?
Nest pisze:hmm gdzie jest odpowietrznik baku?
...a tutaj, patrz nawet nazywa się "odpowietrznik": http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=16&fg=10 Jak tankujesz do pełna to po odskoczeniu pistoletu pobujaj autem i dolewaj, znajdziesz odpowietrznik.
Nest pisze:Nie sprawdzałem szczelności ...bo myślę że jakby była nie szczelność to kapało by gdzieś pod autem.
1. Pod silnikiem masz osłony, zanim "dokapie" coś z nich to wieki miną.
2. Przewody zazwyczaj się pocą a nie leją, dwa że na takich mrozach raczej nie zostawisz kałuży.
3. Nieszczelność nie kapie tylko cofa paliwo, przecież obieg nie działa na wyłączonym silniku, o to mi zazwyczaj chodzi (bo to jest przyczyną problemów z odpalaniem).
Nest pisze:Skumaj ....2 lata temu skorodował mi metalowy przewód od baku do filtra ..kapało dosłownie kropla za kroplą, a potem to już prawie ciurkiem leciało, a samochód bez problemów jeździł ..co najlepsze nie zapowietrzał się, palił od kopa (w zimę!). Przewód wymieniłem na nowy.
A dlaczego miałby nie jeździć? Tłoczenie paliwa przebiega znacznie szybciej niż przeciekanie. Jesteś ewenementem, masz dużo szczęścia lub zwyczajnie ciekł Ci powrót a nie zasilanie (i jednak nie szedł do filtra). Jeśli jednak było inaczej, cóż, cieszę się i gratuluję, ale raczej nie ma co z tego jakiejś reguły tworzyć. Jak jest nieszczelność w przewodzie, paliwo się cofa (bo nie trzyma stanu do filtra) - rozruch jest trudniejszy im dłużej stoi, zależnie od przecieku i jego miejsca. Jednak nie oznacza to że silnik nie odpali, pytanie jak.
Nest pisze:Można podejrzewać jakieś nieszczelności za filtrem czyli to już tylko ....pompa wtryskowa ...ale to już misja na Marsa żeby namierzyć tam nieszczelność. Trzeba ją całą wyciągać i cała do uszczelnienia.
Misja na marsa jest znacznie bardziej skomplikowana... albo w Polsce co 5 mechanik to geniusz. Zanim zabrałbym się za pompę właśnie sprawdziłbym szczelność układu, prostym a najszybszym i skutecznym "testem butelki". Masz pewność gdzie szukać, nie wydajesz pieniędzy w błoto i pozostaje satysfakcja.
Nest pisze:w każdym z tych przypadków pompa kręciła się ..ale NIC NIE POMPOWAŁA.
...no to nie wiem w takim razie o czym ma być dalsza dyskusja? Sam sobie odpowiedziałeś, zbędny był cały ten wątek. A jeśli nie masz manometru to "obrazowo" napisałem Ci jak to powinno wyglądać.
Nest pisze:więc powiedz mi ...mam uznać że pompka jest OK????
...ciekawy wniosek. Moim skromnym zdaniem raczej nie.
Nest pisze: i jakoś tam zagmatwany wylot
No fakt, nie jest to jakaś wielka maszyneria, ale pompka jak sama jej nazwa wskazuje, pompować powinna. Jeśli tego nie robi, brzęczeniem paliwa nie poda. Sam kupiłem kiedyś używkę, którą następnie wyrzuciłem na śmietnik. Tak samo miałem z kilkoma pompkami spryskiwaczy. Mam zasadę, że jeśli mojego nie da się naprawić, to kupuję nowe (lub takie które da się samemu naprawić, tudzież "zregenerować").
Nest pisze:Króluje obiegowa i sztandarowa opinia forumowych mądrali że "pompki padają bo się za mało litrów wozi w baku i się wtedy pompka nie chłodzi" tssss ..no myślę że to rzewny farmazon. Czy w baku jest 8 litrów czy 65 litrów to i tak i tak ropa przechodzi przez pompkę i ją jak najbardziej chłodzi.
No i tu właśnie przychodzi kwestia dokładnego czytania. Raz że pompki są już zwyczajnie stare, to i psuć się mają prawo. Dwa, że nie chodzi o przegrzanie tylko o zatarcie (a niby co miałoby się tam "przegrzać"?). Trzy, że podczas rezerwy pompka pompuje non-stop, prosty wniosek - jeśli ktoś taką 18letnią pompkę non stop wysila, to szybciej padnie. Nie kontynuuję tamtej dyskusji (gdzie Twoim zdaniem się kłócę) nie dlatego że zbrakło mi argumentów, a dlatego iż właśnie nie lubię pustych i bezcelowych wywodów, głównie z powodu braku czasu i sprzyjających warunków. Jak tylko owe zaistnieją, nakręcę film ze sprawdzeniem mojej "teorii forumowego mądrali" i wtedy sprawdzimy jak to wygląda. Jeśli wyjdzie inaczej niż jestem przekonany, tak samo zamieszczę ten materiał. Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to normalne postępowanie - ludzie dowodzą czegoś, jeśli się mylą to zwyczajnie zmieniają zdanie na prawidłowe.
Nest pisze:chcę jeszcze sprawdzić filtr paliwa
Warto - ale to wszystko również wyjaśniłby test butelki. Nie rozumiem dlaczego nie zrobiłeś tej czynności, oszczędza właśnie "bezsensowne gmeranie".
Nest pisze:uff :) skumaj .....smok niema gabarytów jabłka ...jest mały i płaski(!)
No to chyba minęliśmy się pojęciami. Pod tym pojęciem mam na myśli koszyk i "przewodologię" pompki w baku jak i samą pompkę. Może faktycznie źle to nazywam, z przyzwyczajenia.
EDIT: W tym miejscu przepraszam - faktycznie to się nie tyczy e36. siudek
Nest pisze:przecież jak smok i jego 'dziurka' będą pod poziomem ropy to kompletnie niema wpływu na jego ..ssanie.
A kto napisał "Auto nie pali mi po nocnym postoju, przy dużej ilości paliwa w baku pali normalnie"?
Nest pisze:O jakim dokładnie mówisz oringu?
A o tym, nr 8, nawet pomagałem wymieniać:
Obrazek

Tyle ode mnie, skoro jesteś znacznie mądrzejszy to radź sobie sam. Przepraszam że wtryniłem Ci się w wątek.
siudek siudkowski

Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Nest pisze:Auto nie pali mi po nocnym postoju, przy dużej ilości paliwa w baku pali normalnie..... tak taaak wiem ....."do wymiany pompka w baku"

Kupiłem więc tą pompkę używaną ....i dalej to samo !!

Wyjąłem tą pompkę i postanowiłem sprawdzić.
Wlałem do zlewu wodę i włożyłem pompkę i podłączyłem do 12V ....i g****! kręci się, ale nie pompuje nic.

Czy to ważne co pompuje? czy to jest ropa czy woda ....czy ta mała różnica gęstości może mieć wpływ??

*wiem że rzekomo daje ciśnienie 0,5Bara ..ale jak wygląda ciśnienie 0,5Bara??
te pół bara ma być za filtrem[a swoją drogą ciekaw żem jak cholera jak też ta pompka się kręci,może to bączek jaki]
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Ekhm....

(wypowiedziane cichym szeptem)

Siiuuuuudeeeeek.... choooodź już na "sok jabłkowy"... gość ma E36 a nie E34... Tam jest inaczej... ;)

Nest:
Obawiam się, że kupiłeś drugą... używaną... pompkę... pierwszą wyjąłeś ze swojego auta :(
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

...a stawiasz? ;]

Mogłem w zasadzie faktycznie nic nie pisać - skoro jest pompka i nie pompuje, to po co pytać czy zepsuta? :] Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Dla rozluźnienia atmosfery... bo gdzieś po drodze umknęło (przecież tylko napisane jak wół w tytule tematu...), że chodzi o E36 a nie E34... :oops:

Dla wszystkich podirytowanych...
Obrazek
Soczek jabłkowy... z google 8)
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

hmm to może pogadajmy o tej pompce
http://bmwfans.info/parts/catalog/F02/S ... el_sensor/

też jest fajna ...i ma pewnie więcej oringów :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

siudek pisze:Jeśli ON płynny, to w sumie nie ma znaczenia przecież. A łatwiej i czyściej w domu przy biurku nawet sprawdzić.
No ma znaczenie,tym bardziej przy takich temp..chyba że po takim teście na wodzie rozbierze sie tą pompke i dokładnie wysuszy :wink:
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

Re: [E36] 318TDS - Pompa w baku: kręci się, ale nie pompuje

to była wina pompki ...... nowa pompuje ....i szrot pali

nigdy więcej dizla :) ....ropa to wieś
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Ropa to wieś? Cały transport światowy opiera się na tej "wsi". ;]
Nest pisze:Auto nie pali mi po nocnym postoju, przy dużej ilości paliwa w baku pali normalnie..... tak taaak wiem ....."do wymiany pompka w baku"
Heh...no i nie trzeba było tak od początku, zamiast szukać dziury w całym?

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
Nest
Bywalec
Kontakt:

znowu wyrywasz zdanie z kontekstu ..... wlazłem zapytać "Czy to ważne co pompuje? czy to jest ropa czy woda ....czy ta mała różnica gęstości może mieć wpływ??"

sam siejesz sugestie żeby węszyć gdzie indziej:
"Słabo studiujesz te wypowiedzi. Tak raczej odpowiadają mechanicy niż tu na forum posty. ;] Nie zawsze winowajcą jest pompka..."

więc nie tłocz mi, że zadaję pytania na które znam odpowiedź ..i że szukam dziury w całym

traktory i inne badziewia przewożące owoce uprawy ziemi ...owszem są na ropę i niech tak zostanie.
....ale każdy szanujący się człowiek powinien ..poruszać się autem na benzynę.
sorry ale ja w tą kupę już nie wejdę ...czarne bąki przy przyspieszaniu ...heh i na dodatek te ceny na stacjach :D ....diesel to aktualnie naciągana teoria dobra dla frajerów ...naprawdę nie dam się już nabrać

...sprzedaje czym prędzej ten rydwan na wiosnę na bank
Obrazek
jasiu
Bywalec
Rocznik: 1999

Post autor: jasiu »

Mamy wolny kraj i demokracje,kazdy robi tak jak chce.
janusz
ODPOWIEDZ