[E39] 525TDS - Szarpie po rozgrzaniu

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Gracek116
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

[E39] 525TDS - Szarpie po rozgrzaniu

Post autor: Gracek116 »

Witam. Mam taki problem z moim BMW 525 TDS. Postaram opisac wszystko jak najdokladniej.
A więc tak. Auto odpala dosłownie na dotyk, na ciepłym i na zimnym silniku. Silnik jest dość mułowaty, dopiero po ponad 1500 obrotów zaczyna dobrze przyspieszać. Jednak główny problem tzn. SZARPANIE WYSTĘPUJE TYLKO PO DOBRYM ROZGRZANIU SILNIKA [co najmniej 30km] i dzieje się to głównie przy przyspieszaniu. Efekt jest taki jakby auto gasło na sekunde a potem odzyskuje zapłon i jedzie przez kolejne kilkanaście sekund, max pół minuty i znów to samo. Dzieje się to na każdym biegu.
- Czyszczony był jakiś zaworek w głowiczce pompy wtryskowej jednak auto dalej szarpie.
- Podmieniony został też sterownik silnika, ale szarpanie nadal występuje - jednak wydaje mi się że silnik lepiej przyspiesza - już tak nie muli.
- Oczywiście wymienione także filtry.
Aha i jeszcze kiedyś gdy mi szarpnął to zapaliła się na chwilkę kontrolka świec żarowych. Komputer nie wykazuje żadnych błędów. POMOCY!!!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: [E39] Szarpie po rozgrzaniu - POMOCY!!!

Post autor: raven_1983 »

Może kończyć się nastawnik... nie wykluczał bym również alternatywnie wtrysku sterującego lub czujnika położenia wału...

Ale objaw temperaturowy skłania głównie do nastawnika - jeszcze ew. czujnik temp paliwa do sprawdzenia czy prawidłowe wartości daje...

Komputer się kłania w zakresie nieco szerszym niż kasowanie błędów ;)
Gracek116
Bywalec

Dzięki za pomoc :)
raven_1983 pisze: Komputer się kłania w zakresie nieco szerszym niż kasowanie błędów ;)
Tzn? :oops:
grancz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2000
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: grancz »

raven_1983 pisze: Komputer się kłania w zakresie nieco szerszym niż kasowanie błędów ;)
Chodzi o to abyś zdiagnozował sobie GT1
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

No, to mu poradziłeś... napewno teraz będzie wiedział, co to jest gt1, i co ma z nim zrobić...

Musisz przede wszystkim znaleźć kogoś oblatanego w sprawach diagnostyki silników TDS - nie kolesia z komputerem typu KTS, tylko kogoś, kto posiada komputer z oprogramowaniem DIS. Taki ktoś będzie wiedział, co robić, powiem tylko, że "czytanie błędów" nic nie da, bo tutaj wymagany jest odczyt pracy silnika w czasie rzeczywistym.
Ogólnie powiedziałbym to samo co Raven - czujnik temp. paliwa w nastawniku jest do sprawdzenia, ale też o ile pamiętam to uszkodzony przepływomierz może powodować takie cyrki. To możesz sprawdzić sam - odepnij wtyczkę od przepływki i zobacz jak się będzie zachowywać.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Gracek116
Bywalec

Tzn. BMW wstawiam do http://bmka.pl/ Myślę, że to dobry serwis. Prawdopodobnie będzie to ten nastawnik bo na podmianę został wstawiony inny i jak na razie auto nie szarpie [tylko telepie budą jak popusci się gaz, ale to chyba przez to że za długo leżał ale to szczegół].

Przeglądałem na allegro i są tam ludzie którzy to regenerują, ale mechanik odradza mi to, gdyż jest ponoć dużo zwrotów. Co myślicie o tej regeneracji? Ile kosztował by nowy nastawnik? Co proponujecie zrobić?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Kolego,wpisz w szukajke hasło NASTAWNIK albo lepiej NASTAWNIK HDK (bo takowy masz) i naprawde na tym forum jest ten temat wałkowany wielokrotnie,również w kwestii regenerowania go. Cena nowego nastawnika-w najbliższym serwisie Bosch,nie pamietam dokładnie ile,ale tu na forum ktoś podawał ceny.
Pzdr.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Gracek116
Bywalec

Re: [E39] 525TDS - Szarpie po rozgrzaniu

Witam po dość długim czasie zmagań z moim TDS-em.

A więc problem nie znikł, ale są zmiany, tzn.

- Podmienione było już chyba z 6 nastawników

- Na każdym dzieje się co innego. Na większości nastawników auto nierówno pracuje na wolnych obrotach i podczas jazdy ze stalą prędkością auto tak dziwnie poszarpuje [leciutko, płynnie], czasami jade i daje gazu a auto po prostu gaśnie tak jakby na 5 sek i dopiero jak zejdzie na niskie obroty załapuje i jedzie dalej / jak zredukuje jedzie dalej

- Na postoju dwa nastawniki [bo tylko dwa razy zwracałem na komputer diagnostyczny] utrzymuje wartość paliwa na poziomie 5mg [czasami 4.8] - jest to mierzone przez program DIS na postoju.

No i wczoraj został założony następny nastawnik, auto bardzo ładnie się zbierało, czasami minimalnie poszarpywało [z tego co pamiętam jak popuściłem gazu] - było to jak wyjechalem z serwisu na jazde probną. Potem gdy wieczorem jechałem do roboty na postoju znów auto nierówno pracowało.

Aha i dodam że temperatura silnika raczej nie ma wpływu na te szarpania, nierówną pracę itd tak jak to mialo miejsce na moim nastawniku [czyt. 1 post]
CO JESZCZE MOGE ZROBIĆ?!?!??!?!?!
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds

Post autor: N2O »

Sprawdź wszystkie czujniki i czy czasem nie przytkała się gdzieś linia paliwowa.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Gracek116
Bywalec

Jakie czujniki sprawdzić?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

W jakim stanie jest dół pompy? Szczególnie tłoko-rozdzielacz i głowiczka...
Gracek116
Bywalec

Hmm to pytanie do mechanika, ale powinno byc ok z resztą pompy, bo coś tam kręcił mechanik jakimś tłoczkiem czy odbija i nic nie gadał czyli że chyba OK
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Interesujący sposób inspekcji stanu powierzchni elementu znajdującego się we wnętrzu pompy...
Gracek116
Bywalec

No to nie wiem, co mam teraz robić - co powiedzieć w tym serwisie tym ludziom? Bo robią go z 2 miesiące i dalej nic :/
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Sprawdzili wiele nastawników... może czas spróbować na innej pompie?

Najlepiej sprawdzonej... skądś te nastawniki brali... ;)

Swoją drogą jestem ciekaw jak policzą za naprawę... przecież tyle godzin się nad tym nasiedzieli...

Może czas zmienić warsztat?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Ciekawe sprawy, jak temperatura miała wpływ to zazwyczaj wina czujnika temperatury paliwa, który jest w samym nastawniku. Skoro problem występuje niezależnie od temperatury obecnie, to przyczyny należy szukać gdzie indziej (swoją drogą również ciekaw jestem skąd braliście te 6 nastawników, mają tyle sprawnych i sprawdzonych na stanie akurat do TDSa?). A tak przy okazji - w Twoim wypadku (nastawnik HDK, indukcyjny) regeneracja polega na dobrym wyczyszczeniu nastawnika, w tych elementach nie bardzo jest co się zepsuć. Również zachęcam poczytać.

...a może oprócz samej pompy, warto sprawdzić same wtryski? Złóż to porządnie na pewnym nastawniku, ustaw porządnie (bo 80% problemów zazwyczaj to nieumiejętne ustawienie pompy) i sprawdź te wtryski. Poza tym jak wyglądają wartości kąta wyprzedzenia wtrysku? Nie pływa? Jak wskazania odnośnie zasilania w powietrze jednostki? Nie odpowiedziałeś też - czy po odpięciu przepływomierza jest tak samo (to chyba najłatwiej i najszybciej)?
Gracek116 pisze:bo coś tam kręcił mechanik jakimś tłoczkiem czy odbija i nic nie gadał czyli że chyba OK
...że co robił i czym? :D

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Gracek116
Bywalec

siudek pisze:
Gracek116 pisze:bo coś tam kręcił mechanik jakimś tłoczkiem czy odbija i nic nie gadał czyli że chyba OK
...że co robił i czym? :D
Dobra, nie wiem :lol:
siudek pisze: Złóż to porządnie na pewnym nastawniku
Tylko skąd taki wziąć :?:

siudek pisze:Swoją drogą również ciekaw jestem skąd braliście te 6 nastawników, mają tyle sprawnych i sprawdzonych na stanie akurat do TDSa?
Kierownik je skądś sprowadza... One nie są sprawdzone, to jest na zasadzie "a może ten będzie dobry" :(

Dodam że dzisiaj troche pojeździłem autem i na tym nastawinku auto drga w czasie jazdy znacznie bardziej niż na poprzednim.

Poszukam na forum i odepnę ten przepływomierz i napisze co i jak :wink:

P.S Dzięki za dotychczasową pomoc :oops:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Gracek116 pisze:Dobra, nie wiem :lol:
...no i w tym największy problem, bo ciężko jest pomóc komuś, kto do końca nie wie co robi ktoś inny z jego samochodem, ani nie do końca pamięta co on mówił. Inaczej to wygląda jak robisz to sam, wtedy widzisz to co ktoś pisze, łatwiej się połapać. Bo w ten sposób to zwyczajna strata czasu po obu stronach, Ty jesteś zawiedziony, bo nikt Ci nie pomógł, my bo w sumie bez sensu się produkowaliśmy, a ktoś później jak to przeczyta, stwierdzi że głupoty piszą. Ale niestety, większość mechaników mówi bardzo lakonicznie, zdawkowo, niezrozumiale lub zupełnie nielogicznie - czasami to wynika z ich obaw przed domorosłymi mechanikami, a czasami ze zwyczajnej niewiedzy.
Gracek116 pisze: Kierownik je skądś sprowadza... One nie są sprawdzone, to jest na zasadzie "a może ten będzie dobry" :(
W takim razie sugeruję szybko pożegnać się z tymi Panami. Kurcze, jeszcze do niedawna na forum ktoś się wypowiadał, że fora są śmieszne, a jak słyszę JAKIMI metodami posługują się niektórzy "mechanicy" to po prostu padam ze śmiechu. :] Wyobraź sobie, że PODEJRZEWASZ iż masz zepsutą oponę i zamiast sprawdzić co z nią jest (dziura, wybrzuszenie, przecięcie?) to przywozisz z Niemiec w ciemno kilka używanych kilkuletnich opon i po kolei zakładasz, jeździsz i sprawdzasz czy lepiej, bo może akurat trafisz na dobrą... a najgorsze, że wcale nie do końca jesteś przekonany, że to opona jest (bo może przecież i felga, czy geometria). Fajnie brzmi, nie?

Jesteś ze Śląskiego - poszukaj lub zapytaj tutaj:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=59

Pzdr.
siudek siudkowski

Gracek116
Bywalec

Dobra, szukałem na forum ale nie znalazłem jak odpiąć ten przeplywomierz :/ Czy mógłby ktoś mi z grubsza wytłumaczyć jak go wyciągnąć?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

...odepnij wtyczkę?
siudek siudkowski

ODPOWIEDZ