[E34] Nieszczęsny wskaznik paliwa.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Vad
Bywalec

[E34] Nieszczęsny wskaznik paliwa.

Post autor: Vad »

Witam.
Mój problem polega na tym,że wskaznik paliwa zatrzymuje się na 20l i ani drgnie niżej.
Oczywiście jak jest do zalana do pełna to pokazuje full.Pózniej staje na 20 i nic.Nawet jak wyciągnąłem go na sucho i dałem na sam dół to pokazuje 20!Nie mam już pomysłu co to może być.
Czytałem na innych forach,że tds ma mieć 20l stanu,co jest dla mnie zupełnie debilne.Nie wierzę,że szwaby by takie coś zrobili.
Więc moje pytanie brzmi,czy u kogoś w tds zapala się kontrolka i czy pokazuje mu dobrze ilość paliwa!
Niech Moc będzie z Tobą!!
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

no jasne powinno pokazywac.. zrob zdjecie jaki masz miernik stanu
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

U mnie schodzi poniżej, ale i tak dokładność jest taka, że .... lepiej poniżej 20l policzyć przejechane kilometry, żeby uniknąć spaceru z bańką :roll:
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
HoodY
Bywalec

Post autor: HoodY »

Umnie jest dokładnie to samo dojdzie do 20L i juz nizej nieda rady a noi na dodatek cięzko pali tez niewiem oco chodzi z ta wskazówka noi dlaczego tak sie dzieje tyle szperałem przyczyna nie znaleziona a mecze sie z tym dobre 6miesiecy heh
Awatar użytkownika
Deacon
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 2005
Województwo: Śląskie

Post autor: Deacon »

ma tak samo, dochodzi do 20l i staje. dlatego jak zblizam sie do 20l to sprawdzam stan zbiornika na OBC.
problem prawdopodobnie tkwi w plywaku w pompce paliwa. wyciagalem kiedys pompke z baku zeby wlasnie to naprawic, niestety ale plywak jest zabudowany i nie chcialem rozrywac plastikow. tam jest taka metalowa zylka i po niej jezdzi blaszka, prawdopodobnie tam sie cos przywiesza. ale metoda bezinwazyjna sie tego rozebrac nie da. taka przypadlosc BMW :)
Pawełek
Bywalec

Post autor: PaweÅ‚ek »

U mnie funkcjonuje wszystko w 100%. :lol: Wskazóka zchodzi do min. i zapala się kontrolka.

Tak więc ja nie mogę narzekać, autko ma 263 tkm, na budziku i nigdy nie miałem z tym problemu.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. Albert Einstein
Vad
Bywalec

Post autor: Vad »

Deacon pisze:niestety ale plywak jest zabudowany i nie chcialem rozrywac plastikow. tam jest taka metalowa zylka i po niej jezdzi blaszka, prawdopodobnie tam sie cos przywiesza
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie jest w tym pływaku śrubka na dole.Po jest odkręceniu masz dostęp właśnie do pływaka w środku do tych "żyłek".Patrzyłem na to.Te "żyłki" są w porządku,druga sprawa,że tam za bardzo nie ma co się zepsuć,bo pływak schodzi na dół,dotyka blaszki i ma się zapalić rezerwa i wskazówka opaść.Niestety,u mnie dochodzi do 20.
Niech Moc będzie z Tobą!!
HoodY
Bywalec

Post autor: HoodY »

A wiec u mnie to samo tez rozebrałem cały ten tkzw. smok na cz1 pompke wyczysciłem sitko przy pompce tak samo wszystko jak nowe a przyczyna nie zlokalizowana dojdzie do 20 i stoi. :shock:
dankam
Bywalec
Kontakt:

Post autor: dankam »

ja miałem podobnie (o czym pisałem w innym poście) wskazówka stawała przy 20 litrach i jak schodziło do ok 18 litrów (tak na oko) to auto gasło - brak paliwka - w końcu chyba zatarłem pompkę (przez te nieszczęsne wskazania) i wymieniłem komplet - teraz pokazuje dobrze, bo raz zaświeciła mi się rezerwa - więcej nie próbowałem schodzić do rezerwy szkoda pompki - teraz jak zejdzie paliwo do 20 litrow od razu jadę zalać ON - zasada długowieczności pompki :)
ODPOWIEDZ