[e34]TDS-montaż skrzyni 6-biegowej.
Moderator: Moderatorzy
-
Maroo
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
[e34]TDS-montaż skrzyni 6-biegowej.
Witam.Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie montaż do tds-a skrzyni 6-biegowej typ GS6-53DZ.Myślałem nad skrzynią od e39 3.0d lub e46 z silnikiem 185PS.Czy ktoś z was miał styczność z taką skrzynią i orientuje się może jaki jest frez na wałku sprzęgłowym i czy otwory mocujące do silnika są inne czy może takie same?Pomijam kwestię podpory skrzyni czy długości wału bo z tym się liczę że może nie pasować P&P.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 530d
- Województwo: Mazowieckie
Re: [e34]TDS-montaż skrzyni 6-biegowej.
tylko taki maly niuans: w e39 i w e46 m57 nie bylo skrzyn 6b. dopiero w e46 m57n 204KM byla tak skrzynia. ja sie przymierzam do tego u siebie musze tylko sprawdzic czy dzwon pasuje, prawdopodobnie tak. frez na walku nie jest problemem dla mnie, kwestia tylko znalezienia odpowiedniej tarczy a dla Ciebie dodatkowo wymiana dwumasu na ten z e39 lub e38 240mm i do tego odpowiednie sprzeglo. potem juz tylko rzezba wodzikow, walu aby wiekszy lacznik pasowal i prawdopodobnie lapy. powodzenia!
-
Maroo
- Bywalec
Dzięki za odpowiedź.Mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie informacji odnośnie modeli w których występuje taka skrzynia.
- Cerberiusz
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Kontakt:
Chyba jednak były montowane z silnikiem 4.0 V8 (benzynowymi), zarówno w e39 jak i w e34.papwil pisze:tylko taki maly niuans: w e39
-
papwil
- Bywalec Gadulec
czlowieku ogarnij sie napisalem e39 i e46 m57 jak chcesz do tdsa czy m57 wsadzic skrzynie od m62 to gratuluje.
- Cerberiusz
- Bywalec
- Kontakt:
Napisałem, że były montowane, ale nie napisałem, że chciałbym/próbowałbym tam wsadzić.papwil pisze:czlowieku ogarnij sie napisalem e39 i e46 m57 jak chcesz do tdsa czy m57 wsadzic skrzynie od m62 to gratuluje.
A m57 myślałem, że odnosi się to do e46.
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
Na moje M57 odnosi się do M57
Sorry ale człowieka czasem szlak trafia jak czyta bzdety.
Rozchodzi sie Cerberiusz o to że skrzynie w m51 i m57 5biegowe były te same, jeśli chcesz pakować 6 to szukasz pod m57n tak aby jak najmniej kombinować.
papwil, jeśli się zbierzesz na montaż wstaw więcej info- sam jestem ciekawy jak to wygląda z aspektu montażu
Sorry ale człowieka czasem szlak trafia jak czyta bzdety.
Rozchodzi sie Cerberiusz o to że skrzynie w m51 i m57 5biegowe były te same, jeśli chcesz pakować 6 to szukasz pod m57n tak aby jak najmniej kombinować.
papwil, jeśli się zbierzesz na montaż wstaw więcej info- sam jestem ciekawy jak to wygląda z aspektu montażu

-
papwil
- Bywalec Gadulec
jesli u mnie podejdzie dzwon tej skrzyni to i w m51 tak samo da rade. ze skrzynie 5b w m51 i m57 sa takie same to sie nie zgodze, tylko dzwon maja taki sam, reszta jest zupelnie inna. jak bede mial czas sie za to zabrac to dam znac ale juz widze te tlumy zabierajace sie za takiego moda w e34 tds... hehe
- jaroblazej
- Bywalec
- Seria: E38
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Noo brzmi ciekawiepapwil pisze: juz widze te tlumy zabierajace sie za takiego moda... hehe
-
papwil
- Bywalec Gadulec
w e39 zawsze bedzie latwiej z taka przerobka ale plug&play nie pojdzie i trzeba bedzie sporo $ wylozyc na graty.
-
INOX
- Świeżak

- Model: 524d/td
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
Generalnie nie ma większych problemów z założeniem jakiejkolwiek skrzyni do jakiegokolwiek silnika. Niebawem będę miał na warsztacie Mitsu Pajero i do skrzyni z niego będzie przykręcony silnik 1.9TDI z vw kwestia przespawania dzwona i dobór sprzęgła. Następny miał być honker z silnikiem m50b25 i skrzynią z nissana terrano 2.7td ale projekt się zmienił i będzie silnik jeep v8 i skrzynia jeszcze nie wiadomo jaka
jeśli z kolei z wodzikami ktoś miałby problem to służę radą i pomocą bo na silniku z e36 318is robimy trajkę i lewarek przeniosłem nad skrzynię biegów jakieś 20cm od głowicy, mało tego gniazdo lewarka jest przyspawane do skrzyni
jeśli z kolei z wodzikami ktoś miałby problem to służę radą i pomocą bo na silniku z e36 318is robimy trajkę i lewarek przeniosłem nad skrzynię biegów jakieś 20cm od głowicy, mało tego gniazdo lewarka jest przyspawane do skrzyni
-
papwil
- Bywalec Gadulec
kolego narazie z tego co piszesz to wszystko zaczyna sie na "bede mial" i "mial byc". spawanie dzwona to jest bardzo gruba rzezba. chyba ze zapomniales o tym ze tam wszystko aby chodzilo tak jak trzeba musi byc wymierzone na milimetr czy tez jego ulamek. jakby tak nie bylo to bylbys bogatym czlowiekiem bo wszyscy ci co wkladaja V8 do driftu i nie moga kupic manuala przyjezdzali by do ciebie z byle jaka skrzynia i bys im to ogarnial za gruba kapuste.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Kolego INOX - skoro potrafisz takie rzeczy robić - zaprezentuj proszę w postaci obrazków na forum jak wygląda taka przespawana skrzynia, jak wygląda sam spaw, jak kwestia wytrzymałości, w którym miejscu tniesz - czy cały dzwon, czy tylko jego kołnierz z otworami na śruby? Ogólnie wiesz, mieliśmy tutaj na forum różnych magików od super modyfikacji, które okazywały się tylko pitoleniem w eter - stąd moja prośba. Cyknij parę fotek i wrzuć, zobaczymy co potrafisz, zwłaszcza tej trajki - (a propos - jaki to jest silnik, M42 czy M44?).
Tyle ode mnie.
Tyle ode mnie.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
INOX
- Świeżak

- Model: 524d/td
- Rocznik: 1994
- Województwo: Podkarpackie
generalnie usługi spawalnicze jak każde jedne, trzeba tylko chcieć koledzy. gdyby ktoś bardzo chciał to zapraszam, robimy przeróżne rzeczy jeśli o to chodzi i wydaje mi się że nie zostałbym bogatym człowiekiem spawając tylko dzwony do v8 bo wydaje mi się że musiałbym brać za to przynajmniej tyle co koszt skrzyni fabrycznej do v8 i przynajmniej ze 4-5 miesięcznie składać co przy zapotrzebowaniu jest nierealne.
z kolei jeśli chodzi o precyzję do milimetra to nie jest to precyzja żadna zważywszy na produkcję lotniczą którą co jakiś czas prowadzimy a tam tolerancja jest do setnej części milimetra.
ciekawskim niedowiarkom zaaplikuję zdjęcia na przerwie śniadaniowo kawowej:)
pozdrawiam
Dodano: 28 Lut 2012 15:54
nie chcę tu śmiecić więc wrzuciłem temat w offtopicu
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 427#p58427
silnik m44 kolego carlos
-
papwil
- Bywalec Gadulec
Tydzien temu wysypal mi sie dwumas, przestal sprezynowac w jedna strone, pomyslalem ze jest to idealna okazja aby przejsc na skrzynie 6b tak wiec po kolei:
-kupilem skrzynie od e46 m57n
-kupilem nowe: dwumas, sprzeglo (LUK - ciekawostka: pomimo dwumasu tarcza tez posiada sprezyny), odpowiedni lacznik elastyczny walu (Lemforder), OE wybierak + tulejki i jakies mniejsze bzdety
-z kolega Piotrkiem (dziekuje i pozdrawiam) wyspawalismy lape pod skrzynie
-kupilem wal od e39 3.0d manuala aby miec odpowiedni zabierak i dalem do przespawania z zachowaniem nowej dlugosci (na zdjeciu moj stary wal wydluzany o 6cm po swapie i "dawca")
-kupilem z uzywki takze sruby do dwumasy bo tu musza byc na torxa nie na szesciokat
-tokarze zrobili mi walek do centrowania tarczy sprzegla
-dalem do przespwawania nowy wybierak i wyspawalismy wodzik
-i oczywiscie kupilem nowa OE galke na 6b
Calosc zlozona do kupy od wczoraj jezdzi =)
-kupilem skrzynie od e46 m57n
-kupilem nowe: dwumas, sprzeglo (LUK - ciekawostka: pomimo dwumasu tarcza tez posiada sprezyny), odpowiedni lacznik elastyczny walu (Lemforder), OE wybierak + tulejki i jakies mniejsze bzdety
-z kolega Piotrkiem (dziekuje i pozdrawiam) wyspawalismy lape pod skrzynie
-kupilem wal od e39 3.0d manuala aby miec odpowiedni zabierak i dalem do przespawania z zachowaniem nowej dlugosci (na zdjeciu moj stary wal wydluzany o 6cm po swapie i "dawca")
-kupilem z uzywki takze sruby do dwumasy bo tu musza byc na torxa nie na szesciokat
-tokarze zrobili mi walek do centrowania tarczy sprzegla
-dalem do przespwawania nowy wybierak i wyspawalismy wodzik
-i oczywiscie kupilem nowa OE galke na 6b
Calosc zlozona do kupy od wczoraj jezdzi =)
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Nieźle, podziwiam za wkład pracy i chęci 
Btw. mógłbyś pokazać w końcu w całej okazałości swoje auto.
Pozdro
Btw. mógłbyś pokazać w końcu w całej okazałości swoje auto.
Pozdro
- hadesmat
- Świeżak

- Województwo: Łódzkie
Witam. Ja też zastanawiałem się nad montażem sześciu biegów do swojego tds'a. Kombinowałem nawet zmianę przełożeń, ale po tym, jak mi mechanik powiedział, że nie ma takiej możliwości (nygus jeden - jakby chciał, to już by było zrobione), dałem sobie z tym spokój. Ale do rzeczy. Mam do papwil'a parę pytań (być może głupich, ale lepiej się zapytać).
1. Z jakiego materiału jest zrobiony wał?
2. Sprzęgło jest od e34 czy e46?
3. Jakie są ogólne koszty takiej przeróbki?
Pozdrawiam.
1. Z jakiego materiału jest zrobiony wał?
2. Sprzęgło jest od e34 czy e46?
3. Jakie są ogólne koszty takiej przeróbki?
Pozdrawiam.
-
papwil
- Bywalec Gadulec
1. stal - jest firma ktora zajmuje sie wszystkim co zwiazane z walami napedowymi i do nich zawsze jezdze z tego typu przerobkami.
2. sprzeglo i dwumas musza byc pod m57n wiec e46. sprzeglo od e34 nie wytrzymywalo nawet jak mialem jeszcze tdsa, potem wsadzalem sprzeglo na 240mm m.in. wystepujace w e39 tds a po swapie na m57 sprzeglo bylo kombinowane czyli nowy docisk od m57 i tarcza z e39 tds zeby wieloklin na walku skrzyni pasowal. ale po niecalym roku i ok 10kkm oraz obecnym pogramie zdarzalo sie pod koniec ze sprzeglo sie uslizgnelo.
3. koszt czesci to ok 4000-5000zl a reszte (praca, kompletowanie czesci) bardzo trudno wycenic.
PS nie dziwie sie mechanikowi ze powiedzial ze nie ma takiej mozliwosci...
2. sprzeglo i dwumas musza byc pod m57n wiec e46. sprzeglo od e34 nie wytrzymywalo nawet jak mialem jeszcze tdsa, potem wsadzalem sprzeglo na 240mm m.in. wystepujace w e39 tds a po swapie na m57 sprzeglo bylo kombinowane czyli nowy docisk od m57 i tarcza z e39 tds zeby wieloklin na walku skrzyni pasowal. ale po niecalym roku i ok 10kkm oraz obecnym pogramie zdarzalo sie pod koniec ze sprzeglo sie uslizgnelo.
3. koszt czesci to ok 4000-5000zl a reszte (praca, kompletowanie czesci) bardzo trudno wycenic.
PS nie dziwie sie mechanikowi ze powiedzial ze nie ma takiej mozliwosci...
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Gratuluję, temat pięknie ogarnięty. Pozdrawiam.
P.S. Napisz za jakiś czas jak się jeździ.
P.S. Napisz za jakiś czas jak się jeździ.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
I niestety... jak zwykle...
Papwil powiedział, że zrobi - zrobił.
Ktoś inny napłodził czego to nie robi... pokazał wszystko oprócz tego o czym się rozwodził...
Jakiś taki... powtarzalny schemat...
Papwil powiedział, że zrobi - zrobił.
Ktoś inny napłodził czego to nie robi... pokazał wszystko oprócz tego o czym się rozwodził...
Jakiś taki... powtarzalny schemat...