[e36]Szarpanie przy ruszaniu

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Q-bak
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[e36]Szarpanie przy ruszaniu

Post autor: Q-bak »

Witam, od dwóch dni mam dość niepokojący objaw. Mianowicie w godzinach porannych (7.30, 8.30) po odpaleniu auta i ruszaniu jest wyraźne szarpanie na 1 biegu przy ruszaniu. Najprościej porównać je do buksowania kół na śliskim - tak jakby koła się kręciły w miejscu, ale co chwila odzyskiwał przyczepność. Nie wiem czy to ja rano jestem niewyspany i dwa dni z rzędu nie potrafiłem normalnie ruszyć, czy to rzeczywiście coś się dzieje :) Dodam że po zajęciach (kilkugodzinnych, 2,3) i odpaleniu auta szarpania nie ma (chociaż wskazówka temperatury znów jest tak samo oparta na lewym ograniczniku) Na razie dzieje się tak od dwóch dni ale mną już nosi, bo nie mogę 100% wykluczyć/potwierdzić moich obaw dotyczących dwumasu. Generalnie powtarza się opinia, że to jego wina - szarpanie - ale też piszą, że jak auto się rozgrzeje to powinien objaw zniknąć/zminimalizować się, a przecież po zajęciach auto dalej jest zimne a rusza normalnie. Dodam że w nocy temperatura spada może maksymalnie do -3, a prawdopodobnie nawet w okolicach zera oscyluje (ach ten ciepły szczecin :) ) Czy ktoś mógłby napisać na co ewentualnie zwrócić jeszcze uwagę, albo jak sprawdzić tak żeby mieć 100% pewność co się dzieje ? Dodam, że redukcje, zmiany biegów, odpalanie i gaszenie jest w normie, nic się nie zmieniło.
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [e36]Szarpanie przy ruszaniu

Post autor: carl0s »

Możesz zrobić prosty test rano - wstań 2 godziny wcześniej, sprzątnij chatę, wypij ze dwie kawy - wyeliminujesz w ten sposób poranne nieogarnięcie jako potencjalną przyczynę ;).
Ponadto, i o tym już kiedyś pisałem, są metody na sprawdzenie dwumasu - przy gaszeniu powinno puknąć z okolic sprzęgła, otwarte drzwi powinny skakać, przy ruszaniu może drżeć / wibrować, może drżeć / wibrować na jałowym... Ale, i to nie tylko moja opinia, to są bardziej czary VooDoo, niż mechanika. Żeby ocenić stan dwumasu, trzeba zrzucić skrzynię i pomacać. Innej opcji nie ma.

Inna sprawa, że może być to spowodowane całkowicie inną sprawą, mianowicie powietrzem w paliwie. Sprawdzałeś czy nie masz rano po odpaleniu już bąbli w przewodzie z filtra do pompy wtryskowej? Dlaczego o tym mówię - mój brat w E34 miał taki sam objaw - odpalał od strzała praktycznie, ale autko poszarpywało przy rozpędzaniu - winne okazały się skorodowane przewody paliwowe przepuszczające powietrze. Po wymianie jak ręką odjął.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Q-bak
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Pomorskie

Re: [e36]Szarpanie przy ruszaniu

Post autor: Q-bak »

Pytam o sposoby na sprawdzenie dwumasu, bo generalnie te o których powiedziałeś nie występują. Przewód paliwowy sprawdzę bo zaraz idę się przejechać. Poranne roztrzepanie wyeliminowane ;) Również myślałem nad tym że może było strasznie ślisko i rzeczywiście koła buksowały, no ale sprawdzę to.

edit
Dzisiaj zatankowałem i problemy jak ręką odjął. Przyznaje, że jeździłem na dość głębokiej rezerwie, ale jeszcze w dniu kiedy zakładałem ten temat chyba aż tak ropy nie miałem jak dzisiaj. Dlatego od razu profilaktycznie zapytam - co mam sprawdzić, jeśli po zatankowaniu 5 litrów nie mam żadnych już szarpań ?
ODPOWIEDZ