e36 318tds-jak podłączyć bezpośrednio Liqui Moly
Moderator: Moderatorzy
- heros
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
e36 318tds-jak podłączyć bezpośrednio Liqui Moly
Strzałka koledzy mam pytanie jak podłączyć bezpośrednio preparat Liqui Moly pod pompę ? Nie chcę go wlewać do baku bo wiem że lepszą robotę robi gdy silnik zasysa go bezpośrednio.Po kilkunastu latach na pewno zrobiło się sporo nalotu na wtryskach i w komorze spalania.Domyślam się że muszę podpiąć się pod przewody paliwowe które doprowadzają paliwo do filtra paliwowego raczej? Ale co w tedy z dopływem paliwa? Bo chyba motor nie będzie chodził na samym Liqui Moly? Robił już ktoś taki zabieg w swoim wózku?
Znalazłem link jak gość stosuje to w Passacie TDI ale nie ma tam szczegółów co i jak podpiąć http://www.youtube.com/watch?v=-3zpwPNijnI
Znalazłem link jak gość stosuje to w Passacie TDI ale nie ma tam szczegółów co i jak podpiąć http://www.youtube.com/watch?v=-3zpwPNijnI
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: e36 318tds-jak podłączyć bezpośrednio Liqui Moly
Nie będzie to odkrywcze... wykorzystaj butelkę i podepnij do niej wężyk idący z filtra do pompy, tylko wyjmij najpierw przekaźnik pompki paliwowej w baku.
- heros
- Bywalec
Dlaczego muszę wypiąć ten przekaźnik pompy domyślam się aby nie pracowała i nie zasysała paliwa z baku? Co z tą butelką mam tam wlać ropę i liqui razem mieszając czy jak?
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Jeszcze z prostych opcji, odkręcić filtr paliwa, wylać on, nalać preparatu, zakręcić filtr, odpalić auto 
- raven_1983
- Ekspert

Heros - oczywiście nie musisz wyłączać pompki w baku...
Ja osobiście nie miał bym ochoty wylewać paliwa do komory silnika z odpiętego króćca przy podstawie filtra paliwa...
Rozwiązanie z napełnieniem filtra czyściwem też fajne - chociaż butelka daje lepszą kontrolę, tylko trzeba zgasić odpowiednio silnik, tak aby nie ciągnąć powietrza.
Ja osobiście nie miał bym ochoty wylewać paliwa do komory silnika z odpiętego króćca przy podstawie filtra paliwa...
Rozwiązanie z napełnieniem filtra czyściwem też fajne - chociaż butelka daje lepszą kontrolę, tylko trzeba zgasić odpowiednio silnik, tak aby nie ciągnąć powietrza.
- heros
- Bywalec
Raven_1983 czyli spokojnie mogę odłączyć przewód zaznaczony czerwoną strzałką na obrazku od filtra powietrza przedłużyć go i wsadzić do przezroczystej butelki i wyłączyć silnik przed końcem aby nie zaciągną powietrza http://img832.imageshack.us/img832/2949/407246432.jpg Oczywiście przed wcześniejszym odłączeniu przewodów zasilających pompki paliwa w baku
-
xxxmanguxxx
- Świeżak

- Rocznik: 1994
- Województwo: Podlaskie
Po prostu włóż do butelki przewód zasilający paliwem i przewód od powrotu paliwa, odpal auto , daj mu popracowac w roznych zakresach obrotów i poczekaj az zacznie gasnąć (obroty zaczną spadac i bedzie kulawo pracować) wtedy po prostu je normalnie zgaś, nawet jak sie lekko zapowietrzy, to i tak normalnie go odpalisz juz na ON.
- raven_1983
- Ekspert

Jeszcze mała refleksja... pamiętaj, że paliwo jest jedynym czynnikiem smarnym dla pompy.
Nie wiem zupełnie dlaczego... ale zawsze odnoszę wrażenie, że te cuda do czyszczenia to nafta w ładniejszym opakowaniu.
Nie wiem zupełnie dlaczego... ale zawsze odnoszę wrażenie, że te cuda do czyszczenia to nafta w ładniejszym opakowaniu.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Raven bo te środki to jest nic innego jak nafta - tylko z dodatkami typu silikon, detergenty. W zależności, czy jest to płukanka do diesla, do benzyny, czy do silnika - to jest zawsze nafta plus dodatki, tylko w różnych proporcjach.
Ponadto - nie wiem heros kto naopowiadał Ci najek, że lepiej działa zalanie układu paliwowego tym środkiem, niż rozpuszczenie go w paliwie. Nie wiem, ze względu na naftę właśnie nie zaryzykowałbym zalanie tym pompy wtryskowej. Może, gdybym miał nastawnik czy wtryski na stole / w wanience ultradźwiękowej - to bym się pokusił o zalanie tym środkiem całości. Na "żywym" układzie - no nie zaryzykowałbym.
Możliwe, że ten ktoś pomylił środek którym dysponujesz z systemem LiquiMoly, który polega na podłączenie układu paliwowego do specjalnej maszyny i płukanie go w układzie zamkniętym z odzyskaniem i płynu i brudu. Także wiesz, ja bym się dwa razy zastanowił.
Ponadto - nie wiem heros kto naopowiadał Ci najek, że lepiej działa zalanie układu paliwowego tym środkiem, niż rozpuszczenie go w paliwie. Nie wiem, ze względu na naftę właśnie nie zaryzykowałbym zalanie tym pompy wtryskowej. Może, gdybym miał nastawnik czy wtryski na stole / w wanience ultradźwiękowej - to bym się pokusił o zalanie tym środkiem całości. Na "żywym" układzie - no nie zaryzykowałbym.
Możliwe, że ten ktoś pomylił środek którym dysponujesz z systemem LiquiMoly, który polega na podłączenie układu paliwowego do specjalnej maszyny i płukanie go w układzie zamkniętym z odzyskaniem i płynu i brudu. Także wiesz, ja bym się dwa razy zastanowił.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- heros
- Bywalec
Carlos a wchodziłeś w link który podałem w pierwszym poście to właśnie ten środek jest Sam już teraz nie wiem Może faktycznie wleje go do baku
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Tak, owszem, wchodziłem. I o tym mówię, że nie odważyłbym się zalać tym żywego układu paliwowego.
None of you seem to understand...
- heros
- Bywalec
Może i masz rację zerknij jeszcze na ten link opis tego produktu właśnie tam jest napisane że można tak podpiąć aby bezpośrednio zasysała go pompa http://moto.allegro.pl/liqui-moly-diese ... 09126.html
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Heros-jest również napisane,że podwyższa liczbe cetanową-a jaka pewnośc że środek ten zawiera takie dodatki? Ten opis to nie skan z opakowania.
Ja również dolewałbym go do paliwa.
Ja również dolewałbym go do paliwa.

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
- heros
- Bywalec
Ok macie rację poczytałem w wczoraj jeszcze trochę innych postów i opisów tego produktu i jednak wleję do baku. Dzięki za pomoc panowie.