e36 tds 1.8 po naprawie pompy wtryskowej nie chce odpalic

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

soldier21
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

e36 tds 1.8 po naprawie pompy wtryskowej nie chce odpalic

Post autor: soldier21 »

Witam! jestem nowy na forum i nie wiem czy juz był poruszany taki problem a mianowicie mam e36 1.8 tds wymieniłem w nim mnóstwo zeczy(rozrząd,sprzęgło kompletne zawieszenie i uklad hamulcowy wraz z przewodami itd. obszywałem tapicerkę itd.) miałem tylko ostatni problem przy odpalaniu autko wypuszczało z rury wydechowej czarny dym sytuacja powtarzała sie przy gwałtownym dodaniu pedału gazu wiec jak juz tak doinwestowalem samochodzik postanowilem z tym zrobic pozadek mechanik powiedział ze to jest wina lejacych wtrysków(nie bierze oleje i ma moc) wiec wykrecil je i zawiuzl do sprawdzenia do 1 zakladu(Głogoczów) powiedziano ze dobre nastepnie do drugiego(borek) to samo po zamontowaniu wtrysków zaczela sie lac z nich ropa wruciłem wiec na reklamacje ale on nic nie moze mi poradzic i najlepiej jak bym auto bezposrednio zawiózl do serwisu zajmujacego sie tylko pompami wtryskowymi i wtryskami. Tak tez zrobilem poczytalem troszke zpytalem sie znajomego i zawiozlem samochu do serwisu(zasań) tam sprawdzili wtryski ipowiedzieli ze sa dobre i je uszczelnili, zaczeli tez sprawdzac pompe wtryskowa bo mysleli ze ona jest uszkodzona i samochud tak kopci, jednak po sprawdzeniu pompy ich diagnoza byla ze rozrzad mam przestawiony o zabek na pompie i samochodzik dlatego tak kopci(na ta diagnoze czekalem 3 tyg). chwilowo tracac nerwy postanowilem zostawic ten problem jednak po tygodniu czasu autko coraz gorzej odpalalo bylem zdumiony po otwarciu maski z cala pompa byla zalana ropa(wczesniuj byla suchutenka) udalem sie wiec na reklamacje jednak bylem tam zbywany wkoncu wziolem samochód do innego warsztatu zajmujacego sie pompami w gorzkowie tam pompa zostala wyciagnieta uszczelniona i zregenerowana. gdy chcialem odebrac samochód nie chciał odpalic wiec wymieniono swiece filtry sprawdzono jeszcze raz pompe wtryskowa , sprawdzono pompke w zbiorniku przewody czy swiece grzeja i nic po sprawdzeniu kompresji(samochód stal na mrozie -25 stopni 5 dni i nie odpalił) na nieodpalonym silniku wyszlo 19,20,20,19. diagnoza byla ze mam padnięty silnik i dlaego tak jestmusze poczekac na ocieplenie i autko ruszy. po grzaniu go 9 godzin autko wkoncu odpalilo i moglem wrucic do domu 50 km. gdy go zaparkowalem i zostawilem wiecej juz nie odpalił stoi juz 2 miesiac jest juz w 2 warsztacie i nie umiej mi pomoc:( moze ktos wie co moze mu dolegac podkreslam ze przy temp -10 odpalal i jezdzil a teraz jest +10 i nie chce nawet odpalic:(((( a warsztaty nie wiedza co jest

MOD: Przeniosłem do odpowiedniego działu i skasowałem równoległy dubel. W dziale Mechanika mało kto by się temu przyjrzał. ;] Przy okazji - poszukaj i poczytaj na forum, masz sporo o pompach, zawsze coś Cię naprowadzi. Inna sprawa, że było kilka tematów "po wymianie pompy nie odpala". :] Powodzenia.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: e36 tds 1.8 po naprawie pompy wtryskowej nie chce odpali

Post autor: carl0s »

1. Ostatecznie w jakim stanie jest pompa wtryskowa oraz nastawnik? Tylko nie pisz "cud miód malina, uszczelniona zregenerowana" bo to bzdury - pisz co wyszło na stole probierczym.
2. Co z wtryskami? Uwagi podobnie jak wyżej.
3. Któryś z warsztatów stwierdził przestawienie rozrządu - zostało to poprawione, czy dalej tak jest?
4. Byłeś na porządnej diagnostyce komputerowej?
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
soldier21
Świeżak
Świeżak

na rachunku mam
1. zestaw czesci -35zl
2. uszczelniacz- 33zl
3. regeneracja wałka-110zl
4.demontaz pompy -307zl
5.uszczelnianie pompy- 492zl

wtryski byly sprawdzane w 4 innych zakładach kazdy mówił ze sa dobre
warsztat co rozszczelnił mi pompę stwierdził ze rozrząd(wymieniany 7mies temu) jest przestawiony (bez rozbierania silnika i bez wyciagania pompy) auto od kad kupilem kopciło ale tym sie nie zajmowalem po wymianie rozrządu bylo tak samo wiec chyba to nie rozrzad:/
był podpinany pod kompa(w warsztacie gdzie regenerowali mi pompe wtryskową gdyż nie chciał odpalić) i wyszlo świece wiec je wymienili nic wiecej nie wyszło
teraz jest w polimerc(autoryzowany serwis mercedesa) stoi 2 tyg i nadal nie wiedza c z nim nie tak:/
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

OK, ale rozumiem, że silnik udało się w tym warsztacie odpalić, więc mogli stwierdzić przestawienie rozrządu, zgadza się? Dlaczego o tym mówię - w Twojej historii pojawia się tylko to i ten pomiar kompresji jako potencjalne przyczyny problemów, z tym, że w tych temperaturach jakie mamy obecnie auto powinno odpalić, mało tego, nawet z kompresją na poziomie 19 bar na cylinder powinno dać się uruchomić po kilkukrotnym podgrzaniu świec i ciut dłuższym kręceniu rozrusznika.

I teraz o ile z kompresją sprawa jest prosta, bo temp. wzrosły i auto dalej nic, całości problemów dopatrywałbym się w "fachowcach" robiących pompę i jej demontaż/"regenerację"/montaż.

Czyli uściślijmy - w tej chwili pompa włożona jest do auta, założone są nowe świece żarowe i na 100% dochodzi do nich prąd? Auto po przekręceniu klucza kręci rozrusznikiem, ale zupełnie nie startuje? Co z paliwem? Czy na pewno jest podawane do pompy wtryskowej, czy pompa w zbiorniku działa, w jakim stanie są filtry, głównie paliwa?
Czy zawór odcinający paliwo w pompie wtryskowej działa i jest prawidłowo wysterowany, słowem, czy montaż pompy odbył się prawidłowo i niczego nie pominięto, nie uszkodzono żadnej wiązki elektrycznej, słowem - czy pod maską wszystko jest jak być powinno? Kto to sprawdził / potwierdził, majstry które unieruchomiły Ci wóz, czy majstry robiący na co dzień w Mercedesach (czyli dalej kwestia kompetencji obsługi)? Czy po poluzowaniu nakrętek na wtryskach i pokręceniu rozrusznikiem leje się paliwo?
To podstawy które powinieneś ogarnąć i wrzucić konkretne odpowiedzi.

soldier21
Świeżak
Świeżak

Świece sa zalozone nowe dochodzi do nich prąd bo sprawdzali miernikiem i zarówka, auto kreci rozrusznikiem i nic nawet jak sie pokreci 30s. , paliwo dochodzi gdyz byly wykrecane wtryski i lecialo i wymieniono na nowy filtr paliwa bosch jak kreci (wychodzi z rury wydechowej dym z mikroskopijnymi kropeczkami ropy) to bylo sprawdzane przy mnie bo jak przyjechalem odebrac auto po regeneracji pompy wtryskowej to nie chciało odpalic i sprawdzali to przy mnie. prubowali na flaku go nawet odpalic i nic nie pomoglo. prubowali ruznie i nagle ni ztego ni z owego raz nagrzali i odpaliło(bez dlugiego krecenia ani bez flaka) nie bylo zadnych stuków ani n ierównej pracy silnika
w mercedesie daja diagnozy:
1. przestawiony rozrzad(ale przejechalem nim 45 km do domu i zaparkowalem zadnego spadku mocy w czasie jazdy)
2. przedmuchy uszkodzona uszczelka glowicy miedzy cylindrami(ale to wydaje mi sie nierealne:/)
3. lejace wtryski zalewaja i nie chce odpalic(ale byly sprawdzane w 4 zakladach i kazdy powiedzial ze sa ok)

jutro jade do mercedesa i zobaczyc co z moim bmw moge kupic silnik tylko to nie problem wydac ok 1500 i dalej byc w tym samym pkt. a w samochodzik wlozylem juz duzo pieniedzy jak na mnie:((((
chyba ze znacie jakis naprawde dobry warsztat od dizli bmw w okolicach krakowa??
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Taka malutka sugestia więc... może spróbuj ten rozrząd ustawić prawidłowo?

soldier21
Świeżak
Świeżak

jestem zielony z mechaniką:/ wiec sam sobie nie poradze a dawac 500 za rozrzad ktury niewiadomo jak znów ustawia o ile ustawia to niebardzo:/ bioradz pod uwage ze jezdzilem tak wczesnijej i nie miałem jakiegokolwiek problemu z uruchomieniem samochodu:) raz nagrzalem swiece i odpalal zawsze jutro bede cos wiecej wiedział jak pojade na serwis to napisze. ale dzieki za wskazówki
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=62

Jeśli nie masz daleko do Kalwarii to proponowałbym odpuścić sobie Mercedesowskich speców i zajechać do kogoś kto zna się na rzeczy. Jak coś jest do wszystkiego to jak mawiała Pani z TV jest nic nie warte. Jakbyś miał MB to zapewne wpadłbyś tam i zrobili by wszystko co trzeba, bo znają jak własną kieszeń (nie znam akuratnie ich, ale nie mam powodu z góry wątpić w ich umiejętności). Ale skoro masz BMW to poszukaj kogoś kto się zajmuje BMW a nie MB, VW czy Audi, proste.

Za dużo niewiadomych i za dużo rąk pakowało się do auta żeby coś podpowiadać. Proponowałbym w jednym kompetentnym miejscu ogarnąć temat. Ja co jeszcze bym zrobił:
- podpiął pod diagnostykę DISa, sprawdził wartość kąta wyprzedzenia wtrysku oraz czy wartość ta jest stała (i nie skacze)
- sprawdził dawkę paliwa, bo nie rozumiem jak po naprawie pompy auto nagle przestało odpalać (rozumiem, że pompa cały czas ta sama, tylko uszczelniona?)
- PORZĄDNIE ustawił pompę jak należy, obroty, kąt, dawkę

W 90% przypadków w TDSach naprawdę gro problemów to nieumiejętny montaż i regulacja pompy. Może to brzmi głupio, ale tak niestety jest. Zanim bym ruszył rozrząd, sprawdziłbym te ustawienia (zwłaszcza kąt). Jeśli wszystko w porządku, a teraz jest ciepło, dalej bym poszedł:
- test butelki czy odpali

Jeśli dalej nic, to już sprawa może być poważniejsza, próba olejowa. No bo niby czemu ma mieć brak kompresji, skoro jeździłeś i nie zauważyłeś problemów? Poza tym intryguje mnie kilka dziwnych faktów:
- przed uszczelnieniem pompa była sucha, teraz się leje? To ja myślałem, że uszczelnia się po to żeby się nie lało...
- pojechałeś na naprawę pompy, a po naprawie nie możesz odpalić i co, odebrałeś tak auto? Coś na zasadzie "panie, nie działa, ale słowo daję to nie my, nie wiem co jest idź pan sobie sprawdź"?
- jeździłeś od zakładu do zakładu z tymi wtryskami, a ktoś je ustawił na 150barów? Ktoś sprawdził jak rozpylają? Ale na stole?
- rozrusznik kręci normalnie, paliwo jest, a z rury czarno znaczy się dawka lub kąt. Jeśli po wymianie rozrządu/pompy tak się dzieje, no to do Panów co to robili żeby wykonywali swoją robotę porządnie a nie po łebkach.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
soldier21
Świeżak
Świeżak

w warsztacie gdzie regenerowali mi pompe ztwierdzili ze dawka byla podkrecona zeby samochud odpalał a jak ustawili dawke kat itd fabrycznie to wystapil taki efekt. po jakims czsie jak prubowalic samochód odpalil nagrzal sie i sprubowalismy jeszcze kilka razy go odpalic i odpalil(pewnie dlatego ze byl nagrzany) . po sprawdzeniu kompresji(w mojej obecnosci) i zrobieniu pruby olejowej(kompresja podskoczyla - wniosek wytarte pierscienie) nie mialem powodu im nie wiezryc. dzwonilem puzniej do tego zakladu zeby w takim przypadku podkrecili równiez dawke paliwa ale ztwierdzili ze sie tego nie podejma gdyz znów rozszczelni sie pompa i bedzie sie z niej lalo a ja cala wine zzuce na ich warsztat.

a wracajac do pytan pompa byla sucha ale draznilo mnie ze przy odpalaniu troszke przykopcil i przy dodaniu gazu dlatego udalem sie do duzego warsztatu w zasani gdzie uszczelnili mi wtryski (sprawdzane w 2 innych warsztatach ktore je rozszczelnily bo po tych testach zaczela sie lac z laczenia wtrysku ropa zaczeli tez szuka przyczyny kopcenia i rozbierali i sprawdzali nastawnik i pmpe i po tym zabiegu zaczalo sie juz lac z calej pompy nie mogac sie doczekac na naprawe w ramach reklamacji uslugi i ciaglym zbywaniu zawiozlem samochud do innego duzego warsztatu gdzie uszczelnili ta pompe)

a dzis bylem w wercu iwidzialem ze rozrzad byl juz sprawdzany i uszczelka równiez katy tez posprawdzane(ciekawe czy wymienili uszczelki:/)ale nadal nie maja przyczyny znow beda sprawdzac wtryski:/ i pompe:/

a jaki jest adres do kalwari tego zakladu tez nie chce jechac do kolejnego zakladu zeby kolejny majster sie za to bral bo juz kompletnie nikt do tego nie dojdzie chyba ze z merca sie poddadza to wtedy bede prubowal dalej:/

ale adres na zas mozecie podac z gury dziekuje
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

soldier21 pisze:ale adres na zas mozecie podac z gury dziekuje
...przeczytaj sobie jeszcze raz mój post, w zasadzie to pierwszą linijkę. Przecież podałem link do tematu z polecanymi warsztatami w Twoim województwie, kliknij i sobie sprawdź, napisz, zapytaj.

Za dużo ludzi grzebało w aucie i robiło różne lub te same rzeczy. Teraz nie wiadomo co się stało, jednak dobry fachowiec powinien obejrzeć pompę. Coś mi się wydaje, że ktoś próbował naprawiać padnięty tłokorozdzielacz uszczelnianiem, a to nie bardzo zda egzamin. Nie rozumiem też po co dawałeś pompę do uszczelniania, skoro z niej nie ciekło? Chyba że źle zrozumiałem. Skoro dawka była podniesiona to może już koniec pompy zwyczajnie.

Bagor bez problemu zrobi Ci zmianę w mapach wtrysku aby auto odpalało - jednak cudów nie zdziała, jeśli pompa już kończy żywot. Tak samo silnik - należałoby się przyjrzeć i zastanowić czy faktycznie wymaga remontu. No i przeliczyć opłacalność takiej inwestycji. Zajedź do dobrego warsztatu zajmującego się BMW.

Pzdr.
siudek siudkowski

soldier21
Świeżak
Świeżak

z pompy nie cieklo byla suchutka tylko denerwowalo mnie ze kopcila przy zapalaniu. stwierdzili e skoro ma moc nie bierze oleju to napewno wtryski i tak zaczela sie moja przygoda:/ rozkrecili wteyski zacelo sie z nich lac potem pompe i z niej rowniez itd. az do dzis:/ wlozylem 2000zl i mam gozej niz mialem na poczatku bo nawet autko nie chce odpalic i nie wiedza co mu jest:/ jak w mercu sobie nie poradza to udam sie do kalwarji serwisu ktury polecali inni uzytkownicy.

Dodano: 19 Mar 2012 13:26
polimerc nie dał rady:/ daja na przedmuchy miedzy cylindrami ale nie na 100 %. no cuz znow laweta i sprubuje w kalwarji.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Jak to mówią, "szkoda było mieszania czasu", ale czasami tak bywa. Czekamy w takim razie co powiedzą Panowie z Bochni lub z Kalwarii (bo tam zapewne każdy by Cię pokierował z czystym sumieniem, co z resztą możesz przeczytać po opiniach w wątku Polecane). Śmiesznie będzie, jak to po prostu pompa do roboty, ale nie zapeszajmy.

Pzdr.
siudek siudkowski

Vindix
Bywalec
Seria: E39
Model: 525tds
Województwo: Podlaskie
Kontakt:

Post autor: Vindix »

Witam, Panowie przepraszam, ze wbijam sie w temat z butami, ale po prostu niechce zakładac nowego.. Otoz faluja mi obroty, ale tylko czasami i moje pytanie to:
Czy probowac wyczyscic nastawnik
Czy moze juz powoli szukac nowego?
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Vindix pisze:Witam, Panowie przepraszam, ze wbijam sie w temat z butami, ale po prostu niechce zakładac nowego.. Otoz faluja mi obroty, ale tylko czasami i moje pytanie to:
Czy probowac wyczyscic nastawnik
Czy moze juz powoli szukac nowego?

Kolego regeneracja nastawnika to jakieś 200pln ja na regenerowanym jeżdziłem 2 lata i nic się nie działo :D polecam regeneracje.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Vindix,jest cały temat o nastawnikach,poczytaj.
Fajują Ci na wolnych obrotach? Sprawdź podłączenia czujników temperatury (na głowicy,pod kolektorem ssącym).
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Vindix
Bywalec
Kontakt:

Tak tylko na wolnych i to nie zawsze, jak ma kaprys to faluja a chwile pozniej juz nie faluja..
Mozesz napisac jak te czujniki sprawdzic? Czy po prostu jechac na kompa?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Jedź na kompa,zobaczymy czy i jakie błedy wyjdą.
A czujniki temp.-sprawdź czy wtyczki dobrze siedzą,ja miałem kiedyś jedną luźną i falowały czasem wolne obroty.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
soldier21
Świeżak
Świeżak

To ja ponownie dawno mnie nie bylo ale myslalem ze komus wkoncu uda sie rozwiazac moj problem ale jednak nie:/ dzwoniłem do panów z RAJBROTU i stwierdzili ze wiedza co jest z silnikiem i trzeba bedzie zrobic remont kapitalny (3500) plus pasuje wymienic kolo dwumasowe 2000 i zobaczyc jak turbina 1200 :/ po tej rozmowie zwatpilem i zadzwoniłem pod 2 adres do panow z borku oni jednoglosnie powiedzieli ze naprawia mój samochodzik i to nie beda ,,duze,, kwoty ok 700 zgodzilem sie i przylawetowałem tam samochod. po tygodniu pracy stwierdzili ze nastawnik nie dziala i nie maja skad skombinowac na podmianke innego (wspolpracuja z beema w kalwari) gdy juz znalezli chcieli podmienic pompe o mysleli ze pompe zle zlozyli i dlatego nie chce odpalic ale nie mogli znalesc pompy na podmianke:/ gdy juz znalezli i zajechalem do nich osobiscie sprawdzic jak postepuja prace auto bylo na zewnatrz rozkrecone i tumaczyli sie ze nie maja akumulatora zeby krecic wiec kupilem tego samego dnia i im zawiozlem gdy nie znalezli pompy postanowili wykrecic wtryski i odpalic na flaku to nie dalo zadnego efektu i pomierzyli znow kompresje wyszla jeszcze nizsz 12,13 11 12 i najsmieszniejssze bylo to ze nie mogli wkrecic 1 wtrysku i przez kolejny tydz szukali gwintownika zeby nagwintowac blok. ich propozycje wymiana silnika 2000 - 2500 silnik + 900 przelozenie. nie dysponuje taka kwota wiec postanowilem odebrac samochod ale stwierdzili ze maja maly problem bo grzeja caly czas swiece i nie chca przestac dalem im termin do pn. na naprawienie usterki. troszke podlamany fachowoscia mechaników i swoja naiwnoscia mam pytanie ogulne czy ktos nie posiada sprawnego silnika w bdb stanie w rozsadnyh pieniadzach? wiem ze sa na allegro ale nie wiadomo jaki stan:/ a 1400 to nie mala kwota a silnik razem z kolegą sprobujemy przelozyc sami
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Noo stary na moje niezła wtopa ja bym szukał samego słupka ale w twoim wypadku to raczej odpada.
Poszukaj autka na części i ze sprawnym silnikiem trafiają się ze wsiadasz odpalasz przejedziesz się i wtedy wyciągają.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Vindix
Bywalec
Kontakt:

soldier21 pisze:To ja ponownie dawno mnie nie bylo ale myslalem ze komus wkoncu uda sie rozwiazac moj problem ale jednak nie:/ dzwoniłem do panów z RAJBROTU i stwierdzili ze wiedza co jest z silnikiem i trzeba bedzie zrobic remont kapitalny (3500) plus pasuje wymienic kolo dwumasowe 2000 i zobaczyc jak turbina 1200 :/ po tej rozmowie zwatpilem i zadzwoniłem pod 2 adres do panow z borku oni jednoglosnie powiedzieli ze naprawia mój samochodzik i to nie beda ,,duze,, kwoty ok 700 zgodzilem sie i przylawetowałem tam samochod. po tygodniu pracy stwierdzili ze nastawnik nie dziala i nie maja skad skombinowac na podmianke innego (wspolpracuja z beema w kalwari) gdy juz znalezli chcieli podmienic pompe o mysleli ze pompe zle zlozyli i dlatego nie chce odpalic ale nie mogli znalesc pompy na podmianke:/ gdy juz znalezli i zajechalem do nich osobiscie sprawdzic jak postepuja prace auto bylo na zewnatrz rozkrecone i tumaczyli sie ze nie maja akumulatora zeby krecic wiec kupilem tego samego dnia i im zawiozlem gdy nie znalezli pompy postanowili wykrecic wtryski i odpalic na flaku to nie dalo zadnego efektu i pomierzyli znow kompresje wyszla jeszcze nizsz 12,13 11 12 i najsmieszniejssze bylo to ze nie mogli wkrecic 1 wtrysku i przez kolejny tydz szukali gwintownika zeby nagwintowac blok. ich propozycje wymiana silnika 2000 - 2500 silnik + 900 przelozenie. nie dysponuje taka kwota wiec postanowilem odebrac samochod ale stwierdzili ze maja maly problem bo grzeja caly czas swiece i nie chca przestac dalem im termin do pn. na naprawienie usterki. troszke podlamany fachowoscia mechaników i swoja naiwnoscia mam pytanie ogulne czy ktos nie posiada sprawnego silnika w bdb stanie w rozsadnyh pieniadzach? wiem ze sa na allegro ale nie wiadomo jaki stan:/ a 1400 to nie mala kwota a silnik razem z kolegą sprobujemy przelozyc sami

Nie wiem skad jestes, ale spróbuj tam: http://www.klinika-bmw.pl/ Goscie naprawiaja emki, alpiny itp, wiec mysle, ze sobie poradza, zadzwon i popytaj - dla nich nie ma rzeczy niemozliwych
ODPOWIEDZ