Witam,
jestem nowy na forum i od razu się przywitam, Nazywam się Michał i stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW 525TD. Jako że kupowałem samochód i wiedziałem o kilku wadach, to jak większość udało się wyeliminować gdyż znajdowało się w zawieszeniu, niestety chłopaki gdzie serwisowałem poprzednie samochody nie potrafią pomóc w sprawie problemów z aktualnym dieslem, i na szczęście nie kombinują i nie mówią nie stworzonych historii tak więc zwracam się do was. Problem wyglądał następująco.
Zaczęło się od słabego zapalania silnika czy był zimny czy ciepły już u poprzedniego właściciela. Facet twierdził że lał dobre paliwo w co wątpię bo po wyjeżdżeniu do rezerwy tego co tam było zalane i wlaniu Orlenu zaczął już dobrze odpalać czy zimny czy ciepły. Naturalnie filtry i olej zostały zmienione pierwszego dnia i pojawił się inny problem. Na początku czułem że silnik leciutko czka podczas jazdy oraz na postoju co 3 sekundy telepie budą a konkretniej silnik wpada w wibracje które telepią budą. Tego samego dnia kiedy pojawił się problem z telepaniem silnikiem ukazał się drugi problem a wyglądał on przy mniejszych obrotach konkretniej przy zmianie biegu w okolicy 2300 obrotów silnik się dławił dodawałem gazu twierdził że spalanie rośnie a samochód zwalniał, po puszczeniu gazu i dodaniu jeszcze raz wszystko wracało do normy. W dniu wczorajszym prócz telepania samochodem nie zaobserwowałem braku gazu natomiast silnik kilka razy zgasł, konkretniej 5 razy, ze 2-3 razy przy skręcaniu i 2 razy przy normalnej jeździe z czego raz sam się odpalił ponownie ?! W dniu wczorajszym również raz silnik zadławił się przy ok 3000 obrotów tak jak by ktoś nagle zahamował, ale puściłem gaz i normalnie pojechał dalej. Na komputerze w dniu kiedy twierdził że nie dodaje gazu i musi zwolnic po podłączeniu do kompa były 2 błędy: Błąd świecy żarowej A(sporadyczny) i jeśli dobrze pamiętam Rozdzielacz pompy/Pompa wtryskowa(sporadyczny) i ten drugi faktycznie pokazywał 2 podzespoły w 1 błędzie. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie oraz informację gdzie w warszawie bądź okolicach zdiagnozuję co w silniku piszczy.
[E39] 525TD problem z silnikiem(dławi się, gaśnie)
Moderator: Moderatorzy
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
Re: [E39] 525TD problem z silnikiem(dławi się, gaśnie)
Robiłes diagnostyke na kompie-jakim programem? Sprawdziłes dawke i kąt wtrysku? Jakie były wartości? Kąt sie nie wahał?

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Pierwszy objaw który opisujesz, czyli przygasanie silnika to ewidentnie objaw nastawnika. Poczytaj na forum, jest bardzo dużo informacji.
Drugi problem, czyli obcięcie paliwa przy 3000 obr/min. to problem związany z ciśnieniem doładowania. komputer DDE mierzy ciśnienie doładowania przy 3000 oraz 4000 obr/min. Jeżeli podczas pomiaru stwierdzi, iż ciśnienie jest za wysokie - przechodzi w tzw. tryb awaryjny, a ty odczujesz to jakby ktoś wyłączył pedał gazu. Ten błąd nie jest przechowywany w pamięci i po wyłączeniu i włączeniu zapłonu nie znajdziesz go aż do następnego wystąpienia.
Wszystko wskazuje na to, że masz problem z dawką paliwa. Diagnostyka polegająca na czytaniu błędów to nie jest diagnostyka, tylko robienie z ludzi kretynów.
Podjedź do kogoś kto będzie potrafił sprawdzić parametry pracy silnika. O diagnostyce też możesz poczytać sporo na forum.
Drugi problem, czyli obcięcie paliwa przy 3000 obr/min. to problem związany z ciśnieniem doładowania. komputer DDE mierzy ciśnienie doładowania przy 3000 oraz 4000 obr/min. Jeżeli podczas pomiaru stwierdzi, iż ciśnienie jest za wysokie - przechodzi w tzw. tryb awaryjny, a ty odczujesz to jakby ktoś wyłączył pedał gazu. Ten błąd nie jest przechowywany w pamięci i po wyłączeniu i włączeniu zapłonu nie znajdziesz go aż do następnego wystąpienia.
Wszystko wskazuje na to, że masz problem z dawką paliwa. Diagnostyka polegająca na czytaniu błędów to nie jest diagnostyka, tylko robienie z ludzi kretynów.
Podjedź do kogoś kto będzie potrafił sprawdzić parametry pracy silnika. O diagnostyce też możesz poczytać sporo na forum.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
Fari
- Świeżak

- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525td
- Rocznik: 1998
- Województwo: Mazowieckie
Dziękuję za odpowiedzi. Generalnie muszę się udać gdzieś gdzie te diagnostykę przeprowadzi ktoś kompetentny co do TD silnika. Możecie kogoś polecić z okolic warszawy albo samej warszawy?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Tu masz wątek o polecanych w Twoim województwie:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=54
A tu nasz kolega Papwil:
http://bmw-diesel.pl/forum/memberlist.p ... file&u=165
Pzdr.
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=54
A tu nasz kolega Papwil:
http://bmw-diesel.pl/forum/memberlist.p ... file&u=165
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!