RR M51 - za wysokie zużycie paliwa, gdzie leży przyczyna?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

RR M51 - za wysokie zużycie paliwa, gdzie leży przyczyna?

Post autor: taperson »

Witajcie,to moj pierwszy post mimo iz przeglądam forum juz od kilku miesięcy i w kilku tematach znalazłem sensowne rozwiązania i pomocne informacje.
mam RR z tds z 2001r. z przebiegiem 240tys. przy zakupie sprawdzałem kompem diagnostycznym zgodnosc nr kompa i auta i silnika i sie wszystko zgadzało wiec domniemam ze przebieg realistyczny, auto w automacie, książka niby jest i niby cos tam pisze co sie wstępnie z datami i tysiącami km zgadza jednak pisza tam nie znanym mi języku zupełnie :D
auto smiga na 245/85/16 AT, jezdze w miare normalnie ( tak mnie sie wydawywuje :roll: ) krece go w okolicy 2-2,5 tysia i czasem zeby przyspieszyć dochodzę do 3-3.2.
temp do pionu lapie dosc szybko czyli po przejechaniu około 1,5km. jak jest zimny to wyraźnie mam mniej mocy.
i spalanie mam na poziomie 17-17.5L w miescie i ponad 12 w trasie przy czym komp srednio pokazuje okolice 9-10L
wiec zrobiłem regeneracje pompy i jej regulacje
czyszczenie wtryskiwaczy
wymianę jednej świecy.
przed ta robota jak i po niej aotu pali na dotyk zarówno zimne jak i cieple (pomijam jeden wybryk kiedy sie połasiłem na tańsze paliwo na Shell i mi zamarzło-to i aku mi padlo od kręcenia wtedy ehh te promocje :twisted: )
przed robata przy dodaniu ostro gazu potrafil zakopcic a po robocie nie ma tego objawu
dawka jest ustawiona na 3,5-4mg.
jesli chodzi o przyspieszenie to w zakresie 2,5-3,3 tysia jest całkiem znośne, poniżej właściwie sie nic nie dzieje :D dla przykladu od 0-100 zrobił w 16,7sek(pomiar stoperem wiadomo drobny blad pomiarowy)
oporów toczenia typu nie odpuszczające hamulce itp nie zauważyłem - auto na N toczy sie swobodnie i samoistnie sie zatrzymuje.
przy odpaleniu na zimnym zapala sie kontrolka check engine na kilka kilkanaście sek i gaśnie, również gaśnie po dodaniu gazu powyżej 1,3 tys, diagnostyka komputerowa zarówno w serwisie dizlowski w ktorym robiłem pompe jak i kompem do LR'ów nie wykazują żadnych bledów, wszystkie wartosci sa prawidłowe, przynajmniej tak twierdza odczytujący.( dwa niezależne nie znające sie warsztaty)
zeby byla jasność nie oczekuje od tego auta spalania jak maja wasze "bunie" i "sunie" :mrgreen: :lol: i zdaje sobie sprawe z oporów powietrza jakie wytwarza na ulicy taki kloc jak RR i to w wadze niecałych 2,2T, ale wszelkie info jakie zebralem wskazują ze RR 2,5tds w patyku pala około 10-11L a w ASB około 13-14L w cyklu miejskim oczywiście mowie o podobnym ogumieniu. Ja oczekuje równiez takiego spalania no powiedzmy niech to bedize 15L przy normalnej jezdzie no ale nie 17-17.5L przy emeryckim pełzaniu

wiec tu kieruje pytanie do was jako oblatanych w wspaniałym wynalazku jakim jest rzeczony TDS :D co moze byc nie tak??
czy moze ktos z wawy sie odważy spotkać- posłucha tego mojego na żywo, przejedzi moze cos przyjdzie od głowy moze to jakas blachostka, a moze moj blad i tak ma byc :twisted:

p.s. przemysliwuje w wrecz juz sie zdecydowałem na cipa od forumowego kolegi i temat juz na początku listopada dogadaliśmy no ale najpierw musze dojsc do ładu z podstawowymi parametrami silnika.
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

Re: RR M51 - za wysokie zużycie paliwa, gdzie leży przyczyna

Post autor: wojtek_blekitny »

Zacznijmy od spraw podstawowych:
-geometria zawieszenia (głównie zbieżność),
-zaciski hamulcowe:
auto na N toczy się swobodnie-> przy tej masie to nie dziwi.
Podnieś auto, demontuj koła i sprawdź, czy aby na pewno tarcze się obracają swobodnie.
-styl jazdy:
*hamujesz silnikiem?
*czy jadąc ze stałą prędkością po równym zmieniasz bieg na wyższy (o ile to możliwe), czy jedziesz mając dalej np. 2200-2500 obr/min?
-stan silnika:
*czy zużywa "mierzalne" ilości oleju silnikowego?
*czy dymi na niebiesko?
*czy jak odkręcisz korek wlewu oleju na odpalonym silniku to wyrzuca olej czy nie?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

po pierwsze primo bardzo dziękuje adminowi za poprawkę tytułu i sory za moj bład.
po drugie dziękuje kolego imienniku mój :D za tyle opcji naraz:P
kolejno będę je eliminował

-geometria zawieszenia (głównie zbieżność), - nie robilem choc wydaje sie byc oki jednak sprawdzę jak najszybciej bedzie to możliwe
-zaciski hamulcowe: -przy wymianie klocków byly przeczyszczone i doprowadzone do ładu chodzily bez zarzutu
auto na N toczy się swobodnie-> przy tej masie to nie dziwi.
Podnieś auto, demontuj koła i sprawdź, czy aby na pewno tarcze się obracają swobodnie. jak dorwę kanał to sprawdzę w pierwszej kolejności.
-styl jazdy:
*hamujesz silnikiem? no tu mam pewien problem bo to automat i teoretycznie on powinien sam to robic po odpuszczeniu gazu stopniowo redukować jednak albo robi to tak gładko albo ja nie umiem tego wyczuć, dlatego chętnie spotkal bym sie z jakimś fachura od automatu zeby to sprawdzić - moze da sie podpiąć jakiś komp i to zweryfikować.

*czy jadąc ze stałą prędkością po równym zmieniasz bieg na wyższy (o ile to możliwe), czy jedziesz mając dalej np. 2200-2500 obr/min? no tu tez jest trochę nie po mojej mysli i nie zgodnie z moim doświadczeniem w automacie bo przykladowo przy 2200 on jedzie na bodaj 2 biegu bardzo dlugoo dopiero jak mu lekko dodam gazu to zmieni bieg na wyzszy ale obroty nie spadaja znaczaco tylk o 200-400 obr, a predkośc nie wzrasta zbytnio.
-stan silnika:
*czy zużywa "mierzalne" ilości oleju silnikowego? tu jak widomo TDSy maja swoje humory i czasem kapie czasem sie poci weic cięzko stwierdzić ale na okolo 5tysi km dolałem 2 L
*czy dymi na niebiesko? nie -przynajmniej nic takeigo nie zauważyłem
*czy jak odkręcisz korek wlewu oleju na odpalonym silniku to wyrzuca olej czy nie?[/quote] odkręcałem i nic nie pluł

a
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

Przepraszam, zapędziłem się znacznie. Nie wchłonąłem do końca, że to automat.

Zużycie oleju 2l/5tys to już nie tak mało, choć niby w normie (ogólna norma max zużycia: 1l/1000km, BMW: 0,7l/1000km).
Turbo do sprawdzenia.
Jeśli przebieg jest oryginalny, turbo może nie było ruszane, osiągi niższe, oleju co nieco ubywa, ale może jeszcze nie dymi to i tak bym się nim zainteresował.
Do sprawdzenia:
*Maksymalne ciśnienie doładowania,
*Luz na końcu wałka przy wirniku od strony sprężarki (prościej).
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: pikofm »

wojtek_blekitny pisze: *czy jak odkręcisz korek wlewu oleju na odpalonym silniku to wyrzuca olej czy nie?
Jeśli zarzuca to co jest uwalone?
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

Jeśli wyrzuca olej z w/w miejsca i po zdjęciu pokrywy filtra powietrza zobaczysz dymek z otworu wyjściowego odmy w pokrywie zaworów to znaczy, że są już znaczne przedmuchy przez pierścienie tłokowe do skrzyni korbowej (tzw. blow-by).
Do sprawdzenia ciśnienie końca sprężania. Dodam, że wcale nie musi być poniżej normy (20 bar) na kilku cylindrach, żeby przedmuchy były już znaczne.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Wojtek a jak do rzucania olejem spod korka ma się fakt, że jeździ tam łańcuch, mający w zwyczaju rzucać wiktem gdzie popadnie, między innymi pionowo do góry?
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

wojtek_blekitny pisze:Przepraszam, zapędziłem się znacznie. Nie wchłonąłem do końca, że to automat.

Zużycie oleju 2l/5tys to już nie tak mało, choć niby w normie (ogólna norma max zużycia: 1l/1000km, BMW: 0,7l/1000km).
Turbo do sprawdzenia.
Jeśli przebieg jest oryginalny, turbo może nie było ruszane, osiągi niższe, oleju co nieco ubywa, ale może jeszcze nie dymi to i tak bym się nim zainteresował.
Do sprawdzenia:
*Maksymalne ciśnienie doładowania,
*Luz na końcu wałka przy wirniku od strony sprężarki (prościej).

czy te dane o doładowaniu sa dostępne gdzies przez kompa czy trzeba jakies inne manometry podpinać wpinac i kombinować?
a no i jak taki test przeprowadzić?

i blagam troche jasniej oco comocn z tym walkiem i jakiego wirnika :D

acha i czy takie straty na samym turbo moga spowodować az taki wzrost spalania?
no wsumie te moje przyspieszenie jest odczuwalne tak naprawdę powyżej 2,5 tysiaca a dzieje sie cos dopiero w okolicy 3.
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator

carl0s pisze:Wojtek a jak do rzucania olejem spod korka ma się fakt, że jeździ tam łańcuch, mający w zwyczaju rzucać wiktem gdzie popadnie, między innymi pionowo do góry?
Odpowiedź na to pytanie leży m.in. w temacie Deacona o tropieniu niesprawności pompy podciśnienia :wink:

Taperson, chodzi o sprawdzenie "luzu na wirniku turbiny" :D Opisano na forum co i jak.
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

znalezione, przeczytane,
wiec zeby uscislic
w rurze dochodzącej do turbo olełum ile może byc z tej odmy? ma byc mokra, ma kapnąć czy to ma byc tylko nalot olejowy?
i tak mniej wiecej jaki luz jest w normie? zarówno w poziomie(wzdłuzny) jak i w pionie?
czy jak wsadzę tam lape to ten wirnik ma byc usmarowany olejem czy suchy?

a no i moze glupie pytane ale robic to na silniku odstanym po nocy czy takim po przejechaniu kilku km i studzonym??

nie dziwcie sie moim laickim pytaniom gdzyz to moje pierwsze super-chruper turbo-burbo diesel :lol: :D
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Norma to brak luzu.
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

przy okazji robienia rolek i pasków sprawdziłem turboburbo.
wiec po zdjeci dolotu powietrza i wetknięciu palucha wirnik kreci sie luźniutko ale zadnych luzów w szerz i w poprzek nie odnotowałem. generalnie ten wirnik na wlku nawet nie drgnie wzdłużnie. wiec wygląda ze oki.
ale wszytko zapaskudzone oleum bylo, troche podczyściłem lecz z innych powodów wszystko znów oleum zabryzgane ( w innym wątku opisuje przyczynę) wiec jak usunę tamten podciek to wymyje silnik i dopiero bediz można stwierdzić czy z turboburbo cosik cieknie.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996

Post autor: N2O »

Jak nie ma luzu, łopatki całe to nie masz co tam szukać dziury w całym, problem musi leżeć w sterowaniu silnikiem - możliwe, że przepływomierz nie działa prawidłowo albo jakieś inne czujniki kłamią.
Albo po prostu w tych nowszych z EGR'em i przepływką program jest skopany.
:D
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

paluchem przemacalem chyba wszystkie dostepne od tej strony, wydaja sie byc cale lecz brzegi dosc ostre/chropowate. martwi mnie tylk ta ilosc oleu w tych plastikowych rurach, po ich zciagnieciu z kazdej uronilem ze 2-3 krople.
Nie wiem czy to tak ma byc??
ODPOWIEDZ