To teraz lać oliwę, lać paliwo i nawijać bezawaryjnie
BMW E36 325tds brak mocy na hamowni.
Moderator: Moderatorzy
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: BMW E36 325tds brak mocy na hamowni.
No sprawa jasna.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
Jeśli chodzi o oliwę, na razie zrobiłem od stycznia 6000km (zaraz po zakupie wymieniłem olej) i musiałem ostatnio uzupełnić 600ml. Dużo czy mało?
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
100ml/1000km jest w normie jak na Diesla, który już parę razy równik nawinął 
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Gracjas Wojtek. Temat myślę chyba wyczerpany 
- Bagor
- Bywalec Gadulec
- Seria: E30
- Rocznik: 1990
- Województwo: Mazowieckie
Tylko, że V-tech też ma hamownie inercyjne - http://vtechdyno.eu/teoria.htmlpatryk1981 pisze:GuLuN pisze:Hamownia do d*** w automacie zawsze coś przekłamuje nigdy inercyjna nie pokrywa się z obciążeniową przynajmniej mi się nie trafiło. ostatnio miałem możeliowść odwalić pomiar na inercyjnej ale se odpuściłem bo wiem że taka hamownia niewiele mi daje.
też tak słyszałem,i chyba kopsne się do V-TECH do Karkowa
Widzę, że w tym temacie podnoszą się głosy, jakie to hamownie inercyjne są złe.
Jakiś czas temu, gdy allegro "tunerzy" zaczęli zabierać sporą rzeszę klientów firmom chiptuningowych swoimi tandetnymi modyfikacjami, pojawiła się bajka o chiptuningu "pod silnik" albo "pod stan silnika" (przy okazji polecam przeczytanie mojego postu z BKP gdzie trochę wspomniałem o modyfikacji "pod silnik" jak i kilku innych rzeczach: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 6#p1295776) z oczywistego powodu.
Tak samo teraz, gdy sporo firm chiptuningowych wymienia hamownie inercyjne (albo drogowe) na obciążeniowe, nagle zaczyna pojawiać się fala wyznawców tych drugich.
Ze względu na zasadę działania, hamownia inercyjna ma tendencję do przesuwania w skali obrotów wartości momentu wyżej w autach z turbo. Ale dotyczy to tylko bardzo mocnych aut. A TDSy, 3.0d i podobne się do takich nie kwalifikują. Dobra hamownia inercyjna pokaże poprawny wynik. Auta do około 300KM można bez problemu hamować na hamowni inercyjnej.
W UK czy USA jakoś nie mają z tym problemu, pełno jest hamowni inercyjnych. I nikt nie wymyśla historii, że na przykład w TDSie nie można zrobić poprawnego pomiaru na hamowni inercyjnej.
Nie rozumiem też skąd takie powątpiewania. Pełno jest wykresów z hamowni inercyjnych gdzie widać wynik jasno pokazujący, że auto ma serię. Gdyby było tak jak niektórzy napisali, że takie hamownie się nie nadają (na przykład do takiego turbo "byka" jak TDS), to te auta na tych wykresach nigdy nie osiągnęłyby wyniku zgodnego z katalogiem. W przypadku z tego tematu, najprawdopodobniej powodem zbyt niskiego wyniku było samo podjęcie się próby pomiaru takiego automata na hamowni. Nie wiem co do tego ma hamownia inercyjna. Widziałem już dużo wykresów aut z automatami z hamowni obciążeniowej MAHA, którą tak wiele osób się podnieca z jakiegoś powodu, gdzie wyniki wychodziły śmieszne. I co, wina hamowni obciążeniowej? Czy inercyjnej? A może tej i tej?
Widziałem pomiary tego samego auta na dwóch hamowniach obciążeniowych, gdzie wyniki zawsze różniły się o 7-8KM. Skoro są takie świetne, to skąd takie różnice? A jeśli inercyjna pokaże jeszcze inny wynik? To która z nich pokaże ten "prawdziwy"? I wreszcie, co jeśli okaże się, że ta wyśmiana inercyjna była najbliższa prawdy, co jest jak najbardziej możliwe? Teoretyzowanie i mówienie (z zasłyszenia, a nie ze sprawdzenia), że to jest dobre a tamto złe, jest delikatnie mówiąc irytujące. Dużo jest hamowni, są lepsze i gorsze - zarówno te obciążeniowe i te inercyjne.
Na tym świecie nie ma czegoś takiego jak "najlepsze", zawsze jest jakiś kompromis i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
Na zakończenie. Kiedyś rozmawiałem z kolegą z USA na temat hamowni. Napisał coś takiego:
Pzdr.I use all dynos. dynojet, mainline, dynodynamics, dynapak, 2 wheel, 4 wheel, all of them.
What is relevant is the area under the graph, whether the power is represented in low or high number ranges. (some dynos are prone to give high results. but same car on different dyno may give less power. SAME car!)
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
-
godles
- Bywalec
- Rocznik: 1995
kolego a nie masz problemu z prędkością maksymalną? mam 2.5TDS w e34 przyspieszenie jest ok.... elastycznośc też ale 3ma mnie na wysokich prędkościach cos... brakuje mocy nie chce się zbierać pali koszmarnie dużo11-14 litrów w cyklu podmiejskim i do tego prędkośc max to 180 bez różnicy czy na ori sterach czy po programie od bagor-a (mam programy optymalny i najmocniejszy jaki bagor mógł zrobić teraz mam ten najmocniejszy i 180 to max elastyczność 80-120 na oponach 225/45 17 przód i 255/40/17tył wyszło ostatnio 7.81 więc myslę że poprawnie.
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
godles pisze:kolego a nie masz problemu z prędkością maksymalną? mam 2.5TDS w e34 przyspieszenie jest ok.... elastycznośc też ale 3ma mnie na wysokich prędkościach cos... brakuje mocy nie chce się zbierać pali koszmarnie dużo11-14 litrów w cyklu podmiejskim i do tego prędkośc max to 180 bez różnicy czy na ori sterach czy po programie od bagor-a (mam programy optymalny i najmocniejszy jaki bagor mógł zrobić teraz mam ten najmocniejszy i 180 to max elastyczność 80-120 na oponach 225/45 17 przód i 255/40/17tył wyszło ostatnio 7.81 więc myslę że poprawnie.
popatrz dokładnie na IC ,potem na węża co idzie do IC ,podejrzewam że masz coś pęknięte z tych właśnie elementów ,a jak nie to to jeszcze przepływka ,a co dalej to już inni muszą dopisać ,tak czy siak jak mi strzelił wąż z turbiny do IC to jarała i 14 l na 100 ,i prędkość max 170 z bólem do 180 ,po naprawie ,narodziła się zaś .
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- wojtek_blekitny
- Moderator

Kolega nic nie pisał, że ma SWAPowany silnik z innego auta (wraz z komputerem i wiązką). W E34 TDS nie ma przepływki.
Takie opony na pewno również mają wpływ na spalanie, ale na spalanie 14 pod miastem to przy zdrowym aucie jak z profilu trzeba by się solidnie postarać.
Takie opony na pewno również mają wpływ na spalanie, ale na spalanie 14 pod miastem to przy zdrowym aucie jak z profilu trzeba by się solidnie postarać.
-
godles
- Bywalec
więc tak. czy na alu 17 czy na stali ori z zimą spalanie takie samo jezda do 2-2,5 tys obrotów bez deptania itd spalanie opisae wyżej prędkośc przejazdowa na tempomacie około 70-80 i takie kosmiczne spalanie. przy jednym wężu idącym do kolektora ssącego widać że coś jest nieszczelne jest jakiś oleisty nalot na tej rurze. gdzie jest intercooler w E34? nie mogę go zlokalizować.
- wojtek_blekitny
- Moderator

Pod chłodnicą cieczy chłodzącej.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... r_cooling/
Korzystaj z tej stronki [bądź realoem], unikniemy tego typu pytań
http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... r_cooling/
Korzystaj z tej stronki [bądź realoem], unikniemy tego typu pytań
-
godles
- Bywalec
czy oleisty nalot na rurze idącej od intercooler-a do dolotu może być powodem? skoro się tam znajduje jest zatem jakaś minimalna nieszczelność.
- wojtek_blekitny
- Moderator

Rura ma być z zewnątrz sucha. Nalot wewnątrz jest dość charakterystyczny dla TDSów, które przecież nie były kupowane do leżakowania w garażu i do tego odmę mają "jaką mają".
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
tak może byc powodem ,ja tak miałem ,n9e dośc że mocy nie miała ,to yeż strasznie świstała ,szczególnie słyszlne to było w nawiewach ,coś ala F16godles pisze:czy oleisty nalot na rurze idącej od intercooler-a do dolotu może być powodem? skoro się tam znajduje jest zatem jakaś minimalna nieszczelność.
Bo to jest tak że jak masz nie szczelność to turbo nie dopakuje tyle luftu ile potrzeba ,a komp za to doleje paliwa ,skoro nie zaglądałeś do IC " bo nie wiesz gdzie jest " to sprawdź cały Dolot od samej turbiny aż po kolektor
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
-
godles
- Bywalec
na tej ostatniej rurze przed kolektorem jest nalot oleisty na zewnątrz na wysokości łączenia z kolektorem. coś mi się też obiło o uszy że 1.8tds ma większy intercooler.... podejdzie do mnie bez przeróbek? chodzi mi o węże głównie. czy intercooler jeżeli będzie zasyfiony od środka (a pewnie będzie) można jakoś umyć wypłukać? jeżeli tak to czym najlepiej to zrobić? co do świstu turbiny... nie słychać jej praktycznie wcale. na jałowym jak się ją przegazuje to słychać ją trochę ale w środku nawet grama.
- wojtek_blekitny
- Moderator

Temat IC od "mniejszego TDSa" poruszany wielokrotnie na forum-> jest większy, ale ze względu na umiejscowienie Twojego pod chłodnicą cieczy i tak będziesz musiał przerabiać, bo ten z 318 jest wyższy.
Wyczyścić w środku się da- ja bym spróbował przepłukać benzyną i koniecznie przedmuchał sprężonym powietrzem, żeby nie zostało nic w środku.
Wyczyścić w środku się da- ja bym spróbował przepłukać benzyną i koniecznie przedmuchał sprężonym powietrzem, żeby nie zostało nic w środku.
- carl0s
- Moderator

Wojtek - do czyszczenia IC od wewnątrz mogę polecić z własnego doświadczenia płukankę o silników - ja użyłem liquimoly, i dodatkowo zmieszałem z shellowskim preparatem do czyszczenia układu paliwowego. Do ICka wlałem około pół litra takiej mieszanki, i co 15 minut przewracałem IC w różne kierunki, po dwóch godzinach zabełtałem intensywnie i zacząłem zlewać całość. Wypłynęło co miało wypłynąć, resztę płukałem wlewając benzynę ekstrakcyjną i energicznie potrząsając. W sumie zużyłem bańkę 5 litrów benzyny, na koniec przepłukałem wodą demineralizowaną z dodatkiem degreasera, w tym przypadku K2 Akra. Po odparowaniu wody sprawdziłem stan ICka wewnątrz za pomocą endoskopu - poza wżerami i gdzieniegdzie nalotem korozji na alu - wyglądał jak nówka, oczywiście tam, gdzie można było sięgnąć okiem, ale wydaje mi się, że lamelki rdzenia też ładnie doczyściło.
-
godles
- Bywalec
mam z zewnątrz nalot na rurze nr 1 z tego linku http://bmwfans.info/parts/catalog/E34/S ... _air_duct/ z tego co wyczytałem a tej strony to podpięta ona jest pod EGR jak dobrze wywnioskowałem. moje pytanie w sprawie EGR-u.... czyścić? czy zaślepiać? jaki jest skuteczny i sprawdzony sposób na zaślepienie EGR-u trzeba coś docinać? czy może jakiś patent ktoś znalazł z blaszek ogólnodostępnych? czy zapchany EGR może mieć wpływ na takie zachowanie samochodu jak u mnie?
i pytanie nr 2.... co reguluje ciśnienie doładowania? kiedyś kiedyś ojciec miał 524TD i miał padnięty właśnie ten czujnik podciśnienia czy tam coś i turbina nie ładowała tyle co powinna a objawy były podobne na pierwszych 2 biegach szła 3ka słabsza itd.... do 150-160 się rozpędzała i koniec u mnie do 180...... no TDS niby mocniejszy może dlatego... powiedzcie mi co odpowiada za ciśnienie doładowania bo może zupełnie nie tutaj szukam co trzeba
Mod: Edytuj posty-> masz na to 72h!
i pytanie nr 2.... co reguluje ciśnienie doładowania? kiedyś kiedyś ojciec miał 524TD i miał padnięty właśnie ten czujnik podciśnienia czy tam coś i turbina nie ładowała tyle co powinna a objawy były podobne na pierwszych 2 biegach szła 3ka słabsza itd.... do 150-160 się rozpędzała i koniec u mnie do 180...... no TDS niby mocniejszy może dlatego... powiedzcie mi co odpowiada za ciśnienie doładowania bo może zupełnie nie tutaj szukam co trzeba
Mod: Edytuj posty-> masz na to 72h!
- carl0s
- Moderator

1. Zapchany AGR może mieć wpływ na pracę silnika, zwłaszcza pod obciążeniem. Jeżeli praca AGR nie jest realizowana, czy to przez zarośnięcie tłoczka zaworu brudem, czy to z powodu uszkodzonej linii podciśnienia, i zawor jest cały czas w pozycji otwartej - wraz ze wzrostem obrotów i obciążenia silnika będzie podawał coraz więcej spalin w dolot, co może objawiać się słabnięciem wozu. Może też powodować wzrost spalania, ale nie do tak kosmicznej wartości jak u Ciebie. Skuteczny sposób to zaślepienie AGR, wystarczy moneta 1 PLN (choć raven mówił, że 50 gr teżrobi robotę). Zanim zapytasz "jak i gdzie" idź pod maskę i się przyjrzyj, jak na nic nie wpadniesz to i tak i tak dalsza rozmowa mija się z celem.
Intercooler w aucie 17 letnim będzie zaklejony wewnątrz olejem, zwłaszcza od strony turbo, i tego nie unikniesz. Metoda jest prosta - czyścisz, albo kupujesz nowy. Wymiana na większy od 318 nic Ci nie da - poza rzeźbą w konstrukcji auta i większą turbodziurą.
2. kontrolą ciśnienia doładowania zajmuje się sama turbosprężarka, poprzez zawór wastegate, znajdujący się w korpusie strony gorącej, a poruszany przez aktuator, czyli tę gruszkę znajdującą się przy korpusie turbo. Z muszli strony zimnej wyprowadzony jest wężyk do aktuatora - podczas wzrostu ciśnienia doładowania aktuator otwiera zawód wastegate powodując upuszczenie spalin z pominięciem łopatek turbo, dzięki czemu utrzymuje ona mniej więcej stałe, zadane ciśnienie doładowania w różnych zakresach obrotów. Aktuator regulowany jest fabrycznie przez BMW i nie wolno zmieniać jego ustawień. Jeżeli się popsuł, i nie reguluje poprawnie zaworem, to się go wymienia i stroi się turbo. W praktyce może dwa razy widziałem uszkodzone aktuatory. Sprawdzić go można mierząc ciśnienie doładowania przy obciążeniu silnika. Jeśli jest poprawne - aktuator też jest poprawny.
Wnioski końcowe - zmień ogumienie na prawidłowe dla Twojego modelu. Wyczyść, i skontroluj stan układu dolotowego pod kątem nieszczelności / uszkodzeń / połączeń między poszczególnymi elementami układu. Nie pytaj więcej "co i gdzie", tylko zdemontuj całość i metodycznie centymetr po centymetrze myj, oglądaj, oceniaj. Tam, gdzie masz wątpliwości - wymieniaj. Mówisz, że dawka i kąt sprawdzone i poprawione - ale nie podałeś z jakich wartości na jakie. Nie widzę także, żebyś zrobił porządną diagnostykę - w przypadku dużego spalania to może być np. uszkodzony czujnik temperatury paliwa, cieczy chłodzącej... Cokolwiek. Proste czytanie błędów może być niewystarczające.
Moja rada jest taka - przestań pytać, bo powielasz tylko to, co już było na forum i wystarczy poszukać, a weź się do pracy nad autem.
Intercooler w aucie 17 letnim będzie zaklejony wewnątrz olejem, zwłaszcza od strony turbo, i tego nie unikniesz. Metoda jest prosta - czyścisz, albo kupujesz nowy. Wymiana na większy od 318 nic Ci nie da - poza rzeźbą w konstrukcji auta i większą turbodziurą.
2. kontrolą ciśnienia doładowania zajmuje się sama turbosprężarka, poprzez zawór wastegate, znajdujący się w korpusie strony gorącej, a poruszany przez aktuator, czyli tę gruszkę znajdującą się przy korpusie turbo. Z muszli strony zimnej wyprowadzony jest wężyk do aktuatora - podczas wzrostu ciśnienia doładowania aktuator otwiera zawód wastegate powodując upuszczenie spalin z pominięciem łopatek turbo, dzięki czemu utrzymuje ona mniej więcej stałe, zadane ciśnienie doładowania w różnych zakresach obrotów. Aktuator regulowany jest fabrycznie przez BMW i nie wolno zmieniać jego ustawień. Jeżeli się popsuł, i nie reguluje poprawnie zaworem, to się go wymienia i stroi się turbo. W praktyce może dwa razy widziałem uszkodzone aktuatory. Sprawdzić go można mierząc ciśnienie doładowania przy obciążeniu silnika. Jeśli jest poprawne - aktuator też jest poprawny.
Wnioski końcowe - zmień ogumienie na prawidłowe dla Twojego modelu. Wyczyść, i skontroluj stan układu dolotowego pod kątem nieszczelności / uszkodzeń / połączeń między poszczególnymi elementami układu. Nie pytaj więcej "co i gdzie", tylko zdemontuj całość i metodycznie centymetr po centymetrze myj, oglądaj, oceniaj. Tam, gdzie masz wątpliwości - wymieniaj. Mówisz, że dawka i kąt sprawdzone i poprawione - ale nie podałeś z jakich wartości na jakie. Nie widzę także, żebyś zrobił porządną diagnostykę - w przypadku dużego spalania to może być np. uszkodzony czujnik temperatury paliwa, cieczy chłodzącej... Cokolwiek. Proste czytanie błędów może być niewystarczające.
Moja rada jest taka - przestań pytać, bo powielasz tylko to, co już było na forum i wystarczy poszukać, a weź się do pracy nad autem.
-
godles
- Bywalec
carlos... mistrzu wszechwiedzący..... auto prześwietlał papwil..... (jak przekręciłem nick to sorry) więc chyba wie co robił do cholery. kąt jest poprawny więc jeżeli chcesz się dowiedzieć jaki ma być to powiedz
sprawdzany był dokładnie czujnik temp paliwa cieczy chłodzące itd sprawdzone temp paliwa około 50 cieczy 81 więc wydaje mi się że ok? tak więc jeżeli uważasz że nie robie nic tylko pytam to sorry ale jak bym robił i nie było by efektu to byś kazał prześwietlić kompem bo to wróżenie z fusów.... więc jak by nei było to i tak robię źle... i to tylko dlatego że chce mieć sprawne auto... zmień koła na ori.... no to wszystkie dolegliwości przejdą będzie palił 8 i jechał 220..... pisałem dolegliwości występowały na ori sterach i na ori kołach...... jeżeli palił by tyle ile pali ale jeździł by jak na TDS-a przystało to bym to może i olał ale niski vmax i wysokie spalanie daje do myślenia. zastanawia mnie ten agr.... objawy się zgadzają.... jest bardzo czuły na zmiane obciążenia odczuwalne jest obciążenie 2-ma osobami wyraźnie słabnie a aż takiej różnicy moim zdaniem być nie powinno....
AGR czy tam EGR czysty. nie wiem tylko jak go sprawdzić pod kątem sprawności czy się zamyka otwiera itd. układ dolotowy szczelny. w miejscu gdzie był zapocony zdemontowałem rure wyczyściłem obejrzałem ale uszkodzeń nie było. Złożyłem wszystko do kupy wyczyściłem zmywaczem i będe na bieżąco obserwował. Turbo dmucha. Węże twardnieją tylko nie wiem czy na tyle mocno żeby stwierdzić że turbo dmucha poprawnie. kolanko przed dolotem jak zagnę ręką to czuje że twardnieje ale nie na tyle mocno żeby się wyprostowało (a nie uważam się za kogoś z mocarnym uściskiem ale i nie za wymoczka). Szukam teraz kogoś kto sprawdzi mi ciśnienie z jakim dmucha turbo bo nei wiem jak to zrobić. jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc będe wdzięczny. Wtryski suche przelewy też więc paliwa raczej nie gubi. Proszę o jakieś wskazówki sugestie. z góry dzięki
AGR czy tam EGR czysty. nie wiem tylko jak go sprawdzić pod kątem sprawności czy się zamyka otwiera itd. układ dolotowy szczelny. w miejscu gdzie był zapocony zdemontowałem rure wyczyściłem obejrzałem ale uszkodzeń nie było. Złożyłem wszystko do kupy wyczyściłem zmywaczem i będe na bieżąco obserwował. Turbo dmucha. Węże twardnieją tylko nie wiem czy na tyle mocno żeby stwierdzić że turbo dmucha poprawnie. kolanko przed dolotem jak zagnę ręką to czuje że twardnieje ale nie na tyle mocno żeby się wyprostowało (a nie uważam się za kogoś z mocarnym uściskiem ale i nie za wymoczka). Szukam teraz kogoś kto sprawdzi mi ciśnienie z jakim dmucha turbo bo nei wiem jak to zrobić. jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc będe wdzięczny. Wtryski suche przelewy też więc paliwa raczej nie gubi. Proszę o jakieś wskazówki sugestie. z góry dzięki