[E36] 318tds Problem z temperaturą- max w 5 sek.
Moderator: Moderatorzy
-
padre09
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Wielkopolskie
[E36] 318tds Problem z temperaturą- max w 5 sek.
Witam, przeszukałem forum i nie jestem pewien czy zalazłem przypadek podobny do mojego:(
W trakcie powrotu z Holandii auto zaczęło mi grzać się na maksa powyżej 110 na godzinę, przy czym w Polsce jechałem już maks 100...
Najdziwniejsze jest to, że wskazówka z połowy do maksa przekręca się w raptem 5 sek i w takim samym tempie spada do połowy po zmniejszeniu prędkości.
Przy jeździe poniżej 100km/h wskazówka chodzi sobie od połowy do prawie maksa jak chorągiewka.
W aucie sprawdzono:
- czujnik temperatury(zapobiegawczo zmieniony na nowy)
- pompa
- chłodnica(wymyta i przepłukana)
- wiatrak chodzi
- brak oleju w wodzie i na odwrót
- 3 mechaników brak rozwiązania ( jeden zaproponował podmianę komputera sterującego)
Auto:
e36 1.8 tds 97r. przebieg 220 tys
dodam jeszcze, że wcześniej auto przy prędkości 160-170 dochodziło do 3/4 temperatury...
pomóżcie Panowie, proszę bo już 2 tygodnie bez auta jestem...
pozdrawiam
EDIT: Carl0s:
Kolego - jedna podstawowa zasada - przeczytaj regulamin, zwłaszcza punkty dotyczące tytułowania nowych wątków, jak i zapisy o opcji "szukaj".
Tym razem odpuszczam z ostrzeżeniem, ale następne wpadki będą bezlitośnie utylizowane.
W trakcie powrotu z Holandii auto zaczęło mi grzać się na maksa powyżej 110 na godzinę, przy czym w Polsce jechałem już maks 100...
Najdziwniejsze jest to, że wskazówka z połowy do maksa przekręca się w raptem 5 sek i w takim samym tempie spada do połowy po zmniejszeniu prędkości.
Przy jeździe poniżej 100km/h wskazówka chodzi sobie od połowy do prawie maksa jak chorągiewka.
W aucie sprawdzono:
- czujnik temperatury(zapobiegawczo zmieniony na nowy)
- pompa
- chłodnica(wymyta i przepłukana)
- wiatrak chodzi
- brak oleju w wodzie i na odwrót
- 3 mechaników brak rozwiązania ( jeden zaproponował podmianę komputera sterującego)
Auto:
e36 1.8 tds 97r. przebieg 220 tys
dodam jeszcze, że wcześniej auto przy prędkości 160-170 dochodziło do 3/4 temperatury...
pomóżcie Panowie, proszę bo już 2 tygodnie bez auta jestem...
pozdrawiam
EDIT: Carl0s:
Kolego - jedna podstawowa zasada - przeczytaj regulamin, zwłaszcza punkty dotyczące tytułowania nowych wątków, jak i zapisy o opcji "szukaj".
Tym razem odpuszczam z ostrzeżeniem, ale następne wpadki będą bezlitośnie utylizowane.
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Re: Problem z temperaturą- max w 5 sek.
Wyczyść(umyj dokładnie pomiędzy lamelkami) wszystkie chłodnice po drodze do chłodnicy wody.
A tak poza tym to podłącz komputer i zobacz czy wskazania dla komputera silnika potwierdzają przegrzewanie.
A tak poza tym to podłącz komputer i zobacz czy wskazania dla komputera silnika potwierdzają przegrzewanie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: Problem z temperaturą- max w 5 sek.
OK, kilka kontrolnych pytań - czy silnik w miarę "przegrzewania się" staje się coraz bardziej mułowaty? Przez mułowaty mam na myśli to, że przy polu "max" nie da się już w zasadzie w ogóle przyspieszać?
Dalej - jak rozumiem prędkości 110 i 100 to maks co możesz wykrzesać z auta fizycznie, czy sam sobie ograniczasz prędkość?
I jeszcze dalej - próbowałeś może podmienić same zegary albo przynajmniej zrobić diagnostykę?
Bo to co opisujesz było już poruszane na forum, o ile pamiętam to kłopot stanowił sam wskaźnik albo czujnik - teraz już nie pamiętam, musiałbyś poczytać.
Dalej - jak rozumiem prędkości 110 i 100 to maks co możesz wykrzesać z auta fizycznie, czy sam sobie ograniczasz prędkość?
I jeszcze dalej - próbowałeś może podmienić same zegary albo przynajmniej zrobić diagnostykę?
Bo to co opisujesz było już poruszane na forum, o ile pamiętam to kłopot stanowił sam wskaźnik albo czujnik - teraz już nie pamiętam, musiałbyś poczytać.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
padre09
- Świeżak

Re: [E36] 318tds Problem z temperaturą- max w 5 sek.
jak wskoczy na maksa to odcina paliwo i tyle. Prędkości nie ograniczam - chwile pojadę 130 ale i tak zaraz się grzeje, na chwile obecną maks prędkość bez grzania to 80-90 km/h. Auto fizycznie się nie grzeje, węże nie puchną itd.
A czy staje się mułowaty, wydaje mi się że chodzi tak samo...
Jak sprawdzić zegary? Musze szukać innych na podmianę czy elektronik wystarczy?
pozdrawiam
A czy staje się mułowaty, wydaje mi się że chodzi tak samo...
Jak sprawdzić zegary? Musze szukać innych na podmianę czy elektronik wystarczy?
pozdrawiam
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Zrób test zegarów najpierw a najlepiej to Laptop z inpą powie co mu dolega Polecam kupić interfejs bo koszt fejsa jakieś 50 zeta czyli często taniej niż samo podłączenie pod kompa.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
padre09
- Świeżak

Był już podłączany pod 3 komputery i nic nie wykrywa...
A co do zegarów - ponawiam pytanie jak je sprawdzić?
A co do zegarów - ponawiam pytanie jak je sprawdzić?
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Przewody masowe panie sprawdź.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
lewy przycisk zegarów wciskasz trzymasz przekręcasz kluczyk na 1 pozycje albo 2 nie pamiętam ale musisz trzymac przycisk

-
padre09
- Świeżak

Dzięki GuLuN, jutro testuje zegary...
nie wiem na ile to ważne ale zauważyłem dzisiaj że auto prawie w ogóle nie grzeje w kabinie:(
nie wiem na ile to ważne ale zauważyłem dzisiaj że auto prawie w ogóle nie grzeje w kabinie:(
-
sebo199
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525td
- Rocznik: 1995
- Województwo: Zachodniopomorskie
Jak sprawdzali pompę?U mnie w e34 td były podobne objawy.Do 100 km/h ok a potem ostro temperatura rosła.Też kiepsko grzało.Okazało się że plastikowy wirnik na pompie pękł.Było to prawie niewidoczne pęknięcie.Do 100 km/h opór płynu nie był na tyle duży by zatrzymać wirnik a przy około 110 temperatura gwałtownie rosła.Pompę wymieniłem i jest ok.
-
padre09
- Świeżak

Nie wnikałem jak, powiedzieli że sprawdzili i tyle - że przelewa w zbiorniczku i że nie cieknie - czy coś takiego...ale juro jeszcze ich scignę, żeby ją wyjęli...
- raven_1983
- Ekspert

- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
sebo199 - a tak z ciekawości zapytam... co ma prędkość do obiegu płynu?
Jeśli już to obroty silnika - przy wyższych nadłamany wirnik pompy może się ślizgać.
W sytuacji gdy wirnik jest naderwany i ledwo miesza płyn prędkość nie ma zbytnio nic do gadania, jedynie większe obciążenie = więcej ciepła = obieg zbyt mały, ale to tak samo może być 10 km/h ciągnąc przyczepę jak 150km/h jadąc z górki...
Brak ogrzewania sugerował by dwie możliwości:
1. uszkodzenie elektrozaworów (mało prawdopodobne);
2. uszkodzony wirnik pompy.
Jeśli już to obroty silnika - przy wyższych nadłamany wirnik pompy może się ślizgać.
W sytuacji gdy wirnik jest naderwany i ledwo miesza płyn prędkość nie ma zbytnio nic do gadania, jedynie większe obciążenie = więcej ciepła = obieg zbyt mały, ale to tak samo może być 10 km/h ciągnąc przyczepę jak 150km/h jadąc z górki...
Brak ogrzewania sugerował by dwie możliwości:
1. uszkodzenie elektrozaworów (mało prawdopodobne);
2. uszkodzony wirnik pompy.
-
padre09
- Świeżak

Dzisiaj podjechałem sprawdzić zegary - najpierw pokazało mi się 6 wartości (podobno przy kombi powinno być 7 wiec nie wiem o co chodzi) potem wszystkie wskazówki poszły płynnie do końca...
Przejechałem się autem na - po pierwszym kilometrze około 60 km/h temperatura już była na połowie, potem 4 bieg i prędkość 120 km/h temperatura doszła może do 3/4 dwa razy i wróciła do połowy(jechałem tak 2 km) po czym zatrzymałem się zawróciłem, przejechałem z 1 km i temperatura max i odcięcie gazu
zwolniłem - 30 sekund stała na maksie po czym od razu wskoczyła na połowę, dojechałem jeszcze z 1.5 km i przy około 60 na godzinę znowu max i po chwili taki sam spadek...na parkingu trzymałem ją na luzie na 4 tyś obrotów dobre 5 minut i temperatura cały czas na połowie...
nie wiem co dalej...
ile jest czujników temperatury w 1.8 tds? wymieniłem ten pod kolektorem - okrągły 4 pinowy....
czy jest jakiś czujnik przegrzania silnika czy pompy wtryskowej?
czy możliwa jest awaria sterownika?
pomóżcie panowie bo ciągle auta muszę pożyczać...
edit: ma może ktoś schemat instalacji elektrycznej do tds-a?
Przejechałem się autem na - po pierwszym kilometrze około 60 km/h temperatura już była na połowie, potem 4 bieg i prędkość 120 km/h temperatura doszła może do 3/4 dwa razy i wróciła do połowy(jechałem tak 2 km) po czym zatrzymałem się zawróciłem, przejechałem z 1 km i temperatura max i odcięcie gazu
nie wiem co dalej...
ile jest czujników temperatury w 1.8 tds? wymieniłem ten pod kolektorem - okrągły 4 pinowy....
czy jest jakiś czujnik przegrzania silnika czy pompy wtryskowej?
czy możliwa jest awaria sterownika?
pomóżcie panowie bo ciągle auta muszę pożyczać...
edit: ma może ktoś schemat instalacji elektrycznej do tds-a?
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
Wiesz weź sprawdź kostki od czujnika ja miałem taki numer z tym 4 pinowym jadę i temp na światłach skakała od 0 do maxa stawała na 3/4 potem spadała do 0 Tyle że w 540i takie szopy były.
Ale sporo tych czujników po prostu jest wadliwa.
Ale sporo tych czujników po prostu jest wadliwa.

-
xtronets
- Bywalec
- Województwo: Śląskie
Ten czujnik pod kolektorem akurat nie ma nic wspólnego z temperaturą cieczy chłodzącej, służy on to mierzenia temperatury powietrza jakie wpada do kolektora.(chyba że mowisz o innym) Martwi mnie to że mówisz że kilka razy zdarzało ci się jechać 160~170 i miałes temp 3/4 z tego co widzę po moim modelu nie mam żadnej możliwości przekroczenia temperatury ponad 1/2 czyli wskazówka w pionie, jak auto się za bardzo nagrzewa to po prostu wisko zaskakuje bardzo mocno i chodzi jak v16 z silnikiem odrzutowym (taki dzwięk) Ja osobiście na twoim miejscu najpierw bym się przyjrzał jak tam Termostat wygląda. TDS ma trzymać 90C i tyle więcej już mu szkodzi. (318tds)

- GuLuN
- Bywalec Gadulec
No dokładnie środek ma trzymać nawet w godzinnym korku przy +35 za oknem
Ale kolega piszę o innym czujniku tym wkręconym w blok nie w kolektor.
Ale kolega piszę o innym czujniku tym wkręconym w blok nie w kolektor.

- raven_1983
- Ekspert

- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
w TDS 90 stopni już skzodzi - termos nie jest na 90*C.
Chociaż silnik został już genialnie kilkukrotnie przegrzany więc ciężko mówić o dalszym szkodzeniu...
Jeżeli sterownik silnika ucinał dawkę paliwa to silnik był przegrzany, skoro w tym samym czasie wskaźnik na zegarach pokazywał czerwone pole to sorry... ewidentnie zagotowany silnik.
Chociaż silnik został już genialnie kilkukrotnie przegrzany więc ciężko mówić o dalszym szkodzeniu...
Jeżeli sterownik silnika ucinał dawkę paliwa to silnik był przegrzany, skoro w tym samym czasie wskaźnik na zegarach pokazywał czerwone pole to sorry... ewidentnie zagotowany silnik.
-
padre09
- Świeżak

ok, ale w którym miejscu? zaglądałem z mechanikiem pod maskę zaraz po wskazaniu maksa i nic nie jest przegrzane, dziwi mnie też fakt tak szybkiego stygnięcia - ostudź ciecz od 100 stopni do 83 w piec sekund...raven_1983 pisze:w TDS 90 stopni już skzodzi - termos nie jest na 90*C.
co do termostatu to już tydzień temu wymieniony...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Sprawdziłeś te przewody masowe?

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
-
padre09
- Świeżak

Nie maiłem dzisiaj jak dojechać do mechanika... z masą miałem problem tydzień temu po wciąganiu akumulatora(żeby podejrzeć sterownik) jak mechanik przyjechał po auto to jej nie było:) na szybko poprawił a potem podobno sprawdzał jeszcze ją na innych śrubach(czy jakoś tak)