E46 320D automat, stukanie silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

adambaks
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Dolnośląskie

E46 320D automat, stukanie silnika

Post autor: adambaks »

Witam, problem polega na tym ze od jakiegos czasu cos stukalo dosyc glosno w silniku.Jezdzilem po mechanikach i kazdy mowil cos innego, jeden powiedzial ze wtryski wiec sprawdzilem i byly ok, drugi ze zaplon ale nic nie robilem bo nie zdażylem, trzeci ze to skrzynia biegow wiec pojechalem do 'skrzyniarzy' ale okazalo sie ze skrzynia jest dobra nie ma zadnych bledow. Ale po tygodniu pekl wal korbowy, wiec wymienilem silnik na nowy (używany)ale stuki w silniku pozostaly. czy jest to mozliwe ze przyczyna ukrecenia walu jest skrzynia biegow?? Bo jest jeszcze jeden problem auto nie chce sie zbierac od 0 do 2700 obrotow wogole i jest coraz gorzej, byly zakladane nowe przeplywki, sterowniki turbiny, czyszczone wszystko, odma wymieniona i nic. czy jest taka mozliwosc ze to skrzynia blokuje silnik przed obciazeniem?? jestem laikiem i nie mam pojecia o mechanice a mechanicy nic mi nie pomagaja i nie wiem do kogo mam sie udac i co z tym zrobic, prosze o jakies rady i z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Re: E46 320D automat, stukanie silnika

Post autor: Dimo »

adambaks pisze: pekl wal korbowy
:shock:
Czy wymieniłeś kompletny silnik?
Czy na pewno te stuki dochodza z silnika? Z której cześci?
Wystepują cały czas,czy w jakimś zakresie obrotów? Niezależnie od temp.silnika?
Podłączałeś auto pod kompa-jakie błedy?
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
adambaks
Świeżak
Świeżak

wymienilem goly slupek, mechanik twierdzi ze stuki dochodza ze skrzyni biegow tylko dlaczego wal pekl skoro to skrzynia stuka?a stukanie wystepuje tylko wtedy kiedy sie ruszy autem bo po odpaleniu auto stoi i nic nie slychac.a jak juz sie ruszy i da sie wiecej gazu to zanika stukanie, a w poprzednim silniku stukanie sie nasilało ze wzrostem obrotow. a jesli chodzi o temperature to nie ma znaczenia stuak caly czas , bledow nie ma zadnych
h4cker
Bywalec
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 2006
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: h4cker »

Jak się zachowuje skrzynia biegów? Szarpie? Czuć, że hamuje samochód? Kiedy był wymieniany olej w skrzyni?
adambaks
Świeżak
Świeżak

skrzynia hamuje i to dosyc mocno , kiedy przelaczam bieg na wyzszy i musze gwałtownie zahamowac to jest takie mocne szrpniecie. no a na dodatek skrzynia sama sie przełacza na inne biegi, przykaladowo jade na 2 i nie wiem kiedy jest 3 ale przy obrotach 2000-3000. ( dodam ze jezdze tylko na triptronic) bo te szarpania na zwyklej skrzyni sa bardzo odczuwalne bo nie jestem w stanie wyczuc kiedy sie bieg zmieni i czy nie bede musial w tym samym momencie hamowac. olej nie byl wymieniany bo mi mechanik powiedzial ze sie tego nie robi.
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Napraw lub wymien skrzynie biegow. Skoro ustaly te jedne stuki to dlaczego nadal winisz silnik?
Tamten silnik ktos rozebral w celu stwierdzenia przyczyny urwania walu?
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
h4cker
Bywalec

adambaks pisze:skrzynia hamuje i to dosyc mocno , kiedy przelaczam bieg na wyzszy i musze gwałtownie zahamowac to jest takie mocne szrpniecie. no a na dodatek skrzynia sama sie przełacza na inne biegi, przykaladowo jade na 2 i nie wiem kiedy jest 3 ale przy obrotach 2000-3000. ( dodam ze jezdze tylko na triptronic) bo te szarpania na zwyklej skrzyni sa bardzo odczuwalne bo nie jestem w stanie wyczuc kiedy sie bieg zmieni i czy nie bede musial w tym samym momencie hamowac. olej nie byl wymieniany bo mi mechanik powiedzial ze sie tego nie robi.
Lepiej zmienić skrzynię jak olej prawda? Tańsza przecież jest skrzynia... a tak poważnie żeby urwać wał to nie lada sztuka! To, że skrzynia sama przełącza biegi to dobrze bo takie jest jej zadanie 8) trochę się pogubiłem w Twojej odpowiedzi :? ciężko cokolwiek powiedzieć ale wydaje mi się, że zaciera się skrzynia biegów np. z braku oleju, dużej ilości opiłków, starego oleju który stracił właściwości i dlatego czujesz, że auto nie ma mocy...

Pytania:

1. Auto jedzie na typowym biegu "D"?
2. Samo rusza po puszczeniu hamulca na "D" lub "R"?
3. Czy czuć każdą zmianę biegu na wyższy i redukcję? (mocne szarpanie)
4. Jak się auto wkręca na obroty po odpaleniu i nie zmienianiu biegów?
5. Jaki jest przebieg auta?

Jeżeli masz skrzynie ZF to w niej na pewno wymienia się olej... jeżeli GM to też wymieniamy chociaż BMW nie zaleca wymiany dla własnych korzyści materialnych... ja osobiście mam GM i zmieniłem olej ponieważ stary nie wyglądał zbyt ciekawie i komplikował mi życie... zresztą po 11 latach pracy i przebiegu 360 000km nie ma się co dziwić :roll:
adambaks
Świeżak
Świeżak

tak silnik zostal rozebrany i zostal urwany 4 korbowód. winie silnik poniewaz ja slysze stuki w silniku a nie w skrzyni biegow i to silnik sie rozwalil a nie skrzynia.no wlasnie nie dobrze ze biegi sie przelanczaja bo jak pisalem nie jezdze na 'D' tylko na triptronicu i sam redukuje biegami a wiem ze triptronic przezuca biegi dopiero przy 4500 obrotow.a one przezucaja sie na okolo 2500-3000 obrotow gdzie nie powinny dopoki sam tego nie zrobie no chyba ze dojdzie do 4500 obrotow, chyba ze sie myle? Jesli chodzi o start to jedzie normalnie do przodu i do tylu i nie ma wielkiego szarpniecia.No wlasnie na obroty wchodzi dobrze na luzie i nie ma takiego zamulenia jak w trakcie jazdy.A jesli chodzi o przebieg to na tamtym silniku mialem 250000 (niby) :D
adambaks
Świeżak
Świeżak

chyba poszla skrzynia biegow bo zaczelo cos trzec i wyciekl olej czerwony takze juz wiem co bylo przyczyna stukania. moze ktos ma na zbuciu taka skrzynie biegow??prosze o pilny kontakt
h4cker
Bywalec

Urwała się korba przy skrzyni biegów według mnie nadal skrzynia! Po drugie nie wiem jaką masz skrzynię ale wydaje mi się, że nawet na tiptronic'u może zmienić bieg na wyższy jeżeli masz stałe obroty... nie odpowiedziałeś czemu nie jeździsz na samym "D"... wyciekł czerwony olej, ile tego oleju? Jak mała plama równie dobrze mogła się wylać poduszka pod silnikiem... co do skrzyni biegów to lepiej rozebrać tą co masz i sprawdzić co było przyczyną jej uszkodzenia a potem najwyżej kupić drugą jeżeli nie będzie się opłacało jej naprawiać... równie dobrze możesz kupić drugą skrzynie która może się zesrać po 2 tygodniach i co wtedy?
adambaks
Świeżak
Świeżak

nie jezdze na "D" poniewaz jest mocne szarpanie przy zmianie biegow na wyzszy ,a jesli chodzi o ten czerwony olej to nie poszla skrzynia tylko chyba kolumna kierownicza bo brakuje oleju w zbiorniczku od ukladu kierowniczego.nie ma mojego mechanika i dlatego dokladnie nie wiem co tam sie stalo a nie mam kanału zeby sprawdzic .a co do tej skrzyni biegow skoro to z niej olej nie polecial a nadal stuka to jedyne rozwiazanie to ja rozebrac i sprawdzic tak? ile kosztuje takie rozebranie i spradzenie?? bo jak sie dobrze orientuje to trzeba bedzie wymieniac olej a to jest drogie i niebezpieczne bo ponoc skrzynie po wymianie oleju lubia siadac. jestem w kropce bo i naprawa i wymiana na inna nie daje 100% pewnosci ze bedzie dobrze jezdzic! A jak bym załozyl manuala to by sie tak nie dzialo i moze mniejszy koszt by byl??? czy nie ??
h4cker
Bywalec

Mocne szarpanie może oznaczać zacierające się elektrozawory albo brudny sterownik... ile kosztuje sprawdzenie? Nie wiem... musisz pytać w swojej okolicy :P taniej jest zmienić olej jak skrzynię... olej to koszt 300zł z filtrem a skrzynia chyba już wiesz ile kosztuje... skrzynie po wymianie oleju nie siadają tylko zapycha się sterownik i ludzie jeżdżą dalej aż auto stanie ponieważ spalą się sprzęgiełka... ja zacząłem płukać swoją skrzynię i przy trzeciej wymianie oleju auto stanęło ponieważ zapchał się sterownik... skrzynia została wyciągnięta i dokładnie umyta z syfu a potem złożona do kupy i ma jechać! :) u mnie nie szarpała przy zmianie w górę tylko z piątego biegu w dół, teraz zmienia biegi idealnie :) nawet nie czuć na jakim biegu płynie 8) owszem możesz założyć manuala ale musisz się liczyć z kosztami równymi naprawy automatu... ponieważ trzeba kupić pedały, skrzynię, dwumasę+sprzęgło itp. itd... według mnie nieopłacalne ale niech się inni wypowiedzą :)
ODPOWIEDZ