[E39] M57 wymiana oleju
Moderator: Moderatorzy
-
h4cker
- Bywalec
- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 2006
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
[E39] M57 wymiana oleju
Na samym początku witam wszystkich!
Jetem tutaj nowy i stałem się posiadaczem BMW 530d.
Moje pytanie:
Silnik po przebiegu ok. 200 000km zalany jest jakimś 10W40. Katalogowo powinno być 5W30... Czy mogę bezpiecznie powrócić do 5W30? Mam obawy po silniku 1.9dCi ponieważ wypłukałem go jakimś specyfikiem i przeszedłem z 10W40 na 5W40 a po pewnym czasie zatarł się silnik :/ więc nie chcę powtórki... Zależy mi na szybkiej pomocy ponieważ nie chcę jeździć na starym oleju...
Jetem tutaj nowy i stałem się posiadaczem BMW 530d.
Moje pytanie:
Silnik po przebiegu ok. 200 000km zalany jest jakimś 10W40. Katalogowo powinno być 5W30... Czy mogę bezpiecznie powrócić do 5W30? Mam obawy po silniku 1.9dCi ponieważ wypłukałem go jakimś specyfikiem i przeszedłem z 10W40 na 5W40 a po pewnym czasie zatarł się silnik :/ więc nie chcę powtórki... Zależy mi na szybkiej pomocy ponieważ nie chcę jeździć na starym oleju...
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Re: [E39] M57 wymiana oleju
Witaj na forum. W dziale OGÓLNE jest duży,wielostronicowy wątek o olejach,poczytaj. Jedno jest pewne-musi to byc pełny syntetyk-właśnie 5W-40. Przed wymianą koniecznie wypłucz silnik- tylko MOTOR CLEAN Liqui Moly,żadne "no name".

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
h4cker
- Bywalec
Olej zmieniony na MOTUL 8100 X-clean+ 5W30 a silnik wypłukałem preparatem Liqui Moly
cyka ładnie mam nadzieję, że ten stan się nie zmieni 
- jacb82
- Bywalec
- Model: 530d
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Kontakt:
kto wogole wlał półsyntetyk do CR?
-
h4cker
- Bywalec
Mój kolega który jest mechanikiem leje do swojej M57 castrola 10W40...
- jacb82
- Bywalec
- Kontakt:
WoW
a mógłbyś go zapytać dlaczego zmienił syntetyk na pól?
-
h4cker
- Bywalec
Co najlepsze twierdzi, że jego Bawarka ma 200 000km i to oryginalne
moja ma 360 000km i na 5W30 daje rade 
- jacb82
- Bywalec
- Kontakt:
h4cker o co Ci dokładnie chodzi w tym temacie?
W pierwszym poście piszesz tak:
Pare postów dalej na moje pytanie "kto wogole wlał półsyntetyk do CR?" odpowiadasz w dwóch postach:
W pierwszym poście piszesz tak:
czyli, że kupiłeś autko z przebiegiem ok 200tyś i rozważasz czy zmienic olej z 10 na 5.h4cker pisze:...Jetem tutaj nowy i stałem się posiadaczem BMW 530d. Moje pytanie:
Silnik po przebiegu ok. 200 000km zalany jest jakimś 10W40. Katalogowo powinno być 5W30... Czy mogę bezpiecznie powrócić do 5W30? ... Zależy mi na szybkiej pomocy ponieważ nie chcę jeździć na starym oleju...
Pare postów dalej na moje pytanie "kto wogole wlał półsyntetyk do CR?" odpowiadasz w dwóch postach:
więc ten Twój samochód ma ok 200tyś czy 360tyś??h4cker pisze:Mój kolega który jest mechanikiem leje do swojej M57 castrola 10W40...Co najlepsze twierdzi, że jego Bawarka ma 200 000km i to oryginalnemoja ma 360 000km i na 5W30 daje rade
-
h4cker
- Bywalec
A więc tak auto na liczniku ma jakieś 360 000km ale wcześniejszy właściciel (prawnik) zapewniał mnie, że jest drugi silnik który teraz ma z 200 000km... chociaż patrząc na to, że puściła uszczelka pod klawiaturą i pod misą też puszcza nie wydaje mi się żeby miał te 200 000km...
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Przecież powszechnie wiadomo, że prawnicy to bardzo uczciwi ludzie
np. nie mają żadnych oporów przed ujawnieniem swoich dochodów 
-
h4cker
- Bywalec
Nie chcę go bronić ale naprawdę wydawał się być uczciwym człowiekiem. Powiedział w którym miejscu auto było poprawione blacharsko i inne rzeczy o których sprzedający wolą nie mówić
patrząc na części zamontowane w aucie widać, że dbał o te auto 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Zgodnie z tym co wałkowane wielokrotnie na forum - płukanka do silnika tylko LM Engine Flush. Ja stosuję co wymianę, Dominik i wielu innych moich znajomych. Skutków ubocznych bezpośrednio spowodowanych tym preparatem brak (bo i co miałby zrobić, patrząc na skład). Polecam, dobrze wybrałeś. Co do oleju - ja od Motula już stronię i są lepsze, ale nie zmienia to faktu, że to w miarę dobry olej. Ktoś kto świadomie zalewa do CR półsyntetyk 10W40 albo nie ma pojęcia co robi, albo ma cel w tym co robi przed sprzedażą.
W ogóle nie rozumiem tych wszystkich magicznych teorii olejowych różnych ludzi. Ale o tym jest na forum sporo. Zmiana oleju była dobrym posunięciem - oby tylko się nie okazało, że 10W40 coś miał tuszować w silniku, lub był na tym oleju katowany i niejedną zimę tak przejeździł. Wtedy mogą być problemy - co nadal nie zmienia faktu, że to nie przez zmianę oleju te problemy.
Co do uczciwości Pana prawnika - pamiętajcie, że nie zawsze ten kto nam sprzedaje auto wie o nim najwięcej. Często wręcz bardzo mało o nim wie, lub wie to co mu przekazał poprzedni właściciel/handlarz. Nie zawsze chodzi o nieuczciwość.
Pozdrawiam.
W ogóle nie rozumiem tych wszystkich magicznych teorii olejowych różnych ludzi. Ale o tym jest na forum sporo. Zmiana oleju była dobrym posunięciem - oby tylko się nie okazało, że 10W40 coś miał tuszować w silniku, lub był na tym oleju katowany i niejedną zimę tak przejeździł. Wtedy mogą być problemy - co nadal nie zmienia faktu, że to nie przez zmianę oleju te problemy.
Co do uczciwości Pana prawnika - pamiętajcie, że nie zawsze ten kto nam sprzedaje auto wie o nim najwięcej. Często wręcz bardzo mało o nim wie, lub wie to co mu przekazał poprzedni właściciel/handlarz. Nie zawsze chodzi o nieuczciwość.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Sorrki,pare postów wcześniej pomyliłem nazwe płukanki-myślałem o ENGINE FLUSH,a napisałem MOTOR CLEANsiudek pisze:Zgodnie z tym co wałkowane wielokrotnie na forum - płukanka do silnika tylko LM Engine Flush. Ja stosuję co wymianę, Dominik i wielu innych moich znajomych. Skutków ubocznych bezpośrednio spowodowanych tym preparatem brak (bo i co miałby zrobić, patrząc na skład).

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
-
h4cker
- Bywalec
Ten prawnik był pierwszym właścicielem w PL i miał te auto 6 lat a co do wiarygodności tego co mówił to powiem Wam, że przyjechał Chryslerem 300C więc biedny nie jest
siudek powiedz mi na jakim Ty oleju jeździsz? Ja planuje z następną wymianą przejść na Valvoline 5W40 ponieważ LM jest za drogi 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Nigdy nie rozumiałem i nadal nie rozumiem takiego podejścia "przyjechał dobrym samochodem, biedny nie jest". :] Co też ma bieda/bogactwo do uczciwości również nie wiem. Ale to zupełnie inna bajka poza tematem, nie ważne. Jeśli uważasz, że silnik ma 200kkm i fakty podpowiadają że tak może być, to tylko się cieszyć. Jeśli nie, to kwestia w jakim jest stanie - bo przebieg to też nie wszystko.
Ja jeżdżę na SHELL HELIX Diesel Ultra 5W40.
Pzdr.
Ja jeżdżę na SHELL HELIX Diesel Ultra 5W40.
Pzdr.
siudek siudkowski
-
h4cker
- Bywalec
Nie mam nic ani do biednych ani bogatych po prostu uważam, że ten pierwszy będzie szukał oszczędności a dla drugiego cena nie jest aż tak istotna to takie moje skromne zdanie
ale wracając do tematu motor cicho i ładnie pracuje, oleju nie bierze, nie kopci za bardzo więc myślę, że wszystko jest ok
jedyne co mnie martwi może niepotrzebnie, że jest bardzo gorący i często wiskoza się załącza... dodam, że termostaty, płyn chłodniczy i wisko wymienione zostało przeze mnie 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
A kiedy go kupiłeś, w lato problemów nie było z temperaturą? Albo układ jest mało wydajny - pompa wody wymieniona również? Chyba, że po prostu ostro jeździsz... :]
A co do wydatków - to zależy od charakteru, a nie sytuowania. Biedny może wiedzieć, na czym opłaca się oszczędzać, a na czym nie - woli raz wydać więcej, aby później portfel nie cierpiał, innymi słowy wydaje ale oszczędnie. Ma w tym doświadczenie, bo liczy się z pieniędzmi często bardziej niż inni (musi planować). Bogaty za to może mieć gdzieś racjonalizm w wydawaniu, robi tak jak ktoś mu poleci (życzliwie bądź nie) lub jak mu się wydaje, z różnymi skutkami. Może też mniej "uczuciowo" podchodzić do auta, nie to to następne, przecież go stać. Jeden i drugi może być też zwyczajnie "sknerą" - często Ci bardziej majętni znacznie bardziej liczą się z pieniędzmi (i to w różnym stopniu - zdrowo, bo wiedzą ile trzeba na nie pracować, lub też niezdrowo - po prostu skąpiąc na wszystkim i na wszystkie sposoby). Sknera nie koniecznie musi być typowym nieprzyjemnym typem z amerykańskich filmów - może być miłym i godnym zaufania człowiekiem. Do tego dochodzi pewność przeszłości swojego auta - Ty możesz o nie dbać, poprzedni właściciel również, ale handlarz który kupił je od Niemca na krótko przed tym, jak przywiózł je do Polski (lub sprzedał je Polakowi w Niemczech) już nie koniecznie. Niemcy również nie wszyscy są tacy skrupulatni jak chodzi u nas mit.
Wniosek? Nie ma co patrzeć na właściciela, samemu należy przyjrzeć się autu najdokładniej jak potrafimy, posilając się informacjami zewnętrznymi i wiedzą zaprzyjaźnionego mechanika/blacharza. Następnie w trakcie eksploatacji dbać o nie i dalej nieprzerwanie poznawać, sprawdzać i kontrolować. To jedyny skuteczny przepis na "pewne auto". Tak jak pisałem, przebieg to też nie wszystko - niejeden silnik z dużym przebiegiem będzie w lepszym stanie niż katowane młodsze auto.
Pzdr.
EDIT:
Moment, bo tu piszesz, że silniczek ładnie chodzi i wszystko cacy, a zaraz obok widzę temat, gdzie opisujesz "moje M57 od 2000obr/min chodzi jak ruski czołg... a dokładniej dźwięk porównywalny do 1.9TDI", do tego telepie i dymi, w innym wtrącasz, że masz do wymiany uszczelkę pod klawiaturą (i miską, jak tu wspomniałeś)... no to jak to w końcu z tym stanem silnika jest?
A co do wydatków - to zależy od charakteru, a nie sytuowania. Biedny może wiedzieć, na czym opłaca się oszczędzać, a na czym nie - woli raz wydać więcej, aby później portfel nie cierpiał, innymi słowy wydaje ale oszczędnie. Ma w tym doświadczenie, bo liczy się z pieniędzmi często bardziej niż inni (musi planować). Bogaty za to może mieć gdzieś racjonalizm w wydawaniu, robi tak jak ktoś mu poleci (życzliwie bądź nie) lub jak mu się wydaje, z różnymi skutkami. Może też mniej "uczuciowo" podchodzić do auta, nie to to następne, przecież go stać. Jeden i drugi może być też zwyczajnie "sknerą" - często Ci bardziej majętni znacznie bardziej liczą się z pieniędzmi (i to w różnym stopniu - zdrowo, bo wiedzą ile trzeba na nie pracować, lub też niezdrowo - po prostu skąpiąc na wszystkim i na wszystkie sposoby). Sknera nie koniecznie musi być typowym nieprzyjemnym typem z amerykańskich filmów - może być miłym i godnym zaufania człowiekiem. Do tego dochodzi pewność przeszłości swojego auta - Ty możesz o nie dbać, poprzedni właściciel również, ale handlarz który kupił je od Niemca na krótko przed tym, jak przywiózł je do Polski (lub sprzedał je Polakowi w Niemczech) już nie koniecznie. Niemcy również nie wszyscy są tacy skrupulatni jak chodzi u nas mit.
Wniosek? Nie ma co patrzeć na właściciela, samemu należy przyjrzeć się autu najdokładniej jak potrafimy, posilając się informacjami zewnętrznymi i wiedzą zaprzyjaźnionego mechanika/blacharza. Następnie w trakcie eksploatacji dbać o nie i dalej nieprzerwanie poznawać, sprawdzać i kontrolować. To jedyny skuteczny przepis na "pewne auto". Tak jak pisałem, przebieg to też nie wszystko - niejeden silnik z dużym przebiegiem będzie w lepszym stanie niż katowane młodsze auto.
Pzdr.
EDIT:
Moment, bo tu piszesz, że silniczek ładnie chodzi i wszystko cacy, a zaraz obok widzę temat, gdzie opisujesz "moje M57 od 2000obr/min chodzi jak ruski czołg... a dokładniej dźwięk porównywalny do 1.9TDI", do tego telepie i dymi, w innym wtrącasz, że masz do wymiany uszczelkę pod klawiaturą (i miską, jak tu wspomniałeś)... no to jak to w końcu z tym stanem silnika jest?
siudek siudkowski
-
h4cker
- Bywalec
Siudek już Ci tłumaczę
z tym 1.9TDI, telepaniem i dymieniem to było tak, że padł regulator od turbiny i momentalnie zmieniła się praca wtryskiwaczy i auto w ogóle nie przyśpieszało ponieważ turbo nie pracowało
po jego wymianie, umyciu zaworu EGR, wymianie przewodów podciśnieniowych i skasowaniu korekcji wtrysków zaczął się zachowywać jak szatan
co do uszczelek to wiesz diesle lubią się pocić hehe
ja jeżdżę dość ostro
wskazówka temperatury zawsze stoi na środku, nigdy wyżej nie poszła... (szkoda tylko, że wskazówka paliwa ma mocne przyciąganie do 0
) BMW mam od lutego, zrobiłem 5000km i pompy wody nie wymieniałem
ponieważ jest dobra 
- jacb82
- Bywalec
- Kontakt:
ja mam praktycznie już 300k na blacie i zalany Mobil 5 i żadnych niepokojących objawów.
Acha, założyłem też nową ori pompe oleju.
-
h4cker
- Bywalec
Profilaktycznie wymieniłeś czy stara wykazywała jakieś problemy? Ja jak będę zmieniał uszczelkę pod klawiaturą to zmienię popychacze tak profilaktyczniejacb82 pisze:ja mam praktycznie już 300k na blacie i zalany Mobil 5 i żadnych niepokojących objawów.