Pozdrawiam
[E36][[318TDS] Problem z odpaleniem 318TDS
Moderator: Moderatorzy
-
prz3mek1
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Opolskie
Aż wstyd się przyznać. Po rozkręceniu i wyciągnięciu świec okazało się, że jedna świeczka padła. Wymieniona i na dzisiejszym mrozie odpalił bez zająknięcia się. Ciśnienia nie udało mi się zmierzyć bo aparat który przyniósł sąsiad był uszkodzony ale pewnie nawet jakby działał to i tak ciężko by było to sprawdzić bo strasznie mało miejsca przy tych świecach. No ale mam nadzieję, że to koniec chechłania bo, aż miło było zakręcić silnikiem jak się wszystko wymieniło
Myślałem, że mam jakiś wyjątkowy problem a tutaj padła świeczki jak każdy sugerował
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Jeszcze powiedz nam, jakie te świece zamontowałeś, to spróbujemy wyprorokować termin przyszłej wymiany.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
prz3mek1
- Świeżak

- Województwo: Opolskie
Świeczki jakie zamontowałem to BERU z tego co czytałem to takie już w miarę dobre więc chyba z wymianą nie trzeba się będzie spieszyć. A pewnie już zainwestuje w nowy interfejs i będę mógł sprawdzić świeczki bez odkręcania bo do teraz jeszcze łap nie domyłem 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Łap jakoś nigdy nie domyjesz, to odwieczna zagadka.
Z dłoni zmywam benzyną ekstrakcyjną, całość szoruję pastą do mycia rąk, dłubię pilnikiem a i tak pozostają czarne przy paznokciach. 
BERU to bardzo dobre świece, a przy okazji stosowane przez BMW jako OE, więc trafny wybór. Do Ciebie tak jak do 2,5l konkretnie to GV719 lub nowszy odpowiednik GN013 (jeśli nie ma tych pierwszych, bo to są 3-fazowe i bez sensu je montować). ;] Ja mam zamontowane GN954, bo akurat nie przyszły moje, a musiałem szybko wymienić (parametry również te same, pasują, działają).
Pozdrawiam.
BERU to bardzo dobre świece, a przy okazji stosowane przez BMW jako OE, więc trafny wybór. Do Ciebie tak jak do 2,5l konkretnie to GV719 lub nowszy odpowiednik GN013 (jeśli nie ma tych pierwszych, bo to są 3-fazowe i bez sensu je montować). ;] Ja mam zamontowane GN954, bo akurat nie przyszły moje, a musiałem szybko wymienić (parametry również te same, pasują, działają).
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
-
piotras78
- Świeżak

- Seria: E30
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 324d/td
- Rocznik: 1989
- Województwo: Wielkopolskie
Re: [E36][[318TDS] Problem z odpaleniem 318TDS
Witam wszystkich koledzy mam problem mianowicie chodzi o e30 2,4 td ciężko pali! rano zapala ciężko i kiedy się rogrzeje za karzdym razem trzeba grzać świece i dopiero odpala, moim zdaniem nie powinno tak być miałem e34 2,5td i nie grzałem tam świec wsiadałem strzał i chodziła,a w e30 cały czas ten sam problem czy ktoś miał podobną sytuację u siebie? słyszałem o jakiejś przystawce do czujnika ale nie wiem do końca jak to działa i gdzie to zamontować,a nie wspomniałem o tym,że regulowałem nadstawką na pompie wtryskowej jeden mechanik mówił,że to wina kąta wyprzedzenia proszę o pomoc!!
- rexman
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E81-88
- Rocznik: 2005
- Województwo: Poza Polską
- Kontakt:
Witaj piotras78!
Nie chcę być zgryżliwy, ale skoro padło od Ciebie..."jeden mechanik mówił", to ewidentnie widać, że nie czytałeś podobnych tematów w naszym archiwum. A było "trochę" tego. Włącznie z poradami, jak ustawiać kąt wtrysku, o zasilaniu, o "magic boxach", itd.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Czy choć raz pomyślałeś o tym...?
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
http://www.dkms.pl/kontakt/index.html
Moja galeria:
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=7218
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=81
-
Batman
- Świeżak

- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1997
- Województwo: Zachodniopomorskie
Witam.
Na wstępie chciałem się przywitać,ponieważ jest,to mój pierwszy post na tym forum.
Jak w temacie mam problem z odpalaniem TDS-a w szczególności po nocy lub po dłuższym postoju,dlatego odgrzewam temat,żeby nie zakładać nowego,bo widzę,że nie tylko Ja borykam się z tym problemem.
Kupiłem bmk-ę jakieś trzy miesiące temu za naprawdę niewielkie pieniądze,bo poprzedni właściciel powiedział mi,co jest do zrobienia,a co zrobił w ostatnim czasie.Najważniejsze było,to że wydmuchało mu uszczelkę pod głowicą,którą wymienił i turbo było już na wykończeniu.Więc okey myślę sobie turbinkę sprowadzę z Polski (mieszkam w Norwegii) wymienie i po problemie.I tak zrobiłem.Ale...
Jechałem do Polski na dwa auta.Ja bmk-ą (nie było nawiewu,jeż padł),a żona astrą na polskich deskach,bo musiałem Ją już zwieść i zostawić w Polsce (astre nie żonę)
W drodzę na postojach sprawdzałem auto,czy się nic nie dzieje,aż na którymś postoju odkręcam korek od zborniczka wyrównawczego,a tam dość spore ciśnienie
Na szczęście dojechałem szczęśliwie do domu i na drugi dzięń do auta,a tam jeszcze mały syk powietrza ze zbiorniczka.Telefon do mechanika i pojechałem zaprowadzić Ją do warsztatu.
Na drugi dzień potwierdza się moja teza,że to uszczelka pod głowicą,Okazało się,że Pan,od którego kupiłem auto wymienił uszczelkę,ale prawdopodobnie nie splanował głowicy
Po splanowaniu i złożeniu wszystkiego do kupy okazało się,że ciężko jej zapalić,Więc mechanik powiedział,żeby Ją zostawić pewnie zapłon trzeba delikatnie przestawić.Okey zostawiłem Ją na noc przestawili zapłon na drugi dzień palą Ją,a Ona nie chce wogóle zagadać i tak próbowali kilka razy,ale było coraz gorzej,więc ustawili spowrotem tak jak w książce napisane.
Zaczeli sprawdzać po kolei,co może być nie tak.Okazało się,że jest przestawiony kąt wtrysku i zła dawka,więc nastawili tak jak powinno być według komputera.Póżniej niby sprawdzili świece,wężyk paliwowy od filtra do pompy wtryskowej,wtryski i węże przelewowe,ale nadal jest nie tak.Na koniec rozłożyli już ręce i powiedzieli,że nie wiadomo,gdzie tkwi problem...
Co zrobić???Gdzieś czytałem,żeby sprawdzić pompę paliwową jeszcze.Jak już zapali po dłuższym postoju,to póżniej jest prawie dobrze.Piszę,że prawie,bo jak zostawie Ją na powiedzmy na 30 min.,to też chwilę muszę zakręcić,żeby załapała.Zaraz pójdę i nagram filmik jak,to wygląda,wtedy będziecie widzieli.
Ależ sie rozpisałem
EDIT
Byłem teraz odpalić Ją,żeby nagrać filmik,ale ku mojemu zdziwieniu w miarę szybko załapała.
http://www.youtube.com/watch?v=Gkv8sgGrIDY
Na wstępie chciałem się przywitać,ponieważ jest,to mój pierwszy post na tym forum.
Jak w temacie mam problem z odpalaniem TDS-a w szczególności po nocy lub po dłuższym postoju,dlatego odgrzewam temat,żeby nie zakładać nowego,bo widzę,że nie tylko Ja borykam się z tym problemem.
Kupiłem bmk-ę jakieś trzy miesiące temu za naprawdę niewielkie pieniądze,bo poprzedni właściciel powiedział mi,co jest do zrobienia,a co zrobił w ostatnim czasie.Najważniejsze było,to że wydmuchało mu uszczelkę pod głowicą,którą wymienił i turbo było już na wykończeniu.Więc okey myślę sobie turbinkę sprowadzę z Polski (mieszkam w Norwegii) wymienie i po problemie.I tak zrobiłem.Ale...
Jechałem do Polski na dwa auta.Ja bmk-ą (nie było nawiewu,jeż padł),a żona astrą na polskich deskach,bo musiałem Ją już zwieść i zostawić w Polsce (astre nie żonę)
W drodzę na postojach sprawdzałem auto,czy się nic nie dzieje,aż na którymś postoju odkręcam korek od zborniczka wyrównawczego,a tam dość spore ciśnienie
Na drugi dzień potwierdza się moja teza,że to uszczelka pod głowicą,Okazało się,że Pan,od którego kupiłem auto wymienił uszczelkę,ale prawdopodobnie nie splanował głowicy
Zaczeli sprawdzać po kolei,co może być nie tak.Okazało się,że jest przestawiony kąt wtrysku i zła dawka,więc nastawili tak jak powinno być według komputera.Póżniej niby sprawdzili świece,wężyk paliwowy od filtra do pompy wtryskowej,wtryski i węże przelewowe,ale nadal jest nie tak.Na koniec rozłożyli już ręce i powiedzieli,że nie wiadomo,gdzie tkwi problem...
Co zrobić???Gdzieś czytałem,żeby sprawdzić pompę paliwową jeszcze.Jak już zapali po dłuższym postoju,to póżniej jest prawie dobrze.Piszę,że prawie,bo jak zostawie Ją na powiedzmy na 30 min.,to też chwilę muszę zakręcić,żeby załapała.Zaraz pójdę i nagram filmik jak,to wygląda,wtedy będziecie widzieli.
Ależ sie rozpisałem
EDIT
Byłem teraz odpalić Ją,żeby nagrać filmik,ale ku mojemu zdziwieniu w miarę szybko załapała.
http://www.youtube.com/watch?v=Gkv8sgGrIDY
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
wiesz nie będę mondrokował ale obstawiam świece żarowe ,miałem tak samo ,i nic nie sprawdzaj tylko tnij do sklepu po nowe i zakładaj ,posprawdzaj napięcie czy dochodzi do świec " probówką " ,objaw masz taki jak ja miałem ,też mi tak ciepało silnikiem .
Może koledzy jeszcze coś podpowiedzą
Może koledzy jeszcze coś podpowiedzą
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- Diler
- Bywalec
- Rocznik: 1996
- Województwo: Lubelskie
moim zdaniem to równiez świece, bo jak Ci już załapała to było słychać, że nie na wszystkie garki od razu. Sprawdź świece i wtedy powiedz czy to to.
Jedyny słuszny wybór - BMW
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Batman pisze:Okey zostawiłem Ją na noc przestawili zapłon na drugi dzień palą Ją,a Ona nie chce wogóle zagadać i tak próbowali kilka razy,ale było coraz gorzej,więc ustawili spowrotem tak jak w książce napisane.
...eee, znaczy się to co oni wcześniej "przestawiali", skoro dopiero później ustawiali kąt? Pomijając to, że w dieslu nie istnieje żaden "zapłon".Batman pisze:Zaczeli sprawdzać po kolei,co może być nie tak.Okazało się,że jest przestawiony kąt wtrysku i zła dawka,więc nastawili tak jak powinno być według komputera.
Jeśli mogę coś od siebie dodać:
1. JAK sprawdzili świece? Mam nadzieję, że nie tak samo jak przestawiali "zapłon"?
2. "Tak jak powinno być według komputera" to znaczy JAKIE masz obecnie wartości kąta wyprzedzenia wtrysku i statycznej dawki paliwa?
3. Czy pod diagnostyką wyszły jakieś błędy (diagnostyka DIS przez fizyczny port RS-232, chyba że ktoś ma sprzęt BMW (MODIC), temat poruszany na forum)?
4. Czy sprawdził ktoś pracę pompki w baku i czystość sitka oraz stan gumowego o-ringu przy niej?
5. Czy układ paliwowy jest szczelny?
Zasadnicze moje pytanie brzmi - czy przed pracą mechaników auto odpalało normalnie (to pytanie zasadnicze, nie po to żeby się czepiać ich pracy tylko żeby ustalić fakty)? Druga sprawa czy silnik ma problem z odpaleniem jedynie po postoju? To znaczy w przeciągu 5-10min od zgaszenia odpala normalnie? Czy po staniu całą noc jest czyste paliwo bez powietrza w przewodzie przy filtrze (widzę, że jest oryginalny przeźroczysty)? No i czy po odpaleniu takim ciężkim, z wydechy wydobywa się chmura czarnego/brudnego dymu czy raczej nie?
Jeśli masz dalej wątpliwości, najszybciej zrobić "test butelki" i wszystko się rozjaśni. Jak widzisz to są ciągle te same pytania, ciągle te same odpowiedzi również - zapraszam do czytania forum. Połowa działów o silniku to problemy z odpalaniem zimą, a te najczęściej są naprawdę prozaiczne.
Małe spostrzeżenia, przydatne zanim napiszemy kolejny post na forum:
- Niesprawne świece zachowują się bardzo podobnie jak w filmiku, z tym że zazwyczaj towarzyszy im chmura czarnego/ciemnego szarego dymu z wydechy, gdyż paliwo jest nie do końca spalane (przez jakiś czas nie jest osiągana odpowiednia temperatura, stąd czarny dym). Podsumowując w wypadku TDSa, jeśli problem jest na zimnym silniku, do tego dymi, słyszymy jak się dławi - w ciemno można obstawić świece. O ile ktoś tego nie robił niedawno, to zazwyczaj rozwiązują problem, a na pewno przyda się ich wymiana (a u Ciebie są tylko 4 świece, zatem szybciej niż w m51 odczujesz ich awarię). Poza tym komputer informuje błędem o niesprawnych świecach. Na forum jest też opisane jak sprawdzić je prawidłowo - jednak najlepiej je... po prostu wymienić na komplet BERU.
- Oryginalny przewód filtr-pompa jest przeźroczysty, widać w nim zatem czy paliwo idzie i czy nie ma pęcherzyków powietrza. Jednak "test butelki" daje nam czystą i jasną sytuację, gdzie szukać problemu (czy po stronie silnika czy baku). Najłatwiej, najszybciej i najtaniej jest go wykonać. Na forum jest wszystko opisane, a filozofia żadna.
- Pompka w baku załącza się podczas zapłonu, łatwo zatem sprawdzić CZY działa. Jeśli nie słyszymy brzęczenia w baku oznacza to, że pompka nie działa i należy ją wymienić. Należy jednak pamiętać, że samo brzęczenie nie oznacza, że pompuje. Sam "smok" w którym zainstalowana jest pompka posiada sitko metalowe, które się brudzi oraz mały o-ring gumowy, który często już jest zmurszały. Oba te elementy mają wpływ na tłoczenie paliwa, poza tym pozostaje sprawa czy sama pompka oprócz tego że brzęczy, odpowiednio silnie pompuje paliwo. Można to sprawdzić, ale najczęściej jeśli przy nowym o-ringu i czystym sitku oraz braku widocznych pęknięć koszyka nadal mamy problemy, to nie ma co sprawdzać tylko wymienić pompkę na nową.
Te czynności wykonujemy wyłącznie przy problemach z odpalaniem zimnego silnika i jedynie w tym przypadku. Wszelkie inne problemy to już... inne problemy, a powiązania to zazwyczaj tylko zbieg okoliczności. Innymi słowy jeśli silniki na ciepłym odpala bez większych problemów, jeździ dobrze i nie ma innych zjawisk, a po nocy czy przy lekkim przymrozku już odpalić nie chce - świeca lub nieszczelność. Jeśli problem z odpaleniem jest nawet po 1-2h - nieszczelność, albo wszystkie świece.
Pomijając problemy z kompresją - w TDSie jeśli paliwo jest tłoczone, układ jest szczelny a świece grzeją, to silnik odpala. Nie ma znaczenia temperatura, o ile mamy dobre paliwo i czysty filtr. Nie warto moim zdaniem oszczędzać paru groszy na świecach czy filtrach. Oczywiście każdy ma swoje zdanie, ale ja zakładam świece BERU, filtr regularnie wymieniam na KNECHTa i przynajmniej jak coś się dzieje, to mam 90% pewność, że nie jest to kwestia tych zwykłych prostych spraw. Tak łatwiej się szuka usterki, mniej nerwów nas kosztuje ich naprawa i de fecto oszczędzamy pieniądze.
P.S. Oprócz tego coś Ci okrutnie stuka, Ty masz tam m41 czy 1.9TDI?
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
-
Batman
- Świeżak

Dzięki za odpowiedzi w szczególności Tobie Siudek.Ja tylko przetaczam,to co mi powiedzieli oni,a wzasadzie On.Jestem samoukiem i staram sie robić jak najwięcej sam.Też mi sie tak wydaje,że to wina świec,ale wolałem się zapytać.Teraz,to im juz nie wierze.Po prostu więcej juz nie wstawię do nich auta.
To zabieram sie na początku za wymianę świec.
To zabieram sie na początku za wymianę świec.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Niestety, ale właśnie takie "powtarzania co mi powiedzieli" często nastręczają problemów i nieporozumień. Mechanik nie wszystko Ci powie jak należy (czasem niedbalstwo, czasem ignorancja, czasami zwykły brak wiedzy), Ty nie znasz się to i nie wszystko zrozumiesz, mniej zapamiętasz, a na końcu wychodzi czasami zupełnie inna informacja. ;] Nie to żebym bronił tych mechaników (bo ich nie znam), jednak często tak jest. Podstawą jest SPRAWDZONY i zaufany mechanik, który jednak robi albo dużo albo same BMW, drugim ogniwem ważnym jest własna wiedza. Wtedy i Ty dogadasz się z mechanikiem, i on inaczej z Tobą rozmawia i na forum łatwiej jest wspólnie rozwiązywać problemy.
Zanim zaczniesz wymieniać świece, proponuję jednak sprawdzić pompkę i zrobić test butelki. Koszt żaden, trochę czasu i pracy a błądził będziesz mniej. No i daj znać jak poszło. A, warto by też odpowiedzieć na moje pytania z postu. :]
Pzdr.
Zanim zaczniesz wymieniać świece, proponuję jednak sprawdzić pompkę i zrobić test butelki. Koszt żaden, trochę czasu i pracy a błądził będziesz mniej. No i daj znać jak poszło. A, warto by też odpowiedzieć na moje pytania z postu. :]
Pzdr.
siudek siudkowski
-
Batman
- Świeżak

Ad.1
Nie wiem jak sprawdzali świece,dlatego nie pisałem i dlatego w najbliższym czasie je wymienię.
Ad.2
Nie mam pojęcia jakie są te wartości
,ale wiem,że ustawiany był za pomocą jakiegoś specjalnego urządzenia(komputera).
Ad.3
O,to się właśnie rozchodzi,że błędów nie było żadnych,a świece chyba by pokazał,co???
Ad.4
Nikt tam nie zaglądał,a tym bardziej nie sprawdzał.
Ad.5
Nie wiem muszę kupić nowy wężyk,bo org. jest już bardzo żółty i ciężko sprawdzić,czy są bąbelki,chyba,że Ze mną jest coś nie tak
Przed odstawieniem auta do mechaników odpalał normalnie,ale trochę głośnie chodził.Dopiero po złożeniu wszystkiego pojawiły się problemy z odpalaniem.Silnik ma problem z odpaleniem,tylko po postoju.Jak odpalę już rano,to póżniej przez dzień jest normalnie.Po tym ciężkim porannym odpalaniu wydobywa się trochę czarnego dymu.Po chwili przestaje kopcić i jest cały dzień okey.
A,to stukanie jest tylko właśnie po ciężkim odpalaniu.Po chwili znika.Narazie sie tym nie będe martwił.Trzeba znaleść przyczynę problemu z odpalaniem.
Nie wiem jak sprawdzali świece,dlatego nie pisałem i dlatego w najbliższym czasie je wymienię.
Ad.2
Nie mam pojęcia jakie są te wartości
Ad.3
O,to się właśnie rozchodzi,że błędów nie było żadnych,a świece chyba by pokazał,co???
Ad.4
Nikt tam nie zaglądał,a tym bardziej nie sprawdzał.
Ad.5
Nie wiem muszę kupić nowy wężyk,bo org. jest już bardzo żółty i ciężko sprawdzić,czy są bąbelki,chyba,że Ze mną jest coś nie tak
Przed odstawieniem auta do mechaników odpalał normalnie,ale trochę głośnie chodził.Dopiero po złożeniu wszystkiego pojawiły się problemy z odpalaniem.Silnik ma problem z odpaleniem,tylko po postoju.Jak odpalę już rano,to póżniej przez dzień jest normalnie.Po tym ciężkim porannym odpalaniu wydobywa się trochę czarnego dymu.Po chwili przestaje kopcić i jest cały dzień okey.
A,to stukanie jest tylko właśnie po ciężkim odpalaniu.Po chwili znika.Narazie sie tym nie będe martwił.Trzeba znaleść przyczynę problemu z odpalaniem.
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
No właśnie to lubię wśród "mechaników", dużo mówić, byle brzmiało mądrze.Batman pisze:Nie mam pojęcia jakie są te wartości,ale wiem,że ustawiany był za pomocą jakiegoś specjalnego urządzenia(komputera).
Skoro nie ma żadnych problemów z resztą czasu pracy to wymień świece faktycznie. :] Przy okazji podjedź do kogoś z porządnym ADSem, kompem z portem szeregowym, DISem i jakimś pojęciem o TDSach, sprawdź wartości kąta, dawki i obrotów. Po takim zabiegu test butelki powie Ci przy okazji czy układ jest szczelny i będziesz w zasadzie wiedział znacznie więcej niż mniej. ;] A jeśli to stukanie jest jedynie po takim ciężkim zimnym odpaleniu, to popychacze się odzywają, nic strasznego póki co.
Powodzenia i daj znać jak wyszło. Pzdr.
P.S. "Test butelki"... jestem ze siebie bardzo dumny.
siudek siudkowski
-
Batman
- Świeżak

Właśnie gdzieś widziałem opis jak,to zrobić,ale nie pamiętam i nie moge znaleść tego posta nigdzie
A jeśli chodzi o wymianę świec,to muszę dać póżniej nowe uszczelki na kolektor?Jakieś 2 miesiące temu je właśnie wymieniałem i myślę,że chyba powinno być okey jak założę te same spowrotem???
A jeśli chodzi o wymianę świec,to muszę dać póżniej nowe uszczelki na kolektor?Jakieś 2 miesiące temu je właśnie wymieniałem i myślę,że chyba powinno być okey jak założę te same spowrotem???
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Uszczelki - 9zł/szt. - jeśli dopiero wymieniałeś, to może uda Ci się zdjąć kolektor nie uszkadzając ich (nie są wygniecione i stare, zatem może się nie porwą). Jeśli tak, nie ma problemu, zwłaszcza że są świeże.
Test butelki nie wiesz jak zrobić? Oj faktycznie kolega nie lubi wyszukiwarki. ;] Przykłady tylko moje pierwsze z brzegu, a przecież nie tylko ja o tym piszę (klikasz w nick, wybierasz "pokarz posty użytkownika" i w pasku wyszukiwania wpisujesz "test butelki" i już masz posty z tą frazą):
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 884#p55264
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 010#p46825
A tak dla uściślenia, na pewno chodzi o "szarpanie" (tak jakby się krztusił, ewidentnie kwestia paliwa) czy o "bujanie" (falowanie obrotów)?
Pzdr.
Test butelki nie wiesz jak zrobić? Oj faktycznie kolega nie lubi wyszukiwarki. ;] Przykłady tylko moje pierwsze z brzegu, a przecież nie tylko ja o tym piszę (klikasz w nick, wybierasz "pokarz posty użytkownika" i w pasku wyszukiwania wpisujesz "test butelki" i już masz posty z tą frazą):
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 884#p55264
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... 010#p46825
A tak dla uściślenia, na pewno chodzi o "szarpanie" (tak jakby się krztusił, ewidentnie kwestia paliwa) czy o "bujanie" (falowanie obrotów)?
Pzdr.
siudek siudkowski
-
Batman
- Świeżak

Po prostu żle szukam
"A tak dla uściślenia, na pewno chodzi o "szarpanie" (tak jakby się krztusił, ewidentnie kwestia paliwa) czy o "bujanie" (falowanie obrotów)?"
Nie czaję sorry...

"A tak dla uściślenia, na pewno chodzi o "szarpanie" (tak jakby się krztusił, ewidentnie kwestia paliwa) czy o "bujanie" (falowanie obrotów)?"
Nie czaję sorry...
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Małe opóźnienie w odpowiedzi z mojej strony, sorki, brak czasu.
Bujanie i szarpanie to dwa zupełnie odmienne zjawiska, często spowodowane zupełnie innymi problemami. Jak widać pomimo iż wydaje się to błahe, to ważne jest jak nazywamy sprawy. Poszukaj na forum filmów, są z bujaniem. Stoisz na światłach, a silnik dosłownie "buja" obrotami, w późniejszym stadium widać to nawet na obrotomierzu (wskazówka się buja). To jest bujanie, często towarzyszy temu gaśnięcie silnika przy większym obciążeniu lub w bliżej nieokreślonych przypadkach. Bujanie to zazwyczaj nastawnik pompy wtryskowej (uszkodzony lub brudny), czasami źle ustawiona pompa (sterownik silnika nie potrafi utrzymać stabilizacji dawki ze względu na złe odczyty nastawnika). Szarpanie natomiast ma miejsce raczej podczas jazdy na wyższych obrotach (np. wina wtrysków lub dawki) albo i niższych (raczej dawki). Stąd pisze się, że silnik się "krztusi", gdyż szarpie tak jakby podczas obciążenia dostawał zbyt mało lub zbyt dużo paliwa i wybuch jest nie zawsze wydajny.
A tak poza tym - problem już rozwiązany? Pozdrawiam.
Bujanie i szarpanie to dwa zupełnie odmienne zjawiska, często spowodowane zupełnie innymi problemami. Jak widać pomimo iż wydaje się to błahe, to ważne jest jak nazywamy sprawy. Poszukaj na forum filmów, są z bujaniem. Stoisz na światłach, a silnik dosłownie "buja" obrotami, w późniejszym stadium widać to nawet na obrotomierzu (wskazówka się buja). To jest bujanie, często towarzyszy temu gaśnięcie silnika przy większym obciążeniu lub w bliżej nieokreślonych przypadkach. Bujanie to zazwyczaj nastawnik pompy wtryskowej (uszkodzony lub brudny), czasami źle ustawiona pompa (sterownik silnika nie potrafi utrzymać stabilizacji dawki ze względu na złe odczyty nastawnika). Szarpanie natomiast ma miejsce raczej podczas jazdy na wyższych obrotach (np. wina wtrysków lub dawki) albo i niższych (raczej dawki). Stąd pisze się, że silnik się "krztusi", gdyż szarpie tak jakby podczas obciążenia dostawał zbyt mało lub zbyt dużo paliwa i wybuch jest nie zawsze wydajny.
A tak poza tym - problem już rozwiązany? Pozdrawiam.
siudek siudkowski
- sylwester067
- Bywalec
Witam Koledzy to mój pierwszy post tutaj, postanowiłem odkopać ten temat, ponieważ nie ma sensu zakładac nowego, a mamk problem z odpalaniem. A mianowicie, od jakiegoś czasu moje autko zaczęło falować na biegu jałowym, nie wiedziałem co się dzieje sprawdzałem szczelność przewodów, filtr paliwa, ale wszystko było ok. Po paru dniach postanowiłem ściagnąć zaworek zwrotny oraz wymontować oszukiwacz pompy wtyskowej montowany przy komputerze, wtedy falowanie zniknęło, ale pojawił sie problem, że na ciepłym silniku musze go dość długo kręcić zanim odpali oraz wydaje mi się bardziej mulisty podczas jazdy. To znaczy czasami jak załapie to idzie dynamicznie, a np. dzisiaj nie mogłem podjechać pod 7cm krawężniik bo mi gasł dopiero jak wbiłem na ponad 2 tys. obrotów ledwo wyjechał, ale i tak miałem wrażenie jak by zaraz miał zgasnąć, a przed tem swobonie z tamtąd wyjeżdżał i nie musiałem mu tak gazowac na pierwszym biegu żeby miał moc ;/ Proszę o pomoc i szybka odpowiedż, pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Kontakt:
skoro miałeś zaworek zwrotny i oszukiwacz pompy to logiczne że problem tkwi w .... ?
I skoro już odkopałeś temat to mogłeś odkopać pozostałe i wiedziabyś w czym tkwi problem
I skoro już odkopałeś temat to mogłeś odkopać pozostałe i wiedziabyś w czym tkwi problem