e 36 318 tds pytanie związane z wymianą rozrządu
Moderator: Moderatorzy
- heros
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
e 36 318 tds pytanie związane z wymianą rozrządu
Wszedłem w konfliktową wymianę zdań z kumplem który przymierza się do wymiany rozrządu w swoim tds-ie W związku z tym że sam ok pół roku temu wymieniłem u siebie rozrząd miej więcej wiem co jest pięć. Dokładnie chodzi o to że kumpel chce oddać auto do mechanika który w sumie jest obcykany ale nie posiada komputera aby podpiąć auto po wymianie wiadomo trzeba ustawić wyprzedzenie wtrysku i td jego mechanik stwierdził i to mnie zaniepokoiło że w silniku znajduje się czujnik który ustawia to wszystko i po wymianie normalnie będzie ok W sumie pierwszy raz słyszę o czymś takim
po drugie chodzi też o kasę jemu zawołał 250 zł za robociznę Zaś mój mechanik wyposażony w potrzebny sprzęt i dający gwarancję skasował 500zł
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: e 36 318 tds pytanie związane z wymianą rozrządu
To bajka żadnego czujnika który sam ustawi nie ma wszystko trzeba porządnie pod kompem ustawić.
Kurde teraz to jestem rozwalony i niby ten mechanior się zna tak
Kurde teraz to jestem rozwalony i niby ten mechanior się zna tak

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
- heros
- Bywalec
dlatego założyłem ten post bo tłumacze chłopakowi a on swoje sam oddawałem mu swoje auto ale to była robota typu wymiana tarcz ham. czy klocków itp i byłem zadowolony ,ale tak jak napisałeś wymiana rozrządu to poważna sprawa i nic się samo nie ustawi Może ten post przemówi do niego a jak nie to dostanie pałą przez grzbiet 
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Ja obstawiam że wymiana rozrządu u twojego kolegi zakończy się jak wiele historii tutaj kiepski mechanik tania usługa potem dobry mechanik droga naprawa lub w ostateczności wymiana silnika jak zawory spotkają tłoki o ile wogule odpali auto.
Jak pompa była już przestawiana to kąty za nic się nie pokryją łańcuch rozciąga się dość sporo i różnice mogą być duuuże.
A potem lata obiegowa opinia że TDS to złom a to nie TDS tylko brak znajomości silnika i sposobu serwisowania.
A tak w temacie to niech poszuka w tym obrazku czujnika od rozrządu stawiam dobrą wyskacza jak znajdzie.
Na dole rozwiązanie zagadki.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=25
Jak pompa była już przestawiana to kąty za nic się nie pokryją łańcuch rozciąga się dość sporo i różnice mogą być duuuże.
A potem lata obiegowa opinia że TDS to złom a to nie TDS tylko brak znajomości silnika i sposobu serwisowania.
A tak w temacie to niech poszuka w tym obrazku czujnika od rozrządu stawiam dobrą wyskacza jak znajdzie.
Na dole rozwiązanie zagadki.
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=25

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Mazowieckie
Koledzy chyba się troszkę zagalopowali.... mechanik też...
On wykonał delikatną nadinterpretację... wy silną przeciwność.
O wtryskiwaczu sterującym słyszeli?
Zakres błędu ustawienia pompy jest bardzo duży - jak dobrze pamiętam 20* aż o tyle to łańcuch się nie rozciąga.
Niemniej powinno się wykonać korektę kąta wtrysku aby kąt już na początku kręcenia był poprawny do rozruchu.
W przeciwnym razie konieczne będzie dłuższe kręcenie - pompa będzie wyprzedzana/opóźniana w celu uzyskania poprawnej wartości jednak będzie to wymagało minimum pełnego obrotu wału (raczej 3-4).
On wykonał delikatną nadinterpretację... wy silną przeciwność.
O wtryskiwaczu sterującym słyszeli?
Zakres błędu ustawienia pompy jest bardzo duży - jak dobrze pamiętam 20* aż o tyle to łańcuch się nie rozciąga.
Niemniej powinno się wykonać korektę kąta wtrysku aby kąt już na początku kręcenia był poprawny do rozruchu.
W przeciwnym razie konieczne będzie dłuższe kręcenie - pompa będzie wyprzedzana/opóźniana w celu uzyskania poprawnej wartości jednak będzie to wymagało minimum pełnego obrotu wału (raczej 3-4).
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Trzeba ustawić tak(nachylać pompę w stronę silnika) aby odpalał na zimno jak chuck norris i w 90% przypadków będzie ok.
Niby można na czujnik zegarowy ustawić ale jest to bardzo denerwujące i pracochłonne zajęcie.
A ten silnik nie jest jakoś specjalnie wrażliwy na ustawienie kąta wtrysku.
Niby można na czujnik zegarowy ustawić ale jest to bardzo denerwujące i pracochłonne zajęcie.
A ten silnik nie jest jakoś specjalnie wrażliwy na ustawienie kąta wtrysku.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- heros
- Bywalec
Panowie pojawił się problem u kolegi rozrząd wymienił auto jeździ normalnie lecz w zbiorniczku płynu chłodniczego pojawił się olej normalnie wsadziłem palca i wyciągnąłem czarnego Przy wymianie rozrządu głowica nie była ruszana a w wcześniej płyn był czysty Co jest grane?
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Pewnie uszkodził uszczelkę głowicy.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
- heros
- Bywalec
ale z tego co było ustalone głowica miała być nie ruszana więc w jaki sposób miał by uszkodzić uszczelkę Lecz z drugiej strony jeżeli będzie uszkodzona uszczelka pod głowica czy konieczne jest w tedy planowanie głowicy kiedy silnik nigdy nie byl przegrzany i nie było z nim w czesniej problemów Czy wystarczyła by tylko wymiana uszczelki
- raven_1983
- Ekspert

Jak nie ruszali głowicy to rozwalili uszczelkę.
Pokrywa rozrządu siedzi pomiędzy miską olejową a głowicą... od góry zapiera się o uszczelkę głowicy od dołu miski.
Sprawę dodatkowo "ułatwia" to, że siedzi na kołkach i nawet jak zluzujesz miskę olejową to i tak uszczelka jest ściśnięta pomiędzy pokrywę a głowicę.
Pokrywa rozrządu siedzi pomiędzy miską olejową a głowicą... od góry zapiera się o uszczelkę głowicy od dołu miski.
Sprawę dodatkowo "ułatwia" to, że siedzi na kołkach i nawet jak zluzujesz miskę olejową to i tak uszczelka jest ściśnięta pomiędzy pokrywę a głowicę.
- krystiano83
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
A swoja droga temat byl juz niaraz poruszany na forum. Sam jestem po wymianie rozrzadu i wymieniał mi go gość który ma pojecie o silniku M51. Kiedy zaproponowałem mu wymianę bez ruszania głowicy to mnie wyśmiał i kategorycznie sie nie zgodzil i wysłał mnie do lektury i tutaj na forum wyczytałem, że warto sciągnąć głowicę, oczywiście splanować ją i wymienić uszczelkę oczywiście warto dotrzeć gniazda zaworowe + ja jeszcze wymieniłem szpilki głowicy, zawory i popychacze...i wszystko co można przy okazji wtedy efekt jest murowany. Od tamtej pory uważam, że jak robić to porządnie i na porządnych częściach a zapewniam, że to zaowocuje bo rozbieranie tego silnika mimo pozorów jest kosztowne ponieważ jest bardzo pracochłonne. Pozdrawiam
- heros
- Bywalec
panowie trochę z kolegą za szybko zaczęliśmy srać ogniem
okazało się że mechanior przy demontażu rozrządu zasyfił z deka płyn olejem jak to on powiedział "przypadkiem wpadło kilka kropel oleju" a i sam płyn też już nie należał do najczystszych już samo zebranie go papierowym ręcznikiem prawie załatwiło temat Ale dla pewności przepłukaliśmy układ kilka razy wrzątkiem i na końcu preparatem do czyszczenia Układ zalany jest świeżym płynem i nie ma grama oleju
- raven_1983
- Ekspert

I oby tak pozostało jak najdłużej... 
- Dimo
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1996
- Województwo: Łódzkie
Procedura wymiany rozrządu powinna byc taka jak krystiano83 pisze.Wiadomo-koszt niemały,ale za to silnik bardzo "odswieżony". W końcu rozrządu nie wymienia sie co 30tys.km. A ta opcja bez ruszania głowicy to loteria-uda sie lub nie..

Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.