Już rozebrałeś sterownik?
To przypalone coś nie wygląda zbyt ciekawie.
EDIT:
w RAVE CD na stronie 46 Electrical Troubleshoting Manual 1999 znajdziesz schemat.
Z niego wynika, że odpowiada za sterowanie nastawnikiem, a dokładniej dawką.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 14:12 przez N2O, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie może to cos mówi mojemu silnikowi ze może chlać do oporu
gdzies w necie mialem stronke na ktorej byl opis dokładny wszystkich pinów sterownika ktory jest od czego,ale ni hu hu nie moge tego namierzyc:/
No wynika w zasadzie to samo, tylko sposób przedstawienia inny(schemat dotyczy dokładnie RR).
Pozostaje kwestia tego dlaczego się upaliło i czy ma to związek z tym dziwnym urządzeniem samoróbką co było podczepione w celu poprawienia startu na ciepło.
hmm bo u mnie bylo cos takiego zainstalowane i to bylo wpiete w przewód niebieski z paskiem bialym a czarny i czerwony w piety w te połączone poza kompem "+" i "-"
i to powodowało ze zawsze nawet na cielym podgrzewa mi swiece i odpalał od strzalu, po wypięciu odpala na ciepłym lecz trzeba juz troszkę pokręcić
-czyli standardowa modyfikacja.
leczy chyba to nie ma wplywu na te upalenia w kompie??
Niebieskie były podłączone pod biało-niebieski przewód(prawdopodobnie obwód czujnika temperatury), a czerwonym było pociągnięte zasilanie z któregoś przewodu od komputera, czarny był wpięty w tą zbieraninę czarnych przewodów pod żółtym kapturkiem.
Brak spalania? jednak u mnie spalanie jest dużo za wysokie,
a na poważnie za co odpowiadają te dwa piny skoro ich brak nie powoduje błędów ani żadnych innych złych odczytów w komputerze zewnętrznym ani na postoju ani podczas jazdy??
no oki czytam i nawet rozumiem ale ni cholery nie pasuje to do zachowania mojego auta, skoro mam upalone te piny to nie powinien odpalić i w ogóle jechać, a odpala normalnie jeździ normalnie tylko ma spalanie 16-17l wiec.... cos tu sie nie zgadza
raven_1983 pisze:Jakieś "czary-mary" masz w instalacji... pytanie gdzie jeszcze... i co jakiś pomysłowy Dobromir jeszcze tam wstawiał... oraz w jakim celu.
Oczywiście zakładam, że wskazane piny to 1 i 2 a nie 18 i 19...
I tutaj chyba dochodzimy do sedna sprawy... "zupełnie nie wiem skąd" mam takie dziwne wrażenie, że mówimy o 18 i 19 które są masą dla DDE...
Więcej powiem... jak dla mnie są to piny 18 i 19.
jak wstawisz mi tu gdzieś fotkę schemat gniazda to dokładnie zaznaczę które to i sie wyjaśni
bo moze fakt je mylę ale sa to piny w pojedynczej części gniazda po rozłożeniu kompa
a te 18 i 19 to raczej w środkowym rzędzie będą tak? jeśli tak to jednak nie sa one
W przypadku DDE występującego w BMW pierwszy rząd ma 19 pinów, dwa następne po 18.
Mapa pinów wtyczki przy DDE.
WtyczkaDDE.png (26.25 KiB) Przejrzano 3149 razy
Spalanie może być powodowane układem przekaźników i kondensatorków - czyżby domowy sposób na problemy z pompą?
Ewentualnie jakiś tam sposób tuningu... przez zaniżenie temperatury co daje wcześniejszy wtrysk i więcej paliwa.
Możliwe, że uwalenie pinów w DDE było spowodowane właśnie tymi kondensatorami.
Spodziewam się, że najpierw będziesz musiał przywrócić stan elektryki do wersji fabrycznej... następnie usunąć usterkę na obejście której zostały założone te cuda... i dopiero będzie dobrze.
raven_1983 pisze:W przypadku DDE występującego w BMW pierwszy rząd ma 19 pinów, dwa następne po 18.
WtyczkaDDE.png
Spalanie może być powodowane układem przekaźników i kondensatorków - czyżby domowy sposób na problemy z pompą?
Ewentualnie jakiś tam sposób tuningu... przez zaniżenie temperatury co daje wcześniejszy wtrysk i więcej paliwa.
Możliwe, że uwalenie pinów w DDE było spowodowane właśnie tymi kondensatorami.
Spodziewam się, że najpierw będziesz musiał przywrócić stan elektryki do wersji fabrycznej... następnie usunąć usterkę na obejście której zostały założone te cuda... i dopiero będzie dobrze.
domowy sposób - byc moze. ale rozwiązywał problem kręcenia na ciepłym. jeet juz wyciety a piny przylutowane wiec stan przywrócony
Ponieważ moja wyobraźnia przestrzenna dzis jest mocno zaburzona i nie moge sobie tego obrazka przełożyć na gniazdo w kompie wstawiam fote kompa (zapożyczona z netu) z zaznaczonymi pinami.