[e34] skrzynia automatyczna

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Fabian LDZ
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

[e34] skrzynia automatyczna

Post autor: Fabian LDZ »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję że w dobrym dziale
Posiadam obecnie e34 z silnikiem 2.4TD i ostatnio trafiła mi się okazja zakupu TDSa, auto w niezłym stanie, posiada automatyczną skrzynię biegów i teraz moje pytanie, w szczególności do właścicieli automatów, jak Wam spisuję sie to auto z tą skrzynią, jak awaryjność skrzyni? pytam ponieważ mój znajomy nastraszył mnie że zna 3 osoby które mają TDSa w automacie (w e39, e36 i e38) i każda z nich robiła skrzynie
i teraz do Was pytanie jak spisują się Wasze automaty
prosze o odpowiedzi bo w sumie napaliłem się na to auto

pozdrawiam
rogii
Bywalec

Post autor: rogii »

ja mam e34 TDS 525 w automacie i musze powiedziec ze jesli chodzi o płynnosc zmian biegów oraz samą jazde jest perfekcyjnie narzekac mozna tylko na sposób reagowania takowego myslenia automata troche co to znaczy? np jak sie jedzie 60km/h i gwałtownie w tym momencie wciskasz gaz to 1-2 s jest takiej przerwy a dopiero potem wciska ale to wkoncu nie nowa technologia automata a jak na te lata to i tak jest o niebo lepiej porównując do omegi 2.5td automata skrzynia działa o niebo lepiej
tomek1978
Świeżak
Świeżak

Post autor: tomek1978 »

Witam.Jezdze e34 touring w automacie.To moj pierwszy automat i chyba nie ostatni.Jak na razie nic zlego nie moge powiedziec,jest ok i przede wszystkim wygodnie!!!!!!! Jesli juz kupisz napewno wymien olej w skrzyni u mnie chyba dlugo byl nie wymieniany.niestety spalanie w miesci jest troche wieksze,no ale coz -wygoda kosztuje.na trasie ok.8 litrow.Pozdrawiam.
tomek1978
Fabian LDZ
Świeżak
Świeżak
Nadwozie: Compact/Hatchback
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

Post autor: Fabian LDZ »

Dzięki Panowie za odpowiedź
To też będzie mój pierwszy automat stąd moje pytania. Jeśli chodzi o olej i filtr w skrzyni to wiem że były ok miesiąc tamu wymieniane (pracuje w sklepie motoryzacyjnym i właściciel tego auta kupuje u mnie części)
tomek1978 pisze:niestety spalanie w miesci jest troche wieksze
a powiedz mi ile pali Ci Twoi Touring z automatem w mieście?mój TD w mieście wciąga ok 8~8.5L/100km
tomek1978
Świeżak
Świeżak

Post autor: tomek1978 »

witam! ostatnio czesto jezdze na krotkich dystansach.start na zimnym silniku, 8-10 km,swiatla,korki.spalanie dochodzi do 12-13 litrow.Mysle ze to wina rowniez opon,poniewaz kupilem auto na felgach 17 calowych o szerokosci opon 235 przod ,245 tyl.na dluzszych dystansach jest ok.pozdrawiam
tomek1978
ODPOWIEDZ