[e36] Oringi chlodnicy oleju- czemu dalej cieknie?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

Jakis rok temu mialem problem z cieknacym olejem. Winny okazal sie oring uszczelniajacy rurki dochodzace do chlodnicy oleju. Poniewaz maja one nietypowy rozmiar to Pan w sklepie dobral mi najblizszy rozmiarem. Rok bylo dobrze az jakies 2 tygodnie temu dalej zaczelo cieknac. Tym razem kupilem oringi mniejsze i grubsze niz ori. Weszly latwo, sruba dociagnela sie tez w porzadku. Przejechalem jakies 400km przez 2 tyg i nawet kropla nie kapnela. Ku mojemu zdziwieniu stary oring byl jak nowy. Dzisiaj zauwazylem ze leje sie juz konkretnie. Co moze byc przyczyna. Myslalem ze chlodnica uszkodzona ale wyglada dobrze. Po wymianie oringu przestalo cieknac a gdyby byla peknieta to dalej by sie lalo. Niemozliwe tez ze przez dystans 400km i 2 tyg uszkodzenie sie nie ujawnilo a teraz nagle tak... Jutro rano zajze tam ale obawiam sie ze nic nie zobacze. Ide o zaklad ze oringi beda cale- gdyby byly uszkodzone to tez lalo by sie od razu.

Za kazdym razem zmienialem obydwa oringi, lekko smarowalem olejem i pilnowalem zeby nie bylo zadnego ziarnka piasku itp.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

Miałem podobny problem w e34 TDS (oczywiście).
Jedna gumka oryginalna mi zginęła przy montażu. Założyłem jakąś inną i zaczęło ciec. Zdemontowałem, założyłem ciut grubszą, ale też nie oryginał.
Przestało ciec. :wink:
Z tego co pamiętam, gumka (oring) był grubszy, ale średnica mniejsza niż oryginał.
Nie wiem jak w e36, ale w mojej wszystko niemal "na omacka" musiałem robić. :(
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Post autor: ded »

To chyba cos innego bo oringi sa mniejsze o 1mm i grubsze o 1mm. Oczywiscie obydwa takie same.

Edyta: Dzis dobralem sie do tego i okazalo sie ze oring byl za gruby i przecial sie przy dokrecaniu. Wniosek z tego ze oring na wymiane moze byc mniejszy ale nie moze byc grubszy- przynajmniej nie tak znacznie. Mozna sie pokusic o odrobine sylikonu bo poprzedni oring po roku calkiem zesztywnial.

edyta2: oryginalny oring tez puszczal olej. Niestety gniazda w chlodnicy z czasem wyrobily sie i byl potrzebny grubszy oring. Ja zastosowalem 12x2,5 ale jesli ktos z was bedzie zmienial spokojnie moze dac grubosc w okolicach 2-2,2. Ja kupilem drozszy orign sylikonowy- ponoc lepiej sie uklada. Ten gumowy wytrzymal rok, mam nadzieje ze sylikonowy pociagnie dluzej.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: [e36] Oringi chlodnicy oleju- czemu dalej cieknie?

Post autor: patryk1981 »

witam sory że odkopuje temat ale jest identyczny problem ,cieknie mi z oringów ,dzwoniłem po sklepach za tymi zamiennikami co podał kolega ded ale niestety nigdzie nie dostałem ,a tych co są w realoem to już można zapomnieć ,podacie mi patent na te oringi jakie konkretnie wymiary i gdzie to kupić ,a może ma ktoś linka do sklepu z takimi oringami i jakąś recepte jak to poprawnie naprawić czy dać silikonu itp.

REALOEM - 17222245358
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Jesteś pewien że w ASO nie kupisz?

W listopadzie 2011 bez problemu zamówiłem te oringi, fakt że jechały z DE, ale w nastepnym tygodniu już były do odbioru.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

tak są dostępne od ręki w ASO w Katowicach :D 10.40 za sztukę o 17 się dowiedziałem :wink:
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
ODPOWIEDZ