e34 - chip ułatwiający rozruch

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Tre91
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

e34 - chip ułatwiający rozruch

Post autor: Tre91 »

Po pierwsze Witam, jako że jestem nowym użytkownikiem.
Temat poruszany setki, jeśli nie tysiące razy-rozruch na ciepłym silniku.Mój TDS zapala na zimnym bez problemu, zastanawiałem się więc nad chipem, który miałby korygować dawkę paliwa, jak i grzanie świec na ciepłym silniku.Urządzenie to dostałem od sąsiada, który również ma TDS'a, ale niestety nie posiadam do niego i instrukcji, w związku z czym totalnie nie mam pojęcia jak, ani gdzie to podłączyć.Wychodzą z niego 4 przewody(czarny, czerwony, niebieski i żółty).Jeśli ktoś, posiada jakąś instrukcję, lub wie jak to podłączyć to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alfuns
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Re: Chip ułatwiający rozruch

Post autor: alfuns »

Najlepiej szykuj kasę na dół pompy... Nie wiem ile tam jeździsz, ale nawet jak założysz ten chip to Cię to nie ominie a świece jak grzeją na ciepłym to się często przepalają więc zimą możesz mieć problem, jeszcze ten chip wprowadza w błąd czujnik temperatury i dawka paliwa zawsze jest ta sama a pamiętaj że zimą potrzebna jest większa.
BMW - Tego szukamy
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: taperson »

cos ja miałem takiego podobnego, co to grzało świece zawsze i wszędzie :) nie wiem czy dokladnie identyczne masz ale ja o swoim "patencie" - z reszta wywalonym jak tylko został odkryty, pisalem w tym temacie http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=7407
i tam podawałem link do strony z opisem wpięcia tego typu urządzenia.
ale jak alfuns pisze lepiej chyba zrobic pompe niz tak oszukiwac czujnik co powoduje większe spalanie.
a jak zrobisz pompe to wtedy do Bagora napisać o cip z odpowiednim programem i po sprawie.
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt: