M51 głowica pompy vs spalanie
Moderator: Moderatorzy
- taperson
- Bywalec
- Seria: Land Rover
- Nadwozie: SUV
- Model: RR P38a
- Rocznik: 2001
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
M51 głowica pompy vs spalanie
Wiadomo ze jesli na cieplym nie odpala to trzeba regenerować/wymieniać głowice pompy. mozna tez ratować sie Bagorowym Cipem lub innym urządzeniem oszukiwawczym, by odpalanie przywrócić do normalności.
ale czy to ze głowica nie trzyma cisnienia ma wplyw na spalanie? jesli tak to jakie i na jakiej zasadzie?
to pytanie przyszło mi do głowy po tym jak mechanior wycenił na 1600-1700 te regeneracji i dośc nie pewnie stwierdził ze spalanie wróci do normy
ale czy to ze głowica nie trzyma cisnienia ma wplyw na spalanie? jesli tak to jakie i na jakiej zasadzie?
to pytanie przyszło mi do głowy po tym jak mechanior wycenił na 1600-1700 te regeneracji i dośc nie pewnie stwierdził ze spalanie wróci do normy
-
scibor1
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Re: M51 głowica pompy vs spalanie
Na ciepłym muszę pokręcić 4-5 sekund, więc głowica pompy do roboty. Założyłem ręcznego oszusta, żeby to usprawnić. Pali mi średnio 6,0l/100km w trasie. Jeśli zregeneruję pompę to spalanie wróci do normy, czyli 8-10l/100km? To wolę tak jak jest teraz;)
Może jak przepuszcza na głowicy pompy to do komory spalania trafia mniej paliwa i dlatego mniej pali? Trochę naciągana teoria, ale...
Może jak przepuszcza na głowicy pompy to do komory spalania trafia mniej paliwa i dlatego mniej pali? Trochę naciągana teoria, ale...
- taperson
- Bywalec
moj kreci dlugo i kręcenie to około 0.5-1min a pali mi 17L a powinien w okolicy 12-13L
- jaroblazej
- Bywalec
- Seria: E38
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 730d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Dokładnie tak samo miałem. Mój TDS na zajechanej pompie zaczął palić w mieście 13-15 litrów na 100km. Po zregenerowaniu pali 9 litrów. Więc robić, to się opłaca!!taperson pisze:moj kreci dlugo i kręcenie to około 0.5-1min a pali mi 17L a powinien w okolicy 12-13L
-
scibor1
- Bywalec
- Rocznik: 1993
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Nie sądziłem, że kręcisz aż tak długo. Tu faktycznie nie ma się co zastanawiać, zużycie paliwa swoją drogą, ale obrywa akumulator, rozrusznik i co tam jeszcze.
- alfuns
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
Jeśli auto kręci Wam na ciepłym około 4-5 sekund zanim wprawi w ruch ten motor to na znaczy że jest małe ciśnienie i powoli trzeba to zregenerować. Ale też niech ktoś nie sądzi, że jak tds kręci 1-1,5 sekundy na cieplutkim to nie znaczy już wielkiego dramatu. Jeździć dopóki nie zaczną się poważniejsze problemy, a oszustów nie ma co zakładać. To jest rozwiązanie, ale tylko na chwilę. A co do spalania nie wydaje mi się żeby kręcenie na ciepłym miało na to jakikolwiek wpływ... Auto przecież podaje paliwo normalnie tylko przy rozruchu ma problem, a oszusty zapalają świece, zwiększa się dawka rozruchowa i wtedy autko pali normalnie i bez zmian na spalanie. Prędzej bym się nastawnikiem zajął niż głowicą pompy jak spalanei rośnie.
BMW - Tego szukamy
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
Może to i pompa padnięta, bo do 3 tys obr/min ten silnik tapersona jakby wcale nie miał siły.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- alfuns
- Bywalec
Niekoniecznie, winny też może być nastawnik jeśli chodzi o moc silnika... Jak nie ciągnie od 2.000obr/min to znaczy że coś jest nie tak.
BMW - Tego szukamy
- taperson
- Bywalec
tzn od ciagnie ale tak jakos niemrawo.alfuns pisze:Niekoniecznie, winny też może być nastawnik jeśli chodzi o moc silnika... Jak nie ciągnie od 2.000obr/min to znaczy że coś jest nie tak.
a czy jak by bylo cos nie tak z nastawnikiem to parametry na kompie byly by oki? bo z N20 ześmy go badali i na wolnych jak i podczas jazdy nic nie wykryło, żadnych odchyleń od normy.
pytanie mam dodatkowe jaka jest zamiennosc głowic pomp? bo mam dwie inne pompy od Audi 2,5 v6 moze podejdzie??
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Dawka jest ustawiona dość wysoka(pomiędzy 2-3mg), a pomimo to jest mułowaty. Co prawda mój jest w wersji prostej(brak EGR, przepływki i alu kolektor), ale reakcja na pedał gazu jest zupełnie inna, nawet podczas ruszania z miejsca, tyle że pompa ma 70 tyś km..

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- taperson
- Bywalec
znaczy sie twoja pompma ma 7o tysi po regeneracji ? czy nowa wstawiłeś?
dosc wysoka? to ile w koncu powinno byc?
no i co z ta teorja o wzroście spalania przez rozwalony dół pompy??
dosc wysoka? to ile w koncu powinno byc?
no i co z ta teorja o wzroście spalania przez rozwalony dół pompy??
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Jak sprowadzałem samochód to miał ciut powyżej 180 tyś km, a na fakturze z belgijskiego serwisu jest wymiana pompy wtryskowej z ceną 800 euro - prawdopodobnie jest z programu BOSCH BX - czyli fabrycznie regenerowana.
Widocznie w Belgii nie mogli siebie poradzić ze słabym odpalaniem na ciepłym silniku, wymienili pompę i jak to nie zadziało, to samochód poszedł na sprzedaż.
Po kilku latach doszedłem do przyczyny słabego odpalania na ciepłym silniku - dołożyłem dodatkowy przewód masowy do silnika i jak ręką odjął.
U ciebie jak widziałem to dawka jest 2-3mg i o dziwo przy tej dawce nie faluje obrotami, więc możliwe że nastawnik jest tak ustawiony lub nawet przy tej dawce pompa podaje za mało paliwa i dlatego nie głupieje na wolnych obrotach.
U mnie na dawce w okolicach 4mg już zaczyna wolno schodzić z obrotów poniżej 1000obr/min.
A z tą teorią rozwalonego dołu pompy trzeba by jakiegoś pompiarza biegłego w tym temacie zapytać czy to może wpływać na spalanie.
Widocznie w Belgii nie mogli siebie poradzić ze słabym odpalaniem na ciepłym silniku, wymienili pompę i jak to nie zadziało, to samochód poszedł na sprzedaż.
Po kilku latach doszedłem do przyczyny słabego odpalania na ciepłym silniku - dołożyłem dodatkowy przewód masowy do silnika i jak ręką odjął.
U ciebie jak widziałem to dawka jest 2-3mg i o dziwo przy tej dawce nie faluje obrotami, więc możliwe że nastawnik jest tak ustawiony lub nawet przy tej dawce pompa podaje za mało paliwa i dlatego nie głupieje na wolnych obrotach.
U mnie na dawce w okolicach 4mg już zaczyna wolno schodzić z obrotów poniżej 1000obr/min.
A z tą teorią rozwalonego dołu pompy trzeba by jakiegoś pompiarza biegłego w tym temacie zapytać czy to może wpływać na spalanie.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- taperson
- Bywalec
wlasnie z odpowiedzia od pompiarza to wiadomo ze trza robic bo liczy na to ze on bedzie robil.
chodzi mi bardziej o to czy technicznie to ma wplyw na spalanie.
i czy te moje 2-3mg i brak falujacych to znaczy zle ten nastawnik nastawiony czy jak? bo moze on wogule nie taki jak trzeba jest? ogladam tak pompy na alledrogo i tak sie zastanawiam ze moze zakupic takie pompe czy lepiej zeżbic z tą swoja??
chodzi mi bardziej o to czy technicznie to ma wplyw na spalanie.
i czy te moje 2-3mg i brak falujacych to znaczy zle ten nastawnik nastawiony czy jak? bo moze on wogule nie taki jak trzeba jest? ogladam tak pompy na alledrogo i tak sie zastanawiam ze moze zakupic takie pompe czy lepiej zeżbic z tą swoja??
- alfuns
- Bywalec
Taperson ! Jeśli podłączysz swojego Rovera pod BMW Modic albo GT1 i obroty wykażą Ci mniej niż 745 na biegu jałowym to znaczy że nastawnik jest do du..y. No cholera ludzie zrozumcie w końcu, dół pompy czyli głowica nie ma nic wspólnego ze spalaniem tylko z odpalaniem na ciepłym bo to tylko ona pompuje paliwo ! Góra pompy (nasz nieszczęsny nastawnik), a u Ciebie to jest nastawnik indukcyjny który wymaga ustawienia lub przeczysczenia ( w skrajnych przypadkach wymiany ) jest odpowiedzialny za spalanie ! I nie słuchaj jakiś "pompiarzy" amatorów, którzy będą się uczyli na Twoim aucie sztuki mechanika. TDS to nie jest zwykły TurboDiesel jak Mercedes W124, który działa na kawałek druta ! A jeśli chcesz kupować na allegro pompę to napisz do mnie na PW, podam Ci adres serwisu z prawdziwego zdarzenia którzy Ci wyeliminują usterki w 3-4godziny i auto będzie działało jak nowe ! Bo być może winnym Twoich problemów jest głupi cieknący i wariujący wtrysk sterujący. Do tego jest potrzebna odpowiednia diagnostyka, którą nie wszyscy mają i nie będą mieć. Silniki BMW są jak kobiety, trzeba je pieścić aby były wdzięczne ! No i na Twoje pierwsze pytanie.. Jak coś będzie z nastawnikiem nie tego, to na kompie powinno to wykazać chyba że ktoś ma "iPoda" do BMW i się nim sugeruje 
BMW - Tego szukamy
- taperson
- Bywalec
z tym łączeniem sie to wlansie jest problem bo Range rover sie nie łączy ze wszytkim od tak.
N20 przyznaj sie z czym my sie tam łączylismy??
wtrysk sterujacy to ja juz od dawna podejrzewam ale w kółko mi w warsztacie powtarzają ze on tylko sterujacy z nazwy jest i on nie ma wplywu na spalanie, po za tym nie wykazuje zadnego bledu tego wtrysku, żeby bylo śmieszniej to jedni mzliwa ze komp zczytuje sobie dane z tego wtrusku i wylicza srednie spalanie wyswietlane na desce a inni moiwa ze te dane sa z nastawnika.
a ja takei cóś znalazlem w sieci
"Czujnik zawarty w obudowie wtryskiwacza w chwili uniesienia igły rozpylacza pod
wpływem dostarczonego paliwa pod wysokim ciśnieniem z pompy wtryskowej
zmienia wartość rezystancji. Zmiana tej wartości jest odczytywana przez sterownik
silnika i w ten sposób następuje przekazanie informacji o rzeczywistym momencie
wtrysku paliwa do cylindra. Posiadając tą informację sterownik pracy silnika,
korzystając z posiadanej mapy wtrysku moŜe precyzyjnie określać za pomocą
zmiany wartości kąta wyprzedzenia wtrysku właściwy i optymalny moment zapłonu
mieszanki."
i o dziwo dzis przyglądając sie silnikowi zauważyłem ze znow pojawiły sie mokre zacieki na wysokości sterującego, ide sprawdzic a jak sie uda to i fotki zrobie
N20 przyznaj sie z czym my sie tam łączylismy??
wtrysk sterujacy to ja juz od dawna podejrzewam ale w kółko mi w warsztacie powtarzają ze on tylko sterujacy z nazwy jest i on nie ma wplywu na spalanie, po za tym nie wykazuje zadnego bledu tego wtrysku, żeby bylo śmieszniej to jedni mzliwa ze komp zczytuje sobie dane z tego wtrusku i wylicza srednie spalanie wyswietlane na desce a inni moiwa ze te dane sa z nastawnika.
a ja takei cóś znalazlem w sieci
"Czujnik zawarty w obudowie wtryskiwacza w chwili uniesienia igły rozpylacza pod
wpływem dostarczonego paliwa pod wysokim ciśnieniem z pompy wtryskowej
zmienia wartość rezystancji. Zmiana tej wartości jest odczytywana przez sterownik
silnika i w ten sposób następuje przekazanie informacji o rzeczywistym momencie
wtrysku paliwa do cylindra. Posiadając tą informację sterownik pracy silnika,
korzystając z posiadanej mapy wtrysku moŜe precyzyjnie określać za pomocą
zmiany wartości kąta wyprzedzenia wtrysku właściwy i optymalny moment zapłonu
mieszanki."
i o dziwo dzis przyglądając sie silnikowi zauważyłem ze znow pojawiły sie mokre zacieki na wysokości sterującego, ide sprawdzic a jak sie uda to i fotki zrobie
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Łączyliśmy się CDIF2, tylko tam jest jeden taki problem że jakimś cudem trochę skopali odczyt danych, bo zawyża odczytywane temperatury o około 30 stopni, no i nie ma możliwości dokonania żadnych zmian, tylko odczyt danych live.
A wtryskiwacz sterujący, tak naprawdę niczym nie steruje(bezpośrednio), jest jedynie elementem sprawdzającym aktualny kąt wtrysku i tą informację sterownik wykorzystuje do korekty kąta wtrysku.
A wtryskiwacz sterujący, tak naprawdę niczym nie steruje(bezpośrednio), jest jedynie elementem sprawdzającym aktualny kąt wtrysku i tą informację sterownik wykorzystuje do korekty kąta wtrysku.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- alfuns
- Bywalec
Stawiam na nastawnik panowie. Aha, taperson jak Ci cieknie wtrysk sterujący to powinineś to wymienić bądź uszczelnić bo mogą się niedługo rano pojawić problemy z zapalaniem (cofająca się ropa przez wyciek). Sprawdzone na własnej skórze, poza tym warto to zmienić bo w aucie będzie Ci śmierdzieć ropskiem fuuuj !
. Wiesz, samo się to nie zaklei ani nie zaceruje 
BMW - Tego szukamy
- taperson
- Bywalec
nastawniki to ja widze na tej pompie dwa rodzaje (widze w sensie jak przeglądam aledrogo)
jeden ma wejście powrotu pionowo od góry a drugi z boku i to trójnikiem ja mam ten drugi
czy to cos znaczy? w sensie ze nie jest oryginalny czy tez ze starego typu pompy itp??
Mod: Może czas w końcu się wysilić i poszukać trochę na forum, zamiast bez sensu pytać o podstawy?
dzieki za sugestie
znalezione odczytane i jest taki jak powinien byc:P
jeden ma wejście powrotu pionowo od góry a drugi z boku i to trójnikiem ja mam ten drugi
czy to cos znaczy? w sensie ze nie jest oryginalny czy tez ze starego typu pompy itp??
Mod: Może czas w końcu się wysilić i poszukać trochę na forum, zamiast bez sensu pytać o podstawy?
dzieki za sugestie
- alfuns
- Bywalec
Panie moderatorze
Podstawa, czy też nie... Sprawę wyjaśnić trzeba, każdy "przypadek" usterki w TDS jest podobny ale przyczyna może być zupełnie inna 
BMW - Tego szukamy
- taperson
- Bywalec
no i sprawdziłem dzis niestety sterujący popuszcza, czyli chyba trzeba zaczą od niego, jak go wymienię i spalanie sie nie poprawi .... to bedizemy dalej szukac