e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
heros
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy

Post autor: heros »

Witam bmw e36 318 tds, mam problem z którym borykam się od 2 miesięcy Odgłos przypominający uderzenie metaliczne słyszalne tylko przy otwartym oknie na nie równej drodze,przy zamkniętym oknie nic nie słychać. Na pewno nic związane z amortyzacją tuleje sworznie amory wszystko sprawne poduszki pod silnikiem sprawne,klocki hamulcowe nowe ciasno siedzą .Odgłos wydobywa sie z lewej strony od kierowcy bardziej przód auta okolice koła .Nie wiem jak to zinterpretować .Brzmi jak przejeżdżające auto z rozwalonym zawieszeniem typowy głośny metaliczny stukot Dziś zdemontowałem tylną kanapę i usłyszałem też dziwny odgłos wydobywający się z tyłu Dźwiękowo inny niż ten z przodu .Straszna lipa spotkał się już kto z czymś takim
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy

Post autor: carl0s »

Przod to konczace sie amorki albo lozyska amortyzatorow. zanim powoesz ze amorki sprawne bo tlumia dobrze, mueisz wiedziec ze uszczelniacze moga byc sprawne i dzialac dobrze, ale tuleje slizgowe tloczyska juz sie wypracowaly i tloczysko ma luzy na boki. Jak pojedziesz na geometrie i kat Pk przod bedzie wiekszy niz 0.5 na kolo - masz winnego. Tyl to tuleje wozka albo konczace sie amorki. Moze tez byc silentblock przedni dyfra ale wtedy tez charakterystyczne mialbys takie jakby chrobotanie przy przyspieszaniu na niskich biegach.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
heros
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1998
Województwo: Dolnośląskie

Re: e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy

Post autor: heros »

właśnie wczoraj mechanior dotarł o co chodzi Okazało się że dźwięk wydobywa się z tylnego koła .A otwierając przednią szybę odgłos wydawał się być słyszalny z przodu Z tego co mi mówił przez tel. na szybko coś związane jest z hamulcami Jutro napiszę dokładnie co, jak odbiorę auto
ODPOWIEDZ