e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy
Moderator: Moderatorzy
- heros
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy
Witam bmw e36 318 tds, mam problem z którym borykam się od 2 miesięcy Odgłos przypominający uderzenie metaliczne słyszalne tylko przy otwartym oknie na nie równej drodze,przy zamkniętym oknie nic nie słychać. Na pewno nic związane z amortyzacją tuleje sworznie amory wszystko sprawne poduszki pod silnikiem sprawne,klocki hamulcowe nowe ciasno siedzą .Odgłos wydobywa sie z lewej strony od kierowcy bardziej przód auta okolice koła .Nie wiem jak to zinterpretować .Brzmi jak przejeżdżające auto z rozwalonym zawieszeniem typowy głośny metaliczny stukot Dziś zdemontowałem tylną kanapę i usłyszałem też dziwny odgłos wydobywający się z tyłu Dźwiękowo inny niż ten z przodu .Straszna lipa spotkał się już kto z czymś takim
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy
Przod to konczace sie amorki albo lozyska amortyzatorow. zanim powoesz ze amorki sprawne bo tlumia dobrze, mueisz wiedziec ze uszczelniacze moga byc sprawne i dzialac dobrze, ale tuleje slizgowe tloczyska juz sie wypracowaly i tloczysko ma luzy na boki. Jak pojedziesz na geometrie i kat Pk przod bedzie wiekszy niz 0.5 na kolo - masz winnego. Tyl to tuleje wozka albo konczace sie amorki. Moze tez byc silentblock przedni dyfra ale wtedy tez charakterystyczne mialbys takie jakby chrobotanie przy przyspieszaniu na niskich biegach.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- heros
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1998
- Województwo: Dolnośląskie
Re: e36 tds odgłos nie do zidentyfikowania podczas jazdy
właśnie wczoraj mechanior dotarł o co chodzi Okazało się że dźwięk wydobywa się z tylnego koła .A otwierając przednią szybę odgłos wydawał się być słyszalny z przodu Z tego co mi mówił przez tel. na szybko coś związane jest z hamulcami Jutro napiszę dokładnie co, jak odbiorę auto