E39 525tds 98r. - nie zamyka bocznej szyby

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
przemek2509
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

E39 525tds 98r. - nie zamyka bocznej szyby

Post autor: przemek2509 »

Witam,
proszę o pomoc i jakieś wskazówki co mogło nawalić w mechanizmie otwierania tylnej szyby elektrycznej.
Problem powstał podczas testowania domykania szyb z pilota, funkcja ta zaczęła działać po zakodowaniu pilotów w kluczykach od nowa.
Zostawiłem uchyloną szybę kierowcy i przy zamykaniu pilotem auta dłużej przytrzymałem przycisk, szybka się ładnie domknęła :mrgreen: . Idąc dalej tym tropem chciałem sprawdzić czy otwieranie też działa w ten sposób, coś pstryknęło wszystkie szyby poszły ładnie w dół, szyberdach się otworzył :mrgreen: ale przy zamykaniu tylna boczna szyba z prawej strony została na dole :shock: Zasunąłem ja ręcznie i o dziwo włącznikiem na drzwiach można szybę otworzyć :x , ale nie da się jej zamknąć tylko słychać jak sam silniczek pracuje. Może urwało się jakieś cięgło ??? Miał ktoś może podobny problem i da mi jakieś wskazówki ?
Awatar użytkownika
przemek2509
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Re: E39 525tds 98r. - nie zamyka bocznej szyby

Post autor: przemek2509 »

Problem rozwiązany temat do zamknięcia. Przyczyną zamieszania okazało się uszkodzone (a właściwie rozgięte w górnej części) mocowanie linki w mechanizmie podnoszenia.
Dodaje foto trochę słabej jakości i robione przy pomocy lusterka ale co nie co widać :roll:
Obrazek
ODPOWIEDZ