Witam! Mam problem z moim tds'em:/ I proszę Was o pomoc w diagnozie...Autko to 325 tds z listopada 1996. Otóż od dwóch tygodni zacząłem mieć problemy z odpalaniem auta rano. Pierwszy raz zdarzyło się to po nocy gdzie temaratura spadła do -15 więc myślałem, że to problem akumulatora. Tym bardziej, że na ciepło auto odpaliło bez problemów. Aku naładowałem ale niestety to nie pomogło. TDS jakby się krztusił co rano (ciągle temperatury poniżej zera), kręcił chwilę rozrusznikiem zanim odpalił (a zawsze odpalał od razu! Nawet na większym mrozie).Zaglądałem pod maske, powietrza w wężyku brak, wszystko suche, paliwo zatankowane jak zwykle na tym samym Orlenie...I wczoraj doszedłem do wniosku, że muszę Was spytać o opinie:) Nagrałem filmik jak odpala i z ciekawości patrze pod maskę a pompa wtryskowa mokra:/ Od paliwa oczywiście. Dodam tylko, filmik który nagrałem i jest wklejony poniżej to najgorsze odpalanie jakie mialem. Pomogło dodanie gazu w momencie jak się krztusił. Auto stalo całą noc i dzień do 18. Jeżeli gasną i zapalają się kontrolki to znaczy, że rozrusznik przestał kręcić. Filmik z odpalania wczoraj:
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=PdjeRxYEdJ8[/youtube]
Odpalił, dojechałem do domu 150 km i TDS powędrował do garażu (na co dzień stoi na dworze), który jest ogrzewany. Dzisiaj rano, odpaliłem w sumie od razu ale to nie jest jednak to:/ Filmik z odpalania rano:
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=oYKWMJM7wbA[/youtube]
No i wziąłem się za brudna pompę do czyszczenia, żeby zobaczyć gdzie cieknie. Po wyczyszczeniu odpalam i cieknie w zaznaczonym miejscu, czyli pod tą górną pokrywką.
Jak już odpalę chodzi jak w zegarku, przyspiesza jak zawsze, obroty nie falują, nie gaśnie, pali tyle samo...Autko oczywiście bez bajeru z allegro do odpalania. Ciepły odpala bez problemu. Pokopałem na forum i proszę Was o radę co z tym zrobić? W którymś poście przeczytałem, że kupić uszczelkę a ASO (Bosch,koszt cos kolo 40 zł) i jeżeli to górna pokrywka to wymienić samemu. Ale zanim to zrobię chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat:) Zwrócić uwagę na coś jeszcze?