[E34] wskaźnik temperatury wariuje - błędne wskazania?

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie
Kontakt:

[E34] wskaźnik temperatury wariuje - błędne wskazania?

Post autor: LuQ90 »

Witam,
Mój problem jest dosyć nietypowy, krótko mówiąc wskaźnik temperatury wody mi wariuje, przez co podejrzewam go o przysłowiowe "robienie mnie w konia", ale zacznę od początku...

Gdzieś w połowie kwietnia tego roku miałem pierwsze przypadki że niespodziewanie wskaźnik temperatury zaczął mi rosnąć, nie było to jakoś uwarunkowane (szybka jazda, stanie w korku czy wysoka temperatura na zewnątrz), po prostu ni stąd ni zowąd wskaźnik temperatury leciał w górę, więc za każdym razem stawałem na boku, wyłączałem silnik i maska do góry. Za każdym razem sprawdzałem węże, czy aby nie są za twarde, bo wtedy wiadomo - głowica lub uszczelka (nadmienię że wymianę głowicy miałem nie całe 3 lata temu). O dziwo prócz wskazań na zegarach auto nie wykazywało żadnych innych objawów przegrzewania się silnika, zacząłem więc stawiać na uszkodzony czujnik temperatury. Na szczęście problem sam ustał i o temacie zapomniałem.
Potem w czerwcu zauważyłem że przy szybszej jeździe (licząc od 150km/h w górę) temperatura rosła wraz ze zwiększaniem się obrotów i przyśpieszaniem samochodu, przy 180 już była przed czerwonym polem, a wystarczyło tylko odpuścić gaz na chwilę i w parenaście sekund temperatura wracała do normy. Stwierdziłem jakąś nie wydolność w ukł. chłodzenia i zabrałem się do roboty.

Kolejno
- zdemontowałem chłodnicę wody, wyczyściłem do wewnątrz i od zewnątrz (przelot)
- wymieniłem termostat
- wlałem nowy płyn chłodniczy
- wyczyściłem od zewnątrz (przelot) chłodnicę klimatyzacji, bo była bardzo zapchana
- wymieniłem czujnik temperatury dla zegarów - jedno pinowy (opisany numerem 7)
Obrazek

i miałem nadzieję że problemy znikną.
Wszystko zapowiadało się dobrze, auto przy 180km/h trzymało temperaturę, zrobiłem jazdę testową i było dobrze, ale po 2 dniach znowu coś nie tak. Pojawiły się objawy z kwietnia, czyli nie spodziewane wzrastanie wskazówki temperatury.
Wszystko to samo co przedtem, fizycznie auto się nie przegrzewa, bo po otworzeniu maski, mogę bez problemów odkręcić korek wlewu płynu chłodniczego, a węże mają odpowiednią twardość.
W weekend przejechałem samochodem prawie 200km bez problemów, jechałem różnie: 160km/h, 90km/h, stałem w korkach, albo jechałem 50km/h w korku i nic, temperatura w normie, a tu nagle, przy całkiem normalnej jeździe 70km/h w około 10 sekund wskazówka wylądowała na czerwonym polu. Nie stawałem nigdzie, bo nie było miejsca, w ruchu zgasiłem silnik, po 2 sekundach włączyłem zapłon (temperatura teraz w pionie) odpaliłem silnik i tak przejechałem już bez problemów kolejne 200km/h.

Problem nie występuje systematycznie, to działa raczej jak takie "widzi mi się" samochodu. Miałem przypadek że po odpaleniu auta, silnik zdążył się nagrzać, a chwilę potem wskazówka leciała na czerwone i znowu ten sam sposób - wyłączyć silnik, włączyć i spokój (aż do następnego razu).

Nie wiem co mam robić, w co celować, głupieje już przez to wszystko.
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Re: [E34] wskaźnik temperatury wariuje - błędne wskazania?

Post autor: niebo »

Witam, na 7er jest opisana dosyć częsta usterka wariujących wskaźników w E32 ( poziom paliwa, temperatura silnika) winne są kondensatory na płycie drukowanej zestawu wskaźników ( licznika), które straciły swoją pojemność z racji wieku. Wystarczy wymienić kondensatory i po kłopocie. Koszt znikomy tylko trzeba umieć posługiwać się lutownicą :wink:
Jeżeli podejmiesz się wymiany to napisz czy pomogło w przypadku E34... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

Na początku dzięki za odpowiedź, bo już myślałem że zostanę z problemem sam na sam :)
Zrobiłem tak jak doradziłeś i wymieniłem kondensatory (dokładnie 3), koszt - 1,20zł :)
Od razu po wymianie pojechałem na jazdę testową, ale najpierw ładnie dogrzałem silnik na postoju. Jazda testowa miała około 20km. Przez pierwsze 3km ulicami miasta temperatura była idealnie w pionie, potem wyjechałem dalej (na drogę szybkiego ruchu), przez pierwsze 4km jadąc od 80km/h - 110km/h wszystko było ładnie, potem trochę przycisnąłem i jechałem 120km/h - 140km/h i już zauważyłem że wskazówka delikatnie wychylała się za połowę (dosłownie o grubość wskazówki) ale szybko wracała do pionu po przejechaniu kolejnych 4km dałem mocniej po garach i dłużej trzymałem auto na obrotach przed zmianą biegu - prędkość 140km/h - 150km/h i w tym momencie wskazówka gwałtownie zaczęła lecieć w górę. Stanąłem na boku, otworzyłem maskę, wziąłem multimetr z termometrem i zacząłem mierzyć temperatury w poszczególnych miejscach, i tak kolejno:
Temperatura górnego węża od chłodnicy - ~65 stopni
Temperatura dolnego węża od chłodnicy - ~55 stopni
Temperatura wody w naczyniu przelewowym - ~35 stopni :shock: z niedowierzania aż sprawdziłem palcem i rzeczywiście woda była letnia...
Włączyłem silnik i zmierzyłem temperaturę wody która wpływa do naczynia przelewowego - ~73 stopnie

Po pomiarach zamknąłem maskę (temperatura na liczniku w pionie) i przez 4 km znowu mu przycisnąłem tak że 140km/h jechałem prawie cały odcinek i temperatura się trzymała, i tak zostało aż do powrotu do domu.

Pomiary temperatur dały mi trochę do myślenia... czy to nie jest tak że pompa wody jest na wykończeniu i w pewnym momencie staje (lub coś podobnego) i nie ma przepływu wody przez co temperatura gwałtownie skacze, a jak zgaszę i odpalę na nowo silnik to pompa rusza i wszystko trzyma temperaturę aż do następnego jej niewydalania?
Dawit000
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994

Post autor: Dawit000 »

raczej mało prawdopodobe żeby pompa stawała chwilami. miałbyś nie miłosierny pisk paska ale pompa żadko się zaciera.
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

nie widzę innych powodów dla których skakała by mi temperatura więc jutro wymieniam pompę wody, jak to nie pomoże to chyba się załamie :(

a skoro twierdzisz że to nie jest pompa to jak wytłumaczysz wodę która ma 35 stopni w zbiorniku wyrównawczym?
Dawit000
Bywalec

niewiem do zbiorniczka woda dostaje się przelewem z chłodnicy ale czemu byłą taka chłodna nie mam pojęcia
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

Dawit000 pisze:woda dostaje się przelewem z chłodnicy
dokładnie, a dostaje się tam tylko wtedy gdy pompa wody pracuje, jeżeli nie pracuje, albo nie wydala to cała woda "kotłuje" się w silniku i chłodnicy, a w zbiorniku jest zimna - takie jest moje rozumowanie, jak się mylę to mnie poprawcie...
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Słuchaj - prosta sprawa. Wymieniałeś już pompę wody w aucie? Jeśli nie, to masz plastikowy wirnik, jeśli masz plastikowy wirnik, to jest bardzo prawdopodobne, że ośka się kręci, ale wirnik pompy już nie. To było nawet opisywane na forum, możesz poszukać. Generalnie pompa nie kosztuje majątku, Meyle robi bardzo dobre, z odlewanym żeliwnym wirnikiem, a kosztują w okolicy 100 pln. Warto pokusić się o wymianę tego elementu. Ponadto przyjrzałbym się termostatowi. W tych temperaturach powinien puszczać wodę o temp. 83 stopnie (ale potwierdź tę wartość, bo mogłem pomieszać coś) - jeżeli dopływ i odpływ mają zbliżoną temp. znaczy, że otworzył się za wcześnie / w ogóle się nie zamknął / został w "dziwnej pozycji". Ale sprawdź pompę najpierw - ja sam to bym zrobił najpierw.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Wymontowując pompę, wymieniając płyn, wymieniłbym od razu termostat (chyba że niedawno był wymieniany - niedawno czyli w ciągu roku). Zarówno termostat jak i pompy nie kupuj wynalazków, oszczędność na poziomie 50zł maksymalnie, a wadliwość znacznie wyższa. Jawor właśnie wymienia pompę 4MAX po chyba roku czy 2 latach.

Zazwyczaj lekki wzrost temperatury przy wyższych prędkościach (kiedy powietrze i tak mocno chłodzi) to albo słaba wydajność pompy wody, albo niedomaganie wisko. Wisko łatwiej zdiagnozować bez rozbierania czegokolwiek. Pompę wody również łatwo wstępnie sprawdzić - zobacz powrót w zbiorniczku wyrównawczym - jeśli leci z niego "strumyczek" i robi się "sikawka" przy wyższych obrotach, to jedyną diagnozą jest wymiana jej "na wszelki wypadek, bo może przy dłuższych wysokich obrotach coś niedomaga". Jeśli natomiast zamiast strumyczka masz "krew z nosa" lecącą po ściance i nie przejmuje się ona za bardzo obrotami, diagnoza znacznie prostsza - pompa wody do wymiany lub strasznie zakamieniały układ. Zazwyczaj to pierwsze.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

Przed chwilą oddałem bunie na wymianę pompy wody, termostat wymieniłem miesiąc temu więc na 99% jest sprawny. Jak to nie pomorze to chyba zgłupieję od tego wszystkiego :shock:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Nie głupiej, bez sensu. ;]

Po odebraniu autka sprawdź sobie wisko i czy jeszcze "robi huragan" czy już raczej "emerycki wiaterek". Jaki termostat wstawiłeś tak przy okazji?

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

wisko słyszałem wczoraj i robi huragan aż zagłusza silnik ;p
Termostat nie pamiętam jaki kupiłem, ale powiem tyle że wziąłem "ten droższy" i gdyby nie znajomości to ponad 100zł by mnie on kosztował więc raczej byle co to nie jest ;p

//add

Z wyglądu bardzo podobny do tego (nawet nie wiem czy nie taki sam)
Obrazek
tego samego typu łączenia i kolorystyka, więc chyba taki teraz mam
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Generalnie po wyglądzie nie ma co oceniać (wiele wygląda tak samo) - na blaszce wytłoczona jest marka. Jeśli to WAHLER faktycznie to dobrze, taki powinien być, sprawdzony producent i jak na razie mało przypadków wadliwych sztuk. Ja nie kupuję innego termostatu nigdy.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

i w tym momencie jestem w totalnej, kropce, dole lub d**ie (jak kto woli...)

Krótko mówiąc wymiana pompy nic nie dała, bo jak się okazało, auto miało już kiedyś wymienianą pompę i była zamontowana pompa z metalowym wirnikiem, a problem jak był tak jest...

Obserwacje z dzisiejszego dnia:

- rano wymieniona została pompa wody i zaraz po odpaleniu (wcześniej też z 30 min stał odpalony, bo mechanik odpowietrzał układ) znowu wskazówka poleciała na czerwone pole. Nie gasząc samochodu podpięliśmy auto pod kompa i komputer wykazał temperaturę silnika na poziomie 38 stopni :shock: gdzie temperatura paliwa i powietrza była w granicach 58 stopni.
- w południe pojechałem po nowy licznik, od momentu zgaszenia samochodu w celu demontażu mojego licznika i zamontowaniu nowego, do momentu odpalenia minęło około 30min. Po około 5 sekundach po odpaleniu wskazówka była już w pionie, a po kolejnych 5 na czerwonym polu... także pomysł z licznikiem wykluczony, bo na innym również dzieje się to samo.
- po południu jeździłem trochę po mieście i testowałem auto (starałem się jeździć bardzo nie regularnie). Problem cały czas występował znienacka, jadąc 160km/h było ok, a jadąc 60km/h temperatura rosłą i na odwrót, stojąc w korku ok - jadąc wskazówka leciała do góry. Nie ma reguły kiedy się to dzieje, a włączenie ogrzewania na max wcale nie zbija temperatury mimo że gorący żar leci z wylotów...
...jednak zauważyłem jedną rzecz.
Otóż dzisiaj przy 33 stopniach celsjusza na dworze odpalenie klimy wiązało się ze wzrostem temperatury do 3/4 skali (po paru-parunastu minutach od włączenia), a po dłuższej jeździe nawet wyżej. Wyłączenie klimy skutkowało spadkiem temperatur.

Obserwacje silnika:
- wisko działa - huczy aż miło
- wentylator klimy działa - włącza się w momencie włączenia klimy
- górny i dolny wąż od chłodnicy miękkie, jednak bardzo gorące (sprawdzenie ręką twardości już skutkowało odczuciem lekkiego pieczenia na palcach)
- chłodnica wody gorąca (żeby nie powiedzieć parząca) na całej powierzchni
- woda w naczyniu przelewowym ma teraz około 63 stopni celsjusza

Prace wykonane to tej pory dotyczące tego problemu:
- wymieniony termostat na nowy
- wymieniona pompa wody na nową
- wymieniony płyn w układzie na nowy
- chłodnica wody wyczyszczona od wewnątrz wodą pod ciśnieniem, a od zewnątrz benzyną ekstrakcyjną i sprężonym powietrzem
- chłodnica klimy wyczyszczona od zewnątrz benzyną ekstrakcyjną i sprężonym powietrzem
- sprawdzona drożność przewodów powrotu wody z chłodnicy
- sprawdzona sprawność licznika
- wymieniony czujnik temperatury nr 7
Obrazek

Co mi jeszcze zostało (ewentualnie)
- wymiana czujnika/stycznika temperaturowego nr 6
- wymiana czujnika temperatury wody nr 8
- wymiana czujnika/stycznika temperaturowego nr 9

// do czegokolwiek te czujniki służą... :roll: //

- sprawdzenie zachowania licznika po zdemontowaniu czipa do Bagora i zamontowaniu seryjnego (tylko tutaj nie widzę powiązania, bo pierwsze "niespodzianki" miałem w kwietniu, drugie na początku czerwca, a czipa od Bagora dopiero w z końcem czerwca zamontowałem)
- poddanie się i wbicie skierkę w maskę :lol:
Dawit000
Bywalec

jest jeszcze opcja z karnistrem benzyny i zapałkami ale nie polecam:P:P

edit

a teraz mnie naszło spróbuj podmienić zegary może tam coś wiksuje??
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

w południe pojechałem po nowy licznik, od momentu zgaszenia samochodu w celu demontażu mojego licznika i zamontowaniu nowego, do momentu odpalenia minęło około 30min. Po około 5 sekundach po odpaleniu wskazówka była już w pionie, a po kolejnych 5 na czerwonym polu... także pomysł z licznikiem wykluczony, bo na innym również dzieje się to samo.
także z licznikiem jest wszystko ok, bo na innym to samo się działo
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1995

Post autor: niebo »

Przy kosztach które poniosłeś wymieniłbym pozostałe czujniki w głowicy... ale coś mi mówi, że to nie pomorze... objawy masz bardzo podobne do moich z tym, że u mnie wychyłki temp. były przewidywalne i pomogła zwykła wymiana elementów układu chłodzenia. Czyżby mikropęknięcie głowicy...
Awatar użytkownika
LuQ90
Bywalec
Kontakt:

Przerabiałem już temat pękniętej głowicy jakieś 3 lata temu i znam mniej więcej objawy.
Przede wszystkim są to twarde węże bo przedmuchy do układu chłodzenia powodują wzrost ciśnienia, wyrzucanie wody, a co za tym idzie, przegrzewanie się silnika.
W moim wypadku takich objawów niema... węże miękkie, poziom wody w normie, a w dodatku mogę bez problemów odkręcić korek zbiornika zaraz po zgaszeniu auta.
Idąc dalej... gdy silnik się przegrzewa to jest to odczuwalne po jeździe bo auto jest bardziej mułowate, ja nie odczuwam braków mocy gdy wskazówka leci w górę.

Myślę że wymienię ten czujnik numer 8, bo reszta to styczniki więc raczej nie dotyczą mojego problemu (chyba jeden jest do wentylatora klimatyzacji, a drugi od czegoś tam jeszcze ;p), no chyba że dorwę je w dobrej cenie to wtedy na raz wszystkie 3 wymienię.

//add
Dodam jeszcze że moim przypadku niema fizycznego przegrzewania się silnika, tylko wskazówka pokazuję taką wartość. Podczas jazdy jak mi wskoczy na czerwone pole, to wystarczy (nawet w ruchu), że zgaszę i zapalę silnik, wtedy wskazówka pokazuje pion i tak jadę aż do następnego "widzi mi się"... 2km, 20km, a nawet 200km... niema reguły.

//add #2
Dowiedziałem się do czego są styczniki 6 i 9 i ten czujnik 8
6 - sterowanie żaluzją chłodnicy
9 - sterowanie wentylatorem elektrycznym chłodnicy klimatyzacji
Wentylator elektryczny działa, żaluzja niewiem, ale nawet jak nie to nic to nie zmieni, bo ona jest tylko na zimę ;p
8 - jest to czujnik temperatury dla samochodów z DDE, tak więc (na chłopski rozum) przesyła on informacje o temperaturze wody do komputera

Tak więc czujnik numer 8 idzie do wymiany z racji tego że jest czujnikiem a nie stycznikiem :D zobaczymy co z tego będzie
Awatar użytkownika
cichy77
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: cichy77 »

dokładnie mam ten sam problem :mrgreen: wszystko te same objawy.
Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Sprzedam wszystkie części e36 318tds Touring:

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=49&t=8747
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Pozostaje gdzieś brak masy lub uszkodzony przewód(zwarcie do masy) od czujnika na deskę. - trzeba szukać.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
ODPOWIEDZ