[E34] 2.4 TD , głośna praca silnika rano

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Tomko
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Pomorskie

[E34] 2.4 TD , głośna praca silnika rano

Post autor: Tomko »

Witam , od jakiegoś czasu są pewne problemu z autkiem . Otóż po nocnym postoju po odpaleniu rano , silnik, strasznie głośno chodzi dużo głośniej klepie ... wydaje mi się jakby również dużo " ciężej " było mu jechać .. Jednak gdy auto osiągnie już swoją temperaturę , silnik pracuje dużo ciszej , i z dynamiką jazdy jest też dużo lepiej .. Silnik to M21 , 2.4 TD , z mechaniczną pompą ... Olej w aucie zmieniony , zawory sprawdzone ... wszystko wygląda w porządku , nie mam pojęcia co może być tego powodem przyczyną , może wy macie jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Re: [E34] 2.4 TD , głośna praca silnika rano

Post autor: siudek »

Rozumiem, że pompy nie ruszałeś i objaw sam się pojawił? Takie objawy często są winą złego ustawienia pompy - jednak w m21 trudniej to stwierdzić, brak diagnostyki. Czy auto przy tych objawach kopci na czarno lub na siwo?

Inne dwie, bardziej prozaiczne sprawy, która mi przychodzi do głowy - świece na pewno sprawne? Przy niesprawnych świecach, a mocnym akumulatorze i porannym postoju potrafi nieźle telepać jednostką, chwila mija zanim temperatura robocza wszystko uspokoi. Drugie to hydrorpopychacze zaworowe ("szklanki" jak to czasami się nazywa je i w m51). Może zaczynają o sobie znać dawać?

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Tomko
Bywalec

Hmm w M21 luz zaworowy ustawia się za pomocą szczelinomierza , tu nie ma szklanek ... Nie ten typ technologii .. Świece są na pewno sprawne bo wymieniane pół roku temu , przekaźnik do świec również grzeje .. Rano przy odpaleniu potrafi puścić chmurkę białego dymu , ale nie jest to jakaś duża tragedia .. W czasie jazdy trochę kopci na czarno , ale to jest wina lejących końcówek wtrysków , które czekają na wymianę , Ale czy to byłoby powodem takiej głośnej pracy na zimnym silniku i efektem zamulania ? Bo jak motor się rozgrzeje chodzi naprawdę dużo przyjemniej .. Nie nie , pompy nie ruszałem , objawy się same jakoś tak pojawiły..
kubus81
Bywalec
Seria: E30
Model: 324d/td
Rocznik: 1989
Województwo: Łódzkie

Post autor: kubus81 »

U mnie takie głośne metaliczne klepanie miało miejsce gdy nie był podłączony regulator wtryskiwaczy (zawór na pompie pod przewodami paliwowymi. Czarna wtyczka w takim samym kształcie co od wtrysku sterującego). Po nagrzaniu faktycznie chodził lepiej, ale i tak było słychać małą różnicę. Nic więcej nie chcę sugerować, bo sam jeszcze walczę z problemem, który zaczął się właśnie od takich prozaicznych rzeczy.
Tomko
Bywalec

U mnie ani takiej wtyczki nie ma , ani wtrysku sterującego z kabelkiem tez nie ma . Ja mam zwykłą mechaniczną pompę założoną z E28
ODPOWIEDZ