Centralny zamek otwiera sie po zamknieciu
Moderator: Moderatorzy
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Centralny zamek otwiera sie po zamknieciu
A u mnie sytuacja jednak się powtarza - ale już zauważyłem co to najprawdopodobniej jest. Wszystko się zamyka wzorowo, tylko w drzwiach kierowcy rygiel się nie zamyka - jak przed zamknięciem delikatnie go wcisnę lub wystarczy że poruszam w górę/w dół to wszystko się zamyka za pierwszym razem. Poza tym jak tak się przyjrzałem, wszystkie rygle są na tej samej wysokości, tylko kierowcy jest znacznie niżej. Szkoda, bo ostatnio rozbierałem drzwi jak robiłem szybę (źle się zamykała, zawijała uszczelki) i nie przyglądałem się temu, wtedy nie było jeszcze problemu. Ale będę musiał chyba obciąć te druty do rygli krócej i zrobię tak jak jest w nowszych np. w e46 (krótki rygiel, jak zamkniesz zamek to chowa się i nie wystaje poza listwę).
lucasdj - poobserwuj też rygle z prawej przy zamykaniu, zanim zamkniesz poruszaj je wszystkie i zobacz. ;] Za stronę pasażera masz bezpiecznik 7,5 pod kanapą. Może też któryś siłownik już za słaby jest albo nie kontaktuje (zaśniedziałe styki zamka czy siłownika) lub ma zwarcie na samych przewodach (tak jak kolega wcześniej wspominał, jeśli zamyka się i otwiera to znaczy, że coś jest "nie zamknięte" lub po prostu nie może się zamknąć). Takie rzeczy to najczęściej raczej pierdoły, które załatwisz metodą obserwacji i nikt Ci nie powie na odległość. :/ Co do bagażnika - sedan czy kombi? W sedanie po prostu tapicerka klapy.
lucasdj - poobserwuj też rygle z prawej przy zamykaniu, zanim zamkniesz poruszaj je wszystkie i zobacz. ;] Za stronę pasażera masz bezpiecznik 7,5 pod kanapą. Może też któryś siłownik już za słaby jest albo nie kontaktuje (zaśniedziałe styki zamka czy siłownika) lub ma zwarcie na samych przewodach (tak jak kolega wcześniej wspominał, jeśli zamyka się i otwiera to znaczy, że coś jest "nie zamknięte" lub po prostu nie może się zamknąć). Takie rzeczy to najczęściej raczej pierdoły, które załatwisz metodą obserwacji i nikt Ci nie powie na odległość. :/ Co do bagażnika - sedan czy kombi? W sedanie po prostu tapicerka klapy.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
Adam e36 325 tds
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Opolskie
Re: Centralny zamek otwiera sie po zamknieciu
witam
ja mam takim problem w e36
czasami gdy zamykam drzwi to wlasnie mi odskakuje gdy probuje z drugiej strony to zamykaja sie tylko drzwi od pasazera nie cale
dopiero jak poczaskam kilka razy drzwiami to sie zamykaja i swiatleka gasna od el szyb
i czasami moge zamknac caly samochod przekrecajac zamek bagaznika a czasami nie
co z tym zrobic?
ja mam takim problem w e36
czasami gdy zamykam drzwi to wlasnie mi odskakuje gdy probuje z drugiej strony to zamykaja sie tylko drzwi od pasazera nie cale
dopiero jak poczaskam kilka razy drzwiami to sie zamykaja i swiatleka gasna od el szyb
i czasami moge zamknac caly samochod przekrecajac zamek bagaznika a czasami nie
co z tym zrobic?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Rozebrać zamki, sprawdzić siłowniki, wyczyścić, sprawdzić napięcia i dopiero zobaczyć jeszcze raz.
siudek siudkowski
-
Adam e36 325 tds
- Bywalec
a mozesz mi powiedziec jak rozebrac zamki?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Co to znaczy? Co odskakuje? Jak zamykasz?Adam e36 325 tds pisze:czasami gdy zamykam drzwi to wlasnie mi odskakuje
Co to znaczy "nie całe"? Pół się zamyka?Adam e36 325 tds pisze:zamykaja sie tylko drzwi od pasazera nie cale
Co do tego "czaskania" to masz problem z drzwiami czy z centralnym?Adam e36 325 tds pisze:jak poczaskam kilka razy drzwiami to sie zamykaja
Zależy czy drzwi są prawidłowo zamknięte czy nie. Jeśli nie, to centralny nie zamknie auta.Adam e36 325 tds pisze:czasami moge zamknac caly samochod przekrecajac zamek bagaznika a czasami nie
Albo normalnie i bardziej szczegółowo opisać problem, albo zrobić to co napisałem. Ciężko stwierdzić po takim opisie co może być tego przyczyną. Równie dobrze możesz mieć samochód po dachowaniu i drzwi są źle obsadzone/spasowane, dlatego się nie zamykają. A może to być kwestia uszkodzonego sterownika zamka i problem jedynie elektryczny. Samochód ma 19 lat, nie wszystko jest czyste, sprawne, nasmarowane i gotowe do pracy.Adam e36 325 tds pisze:co z tym zrobic?
Pzdr.
siudek siudkowski
-
Adam e36 325 tds
- Bywalec
zacznijmy od nowa
podchodze do samochodu by zamknac drzwi ( dodam ze nie mam pilota ) przekrecam kluczyk i slychac jak sie zamykaja wszytskie drzwi ( rygle do dolu ) po czym sie otwieraja ( rygle do gory ).
aby zamknac drzwi lapie za klamke otwieram i na nowo je zamykam i wtedy jak przekrece kluczykiem to sie drzwi zamkna, jednak nie zawsze musze kilka razy pootwierac tak jakbym chcial wsiasc i zamykam i dopiero czasami po ilus tam "trzaskaniem" drzwiami uda sie ze centralny zalapie i sie drzwi zamkna ze nikt nie wejdzie
Adam e36 325 tds napisał(a):
zamykaja sie tylko drzwi od pasazera nie cale
Co to znaczy "nie całe"? Pół się zamyka?
nie. zawsze zamykam drzwi kluczykiem od strony kierowcy i jak mi tak centralny sam sie otwieral podczas zamykania to probowalem zamknac samochodo kluczykiem od strony pasazera co dalo efekt zamkniecia tylko tych drzwi nie cenrtalnie wszystkich
problem lezy w centralnym zamku
samochod nie byl bity
kupilem go od kolesia w starszym wieku ktory bumke trzymal w garazu nakryta
skozystam z twoich rad
i mam nadzieje ze jest juz jasniej napisane
wczoraj pisalem to szybko bo zalezalo mi na czasie a po drugie jestem tu swiezy i bede sie staral nie popelniac juz takich bledow
podchodze do samochodu by zamknac drzwi ( dodam ze nie mam pilota ) przekrecam kluczyk i slychac jak sie zamykaja wszytskie drzwi ( rygle do dolu ) po czym sie otwieraja ( rygle do gory ).
aby zamknac drzwi lapie za klamke otwieram i na nowo je zamykam i wtedy jak przekrece kluczykiem to sie drzwi zamkna, jednak nie zawsze musze kilka razy pootwierac tak jakbym chcial wsiasc i zamykam i dopiero czasami po ilus tam "trzaskaniem" drzwiami uda sie ze centralny zalapie i sie drzwi zamkna ze nikt nie wejdzie
Adam e36 325 tds napisał(a):
zamykaja sie tylko drzwi od pasazera nie cale
Co to znaczy "nie całe"? Pół się zamyka?
nie. zawsze zamykam drzwi kluczykiem od strony kierowcy i jak mi tak centralny sam sie otwieral podczas zamykania to probowalem zamknac samochodo kluczykiem od strony pasazera co dalo efekt zamkniecia tylko tych drzwi nie cenrtalnie wszystkich
problem lezy w centralnym zamku
samochod nie byl bity
kupilem go od kolesia w starszym wieku ktory bumke trzymal w garazu nakryta
skozystam z twoich rad
i mam nadzieje ze jest juz jasniej napisane
wczoraj pisalem to szybko bo zalezalo mi na czasie a po drugie jestem tu swiezy i bede sie staral nie popelniac juz takich bledow
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Tiaaa, jak każdy na polskim rynku. Bajki to my, a nie nam.Adam e36 325 tds pisze:kupilem go od kolesia w starszym wieku ktory bumke trzymal w garazu nakryta
A do meritum - w E36 problemem standardowym są krańcówki drzwi - wszystkie bez wyjątku. Moduł komfortu (CM) widzi otwarte drzwi i uniemożliwia Ci oddalenie się od auta nie zamkniętego - otwierając zamek. Z przodu krańcówki zintegrowane są ze sworzniem zamka przykręconym do słupka "B", z tyłu są osadzone jako osobny czarny prztyk we wnęce drzwi na nadkolu, w klapie tylnej krańcówka zintegrowana jest z kolei z ryglem w samym zamku. Problematyczne jest także okablowanie tylnej klapy, które pęka / przeciera się w miejscu zginania podczas otwierania / zamykania klapy.
Krańcówki należy wymontować, zdemontować, wyczyścić, złożyć i zamontować. Praca na jedno popołudnie, chyba, że zajdzie konieczność tropienia kabla z wiązki z klapy, to sprawa się przeciąga.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Czyli rozebrać, wyczyścić, złożyć i wtedy sprawdzić. :]
Przy okazji - wysiadając zanim zamkniesz drzwi, spróbuj poruszać ryglem kilka razy szybko (tak jakbyś chciał go rozruszać). Następnie zamknij drzwi i sprawdź czy problem występuje. To tak poza konkursem, bo dotyczy innej usterki niż kolega Carlos opisał.
Powodzenia.
Przy okazji - wysiadając zanim zamkniesz drzwi, spróbuj poruszać ryglem kilka razy szybko (tak jakbyś chciał go rozruszać). Następnie zamknij drzwi i sprawdź czy problem występuje. To tak poza konkursem, bo dotyczy innej usterki niż kolega Carlos opisał.
Powodzenia.
siudek siudkowski
-
Adam e36 325 tds
- Bywalec
witam
ja dalej w sprawie zamka. jest tak ze jak przekrecam kluczykiem to rygle spadaja w dol a potem nagle spowrotem do gory i samochod jest nie zamkniety
dopiero jak przy zamykaniu kluczykiem jak docisne drzwi w okolicach klamki to centralny zamek zamyka drzwi i rygle juz nie wyskakuja
co moze byc przyczyna? dalej ta sama co mowiliscie bo wlasnie wczoraj obaczailem to z tym dociskaniem
krancowka za bardzo wyrobiona?
ja dalej w sprawie zamka. jest tak ze jak przekrecam kluczykiem to rygle spadaja w dol a potem nagle spowrotem do gory i samochod jest nie zamkniety
dopiero jak przy zamykaniu kluczykiem jak docisne drzwi w okolicach klamki to centralny zamek zamyka drzwi i rygle juz nie wyskakuja
co moze byc przyczyna? dalej ta sama co mowiliscie bo wlasnie wczoraj obaczailem to z tym dociskaniem
krancowka za bardzo wyrobiona?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
O tym właśnie pisał Carlos.
siudek siudkowski
-
Adam e36 325 tds
- Bywalec
ja mialem to samo ze zeby zamknac drzwi trzeba bylo docisnac je i dopiero wtedy zalapywaly
ale jest tu dziwna anomalia
kiedy samochod jest brudny to sie nie zamykaja jak nalezy ( trzeba dociskac drzwi zeby centralny zlapal )
a jak samochodzik jest po umyciu i jest czysciutki centralny lapie od reki ;p
najwidoczniej moja bunia nie lubi byc brudna hehe ;D
ale jest tu dziwna anomalia
kiedy samochod jest brudny to sie nie zamykaja jak nalezy ( trzeba dociskac drzwi zeby centralny zlapal )
a jak samochodzik jest po umyciu i jest czysciutki centralny lapie od reki ;p
najwidoczniej moja bunia nie lubi byc brudna hehe ;D