Ciśnienie w układzie 318 tds

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

carlosb
Bywalec

Ciśnienie w układzie 318 tds

Post autor: carlosb »

Wiec u mnie jest tak kupiłem auto z poklejoną chłodnicą, postanowiłem zamontować całą udało mi sie dostać tanio uzywke niby szczelną. Po założeniu chłodnicy zalaniu płynem temperature trzyma na środku wskaźnika, ale węże puchna strasznie wiem że ma byc ciśnienie ale takie żeby aż z pod opasek wąż sie przesuwał to chyba za wysokie jest. Termastat sprawdzałem gotując i otwiera sie. Nie wiem tylko czy powinno tak być że w trakcie kiedy osiąga temperature dolny wąż jest cały czas zimny. No i pod takim ciśnieniem zaczeła przeciekać chłodnica. Jak jest w waszych autach. dolny wąż robi sie ciepły? Poprzedni właściciel robił cos z głowicą ma inną date produkcji oraz widać nową uszczelke pod głowicą . Być może ze tylko śrub nowych nie dał.

[ Dodano: Wto Paź 21, 2008 6:10 pm ]
Tak wiec nikt nic nie podpowiedział i wiec wziołem sie za robote po włozeniu nowej chłodnicy wymiany pompy wody na nową hepu - u mnie siedziała z plastikowym wirnikiem orginalna z 2000 roku ale dla spokojności wymieniłem. Przejażdzka i dalej to samo płyn przy rozgrzanym silniku wyrzuca. Zdenerwowałem sie i podniosłem pokrywe zaworów podokręcałem śruby i do tej pory nic sie nie gotuje nie wyrzuca płynu. Wniosek taki śruby są wyciagnięte podczas nagrzewania głowica sie podnosi i przepuszcza ciśnienie do układu chłodzenia. To mój już drugi taki przypadek co nauczyło mnie zawsze zmieniaj śruby jak zmieniasz uszczelke bo bedą jaja , niepotrzebne koszty i ta sama robota. Szkoda że poprzedni właściciel miał mechanika partacza.
ODPOWIEDZ