czy można 525td zrobic 525tds?

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

michal525td
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525td
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

czy można 525td zrobic 525tds?

Post autor: michal525td »

witam mam pytanie podobno bmw td a tds różnia się tym że td nie ma INTERCOOLERA i przez to ma mniejszą moc wiec czy można załozyć IC do td i będzie miał więcej mocy ?
ŁYSYYY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! Poprostu muszisz zmienic komputer-sterownik silnika ECU od tds i bedziesz miał 143km a nie 115km :wink: IC tylko chłodzi powietrze i nie ma to większego znaczenia i jego założenie nic Ci nie da. Pozdrawiam!
dankam
Bywalec
Kontakt:

Post autor: dankam »

ŁYSYYY pisze:Witam! Poprostu muszisz zmienic komputer-sterownik silnika ECU od tds i bedziesz miał 143km a nie 115km :wink: IC tylko chłodzi powietrze i nie ma to większego znaczenia i jego założenie nic Ci nie da. Pozdrawiam!
Skoro intercooler nie ma znaczenia to jaki był sens jego montowania w TDS? :P
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Model: 525tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Pewne znaczenie ma.
Zastosowanie chłodnicy między-stopniowej [intercooler'a] ma za zadanie zbliżenie wykresu sprężarki w aucie do wykresu sprężarki idealnej <wiadomo: chłodniejsze powietrze=większa gęstość=większa ilość możliwa do dostarczenia do komory spalania>.
Aczkolwiek jego wpływu na osiągi nie trzeba przeceniać- chodzi głównie o soft.
Możesz zamówić chip, który podniesie moc do poziomu TDS'a a za to wywinduje moment wyżej.
PS. Coś musieli zdemontować z droższej wersji, żeby klient nie pomyślał, że dopłaca do TDS'a, który różni się tylko programem :oops:
<Bo z pewnością te 28KM było wtedy do osiągnięcia wyłącznie programem, skoro jest to możliwe teraz>
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
michal525td
Bywalec

więc somo IC nie da mi 28 km jedynie nieznacznie popraw osiągi , głównie chodzi o program który steruje silnikiem .

Mam jeszcze taki problem jak gasze moje td to strasznie szarpie budą a silnik staje jak by ktoś zablokował go . i przy każdym gaszeniu zapiszczy pasek .
Kambol
Bywalec

Post autor: Kambol »

podepne sie pod temat, bo niestety odkrylem ze moja becia to td a nie tds ;p przez to ze ktos nakleił tds na klapie bagaznika :P no ale wczoraj scigalem sie moja e36 manual z e39 tds automat i powiem ze o dziwo nie odszedl mi. WIec mysle ze jakiś poprzedni wlasciciel moze cos modyfikowal ECU wczoraj sobie sprawdzalem komputer i sa na nim takie numery 0 281 001 193. Wiecie czy jesli np mam ECU z td czy moge wgrac sam program z tds czy musze wymieniac caly komputer? Po wymianie sprzegla jade na hamownie i wtedy wszystko wyjdzie :) czy mial cos modyfikowane.
Obrazek
michal525td
Bywalec

ja mam w papierach 524td a silnik ma 2.5td nie mam IC a tds na przśpieszenie mi nie znika z pola widzenia albo idziemy koło w koło . nieraz kolaga troche lepiej nieraz ja . nie wiem czy mam ECU od tds czy td albo czy jakiegoś chipa nie mam . więc chyba tez się skusze na hamownie i wtedy bądzie wszstko jasne dodam że bmw dość mi kopci poma , wtrski i turbo wszysko było juz robione a kopci tak samo .
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Model: 525tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

A jaki kolor spalin? Biały, niebieski, czy czarny?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
michal525td
Bywalec

CZARNE.
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

ja sie tez dolacze, "michal525td" ja mam e39, w papierach mam TDS a silnik mam TD, seryjnie mialem 115km, tez na poczatku myslalem ze mam tdsa ale bylem w bledzie, zalozylem sobie chip do TDS-a nie TD, bylem na hamowni i po czipie wykazalo 142km i 300nm takze mam TDS-a z nawet ciutek wiekszym momentem :D
ja na Twoim miejscu nie kombinowalbym z zadnymi zmianami kompa, montowaniem IC, itd... tez chcialem zamontowac IC bo niemam ale dalem spokoj sobie, zaluz czipa i bedziesz mial seryjnego tds-a :) tylko bierz od sprawdzonego clowieka, ja swoj kupowalem na allegro kosztowal mnie 350pln i montaz 50 bo wtedy nie wiedzialem jak sie to robi, teraz sam bym go wymienil :)
pozdrawiam. :mrgreen:

[ Dodano: Czw Paź 30, 2008 3:49 pm ]
moj tez kopci na czarno jak dostanie w rurke :)
Kambol
Bywalec

Post autor: Kambol »

tez nie mam intercoolera w papierach TD na realoem rowniez pokazuje TD a na klapie bagaznika TDS xD

nie bylem jeszcze na hamowni ale podejrzewam ze ktorys z poprzednich wlascicieli cos zmieniał w kompie :) bo numer komputera sprawdzalem jest napewno z TD. I ze bylo cos modyfikowane to jestem przekonany w 90% xD

Scigalem sie z e36 Compakt 318Ti 140km
Ja e36 sedan i on zostawał z tyłu xD pozniej przez moje troche slizgajace sie sprzegło mnie wyprzedził o pol długosci samochodu i droga nam sie skonczyła :) wiec jakbym mial 115KM to bym nie miał szans z duzo lzejszym samochodem o wyzej mocy :)

I tez chcialem wkładac IC ale to moze kiedys ;P albo i nie :)
Obrazek
arek190689
Świeżak
Świeżak

Post autor: arek190689 »

czy da sie wykreci z 2,5 tds-a wiecej niz to setyjne 143 km?? pomoc propozycja i przy okazji niewiecei gdzie jest filtr powietrza w e38 tds??
Awatar użytkownika
Łosiowy
Administrator
Administrator
Seria: E65-68
Model: Nie mam
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: Łosiowy »

arek190689 pisze:czy da sie wykreci z 2,5 tds-a wiecej niz to setyjne 143 km?? pomoc propozycja i przy okazji niewiecei gdzie jest filtr powietrza w e38 tds??
Wszyskie informacje masz na forum :mrgreen:
Tu masz przyklad co potrafi Tadek :mrgreen: http://bmw-tds.pl/forum/viewtopic.php?p ... 558e0#6966

Pozdrawiam
Obrazek
michal525td
Bywalec

ja już sprawe czarnego dymu mam za sobą nigdy się nie kładłem pod e34 ( zawsze pod maską siedze) więc wymieniam koło i patrze że coś mały mam ten wydech jak na 2.5 i okazało się ze był to KM o znikomej średnicy wolotu . kumpel załatwił mi kwasiaka 3 cale troche zabawy z giętarką i mam cały układ bez spawu . myśle że powinno być ok bo niby nie dymił aż tak mocno ale wyżucał spaliny jak by pod ciśnieniem. Niestety jeszcze nie odpalałem i nie sprawdzałem bo silnik mam wyćągnięty i wymieniam tuleje tłoki i pierścienie na nowe
Awatar użytkownika
adam-bmw
Bywalec Wyjadacz
Seria: E39
Rocznik: 1999

Post autor: adam-bmw »

co do wydechu przelotowego moge sie wypowiedziec bo sam przerabialem, wywalone 2 katalizatory ( jeden to ten zaraz za turbo drugi jakos miedzy przednimi fotelami ) i pozbylem sie tlumika, zastepujac go dwururka i dwie koncowki sebringa, ale do tego przerobilem dolot montujac stozek i rure laczoca filtr z turbo od opla omegi http://allegro.pl/item495493330_omega_b ... ierza.html. silnik lepiej wkreca sie na obroty turbo pieknie brzmi a dzwiek wydechu zdradza ze pod maska jest 6 garow
bumas525
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: bumas525 »

Tak według mnie to nie powinno być dużej różnicy na starcie bo td ma 260 nm a tds 280 nm, więc jest to malutka różnica ,a koniki to do prędkości się liczą i tds po prostu trochę szybciej poleci (parę kilometrów)
kazio1919
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 1999
Województwo: Łódzkie

Post autor: kazio1919 »

wszystko pieknie cacy ale czy ktos moze powiedziec ze po zmianie komputera od TDS-a do TD przybedzie czegokolwiek ? robił to ktos ?
Daro280
Bywalec Wyjadacz

Post autor: Daro280 »

a czy one czasem nie sa takie same?? moj komp jest od tds-a.
Gadzio
Bywalec

Post autor: Gadzio »

W e34 i e36 są różnice pomiędzy td a tds-em, natomiast w39 nie ma różnicy, jest ten sam numer katalogowy, sam się zastanawiam jak by to chodziło jak bym włożył komputer z tds-a do swojego td.
michal525td
Bywalec

ja miałem td i sam zmieniałem silnik na tds zmieniłem kompletny silnik ze skrzynią i jest tak komp jest inny jest inna wtyczka do kompa i różniły sie nastawnikami w pompie . silnik to bajka 170 tyś mil udokumentowane poprostu bajka i zrobiłem cały wydech w jednym kawałku bez kata i tłumnika jak bede mił czas to dam filmik ( jak dla mnie jest za głośny ) .
ODPOWIEDZ