e46-320d.Metaliczny dźwięk spod maski na postoju.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

SilverRanger
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Łódzkie

e46-320d.Metaliczny dźwięk spod maski na postoju.

Post autor: SilverRanger »

Witam. Od jakiegoś czasu 2-tyg intryguje mnie dźwięk który wydobywa się z pod maski. Można go przyrównać do luźnej podkładki latającej na silniku. Występuje on tylko na wolnych obrotach, niezależnie od temperatury silnika i wciśniętego sprzęgła.Nie powoduje nic innego oprócz "metalicznego dźwięku", dźwięk nie narasta w miarę czasu użytkowania samochodu. INPA nie pokazała nic niepokojącego, co zresztą potwierdza sam samochód z racji takiej iż nie występują żadne problem związane z m47-136hp (jak na razie :) ). W obecnej chwili nie mam możliwości ściągnięcia pasków co by mogło wyeliminować rolki i napinacze. Wiem że wiadomości które podałem są trochę niewystarczające do diagnozy, ale obawiam się pękniętego wału jak ognia :cry: . Załączam również krótki film z tym problemem, od 8 sekundy słychać wyraźnie ten dźwięk.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zlF-L6kx ... r_embedded[/youtube]
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: e46-320d.Metaliczny dźwięk spod maski na postoju.

Post autor: Jawor »

Stetoskop warsztatowy w dlon i nasluchuj centymetr po centymetrze aż znajdziesz. Zmudna i upierdliwa robota ale bardzo pomocna.

Pozdrawiam, Jawor.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
SilverRanger
Świeżak
Świeżak

Kolego Jawor poprzez swoje doświadczenie nie nasuwa Ci się nic co by mogło powodować taki dźwięk ? Tak myślę czy jest sens brać do głowy ten dźwięk... po prostu chce się upewnić że to nic groźnego.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Stuki w silniku to temat rzeka - nie da się słuchając filmiku stwierdzić co to, można jedynie dywagować. Pewność jako-taką uzyskasz po zbadaniu stetoskopem, wtedy wiesz gdzie szukać - w tym momencie można pomóc na forum, bo bardziej wiemy o czym mowa. INPA w kwestii stukania raczej nie pokarze nic - bo i co ma pokazać, stukanie jest mechaniczne, komputer nie ma tu nic do rzeczy (chyba że stukają wtryski, ale Ty chyba jeszcze korekcji nie możesz sprawdzić w swoim silniku - poprawcie mnie jeśli się mylę, masz silnik "na pompie" zdaje się).

Z filmu nie bardzo słychać cokolwiek, zatem "strzelać" można. Na forum jest temat o pompie vacuum (próżniowej) i na filmiku pokazane jak stuka i jak sprawdzić (stuka wyrobiony pierścień centralny w niej). Zdjęcie pasków też od razu pomaga zdiagnozować szybko podstawowe elementy (alternator, koła etc.). Tu "coś" słychać było z lewej strony, zatem przyjrzałbym się pompie vacuum. Czy dźwięk wzrasta wraz z obrotami, bo tego nie napisałeś?

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Bartos
Bywalec
Seria: E38
Model: 730d
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Bartos »

mnie to wygląda jakby jakaś śruba w osprzęcie się poluzowała i podkładka sobie latała, tak czy inaczej lepiej sprawdź namacalnie śruby bo szkoda by było jakby jakaś rolka spadła w czasie jazdy.

Powiem ci że ja w Hondzie miałem taki sam dźwięk i nie mogłem dość skąd dochodzi, aż do czasu jak mi prawie koło pasowe nie spadło, nie mówiąc że ścięło klina na wale i rowek. Po prostu mechanik nie dokręcił koła pasowego na wale.
SilverRanger
Świeżak
Świeżak

J-B pisze:mnie to wygląda jakby jakaś śruba w osprzęcie się poluzowała i podkładka sobie latała, tak czy inaczej lepiej sprawdź namacalnie śruby bo szkoda by było jakby jakaś rolka spadła w czasie jazdy.

Powiem ci że ja w Hondzie miałem taki sam dźwięk i nie mogłem dość skąd dochodzi, aż do czasu jak mi prawie koło pasowe nie spadło, nie mówiąc że ścięło klina na wale i rowek. Po prostu mechanik nie dokręcił koła pasowego na wale.
Witam. Diagnoza trafna w 100%. Przyczyną stukania/brzęczenia była śruba w realOEM o numerze 8 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15. Doszedłem do tego wymieniając filtr powietrza w w/w samochodzie. Śruba kompletnie się wykręciła z gwintu i spadła na górną część bloku silnika.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Jak widać - grunt to dobrze "wymacać" zanim zacznie się człowiek mocno zastanawiać. ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ